Jump to content


Za bolji zvuk ploce


moonru

Recommended Posts

Svasta cu nesto da pitam jer sam vinyl novajlija, ali temu sam otvorio prvenstveno zbog sledeceg, na nekom hi fi show pre par godina, u hotelu Crowne Plaza, sam imao priliku da vidim odredjeni uredjaj koji je izgledao kao gramofon, drvena kutija, stavis plocu na njega, ona se izvrti jedno par minuta ( ili se ne vrti nego samo stoji, bem li ga ), i zvuk bude prilicno bolji posle toga, jer konstruktor tog uredjaja je izvadio nasumice neku plocu, pustio da svira, onda je stavio istu plocu na taj svoj "izum", i ploca je posle meni tajanstvenog tratmana svirala dosta bolje, sve je uradjeno transparentno da bi se cula razlika u zvuku pre i posle. Mislim da je konstruktor tog uredjaja covek iz Novog Sada, mozda lupam. U tom momentu nisam ni razmisljao da cu poceti da slusam ploce, pa nisam ni pokupio podatke sta je u pitanju, ali posto sam usao u vinyl pricu ta sprava mi je opasno u glavudzi, pa sigurno neko od vas zna o cemu se radi. Hvala lepo :D 

Link to comment
Share on other sites

Iscitiao sam temu, super je uredjaj, must have za svakog ljubitelja vinila, samo je duplo veca cifra od zamisljene :D  ... mislio sam da je cena 200-300 eura, ali posto je 500 eura oduzice se kupovina. Ako ispadne neki polovan, mozda se i nategnem odmah. Nego, nidge nisam procitao, ili sam preleteo, u kom vremenskom intervalu ponavljati demagnetizaciju iste ploce, ili je najbolje pre svakog slusanja prvo ploca na demagnetizer, pa onda na TT, i tako svaki put.

Link to comment
Share on other sites

Demagnetizer uvek donosi cujni napredak u phono delu, jer deluje na sam medij, i nema veze sa ostatkom sistema. Sto je sistem bolji, to ce se uticaj demagnetizera biti izrazeniji, i lakse/bolje ce se cuti zvucni napredak. I u sistemu od 100k evra ce napraviti napredak.

E sad, u phono delu sistema uglavnom je pravilo da sto je skuplji, to je bolji (bolja gramofonska baza, bolja glava, bolja rucka, bolji phono, externo napajanje...). I upravo tu treba traziti opravdanost ulaganja u takav uredjaj.

Recimo voditi se time da ulaganje u demagnetizer bude tek posto komponente phono dela sistema dostignu pojedinacnu cenu od nekoliko stotina evra (recimo ugrubo po 500e baza, pa rucka, glava, phono...). Tada demagnetizer postaje opravdan, jer bilo koje unapredjenje pojedinacne komponente phono sistema jeste skuplje (npr. sa baze od 500e na bazu od 1300e, sa glave od 500e na glavu od 1200e...), a ne donosi takav sveukupni napredak.

Naravno, u phono sistemima od barem 5-10 hiljada evra, demagnetizer je must-have, i itekako opravdan. I u odnosu na ukupnu cenu sistema postaje komponenta sa zanemarljivom cenom, a prilicno velikim uticajem na kvalitet reprodukcije.

Link to comment
Share on other sites

Za sada imam Technics 1210 jer zelim da naucim da miksujem, pa o "slusno" boljem gramofonu necu jos neko vreme razmisljati, ali verujem da cu kad tad kupiti neki hi-fi gramofon i neku bolju MC zvucnicu, ali lagano. Mada, kada smo vec kod toga, mozda bi meni "nezahtevnom" audiofilu 1210 bio sasvim odlican zvucno ako mu stavim neku MC zvucnicu, pa mi bolji gramofon ni nece trebati u perspektivi, jedino sto bih morao da menjam zvucnice kako sta slusam, kada miksujem onda stavim Concorde a kada slusam onda neku sexy MC  ... koliko to ima smisla ?

 

Inace moj sistem je vrlo obican, nisam zastranio u tom pravcu :D jos uvek, tako da bi u mom slucaju demagnetizer bio primecen, ali verovatno ni blizu koliko na boljim sistemima, ali svakako bih ga svejedno kupio, pre polovan za 300-350 nego nov ... malo cu da istrazim i pistolj, neko rece da je jeftinije resenje.

 

Nego, nisam dobio odgovor na pitanje ...  u kom vremenskom intervalu ponavljati demagnetizaciju iste ploce, ili je najbolje pre svakog slusanja prvo ploca na demagnetizer, pa onda na TT, i tako svaki put?

 

 

Link to comment
Share on other sites

41 minuta ranije, Dražo said:

bilo koje unapredjenje pojedinacne komponente phono sistema jeste skuplje (npr. sa baze od 500e na bazu od 1300e, sa glave od 500e na glavu od 1200e...), a ne donosi takav sveukupni napredak.

