Jump to content


MC SUT i prenos kapacitivnosti


Borko

Recommended Posts

MC zvučnice jesu osetljive na kapacitivno opterećenje samo kada se koristi SUT ali ne i kada se koristi aktivni MC phono predpojačavač. O tome je @Majda već pisao u temi gramofondžijska sveščica. Meni su ipak ostale nejasne neke stvari oko prenosa kapacitivnosti.

Uzmimo sledeći primer. Koristi se SUT sa prenosnim opsegom 1:10 (20 dB). MC zvučnica je povezana na ulaz SUT-a kratkim interkonektom sa kapacitivnošću 100 pF. Iz SUT-a ide duži interkonekt do MM ulaza sa RIAA korekcijom i ima kapacitivnost 200 pF.

Da li je onda sledeće tačno:

1. Zvučnica "vidi" prenesenu kapacitivnost interkonekta do ulaza u SUT plus kapacitivnost primara SUT-a. Prenos je u Step-Up režimu pa bi zvučnica "videla" 100 pF x 102 =10000 pF ili 10 nF ? Ili čak i više jer nije uračunata kapacitivnost primara SUT-a.

2. Kapacitivnost sekundara SUT-a, plus kapacitivnost interkonekta do ulaza u RIAA stepen, plus kapacitivnost na ulazu u phono stepen prenosi se u "Step-Down" režimu. To bi značilo sa zvučnica vidi 200 pF plus kapacitivnost phono stepena (na pr. 100 pF) podeljeno sa 102 tj. 3 pF ili nešto više jer nije računata kapacitivnost sekundara SUT-a.

3. MC zvučnica bi ukupno "videla" 10003 pF (ako se ne računaju kapacitivnosti primara i sekundara samog SUT-a).

4. U tom pogledu bitno je samo da interkonekt od zvučnice do ulaza u SUT (primara) bude što manjeg kapaciteta i što kraći. Isto je nebitno za kabl od izlaza SUT-a do ulaza u phono stepen sa RIAA korekcijom.

Nisam siguran da li sam dobro razumeo ?

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...