Jump to content


Sistem za ~750e ?


LFO

Recommended Posts

Pozdrav svima i hvala gostoprimstvu :). 

Nov sam clan na forumu iako ga pratim povremeno unazad nekoliko godina i aktivno zadnjih par meseci. Planiram da sastavim svoj "prvi ozbiljniji" hi-fi setup pa bih voleo da cujem vase savete i misljenje.

Iako mi je ovo prvi "ozbiljniji" hi-fi setup, dobar i kvalitetan zvuk mi nije ne poznat. Bavim se produkcijom muzike/dizajn zvuka 10+ god i do sada sam slusao muziko iskljucivo na aktivnim studijskim monitorima (najvise Genelec 8030 i 8040, Adam A7, Yamaha MSP 5) tako da sam navikao na "analiticniji i brzi" zvuk monitora. Imao sam prilike i da slusam razne druge monitore od jeftinijih KRK Rokit serije do Dynaudio BM15A ali nikada nisam posedovao iste.

Doslo je vreme da slusanje "izadje iz studija" u dnevnu sobu. Nisam ni zamisljao da cu ovoliko nedoumica i pitanja imati za budzet ~750e koji sam isplanirao da izdvojim.

Izvor zvuka ce biti TV (sa DTS Play-Fi, Dolby Atmos/Vision, Chromecast itd), dakle koristicu njegov digitalni izlaz kao izvor za hi-fi sistem (uglavnom Tidal, Spotify i eventualno NAS sa audio kolekcijom). Za sada me 5.1 zvuk ne zanima, tako da je fokus na 2.0/2.1 sistemu. Slusam dosta elektronike i rock muzike kao primarne zanrove ali povremeno i blues, jazz, pop. 

Prostor/soba za slusanje je oko 25m2 i nije akusticki tretirana - tipicna dnevna soba sa namestajem i komodom (jedan od zvucnika ce biti blizu coska sobe ali udaljen od zida 20-30cm)

1. Moja prva dilema je, da li ici na jeftinije aktivne studijske monitore na stalcima (Adam T7V npr, Dynaudio BM5 ili slicno) + DAC sa daljincem (da bih kontrolisao jacinu) ili pojacalo + floorstanding/bookshelf zvucnici ? (naginjem vise ka hi-fi kombinaciji, dakle pojacalo sa pasivnim zvucnicima)

2. Da li je za ovaj prostor dovoljan par bookshelf zvucnika na stalcima bez subwoofera za relativno dobar bass response u sobi (da ide barem do 45Hz) ?

3. Da li samostojeci zvucnici gde su wooferi (2 kom) 5.25" moze da pruzi dovoljno dobar bas i da li je u rangu bookshelfa sa vecom membranom (7"/8") ?

4. Zbog ogranicenog budzeta, verujem da cu ici sa polovnim uredjajima, pa je pitanje kako raspodeliti budzet ? Da li upucati vise para u bolje zvucnike i neki stariji a jaci amp ili 50/50 ?

Ono sto mi je do sada zapalo za oko na oglasima je:

Od zvucnika:

Sto se tice pojacala, to zavisi od zvucnika i ostatka budzeta, ali isao bih na nesto od 60W-80W sinusa - NAD, Cambridge Audio i sl. Minimalisticki dizajn gde je fokus na kvalitetu zvuka a ne pregrst opcija i funkcija koje ne bih koristio (zato izbegavam AV receivere).

Izvinjavam se na dugackom prvom  postu, ima tu jos nedoumica ali necu da gnjavim, nego cu prvo sacekati neke odgovore i videti kako se predlozi odvijaju.

Pozdrav i hvala na citanju :).

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Hvala na sugestiji ali taj KEF na oglasima ne izgleda bas sjajno i nema mrezice.

Sa druge strane, siguran sam da nema dovoljno jak WAF (Wife Acceptance Factor) za dnevnu sobu :D.

Ipak bi nesto manje staro i ocuvanije, iako ne sumnjam da sviraju dobro.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, LFO said:

250+ pregleda i samo jedan savet/misljenje ?

