Jump to content


VTA адаптер за SME ручице.


InSides

Recommended Posts

Увод

Могао бих да пишем тираде (и нажалост по пар људи који ме још читају, планирам у скоро време) око утицаја VTA / SRA параметра током грамофонске репродукције, али како бих се могао фокусирати на прави разлог ове теме, рекао бих само - VTA и SRA (*) су кључни параметри за правилну репродукцију, и свака озбиљнија грамофонска ручица мора имати могућности подешавања истих.

(*) VTA = Vertical Tracking Angle, SRA = Stylus Rake Angle.

Премија је подешавање тих параметра током репродукције, такозвана on-the-fly могућност. Током дизајна моје ручице (детаљи овде), предвидео сам ту потребу и дизајнирао стуб ручице да уклопим такав механизам. Већина vintage ручица, мада има простор за грубо подешавање укупне висине, нема простора за такав механизам. На моју личну жалост, репродуктивни ми се укус окренуо према vintage SME ручицама, и ето проблема.

Када би само постојао адаптер који додаје ту могућност постојећим ручицама. :)

Алтернативе

Једно од ранијих решења је склоп који је Jeff Spalls искористио на својој серији ручица под Audiomods брендом. Jeff je, ингениозно, искористио стандардну микрометар главу, тиме ослањајући се на прецизност тог склопа, у комбинацији са ротирајућем лежајем како би могао да омогући прецизно и поновљиво кретање у вертикалном смеру, задржавајући ригидност склопа.

Али тај његов склоп је proprietary за његов дизајн, па се као алтернатива назире адаптер звани EasyVTA који је иницијално намењен за Jelco ручице, као и остале ручице које користе класичан цилиндричан стуб. Дизајнер EasyVTA је израдио и верзију за SME клизајућу базу, али (опет али) то ради само за GrooveMaster ручицу зато што се опет, ослања на постојање ригидног цилиндричног стуба.

И где је овде проблем када и SME ручице имају цилиндричан стуб? Имају, јесте, али да би се користио EasyVTA адаптер, мора се (1) уклонити терминални блок, (2) одбацити ширм конзерва (screening can), и (3) аутоматски се губи могућност подешавања превиса (overhang) код SME ручица када се користе звучнице са фиксном монтажом (типа SPU) или хедшелови без слотова (као SME).

Решење

Инспириран овоме, а више због будућих истраживања, у даљем тексту приказујем дизајн VTA on-the-fly адаптера за ручице са SME изрезом, где се основне могућности подешавања задржавају (укључујући већину опсега клизајуће базе, терминалног блока и ширм конзерве).

Механички склоп се састоји од неколико делова.

sageS1g.jpg

На слици се види доња основна плоча, горња клизајућа база и вијак за закључавање. Материјал је алуминијум 6061, третиран елоксажом.

1jyTKBN.jpg

Доња плоча прати димензије SME клизајуће базе, са неколико разлика:

  1. Отвор за ширм конзерву је нешто краћи;
  2. Отвори за монтирање ручице су упуштени како би омогућили коришћење машинских и дрвених штрафова;
  3. У горњем десном углу се налази избочина у којој је смештен ротирајући лежај димензија 5x11x5mm са интегрираним заптивкама и подлогу од полиоксиметилена са доње стране - лежај је упуштен у материјал путем пресе;
  4. Поред изреза за ширм конзерву, налазе се два отвора (7mm) у којима су смештене PTFE пиксне (4mm) које подупиру горњу плочу;
  5. На задњу страну базе се налази отвор за вијак за закључавање (M4).

ZyP1pBe.jpg

Горња плоча је копија клизајуће базе, и има исту избочину као доња плоча. Ова избочина има отвор дијаметра 9.5mm који прихвата прецизну микрометар главу. Такођe, плоча има M4 урезе које одговарају пикснама доње плоче, где су заврнути бронзени водичи дијаметра 4mm и дужине 20mm.

Када се све то склопи, почиње да личи на нешто.

70Zujho.jpg

И са задње стране.

oQLe5Xz.jpg

Доступност

Како је ово део развоја грамофонског система, сви параметри, и дизајн планови, су доступни као F/OSS. Поставио сам нови GitHub репо, где сам поставио детаљне инструкције око изради, и CAD/CAM планове:

https://github.com/stojnev/dwr-vta

Репо садржи две варијанте планова:

  1. HIGH варијанту - ригиднија база, минимална висина базе од 20mm; и,
  2. LOW варијанту - мање ригидна база, погодна за мање грамофоне, минимална висина базе од 10mm.

За сваку варијанту, доступни су планови у PDF и DXF форматима (DXF је погодан и за CNC и за 3D принтере).

