Jump to content


SACD plejer koji može da parira hi-end gramofonu


NL.

Recommended Posts

  • Replies 309
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

49 minuta ranije, Delija said:

Meni mnogo vise nije jasno kako si slusao danima svoj sistem sa levim zvucnikom koji skoro uopste ne radi, a nisi to primetio. 

Druze, ovo je bas nisko. 15-20 min pre tvog dolaska sam obrisao prasinu oko ampa i crne police , kako je red kad ti neko dolazi u kucu. Na taj nacin sam ispomeravao potove za gain sa zadnje strane ampa kad sam ga i ukljucio da se ugreje i nisam ga ni slusao..radio na tiho,kao sto radi svako ko ima lampe lampe pa treba vremena da amp proradi.Jos sam pomislio da je do neceg sasvim drugog.To sto si to prvi cuo iz sweetpota sa poznatim snimkom je normalno. Kao sto je normalno i da se isprepadam do cega je dok ne skontam ili pomislim da je do snimka.

...stavio ih Ear na nezgodnom mestu pozadi i vec mi se desavalo da zavrnem potuno kanal.

Link to comment
Share on other sites

22 minuta ranije, Delija said:

Slazem se.

Samo cu ponoviti da jedino "gramofondzije" (naravno, ne svi!) imaju tu potrebu ubedjivanja. Ovi ostali se samo "brane" jer ih ozbiljno smara to vec vise :(

Smara i tvoj osecaj superiornosti u odnosu na druge.Zatim i omalozavanje sagovornika...

po sistemu "neko voli da slusa distorzije ali ja to razumem" na kolegin komentar da mu analogni izvor zvuci vazdusastije pa si pozurio da objasnis da su to distorzije...ali lepo je da "razumes"... 

Hvala na razumevanju.

Link to comment
Share on other sites

11 minuta ranije, sondek said:

15-20 min pre tvog dolaska sam obrisao prasinu oko ampa i crne police , kako je red kad ti neko dolazi u kucu. Na taj nacin sam ispomeravao potove za gain sa zadnje strane ampa kad sam ga i ukljucio da se ugreje i nisam ga ni slusao..radio na tiho,kao sto radi svako ko ima lampe lampe pa treba vremena da amp proradi.Jos sam pomislio da je do neceg sasvim drugog.

A ovo se po pravilu dešava kada ti neko od audiofila dolazi u goste...

Meni su jednom deca aktivirala Low shelf PEQ (nekih 80 Hz) u ROON-u dok su se igrala sa tabletom, sat vremena pre dolaska gostiju, koji koristim za daljinski a gosti, naravno puštaju neku svoju muziku, koju ja ne poznajem i ja sve vreme kontam, koja tanka produkcija, a oni kontaju da je do sistema. Tek kada sam pustio poznatu muziku sam ukapirao da nešto ne štima, naravno nakon odlaska gostiju...

Link to comment
Share on other sites

Kad ti neko argumentovano odgovori - kao ono oko "rusenja kuce" kod Nikole i ociglednih ogromnih room mode-ova - odmah ide nadrkavanje i napusavanje:  

On 12.6.2021. at 9:45, sondek said:

Jbt al bolje znas sta je drugi rekao,mislio ...figurative speech ..dobar,mocan bass mala mu malo prostorija ,naravno da ima pikova i dobro mu dodje dsp...ne filozofiraj

 

  

3 sati ranije, sondek said:

Smara i tvoj osecaj superiornosti u odnosu na druge.Zatim i omalozavanje sagovornika...

po sistemu "neko voli da slusa distorzije ali ja to razumem" na kolegin komentar da mu analogni izvor zvuci vazdusastije pa si pozurio da objasnis da su to distorzije...ali lepo je da "razumes"... 

Hvala na razumevanju.