Pretežak si zadatak postavio :-)

Nisi početnik, naprotiv. Služio si se profesionalnom opremom i hoćeš da sa dosta ograničenim budžetom napraviš sistem koji će odgovarati tvojim "usviranim" ušima. Pri čemu:

On 21.4.2021. at 11:31, LFO said:

Slusam dosta elektronike i rock muzike

... što znači da ti treba bogaoca basa. Verovatno bi za predmetnu kvadraturu dnevne sobe najbolje rešenje bili regalski + sub, ali ne sub koji brunda, nego sub koji svira. I onda još i dobra amplifikacija. I to sve za 750e.

Da znam, ja bih ti prvi savetovao. 

Link to comment
Share on other sites

TV kao primarni izvor zvuka, to je velika mana, brzo ćeš poželeti bolje. Nemam ništa protiv zvučnika koje si naveo, ali sve to moraš čuti pre kupovine. Ako si navikao na visokorezolutne monitore, ovo sve može biti razočaravajuće za tebe, jer za 750eur ukupno nećeš dobiti ništa blizu tog kvaliteta. Zbog prostora možda je bolje ići na 2+1, ali ima i tu zamki, možda se ne uklopi dobro jedan SUB, onda mora još jedan... itd. Znači ako kupuješ polovno, gledaj što novije i obavezna proba pre kupovine. SUB bi trebalo da ima podešavanje faze 0-180, ne samo 0 i 180 stepeni kako bi se bolje uklopio.

Link to comment
Share on other sites

E puno hvala svima na korisnim savetima. Bukvalno svaki post iznad mi znaci da shvatim bolje o cemu se radi i na korak blize pridjem do zeljenog sistema. Nemam puno vremena tokom radne nedelje da poslusam neke kombinacije u radnji a jurnjava polovnjaka i voznja do mesta prodaje iscrpljuje, tako da sam shvatio da ce mi trebati dosta vise vremena nego sto sam mislio.
Nestrpljiv sam i nedostaje mi slusanje muzike u dnevnoj sobi.Pocecu da gledam malo i u 2.1 smeru (sa bookshelfima).
Poslusao sam par modela bookshelfa u radnji i u pravu ste, za ove pare (cak i kombinacija oko 1000+ eura za novo) nista specijalno nisam odusevljen jer uvek "nesto fali". Shvatio sam da za zvuk nekih ~700+eur jeftinijih aktivnih studijskih monitora treba izdvojiti barem duplu sumu za ekvivalentan zvuk u hi-fi. Naravno o estetici i lakoci koriscenja nema govora - hi-fi pobedjuje lako.
Svideo mi se zvucni potpis Dali Oberon 3 (bookshelf) u kombinaciji sa Yamaha A-S501 pojacalom, lepo to svira, mada fali lowend, ali zvucna slika je fenomenalna, ali cena preko mog budzeta. Idealno bih gledao barem Dali Oberon 5 (podnostojeci). Svakako sam ljubitelj skandinavskog zvuka i ovaj Dali me podseca na Dynaudio zvuk. Lep, lak i pitak a opet dovoljno precizan i leprsav (s tim sto fali basa za pun ugodjaj jer su male kutije).

Sad mi pada na pamet opet uzeti Dynaudio aktivne monitore na stalku + DAC da ga nakacim na TV. Dynaudio mi je i estetski prihvatljiv u kategoriji monitora, svi ostali imaju manje-vise "hladan industrijski" dizajn. Posle kad se skupi para uzeti i kompatibilan sub za ovo i da zavrsim pricu. Druga opcija je ovaj Dali + neko pojacalo (?) i posle da dokupim sub.

 

Hvala svima, jos jednom i pozdrav iz NS :) 

Link to comment
Share on other sites

Ako ti se svidela kombinacija sa Yamahom, imaš na forumu oglas za Yamahu AS 801, koje je daleko ozbiljnije pojačalo od onog koje si slušao.

Znajući ko ga prodaje, ne sumnjam da je pojačalo u odličnom stanju i da je sasvim dobra kupovina.

Nakon toga možeš da kombinuješ sa zvučnicima polovnim ili novim.

Link to comment
Share on other sites

On 5/1/2021 at 9:38 AM, Djole & Petar said:

Ako ti se svidela kombinacija sa Yamahom, imaš na forumu oglas za Yamahu AS 801, koje je daleko ozbiljnije pojačalo od onog koje si slušao.

Znajući ko ga prodaje, ne sumnjam da je pojačalo u odličnom stanju i da je sasvim dobra kupovina.

