Jump to content


Bookshelf do 80.000 din (novi u radnji)


Shang Tsung

Recommended Posts

Bassreflex zvučnici baš i nisu pogodni za smeštaj u policu, verovatno će da tutnje. Opcija su kompresioni zvučnici baš za policu koje danas skoro pa niko i ne pravi. Sam termin bookshelf se odnosi više na male zvučnike nego na to da su baš namenjeni za policu. Bookshelf + zadnji bassrefex otvor ne ide nikako jedno s drugim. Opcija kod većine je da se zatvori bassreflex otvor, ako ga nema fabrički predviđenog, ide neki sunđer ili par (čistih) čarapa, muških po mogućstvu.

Kod zatvaranja bassreflex otvora je malo problematično to  što optimalna zapremina kutije nije ista za bassreflex i kompresiju, obično je manja potrebna za kompresionu kutiju. Kako kod većine proizvođača ni bassreflex kutija nije optimalna, nego je obično manja da se dobije veći Q faktor i malo brdašce na basu, ne znam šta da kažem, možda to i uspe sa zatvaranjem reflex otvora, a možda neće da valja. Ako su zvučnici korigovani za baffle step, a uglavnom jesu, stavljanje u policu dovodi do previše basa, jer  emitovanje zvuka na niskim frekvencijama nije više u sferu nego u polusferu.

Mogu da garantujem da zvučnici u salonu neće ni približno tako da sviraju na polici sa knjigama, barem što se tiče niskih frekvencija. Znači problem nije tako jednostavan kad su zvučnici fiksirani u polici. Kad su na stalcima odvojeni od zida može se dosta dobiti pozicioniranjem zvučnika u sobi. Smeštaj zvučnika u policu ili blizina zadnjeg zida ukida dubinu zvučne slike, sve je u ravni zida ili malo ispred, ali ako tako mora šta da se radi. Insistirati u salonu tokom probe da zvučnici budu uz same zidove kako bi se makar kakva takva predstava dobila o tome keko će zvučati u sobi.

 

Link to comment
Share on other sites

14 minuta ranije, Shang Tsung said:


Vozio se nekad :P
Znaci, ako dam jos 200e za stalak, dobijem jos bolji zvuk? Nesto mi je to malo verovatno, pogotovu jer nemam gde sa ovim policama (ni sa knjigama)

01502267a3c9ed2b23dd8433c691ae50.jpg

Ne mora 200, naravno. Moze i mnogo manje.

Ali da - 100% ces imati bolji zvuk i smem da ulozim i koji dinar u tu opkladu ;) 

Link to comment
Share on other sites

43 minuta ranije, Shang Tsung said:


Vozio se nekad :P
Znaci, ako dam jos 200e za stalak, dobijem jos bolji zvuk? Nesto mi je to malo verovatno, pogotovu jer nemam gde sa ovim policama (ni sa knjigama)

01502267a3c9ed2b23dd8433c691ae50.jpg

Izvučeš stalke do ivice stola i usmeriš zvučnike prema zamišljenoj slušnoj tački (u dubini sobe) iza leđa. Fokus bude malo relativan, ali ostalo je tu.

Jedna stara slika mog malog sistema:

Mali sistem.jpg

Link to comment
Share on other sites

Harbeth je posebna prica. Njima i "drvo" kutija daje "smek" zvuku, kako sami kazu - za razliku od vecine drugih proizvodjaca / konstruktora koji za cilj imaju da maksimalno umrtve kutije (koliko je moguce u tom rangu cene).  Uz to se Harbeth i slusa sa maskama - sto ne vazi za 99% drugih zvucnika.

Ukratko - cudne vocke... :)

 

p.s. "Ne bi" - razdvojeno - sunac mu poljubim :D

Link to comment
Share on other sites

@Delija ok onda, Sonusi, sasvim nebitno, ima pobornika drvenih a ima i pobornika metalnih stalaka, lično ne preferiram ni jedne. Kemp je odličan predlog, ali njihovi zglavni modeli su već od 140 e, pa na gore.
Koliko lektora ovde ima... Zbunismo čoveka za izbor zvučnika potpuno ali ćemo zato izdati novi Pravopis srpskog jezika...

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Rekao bi da je sve to individualno, samo ću postaviti jedno pitanje, šta više zvoni kada se udari čekićem, čelična cev ili drvena gredica, pa se odatle može zaključiti šta će više da farba zvuk a šta brže disipira energiju.
Da li se to nekome više sviđa ili ne je sasvim drugačija kategorija. Drvo ima bolja samodampirajuća svojstva od čelika, drveni mostovi nemaju problem sa marširanjem vojske preko njih, dok čelični i mostovi od prednapregnutog betona imaju (beton se prednapreže čeličnim sajlama). Ko god se peške penjao na Ajfelov toranj, zna na šta mislim...
Naravno da punjenje peskom pomaže ali ne lišava čelik rezonance u potpunosti.
No sve ovo nije tema, čovek pita za zvučnike a mi mu uređujemo stan...

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...