Резултати

Потребан је висок ступањ прецизности током израде, али када се то постигне, механизам клиза релативно лако, помоћу нежне микрометар главе. Свакако, не заборавити откључати склоп одвртањем вијка са задње стране.

Распон овакве конфигурације је 12mm висинске промене без компромитирања ригидности склопа, а тиме и ручице. Преведено на параметре SME 3012, овакав распон је довољан за распон VTA / SRA промена од 2.25°. Димензије овог адаптера резултирају минималној висини базе ручице од 20mm, тако да можда није одговарајуће за све грамофоне (види доле).

Склопови су више на радном месту.

oIlIR9e.jpg

И један "art shot" да се нађe.

Fuq1tSQ.jpg

Link to comment
Share on other sites

4 sati ranije, InSides said:

око утицаја VTA / SRA параметра током грамофонске репродукције, али како бих се могао фокусирати на прави разлог ове теме, рекао бих само - VTA и SRA (*) су кључни параметри за правилну репродукцију, и свака озбиљнија грамофонска ручица мора имати могућности подешавања истих.

(*) VTA = Vertical Tracking Angle, SRA = Stylus Rake Angle.

Премија је подешавање тих параметра током репродукције, такозвана on-the-fly могућност. Током дизајна моје ручице (детаљи овде), предвидео сам ту потребу и дизајнирао стуб ручице да уклопим такав механизам.

Ako se ne varam davao si neke rezultate distorzija trackinga prilikom frontalne rotacije vertikalnosti vrha za tvoju ručku. Da li si pratio i ponašanja vta podešavanja tada, zaboravih.

Da li je sada želja da se SME temeljnije izmri na ovu temu i pronađu optimalna podešavanja?

Link to comment
Share on other sites

54 minuta ranije, Father said:

Da li si pratio i ponašanja vta podešavanja tada, zaboravih.

Нисам. Та су истраживања била фокусирана на азимут као изолирану величину. VTA је следећа на реду, макар да бих хтео пре тога урадити истраживање утицаја поравњивања, зато што промена висине ручице због промене VTA ефективно резултира променом ефективне дужине, колико и да је та промена мала.

54 minuta ranije, Father said:

Da li je sada želja da se SME temeljnije izmri na ovu temu i pronađu optimalna podešavanja?

On-the-fly могућност промене VTA је кључна баш код ручица са лако променљивим шелом. Због лакоће промене, могу мењати звучнице релативно често. Када се на то дода да не постоји стандардна димензија висине у односу на централну осу монтаже (рецимо SPU је пар милиметара виши од DL-A110), репетитивност коју овакав склоп пружа је незаменљива.

А када се утврде оптимална подешавања, промена звучнице је још лакша због те репетитивности.

Link to comment
Share on other sites

10 sati ranije, InSides said:

VTA је следећа на реду, макар да бих хтео пре тога урадити истраживање утицаја поравњивања, зато што промена висине ручице због промене VTA ефективно резултира променом ефективне дужине, колико и да је та промена мала

Tačno tako. Svakako nije zanemarljiva, ali je daleko manje uticajna od promene upadnog ugla vrha u brazdu i uticaja geomertije vrha sa tim u vezi.

Na Denonu, ako se ne varam imaš sferni vrh, što neće izazvati ista dešavanja kao Eliptični ili neki naprednije geometrije ka FG, Fineline, Shibata...

I to bi bilo izrazito zanimljivo ispratiti, naravno, ako imaš mogućnost do njih doći pa uraditi studiju ponašanja samog vrha u +/- uglovima od idealno preporučenog od proizvođača.

Link to comment
Share on other sites

Имам код себе (1) сферични (конусни) врх (DL-103, DL-A110), (2) елиптични (SPU #1), (3) MicroLine (ретиповани Rondo Red), а за скоро време и (4) Shibata у некој форми.

Link to comment
Share on other sites

Узмимо један пример: Монтирали смо АТ ОЦ-9 главу која има декларисани ВТА од 23 степени. Желимо да са њом слушамо одлично издање Ролинг Стоунса на Деки из 1968. У то време стандард резања био је око 15 степени. Разлика ВТА је читавих 8 степени. Шта радити?

Link to comment
Share on other sites

^^ Ovo sam baš mislio da pitam u nekom trenutku. Naravno ne tako precizirano, već da li postoji neki standard u SRA uglu rezača...

Donekle i razni proizvođači ne montiraju identičan ugao vrha takođe.

