Jump to content


Cena sistema vs Cena dodanih komponenti


nkrgovic

Koji deo vrednosti sistema treba uloziti u dodantu opremu - sve sem izvora, pojacala, zvucnika  

43 members have voted

  1. 1. Koliko procenata vredi potrositi na dodatnu opremu? Ovde spadaju kablovi, police, strujni filteri i sve ostalo...

    • <5%
      8
    • 5%-10%
      7
    • 10%-15%
      7
    • 15%-20%
      5
    • 20%-25%
      5
    • >25%
      11


Recommended Posts

1 minut ranije, nkrgovic said:

Maksimum iz sistema za cenu X

Ovo, ali kablovi ulaze u cenu X, planiraju se i kupuju na nivou komponente. Nisu aksesoar, kao što ni struja nije aksesoar sistemu, niti muzika koja je na nosaču zvuka i ima svoju cenu kao ulimativni maksimum adekvatan ostalim komponentama u sistemu.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 97
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Opet diskutabilno.

Sa sadašnje pozicije, možda. U nekim drugim uslovima imanja, nemanja, sigurno ne.

Nije isto razmišljanje čovjeka koji ima za život onoliko koliko neko ima samo za hobi. 

Opet nije isto ni iz vizure slobodnog vremena. 

Milion razloga zašto neko više hoće ovako, a neko onako.

Link to comment
Share on other sites

Vrhunski sistem zahteva vrhunski materijal za reprodukciju. Da li je to Vinil, SACD, CD ili se štedi pa se slušaju fajlovi, strimuje Tidal, to je sada odluka adekvatna korišćenju jeftinijeg kabla i lične odluke.

Sve je komponenta i sve se čuje.

Link to comment
Share on other sites

Treba biti pazljiv kada se odredjuju procenti udela,na primer kablova,u odnosu na komponente.Jedino ako se racuna cena novih uredjaja i kablova,procenat ce biti realan.

Ja sam kupio zvucnike za 1.000e,a kablove za njih platio 150e...sto iznosi 15%. Medjutim,pojacalo je polovno,a novo je u rangu 2.500e,kablovi su novi,pa sada racunica kaze da je udeo kablova samo 6%.

Link to comment
Share on other sites

Увек се гледа цена новог или колика је цена новог била док је уређај (звучник, кабл итд) био у понуди.
Са дуже временске дистанце добро је урачунати инфлацију да би се добио приближан ценовни ранг данас.
То не би требало да утиче на цену половног, поред инфлације време пролази.

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, Delija said:

Recimo to sto uticaj kablova svodi na totalnu nulu i kozmetiku.

Prvi ih spustam prilicno nisko u "lancu ishrane" u Hi-Fi-ju (znatno ispod sprava i akustike prostorije), ali spustiti ih na totalnu nulu je blago receno neozbiljno.

 Verovatno zato što je bio "na onoj strani", pa se odbio potpuno na drugu, kada je shvatio koliko je besmisleno ranije ulupao desetine kE. Kao što vidiš, ja nisam sveo na nulu, ima tu neki 5% i pri tome sam SVE kablove pravio. Dobro znam šta je bitno a šta nebitno kod koje vrste kablova/uređaja. I ne samo to. Pravio sam sve uređaje osim DAC-a: Preamp, snagaš, zvučnike. To znači da meni ne treba "peglanje" u sistemu sa kablovima (mogu da ih napravim neutralnima). Sistem mogu da tjuniram preko skretnice i drugih zahvata. Kada sam okačio video, mislio sam na generalno ispravne stavove (većinu, ne sve), jer se pomenulo učenje...a sa mog stanoviša, čovek je napredovao u dobrom pravcu. Nije mi bitno ako neko ne zna. Bitno je da želi da nauči i da se napreduje. A za to treba imati pravilne osnove za učenje. Mnogi su mnoge stvari "naučili" pogrešno. Da bi išli napred, treba ih prvo "odučiti" od pogrešnog, pa da nauče pravilno. Ne sviđa mi se kada se neko niti trudi, niti napreduje tokom godina, već vrti istu  pogrešnu ploču...neki i decenijama. A ima toga i-haj.

Primetio sam da većina onih koji su skloni /studirali / bave se tehničkim naukama, imaju slične stavove/zaključke na ove teme....osim njih 2-3...oni neka traže novce od studiranja nazad. 😄

Link to comment
Share on other sites

6 sati ranije, Father said:

Kablovi su sastavni deo sistema, tj. komponente. Ne treba ih odvajati kao aksesoar.

