Jump to content


Lapp Kabel OLFLEX


Mingus,Mingus

Recommended Posts

6 minutes ago, ivanp said:

 

10 hours ago, ivanp said:

Ma ne motam odavno ništa. :mellow: Šta fali tom Lapp u, konkretno? Za pojačalo sam kupio 3x1,5LIYCY po preporuci Nixie, (počelo da piše plavo podvučeno, kuku lele), ali nema 3x2,5!

Mislim da ću bar bakarne Viborge da kupim kod Francuza sa starim dobrim LiYCY. Polako...

Mogu i ja da kažem nešto na ovu temu, bazirano na iskustvu..

Mislim da LAPP kablovi su sasvim OK za neke prosečne zahteve. Možda, u pojedinim slučajevima , i preko toga. Naime, ja sam serviser  procesne opreme ( nemačka kompanija) i na našim  linijama se koriste uglavnom LAPP kablovi različitih tipova i strujni kablovi su često isprepletani sa signalnim i komunikacionim kablovima. Nema interferencije, nema šumova, uglavnom nema problema sa kablovima. Ovaj tip LAPPA  se često koristi kod nas

 ÖLFLEX® PVC control cable, VDE registered, screened, flexible, numbered (lappgroup.com)

pa ga možda treba i probati kao naponski kabl za letvu. Nažalost, trenutno imam kod sebe taj tip ali samo 5G0.75 inače bih vam poslao komad da napravite probu.

Pozdrav

IMG_2221.jpg

Link to comment
Share on other sites

2 minuta ranije, _Naum said:

^^ cemu kombinacija VBS i bals? Usteda? Znacajna?

Bals se dobro pokazao kao jeftin šuko , kompletan zvučno od vrha do dna ... pisao sam više puta da je dobra kombinacija i sa wattgate iec-om a sa vbs jos bolja . Eto ima i uštede što se tiče šuko konektora al ima i razlike . Imam obadvije kombinacije al sa duelund kabelom .

Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, jager said:

Bals se dobro pokazao kao jeftin šuko , kompletan zvučno od vrha do dna ... pisao sam više puta da je dobra kombinacija i sa wattgate iec-om a sa vbs jos bolja . Eto ima i uštede što se tiče šuko konektora al ima i razlike . Imam obadvije kombinacije al sa duelund kabelom .

Ako je utisak da ne vredi doplata od 20ak € za komplet VBS konektora u odnosu na kombo VBS-Bals onda ok..

Link to comment
Share on other sites

Just now, _Naum said:

Ako je utisak da ne vredi doplata od 20ak € za komplet VBS konektora u odnosu na kombo BVS-Bals onda ok..

Naravno da vredi , vbs je bolji i tu dileme nema . Bals šuko je spomenut kao jeftino i odlično prelazno riješenje kojeg inače preporucuju na lapp i belden . 

Link to comment
Share on other sites

44 minuta ranije, ivanp said:

Misim, ono motaš, motaš, skoro da mi se zavrtelo u glavi od opisa Ozren Bilana, i .... staviš utikač ko iz gvožđare na ćošku?

Mislim da ću bar bakarne Viborge da kupim kod Francuza sa starim dobrim LiYCY. Polako...

Nije tako komplicirano, ali treba vremena. Kupio sam kvalitetnu žicu licnastu 0,75mm2 sa silikonskom izolacijom (iz Turske čini mi se) u Jovan trade u Zemunu. Uzeo sam sve jedne boje pa sam markerom označio nulu, fazu i GND. Tri žice upleteš u običnu pletenicu, dodaš 10% dužine, pa tako tri puta i umotaš sve zajedno spiralno. Onda se iz svake pletenice uzme po jedna za L,N i GND i umota, zatim to se sve stegne teflon trakom dva puta, ja koristim žutu jer je deblja od bele. Navučem snake skina kineskog od PET materijala 2 komada za svaki slučaj i da se ne vidi žuta teflon traka. Terminiše se sa običnim Martin Kaiser šuko i IEC konektorima i to je to.

LAPP i slično je dosta lakše uraditi, odsečeš koliko treba i terminišeš, širm samo vežeš u šuko, druga strana slobodna.

