Jump to content


Staro pojačalo i risiver


Zix

Recommended Posts

Pozdrav !!!

Može li mi neko reći zašto se na nekim starim pojačalima kao i risiverima  prilikom gašenja ( off ) čuje preko zvučnika kao da nešto pukne (boom). Teško mi je da nadjem pravu reč za opis. Neki put se čuje samo na jednom zvučniku, a neki put na oba. Da li to može da se sanira ili je to zbog starosti kod nekih odredjenih modela i sl. Uredjaji inače rade odlično i nema nikakvih zamerki na zvuk. Jedino taj boom, poom ..... ili ne znam kako bih ga opisao, iritira. To nema veze da li je potenciometar za glasnoću pojačan ili utišan. Taj boom je uvek istog intenziteta. 

Link to comment
Share on other sites

To se dešava na skoro svakom pojačalu, novom ili starom koji nema relej na izlazu za zvučnike ili neki drugi vid zaštite izlaza. To su normalne prelazne pojave usled punjenja ili pražnjenja kondenzatora u pojačalu, zatim uspostavljanja radnih tački tranzistora (lampi, čega bilo) pri paljenju i gašenju uređaja.  Funkcija tog releja (sa pripadajućom elektronikom) je da zaštiti zvučnike u slučaju pojave opasno visokog DC napona na izlazu, da zakasni uključenje zvučnika par sekundi nakon uključenja uređaja i da ih trenutno isključi pri gašenju uređaja kako se ne bi čulo ništa na zvučnicima. Takvi releji bi trebalo da postoje i na izlazima pretpojačala i drugih uređaja. Recimo svaki CD plejer ima muting tranzistore na izlazu, ređe releje.

Osim što su zvučno neprijatne, prelazne pojave su i štetne po bas jedinice. DC spregnuto pojačalo bez ikakve zaštite može vremenom usled promene vrednosti elemenata dobiti DC offset od nekoliko volti, koji će stalno grejati namotaj bas zvučnika i tako ga oštetiti. U slučaju naglog otkaza pojačala i pojave visokog DC napona na izlazu recimo usled proboja izlaznih tranzistora, zvučniku često ostaje vrlo malo života pre pojave belog dima (mereno u sekundama).

Ako imaš DC spregnuto pojačalo (bez izlaznog kondenzatora) onda možeš isključiti zvučnike sa A/B prekidačem uvek pre paljenja i gašenja uređaja i neće se ništa čuti. Ako pojačalo ima jednostruko napajanje i izlazni kondenzator, onda to ne treba raditi, biće još gore.

Link to comment
Share on other sites

Hvala na detaljnom odgovoru i pojašnjenju.

Pojačalo nema A/B prekidač. U pitanju je (Musical Fidelity B1) model. 

Receiver je (Pioneer LX 440A) i on ima prekidač za dva para zvučnika, tako da ću tu pojavu rešiti tako kako si mi dao savet. Slušam ga sa (Heybrook HB 1.5) zvučnicima.

Zvučnici koje koristim sa (MF B1) su (JM lab Cobalt 840). Ostaje mi samo NADA da se prilikom gašenja pojačala neće ošteti bass na zvučnicima kako si naveo. 

Link to comment
Share on other sites

Da li si probao da utakneš slušalice u MF B1, i da li se tada isključe zvučnici?

Ako se isključuju zvučnici prilikom uključenja slušalica, onda možeš da nabaviš samo jedan 6,3mm utikač i da ga uključuješ i isključuješ prilikom paljenja i gašenja pojačala - jeste malo nezgodno jer je utičnica za sluške pozadi, ali možda može da ti reši taj bum prilikom paljenja i gašenja ampa.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...