Jump to content


Headphones @ InSides (AKG & Friends).


InSides

Recommended Posts

Увод

Неколико сам пута на форуму референцирао слушалице, највише као део стерео система, ретко као компоненте саме по себи. Оно што је мени интересантније је да је моја љубав према овом хобију почела баш са слушалицама. Купио сам прве hi-fi слушалице пре првих стерео звучника. Изменио сам неколико компоненти, али никада нисам изградио систем само око слушалица како бих могао да се фокусирам на тај начин слушања.

До сада.

Стерео систем је већ интегрални део фамилијарног живота, што, поред предности, доводи и до недостатка типа - да га укућани користе доста чешће од раније и одабир музике више није примарно код мене. Као сваком правом папучару, додељено ми је један кубни метар простора у спаваћој соби где бих могао да поставим све различите скаламерије за слушалице и коначно формирам целину да не бих морао да сваки пут десетак минута повезујем уређаје пре слушања.

Слушалице

Током година сам прошао кроз скоро свих индивидуалних флегшипова великих произвођача (AKG, Sennheiser, BeyerDynamic, Stax, Denon, Sony), да бих се задржао на оне концепције и типове звука које мени одговарају. Остао сам на 4 комада "великих" слушалица, који су сада део овог система:

HOaOZvE.jpg

Отворени тип:

  1. Sennheiser HD-650;
  2. AKG K-701;
  3. AKG K-1000. (*)

Затворени тип:

  1. Denon AH-D7200.

Све су слушалице у ОЕМ стању, са битном напоменом да су сви терминирани за балансирани погон. (**)

(*) K-1000 у моменту чекају ретерминацију.

(**) Нешто више око погона даље у теми.

Појачала

Систем користи два појачала за слушалице, драстично различите концепције и могућности, како бих покрио захтеве слушалица и различитог расположења.

SAC KH-1000

4ArKMcA.jpg

Ово појачало је брат близанац AKG K-1000 слушалица. Развијено од фирме SAC једино за потребе K-1000 слушалица, има само балансиране улазе, и балансиране излазе, зато што су и слушалице инхерентно балансиране (иницијално, K-1000 су дизајниране за погон помоћ класичних појачала снаге за звучнике). Ради се о транзисторском појачалу у дубокој А класи, које има прилично снаге у резерви како би погонило те мученике од слушалица.

Како је класично појачало, може се користити са скоро свим слушалицама, све док су ретерминиране за посебне масе сваког драјвера. Пре неко време је потпуно расклопљено, очишћено и једино промењени машински завртњи на предној плочи зато што су оригинални изгубили црну боју. :)

Слаже се са свим слушалицама које имам, највише са AKG (логично), скоро исто толико добро са Sennheiser-ом (HD650), а нешто мање са Denon-ом (AH-D7200).

Trafomatic Head One

p2QOrAi.jpg

Један од првих Трафоматикових производа. Код мене је 10+ година, откако је Сале почео да га производи. Ради се о појачалу са спрежним трансформаторима, базирано на пар 6C45П лампи, и цевно исправљање путем EZ80/EZ81 диода. Појачало има селектор излазне импедансе како би се навоји трансформатора могли прилагодити различитим импедансама слушалица. Опције су 30Ω (Grado), 100Ω (AKG, Denon) и 300Ω (Sennheiser) - како и линиски излаз (како би могло да се користи како предпојачало).

Ово је прва верзија појачала, која је имала мали проблем са брумом на линиском излазу, проблем који је отклоњен у новијим верзијама, а који се може отклонити и овде, али у ових 10+ година нисам нашао време да га одвезем до Младеновца како би се то средило. Не користим га у том контексту, па ми и не смета.

Пре неколико месеци, појачало је јавило проблем на излазу, па прошло освежавање (прерутирање ожичења, промена неких елемента за вешање, пар електролита и отпорника). У моменту користи пар Sovtek 6С45П цеви са златним пиновима, и Tungsram EZ80 на месту исправљачице. Како је 6С45П еквивалент легендарне WE437 цеви, хтео бих пробати пар истих ако их икад нађем за нормалну цену.

