Jump to content


SACD plejer koji može da parira hi-end gramofonu


NL.

Recommended Posts

  • Replies 309
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Komentar clana Devialet foruma:

"Since I have owned a Linn Klimax DS / 2 catalyst for 3 years, I was of course interested in what the new Klimax DSM / 3 can do! After 2 hours of intensive demonstration, I decided to upgrade to DSM / 3 Organic DAC! Wouldn't have thought that the audible difference is so striking! ;)"

Link to comment
Share on other sites

Meni to nije iznenađenje, iskreno, mislim da je bilo samo pitanje vremena kada će LINN prestati da upotrebljava Off-the-Shelf DAC čipove i razviti sopstveno rešenje slično onima koje koriste drugi vodeći proizvođači kao što su dcs, MSB, EMM Labs, Chord, Esoteric, kao i neki kineski proizvođači, Denafrips i Holo Audio, recimo. Uređaji sa diskretnim DAC rešenjima i FPGA su mi odavno na nišanu, jedino što prava zabava počinje od prilično visoko postavljene letvice...:rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

 Pa ok, ali meni obe ove slike izgledaju kao R2R sistemi.... ?

 Da se razumemo, to nije omalovazavanje, stavise, proizvodnja vrhunskog R2R sistema je jako naporan proces koji zahteva izuzetnu preciznost i rezultati mogu biti fantasticni... Samo kazem da, meni izgleda kao R2R DAC.

 I da, ostale implementacije koje sam video, pre svega delta-sigma, ali i ono sto Chord npr. radi ne kapiram da bas mogu diskretno...  Mislim, mogu, bili su integratori pravljeni pre IC-ova, ali to bi bilo onako... pogolemo? Ili ja gresim?

Link to comment
Share on other sites

14 sati ranije, nackom said:

Od nošenja prvog pucaju leđa :) 

O zvuku uvek moze da se raspravlja ali je izrada Esoteric sprava, a narocito njihovih Playera, zbilja izuzetna. Recimo, i drive mehanizam za SACD player je napravljen od metala i poprilicno je tezak (drzao sam ga svojevremeno u rukama).

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, Delija said:

K-01XD je 31 kg. Ubogi N-01XD samo 26.3 kg.

E da, čisto ako nekoga zanima apropo network vs. CD/SACD playback -- ja imam N03T Esoteric-ov kao network transport ako se to tako zove, a K01XD je DAC u tom smislu (koliko ja znam, da, to je R2R implementacija, taj njihov Descrete DAC koji je "trickle down" tehnologija iz Grandioso serije -- opet to je Onkyo/Pioneer razvio a Esoteric preuzeo koji je deo iste grupacije).

N03T/K01XD combo radi spektakularno dobro -- razlika u odnosu na CD/SACD je bukvalno minorna i meri se u jednocifrenim procentima. Malo ali bukvalno jako malo "fizičkiji" i prefinjeniji zvuk CD-a. Ali nisam siguran da bih u blind testu provalio, tako je mala razlika. Inače koga zanima, Esoteric taj njihov N03T "sourcuje" od firme koja se zove Lumin, čak je i Esoteric-ova aplikacija u stvari Lumin app, i sav kod je pisao Lumin. Lumin opasno dobro to radi.

Tako da u tom smislu, N01XD je odlična kupovina potencijalna. Isti DAC i integrisan network deo Lumin "sourced".

Nekoliko poslednjih firmware-a je poboljšao i ispeglao neke probleme, tako da su sad i K01XD, N03T i N01XD tako da kažem "zreli" proizvodi.

Na kraju, imao sam prilike da "ugostim" u sistemu MSB DAC (Premier serija sa odvojenim napajanjem), a u sistemu sam koristio Nagra HD DAC. Koga opet zanima, evo u par rečenica opisa prirode tih DAC-ova i kako su se uklopili u mom sistemu:

1.) MSB DAC. Jako visoka cena - obzbiljnija od Esoteric-a, ali možda i najbolji zvuk (ako izuzmemo Master Clockove iz priče). Za nijansu "masniji" od Esoteric sa sličnom dinamikom. Verzija MSB DAC-a koji sam probao je dolazila sa najslabijom verzijom MSB clock-a, tako da verujem da njihove Select i Reference serije, pa sa najboljim clock-om rade ozbiljno, ozbiljno dobro. Cena je astronomska.

2.) Esoteric. Bez master clock-a (ali samo bez master clock-a), može se optužiti da je malo digitalniji i oštriji, ali ga krasi dinamika zvuka koja brat bratu prilazi JAKO blizu Studer A807 magnetofonu. Sa master clock-om (i dobrim pro world clock kablom - ala Apogee, Mogami, ili Van Damme), Esoteric ne ide u domen nečega što bi se nazvalo analogni zvuk, već ide jednim drugim putem - da kažemo mnogo bolje digitalije. Kao takav, Esoteric će privući pažnju ljudima koji veze sa hi-fi nemaju i koji će jednostavno reći "hej ovo je mnogo dobar zvuk" a da ne znaju koji je izvor, kabl, itd, itd, i sve ostalo sa čime se audiofili zamaraju.

3.) Nagra HD DAC. Najanalogniji zvuk od sva tri DAC-a, u smislu da visoki i srednji tonovi imaju jednu prefinjenost koju delimično dodaje lampa u signalu, a i sam "voicing" DAC-a u smislu kako je konstruisan analogni deo i kako su delovi birani. Ostao mi je u glavi zvuk Willie Nelson-ovog glasa koji ni na jednom DAC-u više nisam čuo da ima tu "magiju" i da je tako lepo reprodukovan. Sa druge strane, jasna mana je nedostatak dinamike u odnosu na Esoteric i MSB. Imam utisak kao da je neko u Nagri sedeo i ciljano "voice"-ovao zvuk za ljubitelje vinila. I to za ljubitelje vinila koji nikad nisu čuli dobru unipivot ručicu (ko razume shvatiće).

Eto par utisaka, ako mogu biti korisni nekome.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...