Jump to content


EL34 Single Ended Lampas popravka , od iskusnih ako ima neko da proveri sta ne radim dobro .


Audio Doktor

Recommended Posts

Kakav ti je taj analogni? Koliko kanala, koji opseg.

Ja sam ovaj uzeo jer ne zauzima puno mesta, ima 4 kanala i širok opseg. Ima digital storage opciju i generator funkcija.

Nije to profi oprema ali meni je primaran prostor jer ga nemam. Kad završim sve spakujem u kutijicu pa u orman. Ne koristim ga stalno.

Imam sonde 1:10 i 1:100, stari laptop na baterije i bluetooth miš, nema veze sa mrežom ili kućnim uzemljenjem. 

Nisam na mreži 230/400V nikad ništa merio.

Treba pri merenju samo paziti gde se vezuje GND od sondi, jer su sve 4 povezane preko GND osciloskopa odnosno laptopa.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 93
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

@moj je Grundig G10/13 Z , optimizovan za katodne televizore ima te dodatne generatore i sta treba , to sad nicemu ne sluzi al ovako je ok 20Mhz  2 kanala 1khz ton generator 50V po podeoku max , znaci  na X1 sondi 400V p2p
na X10 4KV, teorijski sad nisam gledao koliko maks moze , al moze dosta da podnese 
bilo je sitacija , prsti udara seva , pa izdrzi 
Al svaki put kad ga podignem nije mi dobro , minimum 20Kg i solidno prostora , trebao bi ja to menjati  

Link to comment
Share on other sites

Onaj moj predlog nije za profesionalnu primenu, već za amatere. Ako ne možeš  ili ne želiš puno da ulažeš, onda je dobar, ali ne može da izdržava te naponske šokove, za to treba aktivna diferencijalna sonda ili barem 1:100. Taj tvoj osciloskop je da kažem jedva dovoljan za audio i verovatno izdržljiviji od ovih digitalnih, a težina i gabariti, no comment. Stacionarni modeli su bolji, lakši za rad, stoje tu negde ba stolu i odmah su dostupni, ali moraš imati razdvojni trafo i dovoljno mesta. I dosta su skuplji, platićeš veću poštarinu, carinu i PDV ako naručiš sa Ali ili ebay. Ima ih  po našim prodavnicama, ali cena je viša. Ovaj je mali pa prođe ispod radara.

Link to comment
Share on other sites

@Nixie Onako nije lose , ne znam u sustini koliko tu treba vrednost i kako to menja zvuk , , uzecu malo vecu vrednost tu kad budem otpornike nove uzimao pa zajedno.
Ocu da nacrtam semu , da ljudi znaju sta se desava,
Da se taj nered sredi ,  
pa da nacrtam semu , uzmem osciloskop ubacim neki signal , ispratimo to koliko zanosi gde , u tom ce mi stici
Obligato Gold .
Snimiti nekako pre i posle , tu bi osciloskop uradio posao da snimi vrednosti , i generator signala .
Ja to imam al improvizovano .
a videcemo

Link to comment
Share on other sites

Cujem da Tetrode ovako namestene imaju neki problem na nizoj voltazi , zovu to Kink, kao voltazni kink , gde joj ne bi trebalo dozvoliti da zanosi prenisko, da je drugacije nego Tridoa ta  Ia Va , kriva ,  https://www.researchgate.net/figure/Typical-family-of-curves-of-a-tetrode-Notice-the-kink-that-appears-in-the-curves-for_fig18_319877861
Al ja to ne znam uraditi ,znam izmeriti . Da vidim da na anodi /Gnd osciloskopom vidim  sta je i kako je . Valjda cu moci 
I izmeriti sve vrednosti . popisati .

Link to comment
Share on other sites

@Nixie Ja uzeo one Obligato Gold kondenzatore nije poslato jos ne radi posta al ono , ajde  , a ne znam im jos ni vrednost , mali su 0,47 ili 0,22uF
Aj videcemo , da popisem ove vrednosti danas da imam semu komplet .
Pa videti jel ta El34 povezana kako treba , i dal zanosi kako treba , morao bi izmeriti osciloskopom drugacije ne vredi 
jel tako .
Ubaciti neki 500hz signal ili tako i videti sta se desava na ulazu na izlazu 

Prvo da ta lampa radi sta treba  i to onda budzenje kondenzatora  i napajanja i to ...

Link to comment
Share on other sites

@Nixie da te pitam nesto , evo ovde nadjem https://www.acdcaudio.net/tubes-amplifiers-and-preamplifiers/diamond-i-300b-valves-amplifier kao das 4 soma evra 
i dobije 10hz -38khz  -3db opsega .
Ja gledam , ma dal me zaje....  woofer koji moze raditi 20hz je vrhunski woofer , sto znaci da ovaj njihov lampas gura woofere i to dobre .
Kojom to magijom , ne vidim ni jedan deo koji oni imaju a ja da nemam , izuzev izlaznog trafoa koji je verovatno bolji al ne moze biti ne znam koliko bolji da se moj pati sa zvucnicima od 35hz , a njihov tera woofere .
To mi malo nejasno , zbog toga cu bas da premerim ovde tu izlaznu frekvenciju , da vidim sta cu da nadjem 



 

Link to comment
Share on other sites

10Hz -3dB je dobro za izlazni trafo, ali nije nešto naročito što se basa tiče. Reprodukcija niskih frekvencija zavisi od veličine i kvaliteta trafoa. Tvoji izlazni trafoi verovatno imaju mali presek jezgra. Lampe nisu problem, ali sa nekoliko W RMS, nema šta da gura osim nekih visokoefikasnih zvučnika, a tu sam nešto skeptičan što se basa tiče. 