Ko što neko reče sistem u sistemu su gramofoni. :)

Link to comment
Share on other sites

СРА и ВТА су две потпуно различите ствари. Стандард за СРА је од првог дана био 90 степени када је ручка паралелна са плочом. А ВТА се креће од 0-20 степени.

vtadiagram.jpg

vtareal.jpg

Link to comment
Share on other sites

24 minuta ranije, Solderer said:

СРА и ВТА су две потпуно различите ствари.

Ali su međusobno direktno povezane.

Ako smo čak dokačili i promenu EL sa VTA izmenama onda i VTF ima svoju ulogu u celoj zavrzlamu tracking uglova vrha u vertikalnom smislu.

Link to comment
Share on other sites

Да би се СРА/ВТА променио за два степена потребно је померити базу ручице за око 10мм. А то мења мало ефективну дужину ручице а озбиљније азимут. У мом примеру са ОЦ-9 ручка би морала да се спусти за око 4 сантиметра ако желимо корекцију ВТА. То би пореметило СРА и остала подешавања.

Видети микроскопом разлику од једног степена је немогуће. Зато на страним форумима се шале када кажу да су једино Мајкл Фремер ( Аналогпланет) и Чак Норис успели да правилно подесе СРА.

Link to comment
Share on other sites

16 sati ranije, InSides said:

А када се утврде оптимална подешавања, промена звучнице је још лакша због те репетитивности.

I svaki put novo podešavanje overhanga u bazi ručice plus offset ugla u headshellu ?

 

Link to comment
Share on other sites

Well.

  1. Свака звучница има своји хедшел. Offsett се подешава само једном, када се звучница монтира у тај хедшел. Свака звучница иде у хедшел оптималан за њене параметре.
  2. Превис се лако подешава, репетитивно, при постављању хедшела. Али генерално, ни то не морам радити, зато што сам прихватио SPU стандардну дужину (51mm) од врха игле до предњег руба хедшел конектора.
Link to comment
Share on other sites

39 minuta ranije, InSides said:

Превис се лако подешава, репетитивно, при постављању хедшела.

Pomoću lučnog protractora za SME ?

Kako misliš repetitivno ? Pomeraš ručicu u bazi sve dok se ne namesti da igla leži na luku ?

                        

Link to comment
Share on other sites

Генерално избегавам померати ручицу у бази. Ако то радим, онда мењам pivot-to-spindle, чак и да је ефективна дужина идентична, и морам користити различити лучни протрактор. Свакако, идентични је случај при померању звучнице дуж хедшела који има слотове - тако се директно мења ефективна дужина ручице.

Идеално је имати посебни протрактор за сваку комбинацију ручица/хедшел/звучница.

У пракси, то код мене није кључно зато што све комбинације хедшел/звучница које ја користим прате SPU стандард, чиме је ефективна дужина са сваком комбинацијом иста, и може се користити исти лучни протрактор.

 

Link to comment
Share on other sites

5 sati ranije, zbrujic said:

Uh! Preteruješ. Očekivano :)

Ради се о игри бројева.

5 sati ranije, Solderer said:

Узмимо један пример: Монтирали смо АТ ОЦ-9 главу која има декларисани ВТА од 23 степени. Желимо да са њом слушамо одлично издање Ролинг Стоунса на Деки из 1968. У то време стандард резања био је око 15 степени. Разлика ВТА је читавих 8 степени. Шта радити?

Слушати и уживати. Верујем да је свима јасно да се промена SRA никад не може урадити без промене VTA због ригидне везе игле и кантилевера.

А да постоји могућност промене VTA/SRA без промене висине ручице, постоји:

  1. За ручице са променљивим шелом, ту је arche headshell, који омогућава промену угла звучнице (а тиме и VTA и SRA) на нивоу шела;
  2. За ручице које немају променљиви шел, ту је могућност убацивања клинастог подлошка чији је угао једнак жељеној промени - такав се подложак данас веома брзо и јефтино да урадити на 3D принтеру.

За ручице са променљивим шелом, види ми се у скорој будућности још једна опција, али не обећавам ништа док не набавим материјале и утврдим да је идеја изводљива.

Око овога конкретно:

5 sati ranije, Solderer said:

Шта радити?

Могу веома брзо израдити модел клинастог подлошка који се може локално принтати. Треба ми само модел ручице и жељени угао промене.

5 sati ranije, Solderer said:

СРА и ВТА су две потпуно различите ствари. Стандард за СРА је од првог дана био 90 степени када је ручка паралелна са плочом. А ВТА се креће од 0-20 степени.

vtadiagram.jpg

Мала корекција овог дијаграма. VTA није једнак углу који ствара кантилевер за површином плоче. Тачније, VTA се треба мерити од (1) тачке додира врха игле на површину плоче до (2) тачке ослона (суспензије) кантилевера.