Nakon toga možeš da kombinuješ sa zvučnicima polovnim ili novim.

Da, videh A-S801, mislim da je odlicna prilika ali ne znam sta da ukombinujem sa preostalih 300-inak eura od zvucnika(?!). Takodje, ova Yamaha mi ipak knap sa gabaritima (velika dubina). Mogla bi se ugurati, ali nije bas resenje sto se tice estetike.

Neki kraci NAD ili Cambridge bi mi vise odgovarao po tom pitanju, ili Yamaha WXA-50 (znam da je slabija od A-S801).

Link to comment
Share on other sites

Ja sam do skora imao Micromega Minium liniju, koja je po meni u svakom smislu nadsvirala daleko skuplji i hvaljeni Thule IA 150B. Budući da sam svojevremeno imao i neke novije Yamahe (modeli pre ovih novih serija koje su vizuelno retrofit starih Yamaha iz 80-tih), mislim da pojačala Yamahe iz tih serija nije ni prineti muzičkm kvalitetima,  ova dva pojačala koja sam u prethodnoj rečenici pomenuo. 

To pojačalo sada prodaje Darko na KP sa odgovarajućim tjunerom i daljinskim. U njega sam dosta uložio - svi do jednog elektrolita su sada Nichicon Audio Grade. Ja sam se mučio da prodam istu liniju (kompet sa CD-om) i na kraju sam je menjao sa njim za pojačalo snage u koje sada ulažem solidne novce da bi zvučalo kako želim.

Narod jednostavno želi zvučna imena, a audofili daju velike pare za jače sisteme, ali Micromega je stvarno bila nešto posebno, pogotovo za te pare. Na Micromegu možeš da dodaš neki Topping novije generacije i da uživaš.

Yamahu 801 sam predložio jer bi te koštala isto kao nova Yamaha 501, a daleko je bolje pojačalo. Sa zvučnicima koje si slušao, prešlo bi naravno 750EUR-a, ali može da se naleti na oglasima i nešto pošteno od zvučnika za max 400EUR-a, zavisi šta preferiraš, jer zvuk je i subjektivni doživljaj.  Mislim da WXA-50 nije rešenje koje tražiš.

Teško je naći pandam Genelec-u u ceni koju si naveo, imao sam prilike da ih detaljno slušam i bio sam impresioniran čak i sa najmanjima u kombinaciji sa aktivnim sub-om. Verovatno bi ti najviše prijao aktivni Dynaudio LYD 8, ali to je daleko više od budžeta koji si predvideo.

Iz ličnog iskustva za nivo cene 300-400 EUR, mogu se naći podni Bowersi serije DM 6xx  za moj pojam malo kolorišu zvuk, ali generalno to su sasvim OK zvučnici (najviše sam voleo seriju 1 sa pasivnim wooferom, iz nekog razloga), bio je na oglasima i JAMO D590 za slične pare, meni je strašno legao i Jamo C803, C-805, koje sam na kraju prodao za 300-350 EUR-a po paru u mint stanju, na listu bih mogao da dodam i Monitor RS 6 Silver (RS 8 je nešto skuplji polovan) . Međutim zvuk tih sistema nije nalik onome što proizvodi Genelec ili neki ozbiljni studijski monitori. Mission iz novijih serija u poslednjih 20 godina, ne preporučujem nikome, kao ni slabije serije Wharfedale-a iz istog perioda, a sve ostalo košta previše. Ove dve poslednje firme su u budget klasi pravili dobre zvučnike 80-tih godina.

Inače strašni zvučnici starije generacije a da imaju monitorsku crtu u sebi, i mogu se naći za male pare, po mom mišljenju su Hans & Deutch (ja imam mali 304 model koji vredi 100EUR ali tu basa koji želiš nema). Recimo model H&D 312. Ali kao što rekoh zvuk je subjektivna kategorija i sve ovo tvrdim samo na osnovu ličnog iskustva.

