Jump to content


Koji zvučnici uz TA-F770ES


mupe

Recommended Posts

Pozdrav svima!


Rešio sam da unapredim svoj stari sony sistem, tj. da ga prekomandujem u B sistem, a da složim novi "A sistem" sa malo modernijim komponentama. Taj sistem će se sastojati od pojačala Sony TA-F770ES, network playera Pioneer N-30AE, CD playera (imam dva, pa ću izabrati, ali to i nije mnogo bitno), i EQ Technics SH-E85 i gramofona (verovatno ostavljam stari Sony PS-T33.

Pretežno slušam rok i metal, mada zaluta i svašta nešto još. Soba u kojoj će biti sistem je oko 4x4m, ali se nastavlja na nju trpezarija 4x2m. Soba je prilično prazna, nema ormara, visokog nameštaja... samo garnitura sa lenjivcem, sto, tv komoda i hi-fi polica su u njoj. Zbog veličine sobe i nemogućnosti da zvučnici budu daleko od zida, prednost imaju kompresione kutije, ili kutije sa bass reflex portom napred. Takođe bih voleo da budu sa impendansom 8ohm, verovatno više iz navike nego što je stvarno problem da budu 4ohm. Koliko vidim, ovaj uslov isključuje skoro sve nemce. Pošto nemam nameru da dodajem sub, bilo bi lepo da kutije idu bar do 30Hz. Ne bih uzimao bookshelf, nego baš prave podnostojeće kutije.

Gledao sam ponudu na KP i najviše su mi upali u oči JBL L880, mada smatram da je tražena cena previsoka (JBL ih je znatno jeftinije prodavao kao factory refurbished). Takođe sam primetio i JBL E80 koji mi deluju kao da imaju slične drajvere onima u L880, a vidim da su komentari za njih uglavnom negativni.

Sve u svemu... imate li neki predlog, savet, sugestiju? Kada stignem, gledaću da poslušam malo E80, a i L880, ali znam da to neće biti pravi utisak jer svako pojačalo, svaka soba izmene zvučnu sliku. Koliko bih para dao... pa, ne znam... spreman sam i na viši trocifren iznos, jer nemam nameru da često menjam kutije. Znači, najbolje da odmah valja.

Hvala unapred i izvinite na dugom postu!

 

Link to comment
Share on other sites

Za 30Hz treba pogolema kutija i dobar bas driver. Doduše, malo će i soba da pomogne. Možda onaj Visaton nije loša opcija, samo treba ga staviti na neke stalke visine 20-30cm tako da visokotonac dođe na visinu ušiju, mnogo je nisko kada stoji na podu, to će samo da tutnji i mulja.

Link to comment
Share on other sites

To su solidni driveri, malo stariji, znači skretnica treba da se pregleda eventualno osveži. Ako su Visaton bipolarni elektroliti ne stariji od 20god. i nisu maltretirani puno žurkama (ko će ga znati) onda ništa verovatno i ne treba dirati. Ferofluid zna da zapekne nakon tog perioda, a ovde su 4 drivera sa FF. Malo je nategnuta kombinacija basa od 10" sa kalotnim srednjotoncem od 2", ali treba poslušati svakako i to pažljivo. Tu je uvek bolja opcija ići na na konusni srednjotonac od 5" sa basom od 10". Impedansa je 8 oma, znači lakše je opterećenje za pojačalo.

Link to comment
Share on other sites

Hvala puno na komentarima, i na zaista dobrim savetima. Priznajem, odbijala me je konfiguracija JBL kutija sa relativno malim drajverima za bas, bez obzira na deklarisan raspon 30Hz-40kHZ (L880). Takođe mi je jasno da ništa ne znači deklarisan raspon, ako je odziv na 30Hz 5dB niži nego na 35Hz, na primer... To je i razlog zbog kog nisam baš bio odlučan da ih izaberem.

@CJbolland Soba je pravilnog, skoro pa kvadratnog oblika, približno 4x4m. Na zidu kontra od prozora je TV polica, TV, pored nje hi-fi polica i krajnje levo i desno po jedan zvučnik. Na istom zidu su i vrata za ulazak u sobu, pa je zato malo ograničen raspon zvučnika. Tačno preko puta je ugaona garnitura za sedenje i na sredini sto. I to je to, nema ničega više u sobi. Kada se sedne prema TV, levo je široki prolaz ka trpezariji, a desno zid bez prozora.  Lažem, ispred lenjivca je stalak sa gitarom i malo pojačalce. Ne verujem da to ikako utiče na zvuk.

Što se bookshelf zvučnika tiče, sumnjam u njihovu sposobnost da isporuče ozbiljan bas, a zaista bih izbegao subwoofer.

@jager Solidno mi deluju ovi visaton zvučnici, samo šteta što nije napisan tačan model, da malo proverim specifikacije, od dimenzija, pa do svega ostalog. Kontaktiraću prodavca.

 

 

Link to comment
Share on other sites

45 minuta ranije, mupe said:

@jager Solidno mi deluju ovi visaton zvučnici, samo šteta što nije napisan tačan model, da malo proverim specifikacije, od dimenzija, pa do svega ostalog. Kontaktiraću prodavca.