Слаже се са највећим бројем слушалица које имам, највише са Denon-ом (AH-D7200), Sennheiser-ом (HD-650), нешто мање са AKG (K-701), а логично - уопште не може погонити K-1000.

Извор

Систем се, за сада, ослања строго на дигиталном извору.

Matrix Audio Mini-i 3 Pro

e4eEZ7p.jpg

Изванредни мали уређaj, који у себи има балансирани DAC (ESS) који поддржава DSD, MQA, бла-бла, линеарно напајање, балансирано појачало за слушалице (које не користим) и, најважније, уграђени стример који је Roon certified, и то путем жичане и бежичне мреже. Пун погодак за моју околину. Морам да признам да сам био мало опрезан (са све дозом потцењивања) око порекла овог уређаја, нарочито у комбинацији са нимало безазленом ценом, али... добио сам прилику га послушати код себе, и још добио цену која се није могла пропустити.

Иницијална идеја је била још један custom стример на бази RPi у комбинацији са R2R DAC плочицом, линеарна напајања итд... али је то само у деловима било бар 20% скупље од ове стварчице, тако да...

...користим га строго као мрежни DAC, улаз је мрежа, излаз је балансирана веза (у SAC KH-1000) и небалансирана веза (у Trafomatic Head One). Контрола је преко истог таблета који користим у стерео систему, тиме да је Матрикс посебна зона у Roon околини.

Намештај

Ограничење од једног кубног метра простора није уопште било предлог. Тиме, цело је овај систем смештен унутар полице коју сам дизајнирао око компоненти које сам раније поменуо.

Qx1uKrA.jpg

Полица је визуелно инспирирана радовима фирме Tabula Rasa, и ту престаје сличност. Израђена је од масивних дрвених плоча дебљине 40мм, које су комбинација букве и јавора. Спојеви су путем титаниумских шипки пречника 10мм у комбинацију са лепком. На дну полице уграђени су машински навоји М8 величине, који завршавају са бронзеним конусима (C932 бронза), финиширани стакленом прашином и TiN превлаком, и подлошкама од црног полиоксиметилена.

Димензија полице је 600мм (ширина) х 400мм (дубина) х 600мм (висина са ногицама).

Финиш полице је комбинација воска и уљем, што даје изванредан тактилни осећај на уштрб трајности (мора се третирати бар једном годишње).

Полице за уређаје су од армираног стакла, дебљине 10 милиметара, машински обрађеним, дампираним танким слојем битуменског производа који даје црну боју полице. Ово је готов производ који се нуди код нас локално (нисам ја додавао битуменски слој).

Свака полица је изолирана од дрвеног рама путем три комада ViaBlue UFO Black изолаторима:

L9mOY5l.jpg

Поврх ове изолације, сваки од уређаја користи триплет ViaBlue UFO изолатора уместо фабричких ногица.

l4XhhBG.jpg

Свака од слушалица стоји на сталацима које сам ја радио. Инспирација је модуларни Woo Audio (купио би их, али их више не производе), а материјал је комбинација алуминијума и полиоксиметилена. Алуминијум је финиширан елоксажом.

Кабли

У делу интерконекта, остајем веран AudioQuest-у:

  1. AudioQuest Red River RCA (PSC);
  2. AudioQuest Red River XLR (PSC).

Исто толико важни (понекад и важнији) су кабли за саме слушалице. Хтео сам експериментирати са AudioQuest NightBird кабловима, али их немају на стању неко време, па сам се окрео другом бренду (без кајања). :)

За Sennheiser HD-650:

rFlI1xV.jpg

За Denon AH-D7200:

cKQs09t.jpg

Прешао сам на ViaBlue, и то:

  1. ViaBlue EPC-4 headphone cable (OFC);
  2. ViaBlue SC-4/2 splitter;
  3. ViaBlue TS6 small (конектори за Денон);
  4. Модифицирани ОЕМ конектори за HD-650; и,
  5. Neutrik NC4MXX-B за интерфејс са појачалима.