Link to comment
Share on other sites

@Djole & Petar Hvala ti na sjajnim savetima i sugestijama, definitivno pomaze da se usmerim. Potpuno si me razumeo a to mi je drago jer sam vec mislio da je problem u meni i da mi nema spasa sem dizanja budzeta. Odlucio sam da podignem na 800e za sada :)

Danas sam imao prilike opet da poslusam Yamahu 501 (polovna, dobar primerak, tako da bih mogao vise uloziti u bolje zvucnike) i ...Sta ja znam...Zvuci to ok, ali nekako previse meko, ususkano iako deluje ravno i ne bas dinamicno. Kombinacija je bila sa nekim starijim B&W, ne znam tacno koji model, ali definitivno malo "sporiji" zvucnici, za slusanje lakse muzike. Ne mogu da verujem koliko sam navikao na drugaciji zvuk da mi sve zvuci tromo, ne precizno i sporo i nisam siguran da li je do pojacala ili zvucnika (verovatno oba).
Micromega Minium mi je odmah zapala za oko od ranije, cim je bio oglas postavljen, ali nazalost, mislim da nema dovoljno snage za ono sto meni treba. Mnogo mi se svidja form-factor i kvalitet izrade, takodje ima odlicne recenzije i jos kad ti kazes da si promenio elektrolite, ne sumnjam da je fenomenalno pojacalo.

Pocecu da gledam malo i B&W (ne znam nista o njima, sem da su poznati Engleski brend i da mi je vecina modela ekstremno ruzna, ali ne svi :) ).

Sta mislis o ovim modelima: 1. B&W DM602.5 S3 ? 2. B&W DM603 S3 ?


Citao sam svasta (lose) o Jamo zvucnicima iako su mi na vrhu po dizajnu (uz Dali i Triangle), pa ne znam sta da gledam.
Takodje sam poceo ponovo da razmatram i ideju o povratku na aktivne studijske monitore + DAC, ali i dalje bih zeleo hi-fi jer je lepsi i komotniji.

Zelim da poslusam i Cantone da vidim kakav je taj "nemacki hi-fi" zvuk jer sam citao da su kao malo "sterilniji i brzi/precizniji" sto bi meni moglo odgovarati. B)

Takodje si u pravu za Dynaudio LYD 8 - vrlo rado, ali... :)

Link to comment
Share on other sites

Mogu samo da potvrdim ono što su ti iskusnije kolege rekle. Navikao si na bolji zvuk, sve što si naveo da si slušao je u klasi daleko preko 1000EUR-a, sem ako ne naletiš na nešto povoljno.

Filozofija pristupu zvuku je drugaćija kod studijskih zvučnika, drugaćija kod HiFi-ja. Laički, bez želje da uprostim problematiku, mislim da je HiFi zvuk prilagođeniji za duže i opuštenije slušanje muzike, a to je ono što se tebi čini kao meko i nedovoljno definisano.

Meni lično je odgovarao zvuk monitorskih zvučnika. Mnogi muzičari sa uvežbanim, da ne kažem apsolutnim sluhom, kažu da je zvuk Genelec-a specifičan i da svira potpuno drugačije od drugih studijskih monitora, da ono što se nasnimi na Genelec-u drugačije svira kada odnesu u drugi studio, na drugom studijskom monitoru. Ali mene je odeševljavala ta dinamika i rezolucija, doduše nisam imao prilike da ih slušam svaki dan.

Stvarno je nezahvalno da ti dajem konkretne savete, pogotovo kao neko ko je više iz znatiželje promenio više od 20 sistema, uglavnom polovnih, mada i novih i to u rangu cene od 500-1500EUR-a, a i dan danas mislim da nisam pogodio pravu kombinaciju u okviru tog budžeta. Neki od tih polovnih sistema su kao novi vredeli i dva do tri puta više. Za više nisam imao, niti sam želeo da izdvajam, mada sam imao prilike da kod prijatelja slušam neverovatne sisteme (čitaj skupe). U 50% slučajeva kada sam doneo nešto novo kući sam bio prijatno iznenađen, ali bi me to držalo max. godinu dana... Zato sam sada usporio i počeo više da slušam muziku, a ne uređaje.

Kao što i sam znaš na zvučni ugođaj utiče i akustika prostora. Imam prijatelja koji se bavi akustičnim panelima i slušao sam krajnje prosečne sisteme u takvom prostoru i to je zvučalo neverovatno dobro,daleko bolje nego kada se isti sistemi prenesu u stambeni prostor. Doduše i ti sistemi su daleko prevazilazili budžet od 800EUR-a, čak i polovni...