Овако нешто:

cart4.png

Како се ради о малим димензијама, разлика тих углова може бити значајна.

3 sati ranije, Solderer said:

А то мења мало ефективну дужину ручице а озбиљније азимут.

Само код ручица где дизајнер није водио рачуна о компензацији азимута при промене висине ручице.

Ово је интересантан калкулатор за утицај промене SRA на промену азимута:

https://www.wallyanalog.com/sra-impact-to-azimuth-calculator

..што још једном показује да се нити један параметар подешавања не може посматрати у изолацији. Али оно што можемо урадити је поставити стандарде осталих делова система како би се могли фокусирати само на утицај промене једног дела тог система.

И тиме стижемо до овог:

3 sati ranije, Solderer said:

Видети микроскопом разлику од једног степена је немогуће. Зато на страним форумима се шале када кажу да су једино Мајкл Фремер ( Аналогпланет) и Чак Норис успели да правилно подесе СРА.

Али то није ни поента. Поента овде је утврдити колики је утицај промене параметра на квалитет репродукције. Потребно је пратити промену, а не фиксну величину.

Кад кажем репетитивно, мислим на то да је микрометар градуиран и да могу подесити исте вредности тог механизма сваки пут. Ако кренем од ручице ефективне дужине од 305 милиметара, знам (уз помоћ тригонометрије) да за промену угла од 1° морам променити висину ручице за 5.33 милиметара. Микрометар ми то омогућава.

Ако кренем од тачке где је ручица паралелна са површином плоче, па онда мењам угао врха игле прецизно и мерљиво, могу потврдити вредност механизма (микрометра) где је репродукција оптимална (*), и запишем вредност за будућност.

(*) Оптималност репродукције се може мерити емпириски или аналитички. Мени важно оставити простор за лаке промене. Па ако нема значајни утицај, сви опет срећни и весели. Али, ако промене постоје, су чујне и мерљиве, зар није боље имати могућност промене?

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, InSides said:

Само код ручица где дизајнер није водио рачуна о компензацији азимута при промене висине ручице.

Многе врхунске ручице немају подешавање азимута. Он је подешен да буде оптималан када је ручица паралелна са плочом. Подметачи деградирају чврстоћу везе глава/ручица која је веома важна. Рој Ганди из Реге сматра да је то важније од подешавања висине ручице и прецизног ВТА/СРА.

Из свега произилази да можемо занемарити и заборавити  огромне разлике ВТА резача у различитим периодима и репродукцијског система. Једина константа је СРА који је исти за све плоче. Судећи по тестовима, огромна већина глава има СРА ( не и ВТА) близу оптимума. Фино подешавање је добра ствар уколико систем не деградира чврстоћу спојева и резонантну карактеристику ручице.

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, InSides said:

У пракси, то код мене није кључно зато што све комбинације хедшел/звучница које ја користим прате SPU стандард, чиме је ефективна дужина са сваком комбинацијом иста, и може се користити исти лучни протрактор.

Koji Spindle to Pivot i ukupni Effective Lenght koristiš?

Zar nije polazno spec StP od SME za 3012

StP: 294.1mm

EL: 307.34mm

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Solderer said:

Многе врхунске ручице немају подешавање азимута.

Када сам рекао"Само код ручица где дизајнер није водио рачуна о компензацији азимута при промене висине ручице." - мислио сам да дизајнер мора водити рачуна да компензира промене азимута као део дизајна ручице - да то ручица ради као део дизајна ако више не оставља могућност ручне корекције.

1 sat ranije, Solderer said:

Рој Ганди из Реге сматра да је то важније од подешавања висине ручице и прецизног ВТА/СРА.

Уопштено избегавам аргументацију на нивоу ауторитета, због кључног недостатка исте - за сваки ауторитет једне стране постоји бар један ауторитет друге стране. У овом случају, на нивоу чврстоћу везе глава/ручица то би био Len Gregory који је један од првих развио "изолатор" за звучнице.

Roy Gandy мора гурати аргументацију која одговара продаји његове технологије, и прилично сам сигуран да би мало "унапредио" своје ставове када би имао комерцијалне користи од тога. На крају крајева, Rega је почела да продаје ово када су схватили да би њихови купци користили њихове ручице са другим звучницама:

https://www.rega.co.uk/accessories/2mm-three-point-arm-height-adjustment-spacer-stainless

1 sat ranije, Solderer said:

Фино подешавање је добра ствар уколико систем не деградира чврстоћу спојева и резонантну карактеристику ручице.

Свакако. Најважније правило је do no harm.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...