Jump to content


Headphones @ InSides (AKG & Friends).


InSides

Recommended Posts

5 sati ranije, Dražo said:

Negde u sredini strane:

Тако је, сада сам се сетио. Хм, штета да нисмо више око тога тада. Мада, да будем искрен, тада нисам ни помишљао да би две године касније имао Technics-а у кући.

5 sati ranije, prophet said:

Zato i pomenuh a tvoje iskustvo bi bilo dragoceno.

Покушаћу да добијем Ringmat ускоро - да би процена била што реалнија.

5 sati ranije, VU metar said:

Onaj deblji, 6 mm?

Јесте, тај. Тачан Technics-ов модел број RGS0010.

5 sati ranije, VU metar said:

Inače ima kod KAB-a aluminijumski od 3 mm, 75$. Za 99$ uz njega se dobije i tehniksov tanji mat, isto 3 mm. 

Да, али (увек али)...

...KAB-ов мат је комад алуминијумске плоче, исечен ласером (по његовим речима). То је веома ценовно ефикасан (читај, веома, веома ниска набавна цена) начин да се добије мат, али је далеко од идеалног. Алуминијумске плоче (плотне) су озлоглашене што се тиче конзистенције материјала, и зато је кључно да се сваки покретни део који ротира око централне осе изради на ротационој машини (струг).

Једино се на тај начин може добити потпуно динамички балансиран део. Код Technics-а, имајући у виду мање масе, то је можда мање критично него код мог другог грамофона где је само један део тањира 20+ килограма, али ништа мање важно за ултимативно решење.

Да не кажем да је стандардно отступање алуминијумских плотни ±0.5 милиметара.

Link to comment
Share on other sites

Не сумњам да може да изненади. Кевин ради са овим грамофонима дуги низ година - али то не значи да му је свака идеја завршила у центру мете.

Иначе да - ниједан урадак није савршен, па чак ни Technics-ов тањир. Било је проблема и код МК7, али се то решило током 2020те, наводно. Ја сам мерио код мене компаратором, и отступање (и вертикално и хоризонтално) је у рангу ±~0.05 милиметара.

Акрилан нисам пробао, због истог разлога што не верујем у "равност" акрилних плоча које нису обрађене ротационо. Можда бих убацио један примерак у следећој транши.

П.С. Видим да сам у оригиналном посту око овог мата направио мали превид. Нисам тестирао Oyaide BR-12, него тањи мат, Oyaide BR-One - како сам и оригинално писао "танак бутилни мат". BR-12 је малтене исти MJ-12, али израђен од бутилне гуме, што би рекло дебљина од 5 милиметара. Поправио сам оригинални пост да референцира BR-One, а не BR-12.

Link to comment
Share on other sites

Након елоксирања:

FjRurKC.jpg

65I5PJs.jpg

Интересантно - чини ми се да су Oyaide изабрали елоксажу као површински третман не само због заштите исте, него и због допунског дампирања. Тест са директним куцкањем производи дубљи и пригушенији звук.

Иде данас касније на тањир, па јавим утиске, уколико има и даље интереса.

Link to comment
Share on other sites

14 minutes ago, InSides said:

Иде данас касније на тањир, па јавим утиске, уколико има и даље интереса.

Itekako ima interesa, sto se mene tice. Iskreno, ja sam potpuno i zaboravio na zastitu mojih tanjira. Tako da je ovo odlicna prilika da pre intervencije imam direktno korisnicko iskustvo o uticaju eloksaze na zvuk. Zahvaljujem unapred na tome! :)

 

Link to comment
Share on other sites

Након неколико страна, убеђен сам да елоксажа има улогу и финалној фукнцији мата.

Знајући себе, никако не бих рекао "ово је задње и не мењам ништа" - али рекао бих - ово је сада референца и ниво које се треба превазићи.

Link to comment
Share on other sites

48 minuta ranije, VU metar said:

Dakle ova avantura košta pola gramofona?

По ценама половног MJ-12, као и количину радних сати потрошених на овај комад, ту негде.

Свакако, неко ко је решио да клонира овај мат у комерцијалну сврху можда може себи дозволити израду мање серије чиме би олакшао процес и смањио цену, али ипак - увек је израда једног комада најскупља.

48 minuta ranije, VU metar said:

Pamtim li dobro, izradio si i puck?

Бронзани, да функционира у комбинацији са матом. Детаљи овде:

 

Link to comment
Share on other sites

Ту лези зец, видиш. Oyaide тврди да њихов мат најбоље ради у комбинацији са њиховим теговима, који долазе у "лакшој" и "тежој" варијанти.

Бронзени тег има масу од 780 грама, што је у рангу "теже" варијанте, Oyaide STB-HW(X). Израдио сам (изгледа исто као бронзени) и алуминијумски тег, који има масу од 280 грама, што је у рангу "лакше" варијанте, Oyaide STB-MS(X).

Значи, комбинације су 1,570 грама за тежу варијанту, и 1,070 грама за лакшу варијанту.

Хтедох тежи тег за да могу да тестирам колико се плоче поравњивају због удубине мата, али могу да кажем да је разлика перформанси између тегова скоро минимална - најверојатније остајем са "лакшом" комбинацијом у циљу заштите лежаја.

