Jump to content


Upgrade zvučnika


mikeli74

Recommended Posts

Moj sistem je risiver Marantz 2250b, Rega planer 3 (stara verzija iz 80 - ih godina prošlog veka) gramofon sa Rega rp250 ručicom i AT95e glava sa pripadajućom iglom i zvučnici Onkyo SC660. Razmišljam o zameni zvučnika, i jedino što mi se sviđa a dostupno mi je bukvalno u komšiluku su Wharfedale Dovedale 3, na kojima je zamenjeno kompletno ožičenje, kondezatori i konektori, drajveri su u odličnom stanju, kao i kabineti. Cena im je 500 eura. Moje zvučnike mogu da prodam za nekih 180 do 200 eura. Da li srazmerno ovoh razlici u ceni mogu dobiti i srazmerno bolji zvuk. Nisam u mogućnosti da odradim zvučni test na Dovedale zvučnicima i da uporedim kolika je razlika u kvalitetu zvuka, pa vas zato molim za pomoć i savet. Dosta sam gledao po stranim forumima, ali konkretnog odgovara ne nađoh tamo. 

Unapred hvala! 

Link to comment
Share on other sites

Kao neko ko ih ima, svakako da ih preporucujem :D 

E sad, 500e odradjeni... ok ukoliko ne mozes sam da kupis neuradjene za 250-300 i odradis zamenu ozicenja, kondenzatora na skretnici i konektora. Ustedeo bi 150ak evra. A sve te promene apsolutno vrede, pisao sam vec da je sve donosilo odredjeni boljitak, zamena ozicenja u najvecoj meri, pa kondenzatori, pa na kraju konektori.

Pretpostavljam da bi ih pazario u Krusevcu, tamo je proba moguca svakako.

Link to comment
Share on other sites

6 minuta ranije, misko1989 said:

Ustedeo bi 150ak evra

Zavisi kakvi su kondovi, zavojnice i otpornici ugrađeni, kao i konektori.

Veću razliku daju komponente u skretnici od ožičenja ako se ide na nešto bolje (moje iskustvo).

Mene je osvežavanje skretnice za trosistemske kutije (svi rezovi I reda + lattice network za korekciju faze srednjetonca + Zobel), koštalo preko 200 e samo u delovima, ali su svi kalemovi vazdušni a kondovi Mundorf MCap i Evo Oil. Otpornici MOX Mundorf, konektore i ožičenje ovde ne računam...

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, misko1989 said:

nista kalemovi u mom slucaju :D

Ne isplati se ići dalje od toga, ipak je to staro ko biblija. Znači menja se ono što je zaita loše nakon svih ovih godina: kondenzatori F&T bipolarni 100V, ožičenje VDHCS12 za ulazni deo i bas, CS18 za srednje i visoke, i novi žičani ili MOX/MFotpornici i novi konektori za zvučnike. Eventualno na visokotonac staviti polopropilen umesto elektrolita, i to je to. To je možda u vrh glave 60-tak eur, trebalo bi sabrati sve đuture koliko košta.

Kalemove menjati, makar samo na basu, to znači izradu potpuno nove skretnice zbog dimenzija novih kalemova. Mislim može i to da se radi, ali sam ubeđen da se ne isplati ni para ni vremena potrebnog za tako veliki zahvat.

Inače, 500 eur za te zvučnike je zaista previše, osim ako nisu pozlaćeni. :D

Kod Tome (Majstor) na KP par i izvornom stanju (menjano je očigledno vešanje na srednjotoncu) je 350eur i još jedan kod istog prodavca je 330eur (kaže stariji model). Meni taj stariji model čak deluje da je bolje očuvan od ovog prvog. Po meni sve to je mačka i džaku.

Link to comment
Share on other sites

Poenta je bila da ne znamo šta je na tim zvučnicima urađeno, pa ne možemo ni da komentarišemo dali vrede ili ne vrede te novce. Ne znamo ni u kakvom su stanju generalno, dali su refurnirane, zamenjena vešanja, ožičenje, mrežice... Ako se želi pošteno restaurirati zvučnik, može to da košta fine novce... Dali vredi ili ne vredi to raditi je na vlasniku da odluči. Ima starih kutija koje mogu ozbiljno dobro da prosviraju kada se dovedu u red i kada se umesto starih i dotrajalih komponenti ubace nove i boljih karakteristika.

Link to comment
Share on other sites

meni je ostalo da stavim CS12 (obezbedjen btw) na basu umesto cs18, ali nemam vremena jbg trenutno. pri toj intervenciji u buducnosti mogu da odradim i otpornike.

Lm, on topic, moje misljenje je da jesu "ozbiljno dobro prosvirali" i nesto sam skeptican da za 300-400e ukupno ima puno boljih opcija. 

Link to comment
Share on other sites

16 minuta ranije, somilenko said:

Poenta je bila da ne znamo šta je na tim zvučnicima urađeno, pa ne možemo ni da komentarišemo dali vrede ili ne vrede te novce. Ne znamo ni u kakvom su stanju generalno, dali su refurnirane, zamenjena vešanja, ožičenje, mrežice... 

Urađeno je novo ožičenje, kondezatori, konektori, ali ne znam sa kakvim komponentama. Prodavac kaže da su dovedeni u top stanje. Drajveri i vešanja su solidnom stanju, a kabineti su ptešmirglani i prelakirani, i to dosta dobro. (ako se slabo razumem u zvučnike, u drvenariji se snalazim odlično) 😄

Link to comment
Share on other sites

Ako ti ne treba neka velika glasnoća, dobar izbor su Wharfedale Diamond 11.1 ali da se preprave kako sam ja to uradio. To recimo da se nađe polovno za 150-200eur i uloži još 30eur i nekoliko sati posla. I da se urade lepi stalci, jer na stalcima stvarno dobro zvuče.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...