Код AKG слушалица (прво K-701, а у току је K-1000) морао сам да идем на hardwired опцију зато што су им ОЕМ кабли фиксни.

Будућност

Као и код стерео система, надам се више музике.

Што се тиче конкретних корака око самог система, бар два су планирани - (1) рекаблирање K-1000 и укључење у систем и, потенцијално (2) обемнији рад око струјног снабдевања (зидне утичнице и напојни каблови).

Нисам ништа писао (1) око слушним утисцима, и (2) око балансираног погона, зато што је и овако предугачак пост. Али ако има интересовања, свакако - један од разлога што сам хтео преставити овакав систем је и то да се релативно мало пише о слушалицама на форуму.

 

Link to comment
Share on other sites

Зато што вибрације се не стварају само од звучника, већ и околине.

Зграда у којој живим је на принципу носећих зидова од армираног бетона. Један од недостатка такве структуре је што се јаче вибрације лако преносе по целом скелету зграде. То се најтипичније чује (осети) када "комшија буши" - али - важније, највећи део комшија се греје помоћу инвертер климама, чије су вањске јединице монтиране на вањским зидовима зграде... типично без гумених дампера. :)

Чини ми се да је довољно било изолирати стаклене полице од дрвеног скелета полице, али на цевном појачалу су имали допунску вредност.

И кад је бал, нек је маскенбал, па додао исте изолаторе испод осталих уређаја, иначе би ме убио OCD.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Gruja said:

Pozdravljam temu! Jedno pitanje za policu - čemu svo to dampiranje i posebne nogice i podloge, kad nema zvučnika i time vibracija koje bi stvarali?

Izolatori, antivibracione / antirezonantne podloske i sve ostalo tog tipa ima razlicite funkcije na razlicitim delovima sistema. Najcesce visestruke.

Kod elektronike bez mehanickih delova - vise je poenta u vibracijama / rezonanci / refleksijama samog uredjaja nego u spoljnom uticaju. Pa tu onda ima razlicitih pristupa uz vecitu dilemu da li je bolji coupling (kontolisan, naravno) ili decoupling ili kombinacija koja do neke frekvencije radi coupling, a iznad decoupling iliti izolaciju.

Kod elektronike sa mehanikom - gramofona, CD plejera - prica je drugacija i uticaj spoljasnjih vibracija ima (znatno) povecan znacaj.

Zvucnici su opet neka treca prica - kod njih je teoretski najbolja gore pomenuta kombinovana varijanta (Magico je koristi, recimo), ali i to ni pod razno nije egzaktno. Recimo, na americkim supljim drvenim podovima (dobra) izolacija ce uvek dati bolje rezultate.

Link to comment
Share on other sites

31 minuta ranije, InSides said:

Чини ми се да је довољно било изолирати стаклене полице од дрвеног скелета полице, али на цевном појачалу су имали допунску вредност.

Probao sam kratko Devialet-e na IsoAcoustics podloskama direktno na podu i uporedio sa ovom nesrecnom komodom i staklenom policom. Nisam cuo neku razliku, tako da mi se cini da i samo (dobra) izolacija poslednje karike u lancu iliti samog uredjaja radi posao prilicno dobro.

Nisam previse vremena potrosio i ne tvrdim da je savrseno iliti da dobra polica nema uticaja - ali definitivno ozbiljno smanjuje potrebu za dobrom policom.

Link to comment
Share on other sites

5 minuta ranije, Delija said:

ali definitivno ozbiljno smanjuje potrebu za dobrom policom.

Слажем се - и код тебе, у том простору - чини ми се да би посебна полица више проузроковала проблеме (визуелне, просторне) него што би решила.

Једино да монтираш Devialet-е на зид. :D

Link to comment
Share on other sites

Хвала. :)

Што се тиче дневне собе, колико и да је недостатка исте - више сам се музике наслушао у једној години система тамо него 8+ година посебне собе. Не бих се опет радио такво нешто икад.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Немам ништо нарочито да додам у теми, зато што није било никаквих промена (нисам још ни К-1000ке ретерминирао)...

