Jump to content


Loše iskustvo sa kupovinom ploča u "Gigatronu"


Infidel

Recommended Posts

Stvar naručenu, ako je u redu, samo bolesnik može da vrati prodavcu!
U svakoj normalnoj državi prodavac zna da ima i bolesnika kupaca i računa sa povratkom takvih stvari (ukalkuliše u cenu) koje takođe proda sa nekom nižom cenom, upravo jer je taj gubitak ukalkulisao u cenu.
Ovde je Gigatron apostrofiran samo zbog: neposlovnosti, bezobrazluka, neshvatanja da smo mi kupci njemu potrebniji nego on nama i da nesprovođenje zakona čak ni u ovoj državi ne može da traje večito.

Link to comment
Share on other sites

  

5 minuta ranije, Srecko said:

Stvar naručenu, ako je u redu, samo bolesnik može da vrati prodavcu!
U svakoj normalnoj državi prodavac zna da ima i bolesnika kupaca i računa sa povratkom takvih stvari (ukalkuliše u cenu) koje takođe proda sa nekom nižom cenom, upravo jer je taj gubitak ukalkulisao u cenu.

Po ne znam koji put - totalno promasena tema i zabrinjavajuce "razmisljanje".

Vracanje sluzi upravo da bi proizvod mogao da se isproba i zadrzi samo ako ispunjava ocekivanja, a ne da bi se vratio neispravan uredjaj. Podrazumeva se da uredjaj treba da stigne ispravan. Vracanje neispravnog proizvoda je i problematicno - kao sto je vec detaljno objasnjeno.

Link to comment
Share on other sites

Da li mislite da prodavac može da proda isprobani uređaj po istoj ceni?
Sto se tiče ispravnosti uređaja niste u pravu.
Lično sam kupio pre 10-tak godina online tablet (kupovinu obavio u USA, Palo Alto, namerno ne pominjem kompaniju koja je proizvela tablet) reklamiran na sva usta kao ubica iPad između ostalog i sa GPS opcijom.
Čim sam ga otpakovao shvatio sam da GPS radi samo u “idealnim uslovima”. Kada sam reklamirao proizvod nisu hteli da ga vrate (preko noći su korigovali i web site u smislu da je GPS samo bonus i da ni ne treba da radi u svim uslovima).
Bio sam u poseti sinu pa nisam ni nastavio da se preganjam ni sa prodavcem a ni kompanijom.
Naravno da nisam bio jedini sa tim problemom.
Neko je (u USA) oformio grupu “prevarenih” angažovali su advokata i naravno dobili spor.
Ja sam posle godinu dana dobio povraćaj novca (bez da mi je iko tražio tablet nazad-ostao mi je) iako nisam ni znao za taj proces uopšte; jer su u dokumentima prodavca videli da sam i ja jedan od kupaca.
U takvim slučajevima su tužbe kolektivne pa sam obeštećen i ja ni kriv ni dužan.
Nešto slično se desilo i mom sinu pre mesec dana.
Dakle nije zakon takav samo zbog probanja proizvoda, kao što rekoste!
Naš zakon nisam čitao pošto smatram da naše sudstvo nije nezavisno i da uopšte nije bitno šta u njemu piše sobzirom da je primena zbog takvog sudstva naprosto onemogućena.

Link to comment
Share on other sites

I ne treba i ne sme da proda po istoj ceni. Sve je to lepo uracunato u cenu po kojoj se nesto prodaje. Onaj ko nije u mogucnosti da prati takav model prodaje - ni ne treba da ima web prodaju.

I opet debelo promasujes temu. Kakve veze ima Palo Alto sa Srbijom?

Link to comment
Share on other sites

Naručio sam dva puta ploče iz Gigatrona, prvi put sam tražio preuzimanje u prodavnici a drugi put na kućnu adresu.Kad sam preuzimao u prodavnici omot je bio malo oštećen a drugi put kad sam preuzeo na kućnu adresu katastrofa omot ,jako loše iskustvo sa Gigatronom.

 

Link to comment
Share on other sites

I ne treba i ne sme da proda po istoj ceni. Sve je to lepo uracunato u cenu po kojoj se nesto prodaje. Onaj ko nije u mogucnosti da prati takav model prodaje - ni ne treba da ima web prodaju.
I opet debelo promasujes temu. Kakve veze ima Palo Alto sa Srbijom?

Prvo, odnos kupac-prodavac se provlači kroz mnogo zakona a ne samo kroz zakon o Zaštiti potrošača (temeljni da kažemo) npr.
Taj zakon pokriva mnogo toga (čak i u Srbiji) između ostalog i ono sto sam pomenuo (pa i SuperNovu), a ne samo to sto vi pominjete.
Saglasio bh se sa vama da je osnovna intencija zakona u “NORMALNIM” zemljama to što ste pomenuli ali su zakoni koji obrađuju ovu problematiku rekoh složeni (jako) baš kao i sama problematika koju obrađuju.
Naravno da nisam promašio temu, no Vi imate pravo da mislite da jesam.
Naravno da ima veze sa Srbijom jer naš zakon kao zakon uopšte nije loš nego ga je (kao i mnoge druge zakone) sa ovakvim sudstvom gotovo nemoguće sprovesti, a u načelnim raspravama malformacije sistema nisu i ne treba da budu argument. Ako korupciju i sve ostalo prihvatimo kao argument onda nam preostaje samo da se poubijamo.
Lepo neko reče da je tema ispunila smisao jer nikom normalnom (pa ni Gigatronu iako ih ne bih svrstao u pomenutu grupu) ovakva reklama ne treba.
Link to comment
Share on other sites

Gosn Srećko, da li je taj tablet bio izgreban i musav kad ste ga otpakovali?