 

 

Poslušaj ih sa svojim pojačalom , specifikacije preskoči ;)

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, mupe said:

Takođe mi je jasno da ništa ne znači deklarisan raspon, ako je odziv na 30Hz 5dB niži nego na 35Hz, na primer...

To oni pišu kako im dođe, radi prodaje. Jedino je merodavno šta će biti kod tebe u sobi, jer je room gain veliki i puno utiče na opseg. A zavisi mnogo i od toga da li su zvučnici blizu zidova i ćoškova ili nisu. Takođe postoje relativno mali zvučnici, recimo sa basom od 7-8" koji idu jako duboko ali su neefikasni (mora tako), a na drugoj strani postoje i mnogi veći sa basom od 10-15" koji su dosta efikasniji od ovih prvih ali nemaju basa. Ima i onih uglavnom malih kutija koje imaju istaknut bas namerno u zoni 80-120Hz da stvore utisak da ga ima više i da ide dublje nego što stvarno može. To nekad legne lepo, a nekad je pomalo nepodnošljivo, zavisno od sobe i pozicije.  Ništa nije jednoznačno određeno.

Link to comment
Share on other sites

@jager To bi bilo idealno, ali sam siguran da mi prodavac neće dati zvučnike na probu, a i teško da ću da tegim 20+kg pojačala sa sobom. Šta više, ni da ga ponesem, opet ne bih imao pravu sliku jer soba svakako sama po sebi puno znači.

@Nixie Da, slažem se... Iskazane specifikacije često mogu da budu slične fabrički deklarisanoj potrošnji automobila za koju svi znamo da je nedostižna.

U svakom slučaju, svodi se na ono što sam uglavnom i sam znao... Bez probe i grešaka, teško je složiti idealan sistem.

Samo bih još voleo da vidim komentar nekog bivšeg ili sadašnjeg vlasnika JBL kutija (L880, E80, ili bilo kojih sličnih) o ličnom iskustvu. Recenzijama na netu ne verujem baš puno.

Hvala svima!

Link to comment
Share on other sites

Ne očekuj da će bilo koji zvučnik da prosvira u tvojoj sobi baš onako kako si ti zamislio . Čeka te milion zamki , kao što vidiš tema ima o svemu i svačemu . Jedno je sigurno da sa Sony pojačalom idu i jbl i visaton . Izbor je tvoj ... 

Link to comment
Share on other sites

4 sati ranije, mupe said:

Da, slažem se... Iskazane specifikacije često mogu da budu slične fabrički deklarisanoj potrošnji automobila za koju svi znamo da je nedostižna.

Oni su se obezbedili za tu potrošnju zvaničnom procedurom za merenje potrošnje koja je doduše čista fikcija, ali legalna. A proizvođači audio uređaja otvoreno lažu i mažu, tu je razlika. Trebalo bi im nemetnuti obavezu da prilože rezultate merenja osnovnih stvari, za zvučnike RMS, frekventni opseg, faza i impedansa,  za pojačala recimo RMS, frekventni opseg sa realnim opterećenjem (simulacija zvučnika 4 i 8 oma), grejanje na RMS i potrošnja stuje. Onda kome to ništa ne znači kupuje ko i do sada, a kome znači malo će se namučiti oko izbora. Ovako mogu da pišu lepe želje i nikom ništa. Ako na hrani i drugim proizvodima makar sistnim slovima mora pisati sastav, trebalo bi to da važi za sve proizvode.

Gledaj ako ikako možeš da poneseš svoje pojačalo i neki izvor zvuka na probu zvučnika. Ne kažem da je to baš ultimativni test, ali barem da se eliminiše neko grubo neslaganje. Prodavac može da koriguje manje ili više zvuk na svojim uređajima i da te dovede u zabludu da je sve bolje nego što jeste. Mislim KP trgovci su to.

Link to comment
Share on other sites

^^ Realno, sve je baš tako. Čak ni na hrani ne piše sve kako treba, a našli su i načine kako da sakriju pojedine sastojke, sve legalno... pa što bi se onda neko oko zvučnika nervirao.

3 sati ranije, jager said:

Jedno je sigurno da sa Sony pojačalom idu i jbl i visaton 

Ova informacija mi je svakako korisna. Gledaću lagano, ne žurim. Kad nešto nađem, prijaviću ovde kako sam se proveo.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Red je nakon vaše pomoći da ispunim obećanje.

Kupio sam JBL L890 i mogu samo da kažem da sam izuzetno zadovoljan. Prvi put imam sistem koji zvuči jednako dobro i kada se sluša tiho, kao kada se pojača. Dinamika zvučnika je sjajna, nijedan deo opsega me ne bode u uši i imam utisak da čujem sve što treba da čujem. Sony ih vozi bez problema i već preko 1/3 snage (na potu) ulazi u "komšije će da me biju..." zonu.

Sve u svemu, za muziku koju ja volim (pretežno rock/metal, malo i akustika, jazz… pa čak i klape) ovaj komplet ide sjajno. Naravno, siguran sam da može i bolje, ali za sada nemam nameru da išta menjam. Potpuno sam zadovoljan.

Hvala još jednom na pomoći!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...