Aksesoar su AR stopice, šilci, matovi, nalepnice, demagnetizatori ... hifi woodo lutke.

Ko to nije shvatio do sada treba još da uči.

Da prostiš, mat na gramofonu mi ima veći uticaj na zvuk nego kabl. But your mileage may vary.

Link to comment
Share on other sites

25 minuta ranije, Willi Studer said:

Da prostiš, mat na gramofonu mi ima veći uticaj na zvuk nego kabl. But your mileage may vary.

Sve u svoje vreme, nekako dođe na svoje mesto. Ponovo pročitaj moju zadnju rečenicu, napisana je sa najboljom namerom.

Link to comment
Share on other sites

Mslm, ne znam zašto se prepucavamo oko očiglednih stvari i kablovi i mat su deo sistema, bez njih sistem ne može da funkcioniše. Gramofon bez mata nije ispravan a sistem bez kablova ne može da radi. Aksesoar je po meni ono bez čega se može a utiče na performanse sistema a to su: šiljci, podloške, miljei, antivibracione nalepnice, nosači kablova, rezonatori, kojekakvi tegovi što se stavljaju na ove komponente od ispod kile itd...

Link to comment
Share on other sites

Mislim da nema nekog narocitog smisla unositi ovakve, procentualne, odnose u cene koje “treba” uloziti u pojedine komponente. Krajnji rezultat u pakovanju hifi sistema zavisi od puno razlicitih faktora i postoji toliko puno razlicitih kombinacija komponenata, da je nemoguce dati formulu po kojoj on treba da bude sastavljen. Ako se tome dodaju i licne preference, objektivna ogranicenja (prostor, sitna deca i zena, itd.), raspoloziv budzet, ... onda pricati o nekakvim unapred definisanim odnosima izmedju komponenti predstavlja gubljenje vremena.

Pitanje koje je nkrgovic postavio (da li bolje svira uredjaj od 200 eura sa kablom od 500 eura ili obrnuto) deluje na prvi pogled razumno, ali odgovor je: zavisi. Zavisi od konkretnih uredjaja i kablova i jos dosta drugih stvari, tako da pouzdanog, uvek vazeceg odgovora, na to pitanje nema.

Link to comment
Share on other sites

@DejanM

Sa ovim gore napisanim se apsolutno slažem, upravo sam na tome insistirao izjednačavanjem značaja svake komponente / "komponente" za značaj celokupnog dometa jednog sistema.

Dovoljno je zanemariti samo jedan apsekt, komponentu, aksesoar dolazi do degradacije i nisu iskustva sa jeftinijim, a pažlivo ugođenim uređajima neistine i maštanja tih korisnika već jedan putokaz da se može izvući neki viši maksimum iz svakog uređaja, ili suprotno degradirati jako skup ignorisanjem pojedinih rešenja i preporuka.

Link to comment
Share on other sites

Zvucnici u kombinaciji sa prostorijom u kojoj se slusaju ubedljivo najvise uticu na krajnji zvuk.

Ali...

Optimalan raspored novca ulozenog u sistem nije fiksan. "Problem" bih mogao da u neku ruku stavim u paralelu sa Fletcher-Munson krivama - percepcija tonskog balansa zavisi od glasnoce. E ovde optimalan odnos novca ulozenog u sistem varira sa njegovom cenom. Nije isti odnos optimalan za sisteme od 1.000, 10.000, 50.000 i 100.000 evra. I naravno da se balans menja kod razlicitih koncepcija sistema - nije isto da li neko koristi samo streaming ili i CD plejer i gramofon.

Link to comment
Share on other sites

On 22.7.2021. at 20:49, zflazar said:

Da li u dodatnu opremu spada i miljence od babe?

Izrazito si neozbiljan:D.

Svaki cestiti audiofil je svestan cinjenice da babin milje osim estetske i emotivne vrednosti kada se pozicionira kako dolikuje ispod uredjaja ima neverovatna antivibraciona svojstva, a o efektima kada se stavi na sam uredjaj necu ni da zborim. Stoga ih korisitim i ispod i iznad uredjaja...naravno efekti zavise od konca koji je Baka koristila u izradi, broju cvorova, tipu cvorova i mustri prevashodno. Mislite o tome ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...