Mislim da si zanemario i ulaganje u interkonekt ako kupiš aktivne zvučnike ili neki solidniji kabl za zvučnike. I to može da odnese minimum 50 do 100EUR-a za pristojnije kablove.

Konkretno što se tiče tvojih pitanja:

Od Bowersa koje si naveo mislim da je bolji izbor DM603, ali sam ti rekao da Bowersi iz ove serije boje zvuk. Nekome se to dopada, nekome ne, mislim da ti pripadaš toj grupi. 

Jamo zvučnici C serije koje sam ti naveo su pripadali njihovoj najboljoj seriji u to vreme i mogli su se povoljno nabaviti zahvaljujući jednoj bugarskoj firmi koja je ovde poslovala do 2010 godine. Ne treba da imaš predrasudu prema tim zvučnicima koje sam naveo, ali prema većini bum-bum modela koji su na oglasima da, ali i to je zvuk koji nekom odgovara. Jaču seriju Jamo D830 i D870, nisam ti ni spominjao jer prevazilazi tvoj bužet, ali pogledaj na forumu šta se misli o njima. Na žalost Jamo više ne pravi takve zvučnike. 

Canton ima nemačku filozofiju zvuka, svakako ti može biti interesanan, jer bi trebalo da su oštriji i rezolotniji, ali i suvlji, ali i to zavisi od modela do modela i svakako bi trebalo da poslušaš neke modele, poput jačih serija poput Karat serije (M80 DC i slično, ali na oglasu šamaraju nerealno cene) ili Chrono 507.2 (ima na oglasima u Mladenovcu). Ima i neki novi Chrono 512 na KP za neverovatno dobru cenu, ali to je bookshelf i čak ga savetuju za zadnje zvučnike u surround sistemu. ERGO serija premašuje tvoj bužet. Naš kolega sa foruma, koga veoma uvažavam ima ELAC FS209 i ne menja ga već dugo vremena, ali i on je iznad budžeta, ali bi svakako razmislio i o takvim zvučnicima.

Ja sam imao mali jeftin Canton GLE 402 i on je u direktnom testu počistio hvaljeni Wharfedale 8.3 koji se pokazao za moj pojam kao kanta, bez želje da uvredim njegove pobornike. Mada i to zavisi na čemu se sluša...

Link to comment
Share on other sites

@Djole & Petar Sjani saveti, hvala. Gledacu da poslusam Canton sto pre. Taj Chrono 507.2 i GLE 476 su mi "na nisanu" pa cu da vidim. 
Znam da su dve razlicite serije Chrono je jaca (ali ima manje woofer/mid) a GLE niza serija ali ima veci precnik.

@NixieDa, navika je cudo. Definitivno vracam u opcije i neke "jeftinije" studijske monitore Adam, Focal, Kali...
 

Link to comment
Share on other sites

Imam Monitor Audio Bronze 100. Koštaju 400 evra u radnji i definitivno daju i dosta basa (drajver od 8 inča), lepih detalja i zvučnu sliku pride. Odlični zvučnici za moj pojam.

 

Послато са Redmi Note 5 помоћу Тапатока

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Hvala za Scansonic predlog. Prvi put sam cuo za njih pre par dana. Procitao sam "poreklo i reputaciju", voleo bih poslusati. Malo mi je cudno sto na trzistu nema vise aktivnih podnostojecih zvucnika. U cemu je caka ? 

Link to comment
Share on other sites

Poslusao Scansonic...Hvala @djenka na gostoprimstvu i strpljenju...
Scansonic zvuci odlicno i to je taj neki zvuk koji trazim. Dinamican i jasan, ali umeren - gde nista ne iskace i ne smeta.
No, zbog nekih drugih (subjektivnih) "mana" sam odlucio da ipak nastavim svoju potragu i u medjuvremenu sam uzeo par aktivnih studijskih monitora za slusanje, privremeno, dok ne naidje dobar hi-fi "combo". I ipak zelim da mi hi-fi bude odvojen - zvucnici + pojacalo ( i ostalo).
Zelja za slusanjem kvalitetnog zvuka je prevazisla moje strpljenje i vijanje dobre kombinacije, tako da sad smireno mogu "da pecam" dobar hi-fi. :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...