Jump to content


APGREJD GRAMOFONA


generacija 63

Recommended Posts

Izvukao sam iz ormana moj stari gramofon RIZ-turandot koji sam reÅ¡io da aktiviram, mada imam noviji koji redovno sluÅ¡am. RIZ nije korišćen godinama ,ali sam ga nekad davno dosta drndao.Å ta bi trebalo da se uradi? Da se promeni zvuÄnica? OžiÄenje?Ali da ne bude previÅ¡e skupo. Poklopac je od pleksiglasa, dosta je izgreban i zamućen.Ima li Å¡anse da mu neÄim vratim sjaj? Gramofon bih hteo da poklonim sestri, ali ne bih da joj dam krÅ¡inu,bar da liÄi na neÅ¡to i da solidno zvuÄi. Saveti? Ideje? :o

Link to comment
Share on other sites

Generacijo, verujem da se ne isplati ulagati dinara u taj gramofon (BSR? )

nego samo rad, i to ako ti pricinjava zadovoljstvo.

Stex je nesto pisao ranije kako je sredio neki slican.

Sto se tice pleksiglasa, to ti savetujem da uradis, jer ces nauciti korisnu vestinu. Najbolje da potrazis nekog motoristu ili nekog ko ima gliser - vetrobrani su od pleksiglasa i oni muce istu muku sa zamucenjem ("clouding").

Ja sam sredio jedan poklopac u katastrofalnom stanju, duboke brazde, skroz zamucen, pa jos neki lepak po njemu. Uzas.

Prvo sam ga na otvorenom isprskao sa WD40 (njegov aerosol je rastvarac za pleksiglas), brzo sam polirao kruznim pokretima a la Karate kid i grube ogrebotine su se pretvorile u sitne.

Onda dolazi na red poliranje auto polir pastom za lak.

Moras stalno da menjas ciste krpe.

Na ovom nivou se skinu ogrebotine, ali plexi ostaje zamucen.

Posle toga dolazi na red smirglanje pod mlazom vode. Treba ti super fina smirglakoja je pod prstima potpuno glatka (ovde je zovu microfine 1200 grit for wet sanding)

Kad si zavrsio sa ovim, treba ti specijalna krema za poliranje pleksiglasa da mu das sjaj i providnost. To je ono sto maheri kupuju na kilo, prepakuju i prodaju kao CD repair kit u flasicama od 30 grama. Mozda bi mogla i neka fina pasta za zube.

Posle ovoga, pleksiglas ce biti kao nov.

Vezba je vredna truda je moze da ti se desi da naletis na neki vrhunski gramofon koji zbog pleksi poklopca izgleda jadno. Kad jednom osposobis pleksi, znaces sta moze da se uradi :o

Link to comment
Share on other sites

Vlasnik sam takoÄ‘e Turandot-a 4010,braon boje(veći model),koji je kupljen davne 88.god.Trenutno stoji u plakaru,jer su mi klinci joÅ¡ mali,pa se plaÅ¡im da ne pipnu ono Å¡to ne treba...Odmah sam njegovu zvuÄnicu"Unitra" zamenio sa Ortofonom VMS 30 MkII(MM),koja radi sasvim pristojno i "Ortofonski" Å¡uÅ¡kavo.SluÅ¡ao sam ga na mnogim pojaÄalima,ali je proradio kako treba na samo jednom?Å ta mislite koje?NAD 3020 SERIES 2O!!! :) Bez starca nema udarca :) Sve one stare stvari su se Äule mnogo,mnogo bolje...UbeÄ‘ivali su me da treba pod hitno da menjam TT,ali verujte ako budete ikada imali prilike da Äujete ovu kombinaciju,prijatno ćete se iznenaditi :)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...