To sto sam napisao oko dinamike, distorzije i putanje signala kod gramofona i to sto sam dao analogiju sa lampama i A klasom je cinjenica, a ne subjektivizam. I da - to jesu distorzije, izoblicenja, nazovi ih kako hoces. Pass pojacala recimo imaju prilicno visok THD i realno "farbaju" zvuk. To ljudi zele da cuju - nije Pass nesposoban da napravi pojacalo koje ce se takmiciti sa Benchmark-om oko THD i SNR vrednosti. Prave pojacala tacno onako kako zele.

I upravo sa tvoje strane non-stop vidim taj stav u vezi svega sto je gramofon, Naim, Linn, sada i lampe i to bez argumenata. Sa ESL-om si krenuo i pre nego sto si ga pazario - hocemo malo da gledamo merenja i distorzije ESL-a? Ali sve je to superiorno i sve ostalo je bezveze.

I onda kad ti neko nesto kaze na taj racun - naravno da ide dizanje nosa i napusavanje.

Argumentovano "branjenje" stavova je sustina zdrave diskusije.

 

Stajem na loptu. Ocigledno se oko nekih stvari nase misljenje jako razlikuje i nema smisla da oko toga uopste diskutujemo. Necemo se nikada sloziti. Zaobilazimo te teme i gotovo - ima i sasvim dovoljno drugih.

Link to comment
Share on other sites

 Ja cu zamoliti dvojicu odraslih ljudi, koje obojicu poznajem, da sada sa ovime prekinu. Obojica ste se ponasali neprimereno, po novim pravilima se ovakvi postovi ostavaljaju da se to vidi - ali bilo je dosta.

 Super, ne slazete se. Rekli ste to i civilizovano i malo manje civilozovano. Sad je vec ad hominem i rasprava se o tome ko ima kakve licne osobine sto je ovom forumu neprimereno. Ajde, lepo, dosta. Ne zelim da sankcionisem samo zato sto neko ima los dan - ali bilo je dosta.

Link to comment
Share on other sites

Po meni je nije ni bilo nikakve predstave,a narocito ne niceg necivilizovanog. Međusobno iskazani razliciti stavovi, sto je sustina foruma, u sustini bez ruzne reci.Ono "nema ti leka" je taman mera za obojicu...nije bila uvreda,barem ne smisljeno.Zasmeta mi kad se neko potrudi da prenese pozitivan slusni utisak,po meni vrlo balansiran pa to ode u neko komentarisanje tog tipa ...komentarisali smo bas to pre par strana i treba to ohrabriti.

Link to comment
Share on other sites

Upravo to.

Ja sam stvarno preterao u onom mom komentaru i izvinjavam se zbog toga. Bezveze je stvarno. Brisem ga odmah-sada-odmah.

I pisace se na forumu i dalje i piti pivo i slusati i muzika i sistemi i i dalje neslagati oko raznih stvari, a slagati oko mnogo vise stvari.

:cheers

Link to comment
Share on other sites

On 17.7.2021. at 16:30, Delija said:

Milion puta ces ponoviti i gurati ljudima pod nos superiornost gramofona i ploce. I to radite skoro svi vi koji ste zaludjeni plocama.

Da li mi ostali trcimo po svim mogucim temama i pricamo o tome kako je digitalija superiorna? Naravno da ne.

Bez namere da opet otvaram doskusiju i raspravu, ipak sam želeo da napišem svoje mišljenje, kao neko ko je započeo temu.

Uhvatio sam sebe više puta da i svoje sagovornike, a i svoje goste, ubeđujem u superiornost gramofona nad digitalnim izvorima. Iako iskreno i mislim da kod mene gramofon ima bolje performanse od digitalnog dela sistema, mislim da sam često prelazi granicu. Zanimljiva je ta potreba za veličanjem gramofona. Čak i naslov ove tema "navija" za gramofon :). Bilo bi mnogo politički korektnije da sam temu naslovio sa recimo "Vernost reprodukcje Hi-end SACD plejera i hi-end gramofona - slilnosti i razlike".

Dok sve vrste digitalija napreduju iz dana u dan neverovatnom brzinom, gramofon je ostao tamo gde je bio pre više decenija, uz manje izmene ovoga ili onoga. Ali ništa spektakularno (ma ni blizu) se nije desilo jako dugo, a gramofoni i dalje jako lepo sviraju i lično nisam čuo digitalni izvor koji svira vernije.

