Jump to content


Jeftin tweaking digitalije


Aoxomoxoa

Recommended Posts

 

Nadam se da ima starijih clanova koji se secaju. U to vreme, pre 30-40 godina, gramofon je bio glavni izvor zvuka. Ja sam ga napustio 1986 u korist CD-a. Prilicno dobar a jeftin tweak je bio, unutrasnju biciklisticku gumu odgovarajuceg precnika, napumpati, i iznad nje staviti plocu velicine prema uredjaju, mdf, granit, drvo ili slicno. Pritisak u gumi je bio stvar eksperimenta. Na to staviti uredjaj koji ima najvise vibracija, u ono vreme gramofon. Nije fensi, ali funkcionise kao sadasnja najbolja active isolation platform koja kosta 100x vise.

Sistem vesanja u vazduhu je takodje dobar, pri cemu preporucujem hirursku gumu koja je daleko najbolja ako pricamo o prigusenju vibracija i trajnosti.

Dopuna, malopre naidjem na Kuzmin active isolation platform sa cenom od EUR 14.900,00 ludilo.

https://www.kuzma.si/zerovibe-6050p.html

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 63
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

7 sati ranije, Aoxomoxoa said:

Nisam ovo pisao da bih nekog ubedjivao u istinitost mojih zakljucaka...prvu plocu sam kupio 1973.g. pa smatram da sam imao dosta vremena da izgradim sopstveni ukus,kao i da se upoznam sa razlicitim izdanjima istih nosaca zvuka.

Mozda moje usi nisu vise mladalacke,ali sasvim dobro prepoznajem razlike,meni cujne.

Stojim iza svega sto sam rekao o razlicitom zvuku istog daca,a na razlicitim polozajima.

Taj fenomen postoji i on je odavno primecen. Mozda je najupecatljiviji primer punjenje stalaka za zvucnike peskom ili celicnim opiljcima, koji onda znacajno (ne malo) promene zvuk koji dobijate iz zvucnika. Oni koji se bave DIY znaju da im pojacalo sklopljeno na ploci nece zvucati isto kao i kada ga stave u neko kuciste. Jedan konstruktor HiFi mi je objasnjavao da se igrao sa raznim kucistima za svoje pojacalo i da je dobijao razlicite rezultate u zavisnosti od toga od kog materijala je bilo napravljeno kuciste, od tezine kucista, itd. On mi je tada govorio o postojanju nekakve mehanicke povratne sprege - ali tu ga vec nisam mogao dalje pratiti te mi je ostalo nejasno sta se tu zapravo desava.

Naravno da postoje vibracije koje se prenose kroz namestaj na uredjaj, neki konstruktori pricaju i o prenosenju energije sa uredjaja na podlogu (to se narocito odnosi na zvucnike i izvore zvuka koji imaju pokretne delove) i kako je neophodno tu energiju odvesti sa uredjaja na sto je moguce efikasniji nacin.

Moj utisak je da bi ovi fenomeni trebalo da imaju veze sa rezonatnom frekvencijom uredjaja koja se menja u zavisnosti od podloge na kojoj se uredjaj nalazi. Ali kako ta rezonantna frekvencija utice na elektroniku u samom uredjaju - to je nesto sto ne znam. Bio bih zahvalan nekom ko o tome nesto vise zna, kada bi postovao komentar ...

Link to comment
Share on other sites

 Ovo je vec vrlo ozbiljna i proverena prica, lako objasnjiva. Nas termin je mikrofonija:

https://en.wikipedia.org/wiki/Microphonics

 Najcesca je bila kod lampi i lampasi su i dalje najpodlozniji istoj. Kondenzatori su takodje jako osetljivi, ali, realno i stampana ploca moze biti osetljiva na mehanicke vibracije, posebno ako se radi sa malim signalima (tipa izlaz sa gramofonske glave), velikim duzinama provodnika i postojanju spoljneg elektricnog polja.

 Danas, kad ima dosta uredjaja koji stvaraju elektricna polja, ovo je, mozda i primetnije nego ranije. Samim tim, mehanicka izolacija je sve samo ne nebitna. Takodje, u zavisnosti od kontrukcije uredjaja, ali i mesta gde se isti slusa, uticaj moze biti razlicit....