Blago receno preterujes.Kad sa glave od 500 predjes na glavu od 1300 dobijas ozbiljan napredak,potpuno drugaciji zvuk.Naravno ako se ne radi o nekim ekstremima.Slicno je i sa bazom.

Dobija se naravno i sa demagnetizerom,cuo sam...ali mislim da je cak kontraproduktivan ovakav senzacionalizam.

Pridruzujem se Zexx-ovom razmisljanju da se iz pokretaceve pozicije vrlo lako nadju tacke u gramofonskom delu gde se pametnije potrose pare.

Bez ijedne lose misli o Savinoj napravi o kojoj sam vec dao pozitivan stva na temi o tome.

Link to comment
Share on other sites

@moonru

1210 uopšte nije loš gramofon, čak šta više, i uz dobru okolnu infrastrukturu (kertridž i phono preamp) može poprilično dobro da svira.

Takođe, MC zvučnica ne garantuje uvek bolje performanse u odnosu na MM, MI ili MP ili čak high output MC, zavisi od cenovnog ranga i od slučaja do slučaja, a da bi dobra LO MC zvučnica dobro radila, traži već poprilično ozbiljan MC gramofonski preamp, što naravno košta...

 

Link to comment
Share on other sites

@sondekRekoh recimo, ugrubo i npr. Kao savet pokretacu teme, na koji okviran nacin da razmislja. I ne u odnosu na poziciju pokretaca teme, koju nisam ni znao kada sam postovao. Sada kada je znam, slazem se sa tobom i Zexx-om.

A to sto kazes da si cuo demagnetizer, reci mi molim te, gde si konkretno cuo (na kom sistemu), pa da mozes da tvrdis da je moj savet senzacionalizam?

Savet jeste pausalan i okviran, ali to nije ni bila sustina, da tvrdim da apgrejd glave sa 500 na 1200 evra nije dobar... Savet sam dao kao neko ko dugo poseduje demagnetizer, i ko je unapredjivao phono sistem od skromnog do vrhunskog zvuka.

@moonruU pocetku sam pokusavao da utvrdim na koliko je potrebno raditi demagnetizaciju ploce ili cd-a, ali sam vremenom odustao od toga, vec prosto svaku plocu ili cd pre reprodukcije demagnetizujem, kao deo rituala pustanja muzike, a ukoliko medij nisam koristio neko vreme, par nedelja i vise...

Link to comment
Share on other sites

Ok, tako sam i mislio, te sam zato i pitao. Znam kada si slusao, i u kojoj varijanti sistema, a narocito varijanti phono sistema (gotovo najskromnijoj, svakako ne danasnju verziju koja je za klasu ili dve iznad). I to neobavezno, na kraju celovecernjeg druzenja, pre polaska, jedna pesma sa The Nightfly (D.Fagen). I to je to.

Zbog svih tih okolnosti smatram da ne mozes da doneses pravi sud o demagnetizeru, pa samim tim ni da razumes najdobronamerniji savet koji sam dao Moonru.

Tvoj sud na osnovu jedne pesme na skromnom sistemu, u odnosu na dvogodisnjeg korisnika demagnetizera koji je uporedo unapredjivao svaki, i najsitniji deo, svog phono sistema (i zna sta je koliko placao, i dobijao za te pare), do danasnjeg zvuka prilicno visoke klase, koji nazalost nisi cuo... Nije nastavljanje, samo da se stvari nazovu pravim imenom. Postujem iskustvo, i znanje, ali u slucaju demagnetizera ono je ipak na mojoj strani.

Link to comment
Share on other sites

E bas me teras da se nastavljam,zapravo nisi izdrzao da se ne nastavis...Osetio sam vec sta ces da napises zato i napisah da nisam za nastavljanje.

I sa pola pesme mi je jasno sta je mnogo bolje, sta je nesto bolje.Zapravo se takva stvar cuje u prvih par sekundi.Narocito sa do te mere poznatim materijalom.Taj album vrlo jasno odredjuje gde je koji sistem.I poneo sam ti ga zbog toga sto sam znao da ih u istoj sobi imas dva.Pritom ta razlika i moze da se cuje jednom,pa gotovo.Razlika od 2 ili 3 puta skuplje glave je bas velika osim ako meki od modela nije promasen ili se ne uklapa sa ruckom.Ova razlika to nije. Naravno da postoji,o tome sam pisao na temi.Samo boljim sistemom takve razlike mogu da se potvrde.

Toliko upornim propagiranjem necijeg rada bez ikakve mere u tome zaista mu samo odmazes. ...pa nismo mi ovde bas ovčice. Pogledaj uostalom druge postove uglednih clanova sa koliko su umerenosti o tom proizvodu pricali.Nije ti prvi put taj senzacionalisticki pristup.Mozes sebi u svojim ocima da budes ozbiljan sa takom tvrdnjom.Iskljuci malo sujetu i probaj se spustiti na zemlju,da je meni neko rekao "malo si preterao" ...samo bi se slozio sa tim,pa to nije nikakva uvreda.Ipak ti ces tvrditi da je iskustvo na tvojoj strani. Uredu,u potpunosti si u pravu.