Verujem zaista da je samo pitanje vremena kada će digitalije da prevaziđu gramofone i da trijumfuju zauvek. Zato mi je bio jako zanimljiv tekst koji je napisao kolega @Pedjica . Pomislio sam - evo ga, to je to, gramofoni su izgubili bitku.

Mislim da svako ko je istinski audiofil, tj. svako ko ceni vernu reprodukciju, treba da bude srećan što digitalije napreduju i što će se uskoro pojaviti (ili su se već pojavili, ali su nepristupačni zbog još uvek visokih cena) uređaji koji vernije reprodujuju od starog, dobrog gramofona. Možda je ovde i ključ sporenja analogno vs. digitalno, u psihološkom smislu.

Analogno je "staro i dobro", sadrži u sebi žal za prošlim vremenima, za mladošću, za lepom trenucima koji pripadaju prošlosti. Digitalno je novo, strano, čudno i nepredvidivo - opasno. Svi smo svedoci strašnog ubrzanja načina na koji živimo i radimo, to je sve bilo drugačije i mnogo sporije tokom "zlatne ere gramofona". Istražujući Sheffield Lab izdavačku kuću, naišao sam na tekst kako su tokom osamdesetih zaposleni nosili majice sa natpisom "Stop digital madness"  https://www.stereophile.com/interviews/sheffield_steel_doug_sax/index.html . Za mene je sada ovaj slogan veoma snažan - smatram ga filozofskim u današnje vreme. Kad čujem Zaustavite digitalno ludilo, ja razmisljam o tome da ne želim da živim ovakvom brzinom, koja je iz dana u dan sve veća. Nije zdravo! Ali nažalost nemamo izbora, već moramo da hvatamo korak... a u srcima čuvamo stari, dobri gramofon, i sve ostalo iz vremena kada se sporije živelo.

Da zaključim: pošto smo se ovde skupili kao audiofili, treba da pobedi vernija reprodukcija, bez obzira iz kojeg izvora dolazi!   :cheers         

Link to comment
Share on other sites

New-1435.thumb.JPG.17e3f273941df435f8f568cc662a5826.JPG

Ne-loš post, ali mene uvijek smeta što je gramofon jednostavno uvijek - gramofon (ok u naslovu piše hi-end, ali i to je "pomična meta", jer tko zna tko ima kakvu referencu hi-end gramofona). Kao da svi (hi-end, cijenom barem) gramofoni svijeta zvuče isto, a to bi, nekako između redaka, trebalo značiti - vrhunski. A to jednostavno nije tako.

Postoji dobri (CD) playeri, odlični, prosječni, loši ... . Isto tako i gramofoni. Neovisno o cjenovnom razredu. Ok, skuplje je u većini slučajeva ipak bolje, ali ima sasvim solidan broj iznimaka da možemo reći da to ipak nije pravilo (za bilo koju komponentu hifija).

A da ne govorim da kod gramofona, kad ne svira baš kako je netko očekivao, onda često imamo famozno "nije dobro podešen". To sam čuo valjda svaki put kad se gramofon (skuplji, jefitini, high-end ... bez razlike) nije baš proslavio, a vlasnik/demonstrator/prodavač nije imao što pametnije za reći.

Osobno nemam ništa protiv gramofona, ali to je za mene prošlost. Kao i kazete. Kao što je za mnoge i CD player prošlost. To je sve normalno, svatko donosi neke svoje odabire na osnovu nekih svojih preferenci. Samo treba gledavati točno konkretne komponente, a ne općenito ocjenjivati, jer to je zapravo nemoguće, a da ima ikakvog smisla.

No, osnovni problem toga je, što to zahtjeva slušanje (hi-end) uređaja u kontroliranim uvjetima, kroz malo duži vremenski period. Prevedeno - doma. Tu je najveći problem; malo njih ima prilike/mogućnosti "žonglirati" s komponentama u vlastitoj slušaonici/sobi na toj razini.

