Jump to content


Кутије за ТВ и око њега


RADE

Recommended Posts

Ради се малом систему који ће бити окачен на зид поред телевизора. Е сада, правити кутије за музику или ТВ питање је сада.....па ја мислим (:-) )да је боље урадити за музику јер ТВ ионако нико паметан не слуша, обзиром ко се све смуца по њему :D

  Али зато слушање музике, гледање филмова или слично већ иде. Све је замишљено као две реалтивно мале звучне кутије које ће бити активне и имаће уграђен мали плејер који може да очитава усб, има радио, блу тут и слично. Значи један универзални аудио  уређај.

  Кутије ће имати један бас од 16 цм у компресији који ради као велики......за неко нормално слушање сасвим довољно. Други звучник је један мали коаксијалац који такође ради као прави велики....и то је то што се тиче звучника.

   Појачивач Д класа 2 пута 80 чистих вати које ћемо додатно смањити јер то није за славе и рођендане него за фино слушање музике. Плејер је интересантна направа, има чак и мали лепи плави дисплеј.

   У очекивању смо да нам Алексиа на својој цнц фрези одради предњи панел , да нам на ласеру одсеку предњу маску и да почнемо. Фотографије сутра стижу.

Link to comment
Share on other sites

Ово је технички део кутија. Недостаје исправљач . Чекам већ 10 дана да ми одраде предњу страну да могу да комлетирам кутије и пошаљем на фарбање.

  Звучници су интересантни. Рецимо бас 166мм има резонантну од неких 40 хз и иде у 10 литара компресије. Сасвим пристојан звук ће бити јер он ради као они од 20 цм. Практично овај звучник је пројектован као замена за брдо старих кутија које су радиле у компресији.  

 Коаксијалац је мало чудо технике :-). Номекс и горе и доле као вешање.

Д класа појачивач.jpeg

бас са Фс 40 хз иде у 10Л компресију.jpeg

група неодимијум магнета.jpeg

Коаксијалац са номекс вешањем и горе и доле.jpeg

Мали плејер.jpeg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Тренутно је готова маска која је пресвучена 3М фолијом која се користи за аутомобиле.....6 година гаранција да ће да стоји на свом месту. Опција је била да се фарба или да се проба како то та фолија узгледа на неком комаду......па пробано је како изгледа :D и није уопште лоше уживо....фарбаћемо неки други пут. 

   На трећој фотографији је прстен који дође испод коаксијалца да га доведе у ниво са мидбасом и он је сечен од шпера 4мм. Обзиром да је мени наставник из општетехничког био светски првак, мислио сам да купим тестерицу за 3.основне  и да сам режем....а сечење кошта као једна кафа , реко нека ласер сече. ;)

  Иначе за фолију је интересантно то да  може да стоји искључиво на веома солидним материјалима . Било који покушај лепљења на шпер, медијапан и слично се завршава тако што фолија откине површински слој материјала.....због тога и стоји 6 година на сунцу и на киши и да јој није ништа. Једноставно се завари за површину.

  У очекивању сам да се уради предња маска да могу да склопим кутију.....коју ћу по први пут склапати кламферицом.....значи ексер од 30 мм, лепак и бам бам бам нећу ништа да знам што каже Бајага. Пробао сам и није уопште лоше.

 

 

maska 2mm.jpeg

folija FC.jpeg

nivelisanje.jpeg

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Кутије су на корак од фарбања, то значи да је филтер унутра, електроника пробана и све функционише. Звук је био предвидљив, средњи и високи одлични, бас, онако. 

  План је измењен по питању конвертитора, јер Тв има коаксијални излаз и излаз за слушалице. Ако се користи излаз за случалице онда се звучници ТВ-а не користе и то је рпоблем јер онда појачивач мора бити стално укључен.

 Проблем са коаксијалним је био у појачању.....како регулисати појачање......и то је решено тако да се додаје један конвертер који има све, од АРЦ-а до коаксијалног и оптичког па и блутут ...са све даљинцем.

  Мали радио са усб-еом неће бити уграђен него ће бити изван кутије.......проблем са вибрацијама.....бојим се да ће му отпасти пола смд делова када бас почне да рока, а рока сасвим добро.

  Тако да ће кутија имати  два улаза и један кип прекидач....овај или онај улаз, где ће на један бити повезан конвертер а други на радио са УСБ-ом и то би било то.

  Направа помоћу које се може гледати филмови али и пристојно слушати музика.....и изгледа лепо.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Пројекат је готов, то ради и сада идемо на нешто друго.

  Нове жртве су један ДСП, два д класе појачалца, два ФР из Мауризијусове кухиње и један суб који се користио као суб за Јагуаре / аутомобиле. 😂.

   Дсп је опција ако активни филтер не буде задовољавао ниске критеријуме ајенда.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 4 weeks later...

Ја тренутно користим за најновији пројекат неки звучник без ознака али који ради рецимо за све паре.....копија 50 евра и то онако другарски.

 Рецимо звучник је био постављен  у кутији на поду тако да је мембрана била окренута према плафону.....о онда рецимо звук се уопште или врло мало мења ако га слушам из друге собе. Тест није био намеран, него сам неким послом отишао у другу просторију и запало ми је за уши врло чист звук, који је био као да је твучник у тој просторији. То наравно има везе са обликом мембране 😎.

   Оно што ми је још запало за уши је  деградирање звука са постављањем бобине у ред за звучником......много реалније ради онако сам уз додатни високотонац.

 А што се тиче тог пројекта који си поставио, ја сам за верзију сингле спеакер, али дословно, само један звучник. То што нема стерео, мање више није битно ако се предност да другим стварима.....није све у новцу има нешто и у злату што се каже код мене у селу.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...