Jump to content


Akustika prostorije


nvelja

Recommended Posts

Već neko vreme čitam, gledam razne tutorijale o akustici prostorije.

Ključna stvar a toliko zanematrena, mada ne bih je ni ja ozbiljno shvatio da mi trenutna situacija, po tom pitanju, nije otišla u negativnu krajnost.

Nacrtah skicu, pa molim nekoga ko se bavio takođe ovim stvarima da pogleda i eventualno napiše neki komentar.

Stvar je u tome što zvuk toliko odbija od pod, zidove i plafon, da ne vrede ni neznam kava pojačala ni zvučniici. Da pomenem. zvučnici su B&W CM9, pojačalo do pre neki dan bilo Unison Unico. Divno svira kad se razmaknu zvučnici skroz u širinu, tako da blokiraju vrata, i uvuku malo u prostoriju. Ali nije realno da ih šetam po sobi, non stop.

Ima li smisla baviti se akustikom prostorije (dampirati, usmeravari, loviti), ili jednostavno kupiti male zvučnike i sedeti na mestu gde piše "dnevna soba" kada se sluša muzika i to je to...

Ako nekom padne na pamet razmeštaj, neka predloži, ja ne vidim neko bolje rešenje.

Pod je parket (go), zidovi blok crveni, plafon betončina ljuta (moguće da je ovo najveći problem).

135591037_Soba2D.thumb.jpg.79c5832766651c08f1b5bc86181003a1.jpg

Link to comment
Share on other sites

Bookshelf zvučnike na bočne zidove. Okačiš ih na zglobni nosač, tako da se lako postavljaju u "audiofilsku" poziciju. Kupiš neki dobar sub, kojem se lako nađe pizicija.

Na centralnom zidu polica za diskove, ploče, knjige, tv, uređaje... Pa onda loviš modove i refleksije akustičnim tretmanom vizuelno prihvatljivim za senzibilitet enterijera i naravno gospođe.

Pozz

:thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

Prodas ugaonu garnituru i uzmes dvosed i dve fotelje. Zvucnike na zid gde ti je sada garnitura. Dvosed metar od zida gde su ti sada zvucnici - ostavis prolaz od jednih do drugih vrata. Fotelje zakrivljene sa obe strane dvoseda. Sve zakrivis tako da ti ceo setup naginje ka trpezariji - sa te strane nemas bocnih refleksija, a ideja je da ih smanjis koliko mozes i sa druge strane.

Tako bih ja rezonovao :-).

Link to comment
Share on other sites

Jazzavac, lepo rezonuješ :)

Evo V2, na osnovu predloga, mislim da je super kombinacija. Trosed ipak, jer tu spavamo, ali nebitno za ovu priču.

Hvala i za ostale predloge, bookshelf na zid ne igra (ucrtao sam prozor, ispod je radijator), zvučnike jesam izvlačio od i razmacinjao, tako da blokiram vrata, ali ne mogu tako da držim stalno....To jeste dobitna kombinacija dok se sluša tiho.

Oper čitajući po netu svašta, pretpostavljam da mene unakažaa plafon i povrat iz trpezarije.

Evo i jedna fotka, kako izgleda sada.

 

Soba 2D - V2.jpg

20210311_215219.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ako ne banalizujemo i ne mislimo na totalno praznu prostoriju (a ne mislimo, pobogu! :rolleyes: ) - ne vazi za sve iliti nije isto kod svih zvucnika ni pod razno. U zavisnosti od frekventnog odziva i disperzije (i lateralne i vertikalne), nekim kutijama i prija "ziva" prostorija. B&W je sa one druge strane kod velikog broja modela - u "zivoj" prostoriji i reze usi i/ili pravi haos sa refleksijama. Zasto sa refleksijama? Zato sto optimalan zvuk kada je frekventni odziv u pitanju postize sa vrlo malim ili i bez toe-in-a, pa samim tim veci deo zvuka (zvucnih talasa) zavrsi na zidovima.

Kad bas moram da crtam... :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Биће теби Вељаневоља кад те жена дохвати :)

@Jazzavac ти је дао најрационалнији предлог да не буде Вељо невољо! Он није знао да и спавате у истој просторији, па ти не гине на месту тог двоседа нека мојца на развлачење.

Link to comment
Share on other sites

On 15.4.2021. at 23:46, nvelja said:

Gde bih moglo da se pročitam malo o parametrima o kojima pišeš? Iskreno, ne znam ništa o tome.