EDIT: Evo i ovaj post je prošao iz, jedno, 6. pokušaja. Katastrofa. Što je najgore, neobjašnjivo od strane ikog.

Admistracija može slobodno obrisati ovaj edit i gornji screenshot, jer znam da je OT. Ali nisam mogao odoliti, vrlo je frustrirajuće. Možda ovaj forum bolje radi na Androidu i iOSu, ali to ne koristim za forum(e).

Link to comment
Share on other sites

Sve navedeno...mesanje baba i zaba.

Uzme se jedan naslov izdat od iste kuce...iste godine...znaci isti remastering.

Poslusa se u svom sistemu,u svom okruzenju,poznatom,sa svim nedostacima... ploca,pa cd.

Postoje dve mogucnosti:

1. ploca svira bolje...pozajmljivati digitaliju sve dok zvuk ne bude istovetan...pa izracunati koliko kosta gram,a koliko digitalija...tada se moze doneti zakljucak sta svira bolje,ali i po kojoj ceni.

2.disk svira bolje...ako je cena digitalija niza od gramofona...eto pobednika.

P>S> cene gramofona i digitalije realno izracunati...novo,polovno,inflacija...itd,isl.

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, Sten said:

New-1435.thumb.JPG.17e3f273941df435f8f568cc662a5826.JPG

EDIT: Evo i ovaj post je prošao iz, jedno, 6. pokušaja. Katastrofa. Što je najgore, neobjašnjivo od strane ikog.

Admistracija može slobodno obrisati ovaj edit i gornji screenshot, jer znam da je OT. Ali nisam mogao odoliti, vrlo je frustrirajuće. Možda ovaj forum bolje radi na Androidu i iOSu, ali to ne koristim za forum(e).

Probaj da očistiš keš u browseru koji koristiš, skoro sigurno bi trebalo da reši ovaj problem.

Link to comment
Share on other sites

Hoće, pa neće, hoće, pa neće ... sumnjam da je to. Ali ajde, evo, napravio sam i to, pa ćemo vidjeti.

Sorry, nije za temu, pa prošlo ili ne prošlo, neka administracija obriše sve ove viškove. Nije mi se dalo otvarati primjerenu temu, jer tko zna što bi uopće prošlo, pa bi bilo isto bezveze.

EDIT: Evo prošlo brzinom metka. Hajde, nadam se da je onda to. Thnx, Zexx.

Link to comment
Share on other sites

I ja bih se pridruzio vama dvojici na sugestijama (i vratio na temu u isto vreme). Mislim da je u osnovi pitanja upravo pustanje DSD CDova, a da muzika preko kompjutera ide bez transormacije u PCM.

Sa tim sto mislim da je bolje pronaci transport (posebna jedinica) koji moze da ocita true DSD. Takvi trasporti obicno citaju i sve druge formate. Najbolje bi bilo pronaci DSD transport koji ima DSD izlaze. Da se ne pretvara bezveze DSD (ili I2S) u SPDIF pa onda ponovo pre DA konverzije u DSD/I2S... Nisam siguran da postoji veci izbor takvih transporta?

Pustanje preko kompa je jednostavnije u tom smislu zbog toga sto vecina hardware USB/DSD/I2S prepoznaje automatski DSD materijal i izporucuje ga u fizickom obliku digitalnog busa. Kao i indikaciju da li ide DSD ili PCM format... Pogledati u manualu za Amaero USB interface...

Dalje je sve standardno ALI mora se imati DAC koji moze da konvertuje oba formata. Ima savremenijih modela koji imaju te opcije. Sledeca opcija su diskretni dacovi i to 2 posebno za PCM i posebno za DSD.

Posle konverzije izabrati analogni modul ukljucujuci i HF filter itd itd...