П.С. Иначе... нисам нашао официјалну Technics-ову препоруку за максималну тежину тега (осим ако нисам пропустио то у упутству за SL-1210MK7). А искуства по свету кажу да се користе комбинације чак и над 4 килограма (бакарни мат + челични тег).

Link to comment
Share on other sites

Хах, ето видиш - одлично да су и то укључили у упутству.

П.С. Ако икад набавим ону плочицу за XLR конекторе, можда променим и thrust plate на лежају, да смањим "проблеме" са тежим матом. Видим да су трусне плочице доступне за MK2-MK6, и то од POM-а, али не видим (још) да их неко производи за MK7.

Link to comment
Share on other sites

Ne znam da sam se susreo sa takvim modom za nove serije. Znam da G ima neki lubrikant u sebi za sebepodmazivanje, a verovatno i ostali, obzirom da se ne spominje ništa o podmazivanju u uputstvima, za razliku od starih modela. Kažu da zbog toga nije preporučljivo otvaranje motora/osovine, mada nemam ništa oficijalno.     

Link to comment
Share on other sites

Не мора да значи да је стриктно "мод". Трусна плочица се кад/тад мора променити.

Иначе, да - нови МК7 делује прилично "затворено", бар на први поглед. Не знам колико је доступно све док га лепо не проучим интерно - ако икад смогнем време.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 1 month later...

Прошло неко време, десило се неколико промена које су дискутиране ван ове теме, па да буду на једно место.

Појачала Trafomatic Head One и SAC KH-1000 више нису део овог система, зато што су постали редундантни након SPL Phonitor-а. Такође, смањио се и број слушалица зато што су AKG K-701 отишле код новог власника у покушај да се и остале слушалице подједнако користе.

Од додатака, пар ситних промена на грамофону - додан је Pro-Ject-ов Cork It танки плутани мат помеђу тањира и алуминијумског мат-а, како и (коначно!) нова AudioQuest карбонска четка (варијанта Super Conductive).

Визуелно, то сада изгледа овако:

yYEIn2B.jpg

Конектор који се види десно од Phonitor-а није заборављен, него је део кабла који се користи за потпуно балансирано везивање слушалица.

XKitUXe.jpg

Компоненте кабла су (1) ViaBlue EPC-4 (иста жица којом сам прежичио све слушалице), (2) ViaBlue SC-2 сплитер, (3) Neutrik конектори X серије и (4) ViaBlue бужир.

План повезивања је по препоруци SPL-a, доступан овде.

Link to comment
Share on other sites

Prelepo sve izgleda. Vidim da koristiš i Elac PPA- 2 na mestu gramofonskog predpojačala. Čuo sam da se fino pokazalo i što se tiče lakoće i preciznosti podešavanja a i ono najvažnije zvučno je dobar. 

Uživaj u sistemu sve je počev od gramofona baš znalački izabrano i uklopljeno.:listen

Link to comment
Share on other sites

Искрено, за ту цену по којој се (још) продаје, не верујем да постоји боља опција која има ове могућности.

Права дефиниција "best-buy" концепта.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Мале промене у систему након скоро пола године. Причали смо о различним матовима, а @prophet поменуо на неколико места Ringmat. Нисам још стигао да поручим Ringmat, али то ме повело истраживати мало папирне матове.

Доста рекламиран је мат произвођача Stein Music, који дају хвалоспеве свом мату који је премазан њиховим специјалним лаком (чак га је и Фремер прехвалио), али за цену од малтене €500 - не планирам да сам проверим. Сва срећа, нису једини.

Приступачна алтернатива долази од произвођача који је пре неколико месеци коначно представио свој први грамофон, Teac. Модел је TA-TS30UN-BW, и спецификације су доступне овде:

https://teac.jp/int/product/ta-ts30un/top

Модел је доступан на европском сајту, где може и да се директно купи:

https://eu.teac-audio.com/en-ES/audio-hifi/hifi-accessories/turntable-accessories/ta-ts30un/p/156681

Цена је, у односу на high-end аксесоаре ових дана, а нарочито у односу на Stein Music, приступачнија, да не кажем симболична. Доступан је у радњама DJ опреме где сам га и ја нашао, по исту цену са сајта.

Елем, ради се о подлози од три слоја папира - два слоја washi у сендвичу са такозваним "каменим" папиром који даје чврстоћу како би се исти могао користити. Текстура је интересантна и свакако непредвидљива, што је одлика washi папира. Подлога има две стране, и Teac препоручује да се обе стране пробају у току употребе да би се утврдило која је прикладнија - ја још нисам то урадио.

По мени, изгледа прилично интересантно:

z2hk0tu.jpg

А ево и друге стране:

hoIxeAS.jpg

И на грамофону:

0QTEKL5.jpg

И сада, како то свира?

Без превише лепршастих речу, како је ова подлога заменила танку плутану подлогу испод клона Oyaide алуминиумске подлоге, рекао бих да сам добио на динамици која је (сада схватам) била нешто угушена док је плутана подлога била присутна.

Мат ради одлично и сам по себи, и као део сендвича са алуминиумским матом изнад.

Израда је врхунска, паковање је феноменално, цена је у рангу нове плоче.

Висока препорука.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...