Jump to content


Da li imate bas gitaru i koju bas gitaru svirate? Mišljenja i poređenje modela bas gitara


HMrules

Recommended Posts

Pošto pretpostavljam da među kolegama audiofilima ima sigurno basista na forumu odlučio sam da postavim ovu temu :)

Trenutno imam Epiphone Thunderbird Classic IV sa Gibson TB plus magnetima, ja sam lično zadovoljan i sviđa mi se zvuk ove bas gitare, nekako je mutan i zatvoren, nije oštar, inače ovaj model u Mitrosu košta oko 70 000 dinara, ja sam kupio polovan bas super očuvan.

Snimio sam u Guitar Rig programu sa clean bass efektom otprilike kako zvuči moj Thunderbird pa me interesuje vaše mišljenje.
Inače juče na probi sa mojom ekipom sam dobio kritike od jednog iskusnijeg kolege basiste, po njemu su elektronika i magneti 0 i bas gitara ne valja ništa i da samo lepo izgleda :D

Evo kako zvuči moj bas.

https://disk.yandex.com/d/mATca-VI1gJKag


https://disk.yandex.com/d/V2XgcZ8TcIcwbQ

https://disk.yandex.com/d/EY3DYWkFN1d4kA

https://disk.yandex.com/d/Slt7gOTUTAowmg

Link to comment
Share on other sites

Imam utisak da okidaš na sredini ili bliže vratu. Tako se uglavnom dobije taj malo "loptasti" bum bum zvuk. Ako okidaš bliže bridžu, dobićeš oštriji i zategnutiji zvuk. Zvuk zavisi i od toga kako okidaš, pod kojim uglom, a uvek možeš da uzmeš i trzalicu za neku treću vrstu zvuka. Tako da je dosta toga u tvojim rukama, nije sve baš do basa :)
A to je sve pre nego što se dođe do pitanja pojačala, EQ-a, da dodaš još neki efekat ili amp/cab sim na kompjuteru, i na kraju glavno pitanje kako se to sve uklapa u miks.

Link to comment
Share on other sites

Jeste, okidam bliže vratu :)
To sam i provalio ali pretežno sviram bliže vratu jer mi je prosto tako lakše, sve je snimljeno sa trzalicom, koliko sam video na netu a i na klipovima na Youtube-u ovaj model Thunderbirda prosto ima takav ton, fino mutan i zatvoren ton koji meni odgovara, međutim neki stariji kolega basista tvrdi da moj bas ništa ne valja, da su mu elektronika i magneti loši i da samo lepo izgleda.

Link to comment
Share on other sites

To ako je zvuk mutan i zatvoren može da bude ok, ali bas koji ima i malo "oštrine" će više da se probije kroz miks. Sve zavisi šta hoćeš da postigneš. Ali ako si ti zadovoljan i zadovoljan si kako se čuje u miksu, šta te briga šta ti neko kaže. Možda on juri i voli drugačiji zvuk.
Inače ja imam Peavey Grind 4 koji bi bio blizu tom tvom opisu. Njemu nekako šta god da vrtim od onih njegovih dugmića bude isti zvuk. Posle sam uzeo Fender P Bass, njega mnogo više volim da sviram, ne samo zbog vrata i ostalog već i što ima malo praskaviji zvuk koji se na snimku bolje probija. A ta jedna jedina tonska kontrola na njemu stvarno radi i lako biraš tuplji ili oštriji zvuk. Tako da jeste istina da ima značajnih razlika između gitara, ali ne treba to da te koči u sviranju. To je ipak sekundarno u odnosu na samu svirku.

Link to comment
Share on other sites

Naravno, meni taj mutan i zatvoren zvuk odgovara i ok mi je, za mene bas radi normalno, može se čuti na priloženim snimcima kako zvuči, inače da imam više novca uzeo bih pored ovog trenutnog basa i neki Rickenbacker, Fender Precision mi je takođe ok ali Jazz bas mi se uopšte ne sviđa, mnogo ima otvoren zvuk i nije po mom ukusu.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...