Link to comment
Share on other sites

Efekat na mehaničke sklopove je, čini se, svima očigledan. Možda je manje očigledno da oscilovanje elektronskih elemenata nije unisono ni ekvidistatno, što vodi oscilovanju elektromagnetnih polja unutar uređaja. Vibracije prodiru i u same materijale, generišući takozvana fononska pobuđenja, povezana s električnom provodljivošću.

U kom odnosu ovi faktori utiču, nemam predstavu, ali da štetni uticaj vibracija može biti kardinalan, znam. U tom smislu, svaki uređaj je elektro-mehanički, a kontrola vibracija nezaobilazni izazov na putu ka dobrom zvuku.

Link to comment
Share on other sites

 Uz mogucnost da zvucim kao kreten - ja ne znam sta je on osetio. Realan odgovor bi mogao da neko ko ima vise znanja od mene, uz odgovarajuce merenje, ovo sto mi radimo je nagadjanje.

 Ono sto znam, tj. koliko znam iz svog ogranicenog znanja, je da mikrofonija postoji i da ima uticaja na ponasanje elektricnih uredjaja. Maseno dampiranje smiruje vibracije i samim tim smanjuje mikrofoniju. Da li ce uticaj na zvuk postojati i koliko ce biti primetan zavisi od samih uredjaja koji se "tretiraju".

 Ukratko, smanjenje mikrofonije je najlogicnije objasnjenje.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Jel moraju baš ti stoperi? Može nešto drugo povrh uređaja.

Ja imam iskustva sa antivibracionim nalepnicama. Mesto lepljenja je vrlo bitno. Negde se dobiju dobri rezultati, negde loši. Laganim pomeranjem se čuju efekti. Privremeno zalepiš, čuješ dal je loše ili dobro, ideš dalje....dok ne naidješ na najbolje mesto. Postaviš par nalepnica. Verujem da je slično i sa ovim tegom.

Recimo na mom starom laptopu sam zalepio nalepnicu ispod uredjaja. Odličan rezultat. Na novom, na istom mestu - loš.

Link to comment
Share on other sites

Ne moraju, nego vidim da su dosta pominjani na forumu, pa rekoh da javim da ih ima, a i ja da probam. Rekoh već, uzela sam ga prvenstveno zbog težine, da se ne pomera pojačalo. Možda može i kamen za kupus 😃. Ako ne bude valjao za pojačalo, služiće prvobitnoj nameni kad pravim promaju. Ne znam kako izgledaju te nalepnice?

Link to comment
Share on other sites

Zaboravi nalepnice.

Analagija mi govori da prigušenje vibracija ne mora da da uvek pozitivne rezultate. Recimo probali smo antivibracione podloške ispod različitih zvučnika. Nije svuda pozitivno. Valjalo bi recimo probati različite težine povrh uredjaja, na recimo tri različite pozicije.

Trola sa šišmišom isto ignoriši.

Link to comment
Share on other sites

Treba još dosta opreme da nabavim da bih došla do korišćenja podloški. Trenutno imam samo ovaj mali desktop dac/amp i slušalice. Slušam ležeći, a pojačalo mi je na postolju iza glave. Stopper će mi služiti da ako slučajno povučem kabl, da ne sleti pojačalo za mnom. Za kvalitet zvuka bi mi trenutno više pomogao bolji USB kabl. Prvenstveno planiram kupovinu streamera umesto lap topa.

Link to comment
Share on other sites

8 sati ranije, snatch said:

Uzeh jedan manji za moj Fiio K5 Pro jer je lagan, pa da se ne pomera.

7 sati ranije, vdzele said:

Jel moraju baš ti stoperi? Može nešto drugo povrh uređaja.

Ja imam iskustva sa antivibracionim nalepnicama.

Колико кила има та налепница да би испунила функцију због које је колегиница купила те стопере из Лидла? 😵‍💫

Link to comment
Share on other sites

Milje je stavila keva, tako da sam sasvim slučajno otkrila da daje rezultate. Imamo ih još negde po kući pa ću probati i sa njima da li prave neku promenu. Ako misliš na mustre kao one iz Burde, to nemam. Jedino da ti slikam miljee i postavim pa da sam uzmeš mustru.

Suicidal marama je protiv neprijatnih visokih.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...