Za ispod 50Hz samo snažna tranzistorska pojačala i pravi zvučnici za to, skoro uvek sa korekcijom ako se ne žele ogromne kutije. Najbolji je DSP zbog fleksibilnosti, može se korigovati amplituda i faza, što je bitno, i da nema pasivne skretnice na basu kako bi se očuvao damping faktor pojačala.

Link to comment
Share on other sites

Ne znam, koristi osciloskop da vidiš gde je -3dB, na obe strane. Namesti neki izlazni napon, recimo 2VRMS na 1kHz i gledaj gde napon padne na 1.41VRMS tu ti je -3db (ili 3VRMS i 2.12VRMS). Na sekundare pri merenju obavezno poveži otpornike 8.2oma 10W ili jače. Sekundar ne bi trebalo da bude bez opterećenja kad ima signala na izlazu. Proveri na kratko gde počinje klipping da vidiš koja je stvarna izlazna snaga. Snaga je ista na 4 i 8 oma ako imaš te izvode na trafoima. Na 4oma priključke poveži otpornike 3.9oma.

Link to comment
Share on other sites

@Nixie  Izlazni trafo kao ima 4 Pina , medjutim  mislim da samo 2 rade , i treba ga izmeriti ,  nemam pojma koje su vrednosti , ali stavicu ga na AutoTrafo dok ne dobijem izlaz 1V , i videti sa kojom voltazom IN daje 1V  i to ce mi dati odnos namotaja , i tako izracunati Impedansu i koji zvucnik treba .
Ostalo jos to i moze da ide na Osciloskop .

A semu sam nacrtao i premerio ,  
-C2 ima razliku 0,1uF na jednoj 0,22uF na drugoj to sam ja u popravci samo stavljo da proradi , resice se sa novim kondenzima.

 Cuo sam odma da je STEREO slika pomerena , oko 30% , i na Volume Pot-u sad nadjem
30% odstupanja    znaci to je , odlicno , bolje to nego da je nesto sa lampama i Biasima, resicu , za pocetak zaobici ga pri ubacivanju signala .

 

To mu dodje zadnje , Izmeriti Trafo i onda se sve zna , podesiti neki Load i idemo da vidimo sta se desava .
  
 Nadam se uskoro to resiti .

Sema pojacala sa Vrednostima.jpg

Link to comment
Share on other sites

Nasao sam ovde na Valve Wizard  lepu semicu koja je otprilike vrednosti i sheme izlaza kao i ovde http://www.valvewizard.co.uk/se.html
, Samo je odradjeno u Pentodi , povezan je G3 od EL34 na njenu Katodu , dok je kod mene Disconnected  to je ta razlika , 
Napajanje isto 300V
Jos mi nije jasno da kaze Vg2 =360V , na Load line Dijagramu , u gornjem levom uglu malo nize na stranici  ,  kako kad nam je napajanje  300V, odakle sad 360V na g2 . Nesto mi tu nije jasno , 
Ako bi trebalo Vg2 da bude na vecem naponu nego Anoda , onda bi morao mozda da promenim otpornike , nije to nesto skupo za uraditi , mogao bih .

Hocu da dodam Prigusnicu , nasao sam 114mH prigusnicu za 800din , ali ne znam jel mi to dosta , gledajuci debljinu zice , rekao bi da je dosta , al ne znam , sta vi mislite  https://frame.goglasi.com/frame?eid=201328445

Hteo sam tu Prigusnicu , zajedno sa AC/DC ispravljacem i filterom za Grejace da stavim na jednu plocu , pertinax i da zakacim ima lepo mesto ostavljeno da stane , al bez toga se moze uraditi Load Lines , pa posle toga cu to . Idealno al ajd videcemo 

Kaze Anodna Impedansa 3600 oma za 4 oma zvucnik , 7200 za 8 oma  
Moji veliki zvucnici su na 4 oma , a mali na 6 oma , znaci meni to u sustini odgovara , al moram Turns Ratio od Izlaznog Trafoa da odredim , da vidimo na cemu smo , to cu ujutru .

Samo polako Stizemo mi do naseg cilja   :)
 

Link to comment
Share on other sites

6 sati ranije, Audio Doktor said:

nasao sam 114mH prigusnicu za 800din

Mislim da veća treba, i mora da bude za DC struju tog pojačala, znači sa prorezom u magnetnom kolu jezgra.

http://www.fininamotaji.in.rs/Induktori_Cevnih_Ispravljaca-ICI.htm

Za simulaciju napajanja ja koristim PSUD2, mali zgodan programčić.

http://www.duncanamps.com/psud2/

Evo jedne šeme sa prigušnicom u napajanju, vrlo je slično toj tvojoj šemi. Samo mislim da je 100nF na ulazu nepotrebno, a 100nF između anode ECC83 i G1 EL34 je malo, ja bih stavio 0,33-0,47uF.

EL34 ECC83.gif

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...