Sve je u igri, i zamena zvučnika i razmeštaj, i neko razumno dampiranje zidova, plafona, ali ne bih da omašim, iz razloga da nisam znao...

Mozda za pocetak da procitas ovo, pa onda mozemo da prodiskutujemo vezu sa mojim prethodno napisanim post-om.

https://www.hometheatershack.com/threads/house-curve-what-it-is-why-you-need-it-how-to-do-it.96/

Link to comment
Share on other sites

6 sati ranije, Chieftec said:

Izgleda je odučio da zameni zvčnike, evo ih u oglasima :mellow: 

Ja u stvari ovom temom pokušavam da ih spasem :)

Sa pročitam još malo...

Inače, nikad ne bih rekao da je ugaona garnitura stvar koja je toliko bitna.

Kao da je iz popularne iz priče "tebi nikad neće biti jasno šta ja zapravo želim" - ugaona garnnitura, jbt...:)

Link to comment
Share on other sites

Mesto gde sedis dok slusas je bitno koliko i mesto gde su ti zvucnici.Ako ti je ono uza zid probaj samo da se nagnes i cuces.Kad sam prodao jednom kolegi zvucnike ppstavimo ih i odmah to cujem kao problem i on kaze kako sad od zene da izvedem drugaciji raspored sedenja.Rekoh mu nikako,nadji sebi neku laku stolicu pa je stavi ispred ugaone i cuvaj mir u kuci.Odusevio se predlogom.

Nije bas iskljucivo pravilo,ali treba slo odnog prostora iza slusaoca i ne bas visok naslon.S druge strane ovo ko ima male zvucnike bez basa moze prijati da se dobije boom u midbasu,pa da zvuce mocnije ...kao i da su zvucnici blize zidu,ali generalno bolje da je dosta prostora i oko zvucnika i mesta odakle se slusa. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Sve ste u pravu, i sam sam to uvideo. Jedino što držim kuću non stop u privremenom režimu - režimu slušanja muzike, a ideja mi je bila da to nekako trajno rešim.

Evo skice na kojoj se vide pozicije slušanja. Pozicija 2 - uglavnom (dnevna i večernja varijanta), a  pozicija 1 kada baš slušam i samo to radim. Inače žena je već naučila - kada me vidi u poziciji 1 - odmah se seli u dečiju sobu. I to je OK.

Nije to tako loše, jel? 

Sve lepo svira dok se ne pojača. Onda refleksije nadvladaju. To bih zapravo želeo da rešim, i spreman sam sam za izradu/nabaku panela za apsorbciju, difuziju, itd...

Da li je neko vršio merenja, da li postoji neko ko bi izmerio jednokratno, i prezentovao rezultate. Možda dao i predloge? Ili mora da se orjeniše na DIY? 

Takođe, dodajem i foto malo šire...na foto su svučnici u "ne radnom" položaju jer sam prodao pojačalo, i sada se ne slušaju.

 

Soba 2D - V3.jpg

20210418_102957.jpg

Link to comment
Share on other sites

Postavi zvučnike kao na skici, ali na 1, 4-1,5m od zida i imaćeš prilaz vratima iza njih. Dovoljno dugački kablovi koji leže opušteno na podu, nisu problem za preskakanje. 

Savremeni stanovi su, inače, potpuno idiotski projektovani, s jedinom namerom nabijanja što većeg broja stambenih funkcija u minimalnu površinu, često ispod građevinskih standarda..

Link to comment
Share on other sites

Postavi zvučnike kao na skici, ali na 1, 4-1,5m od zida i imaćeš prilaz vratima iza njih. Dovoljno dugački kablovi koji leže opušteno na podu, nisu problem za preskakanje.  Savremeni stanovi su, inače, potpuno idiotski projektovani, s jedinom namerom nabijanja što većeg broja stambenih funkcija u minimalnu površinu, često ispod građevinskih standarda..

 

Da. Postavi ih pre vrata. Kablove mozes ispod lajsni. Ima puno resenja ali zahtevaju promenu zvucnika. Ja bih sa postojecim probao kao sto sam napisao, mozda cak do bocnih zidova. Pokusaj da nadjes najbolju poziciju tako sto ces ih zakosavati i/ili blago udaljavati od bocnih zidova. Da bi izvukao max moras imati slobodan prostor i iza pozicije za slusanje. To retko ko da ima tako da opusti se na garnituri i uzivaj. I probaj ove predloge i napisi utiske. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...