...али сам након неколико месеци паузе опет укључио систем. Потсетио сам се зашто је Head-Fi покрет и добио снагу пре десетак година - слушалице могу пружити изузетан ужитак потпуно упоредив са врхунским звучницима (све док вам слушалице физички не сметају).

Немам неке жеље за промену, можда једино да покушам да чујем Raal SR1a. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Задња карика (ове итерација) система за слушалице.

Након најаве да ценe AudioQuest-а (као и све остало) иду у стратосферу, стиснуо зубе:

taFcyMK.jpg

Иницијални план је био нижа класа мрежних каблова (Y3) и посебне Furutech утичнице за сваки уређај уместо дистрибутера / кондиционера попут PowerQuest, али...

  1. Z3 изашао јефтиније него наруђбина Y3 (чуда инфлације);
  2. PowerQuest скоро као три Furutech утичнице, али без малтретирања укућана (*) око штемања и гипсераја.

Убацујем вечерас у систем, па импресије за неколико дана, ако има интереса.

(*) Ипак убацујем једну утичницу за PowerQuest у првој прилици.

Link to comment
Share on other sites

Видим да сам пропустио и ово - Red River интерконекти замењени Diamondback моделима (RCA + XLR).

Са последњим додацима у виду мрежних каблова, сво каблирање у систему је на нивоу PSC (Perfect Surface Copper).

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Завршен велики сервис:

  1. Равнотежа драјвера сведена на разлику од 0.1dB између канала;
  2. Стари полууништени кабал замењен ViaBlue EPC-4, у комбинацији са ViaBlue SC-2 сплитером и Neutrik NC4MXX-B прикључком;
  3. Поставњени нови јастучици за слепоочнице од природна коже;
  4. Сервис резонантне кутије иза драјвера;
  5. Длабинско чишћење.

Still sounding out of this world.

NLr5wqo.jpg

Link to comment
Share on other sites

Нисам ни ја схватио да су мењали док нисам добио нових пар комада за овај систем. Чини ми се промена у изолацији (дефинитивно) и нешто ситно у геометрији.

Кутије су потпуно различите, али на сајту нема нешто пуно информација.

Link to comment
Share on other sites

Пази како сам ја схватио - на слици горе прва кутија је v1, а друге две су v2 (виде се разлике у тексту - а задње су стране потпуно различите). Кључније, v2 је приметно дебљи (и мање флексибилнији, што може бити проблем).

Када сам јавио продавцу, рекли ми - ОК, врати ону прву кутију и кабал - дали ми v2 уместо овога (чини ми се да је v1 код њих као ~10% јефтинији).

Link to comment
Share on other sites

Zanimljivon:thumbsup2

Tako malih razlika na kutiji se ne secam. Da je krut kabl - krut je prilicno sto se i vidi sa slike - po tome kako stoji. I debljina se vidi na slici. Da je malo deblji - bio bi kao Monsoon.

Giga-Watt-PF-2-EVO.jpg

Prilicno sam siguran da su razlike prouzrokovane nedostupnoscu starih materijala.

 

Svakako - poredjenje bi bilo sjajno. Jedino, kako si mislio da uporedis sa starim, ako si zamenio za "v2" taj jedan?

Link to comment
Share on other sites

Па три комада V2 су у систему за слушалице (овом систему).

Имам неколико комада V1 од прије (стример и AVR).

Иначе, ако мислиш да је Z3 крут - Blizzard се може користити као хебла.

Link to comment
Share on other sites

Писао сам неколико пута зашто баш AQ.

Звучни потпис је важан, али је само један од елемента који је мени кључан за добар кабал. Да будем јаснији, сматрам да је важна компонента у систему, али то што су кабли везивне компоненте тражи од њих да имају веома важна својства поред звука, јел.

Требају бити (1) прописно израђени - да не морам да их третирам свиленим рукавицама, (2) прописно терминирани - да не морам да проверавам лемове сваких пар недења, (3) доступни - да могу да додам када ми треба проширење без листе чекања. 

AQ ради све то, и уз пут, могу да си дозволим PSC+ који мени звучно одговара. Win-win.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...