Sa VDH CS12 sam samo spiralno umotao 2xCS12 i jednu običnu zaječarsku žicu od 4mm2 za GND, osigurao na svakih 10cm komadom termo bužira, navukao dva snake skina i terminisao. Tu teflon traka ne treba, ali može, po želji.

Šta god da uradiš, bolje je od generic Kineskih kablova i običnih žica. Za veće domete, moraju bolji konektori (Ima Martin Kaiser posrebrenih recimo na KP prodavac iz Subotice je najpovoljniji ili šta već hoćeš po želji) i skuplji kabal ili napredne tehnike motanja koje su meni još nepoznate, odnosno bavio sam se drugim stvarima pa se nisam mnogo opterećivao strujnim kablovima.

Da bih dobio još bolje rezultate morao bih menjati i sve IEC konektore na uređajima i unutrašnja ožičenja na 230VAC. Tu su mi svuda IEC pozlaćeni iz Kanibala i CS12 ili CS18 (jednostruki ili dvostruki) zavisno od jačine trafoa. Ranije je bilo LIYCY, razne silikonske žice (Ozren Bilan recept), ali sam to sve promenio jer ipak VDH CS serija žica malo bolje zvuči a nije tako skupo.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Mingus,Mingus said:

Dobar je ništa mu ne fali. Samo je pitanje dal povezati žice mesinganim papučicama ili zalemiti direktno. Ja koristim papučice, mada kažu da je to lošije. Bez IEC nema igranja sa kablovima, ako postoji takva namera. Ima i ovaj skuplji na šraf, ali za njega je preporučljivo prvo staviti bakarne hilzne na žice, zbog kidanja licni šrafom.

http://www.kanibal.co.rs/products.php?sgr=12611000&pid=12611010

 

Link to comment
Share on other sites

Neki strujni koje imam, ili sam imao, su sve bolji kad im se poveća poprečni presek. Nešto poput Kimbera TC serije za zvučnike. Znači sa istom žicom se dobijaju bolji rezultati kad se poveća njihov presek ili poveća broj manih žica u kablu.

Ja ovim ne želim da generalizujem da to važi za sve kablove.

Link to comment
Share on other sites

@vdzeleimao si prilike da cujes monokristalni strujas koji koristim na DAC-u. Faza 11,56 kvmm, nula 6,91. Smatram ga ok, ali stoji da vecim presekom moze bolje.

Isti takav strujas (izolacija, konstrukcija, izrada, konektori, bas sve isto), samo preseka 17,18 kvmm (faza) i 12,21 (nula), koristim na letvi/filteru.

Razlika izmedju ova dva strujasa je bas cujna, u korist debljeg. Naravno, oba sam poredio na jednoj poziciji, uz konstantnost ostatka sistema. Na kraju sam za poziciju boljeg (debljeg) izabrao ipak letvu umesto DAC-a, kako bi blagodeti te "zmije" uzivao ceo sistem.

U mom sistemu (i na pojedinacnim komponentama) se pokazalo da veci presek donosi vise, sto naravno ne znaci da je to pravilo, i da smo nas dvojica u pravu. Kazem samo ono sto sam licno napravio, probao i cuo, iskljucivo u svom sistemu.

Link to comment
Share on other sites

11 sati ranije, Dražo said:

preseka 17,18 kvmm (faza) i 12,21 (nula)

Zar AC struja nije ista u oba provodnika tokom zatvorenog kola.

Ja poštujem simetričnost provodnika u svakom smislu... provodničkog materijala, izolatora i konstrukcije opleta.

Nije faza ništa više optrećena od neutrala u kolu.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, _Naum said:

^^ znači verovatno bi bio bolji da je 2 x 14,625 :-)

 

Tačnije 2 x 14.695, ako si mislio na srednju vrednost. 

Ja sam se zaustavio na 2x9mm2. Smatram adekvatnim za sve nivoe potrošača bez da se dobije overkill ili usko grlo.

Iskren da budem nisam probao preko 9mm2, smatrajući usvojen presek maksimalno optimalnim u zvučnom smislu.

Moguće je da bi veći presek i više provodnika bili bolji, ali bi možda dovelo i do nekih neželjenih posledica. Nikada se ne zna dok se ne proba.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...