Nazalost uglavnom postoje integrisani transport+dacovi+OPamp analogni izlazi. :(

Pogledao sam povrsno i na brznu neke SACD playere - skoro svi SACD playeri imaju digitalni izlaz samo u obliku SPDIF-a. :(

https://www.psaudio.com/products/perfectwave-sacd-transport/

https://dougbradyhifi.com/products/dcs-rossini-cd-sacd-transport

https://www.dagogo.com/emm-labs-tx2-limited-edition-cdsacd-transport-da2-stereo-dac-review/

Nepojmljivo mi je da relativno visoka cena ovih uredjaja kao ni veliki prostor na back panelu koji moze da primi jos jedan konektor za signae OD KOJIH se vec "pravi" SPDIF izalz, nisu bili dovoljni argumenti da proizvodjaci to izvedu i uloze 20-25USD za dodatne delove... Na ovaj nacin korisnici su prinudjeni da kupe jos jedan dodatni uredjaj (za koji je postojao prostor i napajanje unutar osnovnog uredjaja), i naravno da kupe i neizbezne skupe power i interkonekt kablove za dodanih 4 cifre... Tragicno.

.

Mislim da ovaj Project model ima posebno pored spdif-a i PCM format na HDMI konektoru i to najverovatnije u balansiranom obliku sto je i neki standard. Medjutim ne pise da tu ide i DSD bus? Plays CD Audio, CD-R, CD-RW, Hybrid SACD.

https://www.project-audio.com/en/product/cd-box-rs2-t/

Link to comment
Share on other sites

Ako se dobro sećam, SACD je namerno lišen digitalnog izlaza zarad osiguranja za kopiranje i skidanje digitalnog zapisa sa SACD-a, neki Sony-jev vid osiguranja od piraterije ali je to doba računara poremetilo... Ne radi se o parama nego o standardu...

A možda se i ne sećam dobro, ispravite me ako grešim...

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, somilenko said:

Ako se dobro sećam, SACD je namerno lišen digitalnog izlaza zarad osiguranja za kopiranje i skidanje digitalnog zapisa sa SACD-a, neki Sony-jev vid osiguranja od piraterije ali je to doba računara poremetilo... Ne radi se o parama nego o standardu...

A možda se i ne sećam dobro, ispravite me ako grešim...

Ne moze na taj nacin da se kopira. BTW isto to sto si rekao moze i sa SPDIF izlaza ali to nije kopiranje...

Jednostavno NECE da urade "normalno". Bespotrebno se uvodi transformacija busa na serijski niz sa rekonstrukcijom sistem clocka u PPL-u i to isto ali inverzno kada se prima receiverom. + 2 dodatna intekonekt kabla... Postoji i IC resenje za to sve koje ima istovremeno I PCM format i DSD format i na ulazu i na izlazima + spdif i ulaze i izlaze. (Znam zbog toga sto imam taj interfejs i jedino tako mogu da izmerim DSD dacove posto programi za merenje isporucuju I2S format.) Moze da radi i oversampling prostim presetima. Nema niakakvog softvera koji obradjuje signal. Izuzev kontole i biranja opcija mikrokontrolerom i to upravljanje kontrolnim registrima preko I2C protokola je moguce galvanski izolovati.

Meni je logicno da "player" u jednoj kutiji ima opticku jedincu, USB receiver, LAN streamer (a zasto ne i WiFI wireless), A da ima sve izlaze i PCM i DSD i da izlazi "rade" u osto vreme bez obzira koji je ulaz seletovan... Moze da ima i konekcije za eksterni master clock ako je potrebno. To je neka kombo digitalna jedinica.

A ne ovako kako rade non stop sve u istu kutiju. (To mi je isto kao da ti u restoranu sipaju u isti tanjir supu, salatu i glavno jelo. Dobijes pomiju od inace izvrsnih pojedinacnih komponenti...)

Link to comment
Share on other sites

Kada se pusti SACD, ne moži ni na SPDIF.

SACD players are not permitted to offer an output carrying an unencrypted stream of Direct Stream Digital (DSD). Players initially supported only analog output; later some proprietary digital interfaces such as Denon Link permitted encrypted transmission of DSD.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...