By the way Nightfly sam cuo barem 100x, vrlo lako je sa tako poznatog materijala cuti neki zvucni efekat.I magarac bi nakon 100x

Link to comment
Share on other sites

Somilenko, odgledao sam poredjenje, pa nema sta, SL zvuci isto dobro kao P3 i to je meni sasvim dovoljno da nema potrebe da se lozim da bilo koji hi fi model od 800-1000 eura svira znatno bolje od SL-a ... jer na osnovu onoga sto sam citao do sada, ucinilo mi se da SL i nema bas neki zvuk, i da ce svaki hi fi gramofon od 800 eura da ga oduva. Medjutim, ako je ta razlika kao ova sa testa, onda je SL dobio jos jednu ulogu u mom sistemu, jedino sto cu morati da kupim neku bolju zvucnicu, pa cu je menjati u zavisnosti od potrebe, da li slusam ili vezbam. Koliko vidim, na testu je koriscena Goldring 1042 koja je MM, kosta skoro 400 eura ... ako bih neku MC onda bi to kostalo isto jedno 300-400 , ali tu je i trosak MC preampa, pa me zanima koliko kosta jedan solidan MC preamp, imas li neku preporuku.

 

A demagnetizer je koristan uredjaj i treba ga imati - moje misljenje za sada :D , a i Drazo uglavnom hoce to da kaze, bar ja tako dozivljavam ovo sto je pisao ... e sad, on je preodusvljen spravom, neko i nije toliko, i tu je razlika.

Link to comment
Share on other sites

@moonru Kao što vidiš, po review-eru je Technics SL1200 mk5 čak i bolji od Rege P3 a to i ne čudi, budući da je mk5 a i mk2 (pretpostavljam da je tvoj mk2) okvirno u rangu sa SL-1200 GR, koji nov košta oko 1500-1600 e bez zvučnice i nemoj ga menjati, to je odlična mašina i može da podrži poprilično ozbiljne zvučnice.

Što se tiče MC zvučnice, pogledaj drugi video, ta Nagaoka MP-150 je takozvana Moving Permalloy zvučnica, podvrsta Moving Iron zvučnica (koje inače stvarno high end proizvođač Soundsmith preferira pre nego MC zvučnice) i to je high output zvučnica (cca 5 mV) i ide na ono što se u žargonu zove MM preamp, a moj ti je savet da u tom cenovnom rangu ne ideš na MC zvučnicu.

Dobar MC preamp je poprilično skup, dok dobrih MM preampa ima za razumne pare, npr Pointe Analogia ili Pointe Record (bio na forumskim oglasima za 200 e do nedavno a i Šindrić ima jedan ex demo za 320 e na prodaju na njegovom sajtu), kao i neki DIY Salas simplistic phono preamp (on postoji i u MC izvedbi ali taj nisam čuo), Schiit Mani ili sl.

Od high output zvučnica, moj glas ti upravo ide za Nagaoku MP-150 ili još bolje, ako možeš da se ispružiš do MP-200 (400 e kod nas). MP-200 ima boron canteliever i nude diamond i izlaz od 4 mV (ide na MM preamp) i zvuči odlično.

Link to comment
Share on other sites

Somilenko, super si sve objasnio, sada znam u kom pravcu da se krecem :D  ... resenje je zadrzati se na Tehniksu i kupiti MP 200, i to je to za pocetak. U daljim fazama prvo kupiti MM preamp, a onda tek demagnetizer ili perilicu koju spominje zflazar. 

 

Inace, Nagaoka glavu DJ 03 HD sam prvu merkao, ali nisam mogao da nadjem ovde, pa sam kupio ortofon concorde club. Ali svakako mi nije zao, jer cu prelaziti na MP200, a i inace volim topliji zvuk, tako da MP200 deluje kao pravo resenje za mene....ali ujedno je i resenje za DJ-ing, to cu sada malo da istrazujem, ali vidim da MP110 odlicno odradjuje osnovne potrebe DJ-inga, tako da bi i MP200 morao da radi isto tako ili jos bolje. Sto znaci da bih sa MP200 dobio i zeljeni zvuk i DJ glavu, pobednicka kombinacija, da li sam u pravu ? :D 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

@moonru

Da budem iskren, nisam nešto u DJ-ingu, koliko sam razumeo za to je potrebna dobra gazna sila igle (obično oko 4 g) da igla ne izleti iz brazde tokom skrečovanja... MP-200 je HiFi zvučnica, gazna sila je oko 2 g ako se dobro sećam i ne znam kako bi se pokazala u toj ulozi ali je sve jedno šteta takvu glavu koristiti za DJ-ing, ta što već imaš je odlična za DJ-ing, čuvaj MP-200 za hedonizam u muzici.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...