Ne, tablet mi je prodat sa GPS-om koji nije ispravno funkcionisao (u zatvorenom prostoru GPS antena nije mogla da primi signal zato sto su antenu predviđenu za plastično kućište ranijih njihovih modela tableta stavili u aluminijumsko kućište jer su sa aluminijumom hteli da konkurišu iPad-u).
Tablet nije ni mogao da se popravi (dizajn antene je jednostavno bio loš) sem da se napravi antena koja bi i u aluminijumskom kućištu mogla da primi signal uz eventualnu doradu Al kućišta.
No to sve nije bitno, bitna je intencija zakona koji tegulišu ovu oblast koji na neki način prejudiciraju da je najčešće u tom sukobu Davida (kupac) sa golijatom (Prodavac-Kompanija) kupac taj koga treba “štititi” jer će kompanije već same (posedovanjem nemerljivo većeg kapitala) naći način da se zaštite.
Link to comment
Share on other sites

Gospodine [mention]R_R [/mention] šta god da se desi bilo kome od nas u našim odnosima sa bilo kojim prodavcem-kompanijom, zakoni samo načelno obrađuju, stoga apsolutno ne razumem Vašu primedbu.
Pokretač teme je na startu rekao da njegov problem sa ”uništenom” pločom “nema rešenje” i da tu ništa ne može da se učini.
Sva ova diskusija je u funkciji da bi mi učesnici stekli (koji do sada već nisu znali) pravo mišljenje o poslovnoj politici kompanije Gigatron.
Ploča, omot ....... koji god proizvod su potpuno nebitni jer zbog poslovne politike Gigatrona to se može desiti svakome od nas i ne samo za ploču već što god da kupimo u Gigatronu.

Link to comment
Share on other sites

Ako tako kažete gospodine [mention]R_R [/mention] .
Ja ću samo zahvaliti gospodinu [mention]Infidel [/mention] sto je svoje iskustvo podelio sa nama.
Lično, sva mišljenja iznešena u ovoj temi ja sam shvatio kao upozorenje na veoma problematičnu poslovnu politiku Gigatrona.
Gospodinu [mention]Infidel [/mention] će biti malo kakše a mi koji smi pratili temu, uz ove informacije, bićemo verovatno malo “pametniji”.

Link to comment
Share on other sites

10 sati ranije, garson said:

Ваша права у бројевима

  • 14 дана - имате право да се предомислите уколико сте наручили робу преко Интернета, ТВ продаје, каталога, на презентацији или од продавца који се појавио на вашим вратима

Šta znači "da se predomislite"? Reći "Nisam trebao kupiti ovu ploču, ipak mi ne treba, želim novac nazad ili drugi naslov koji mi se više sviđa". Kupac ovde se ne predomšlja, već traži istu ploču samo ispravnu, dakle reklamacija. Ovo o "viđenom stanju", na šta se pozivaju, ne  znam gde stoji u zakonu, mada verovatno stoji. Onda u kojim slučajima važi: 

  • 2 године – имате право на оправку и замену робе/услуге иако немате гаранцију (рекламација) ?

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Mozda je malo kasno ali bi napisao svoje iskustvo sa ovom firmom.

 

Dugo godina pazarim sve u vezi tehnike kod njih, upravo jer su BILI korektni u svakom smislu te reci.

 

Relativno skoro uzeo sam jedna gamepad kod kojeg je nakon 2-3 meseca koriscenja otiso r1 taster, dobro, odnesem ja na reklamaciju, znam da nije fizicki ostecen niti ista, prime oni kad kazu mi nakon nedelju dana ce vam stici na mail da vam ne reklamacija odbijena ali ne brinite, za nedelju dana uredjaj jos uvek nije u servisu tako da zanemarite poruku, ja reko haj dobro.

 

Kako su i rekli stize meni taj mail a nakon jos 2 nedelje stize i drugi gde kazu da je reklamacija odbijena a kao razlog se navodi da je uredjaj fizicki ostecen.

 

Zovu me iz servisa kazu dobicete poziv kada uredjaj mozete preuzeti, ja cekam i cekam a od poziva ni traga, nakon mesec dana odem ja u prodavnicu a oni ce mi reci da je stigao uredjaj pre 20 dana i da mi je stigao mail, ja na licu mesta proverim kad ono stvarno, stigo ali u spam, haj nema veze, moja greska.

 

Preuzmem ja sve i donesem kuci, prvo kutija je bila upropastena a nakon toga ja lepo uzmem i otvorim dzojstik, problem je bio jedan mikroprekidac koji ne verujem da ih kosta ni 100 dinara, lepo ja pozovem call centar da ulozim zalbu kad oni meni kao detaljan razlog kazu:

- Reklamacija je odbijena zato sto je uredjaj fizicki ostecen te su srafovi bili izlizani i sumnja se da je uredjaj ranije otvaran, sto nije slucaj naravno.

 

Daju oni meni mail, ja lepo sastavim poruku, posaljem sve sa slikama u cemu je problem i dokazima da nema 1 ogrebotine na dzojstiku, naravno ubacim i slike racuna, odbijene reklamacije itd...

 

Evo nakon dosta vremena nema odgovora, nadam se da ovaj odgovor nekom znaci, ja stvarno ne mogu verovati da gube stalne musterije zbog takvih sitnica...

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...