Jump to content


Korekcija sobe i ekvilizacija


nkrgovic

Recommended Posts

  • nkrgovic unlocked this topic
  • 2 weeks later...

Izgleda da je (i) ovde bilo burno, kad se već svi boje da nastave sa pričom.

Imam jednu temu za razmišljanje, kad je u pitanju boost basova, kao i ostale primene DSP-a, isključivo na području basova. 

Pitam se - koliko forumaša zaista ide na koncerte? Znam za neke da idu, za ostale nisam siguran. Dakle, sve negde do osamdesetih, rok koncerti, kao i srodni - džez, džez-rok, fuzija... bili su ozvučeni u skladu sa tadašnjim mogućnostima, finansijskim kao i tehničkim. Ali, nesumnjiva intencija je UVEK bila na snazi.

Posle toga, teško da sam ikad izašao s koncerta neugruvan bas-bubnjem i gitarom. Da li je moguće zamisliti rok koncert koji je "tanak" u zvuku? To ne postoji. Postoje loša i dobra ozvučenja, ali tanka, jok.

Međutim, kada se posluša prosečno produkovan album pomenute muzike, to i ne liči na ono što se čuje na koncertima. Samo kod sistema koji imaju dobre basove, pa još zakače neki boost od prostorije, povremeno zaliči na neki kršteni rok.

Audiofilski čistunci će reći - šta se tu može, producent je tako zamislio, i to je to.

Nešto tu nije u redu. Ili producenti nisu iskreni pa se u studiju ponašaju na jedan, a čim se nađu za miks-pultom na koncertu na drugi način, ili je u pitanju nešto drugo? Postoji više mogućih objašnjenja...

 

Link to comment
Share on other sites

Pisao sam o tome. Kao primer sam naveo Leb i Sol - Rucni rad i Smak - Crna dama. Dakle nista egzoticno, domaca izdanja LP. To ako ste roker i ne razvaljuje kako zvuci dzaba sve. Slusano na Kuzma 2 i PP EL34 sa oko 30W na dipolima koje je neko drugi radio a ja sam ih prepravio. Interesantno - ex yu izdanja i ex yu kompletan sistem. Dakle nije do snimka.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

4 minuta ranije, prophet said:

Dobro, mnogo dobro.

OK, nisam ni mislio da ti snimci nisu dobri. Naravno da će dobro zvučati na dobrom sistemu.

Ali, ti bar znaš šta je živa svirka - uporedi sa koncertnim zvukom. Trenutna fascinacija ume da zavara, jer je "sećanje na zvuk" vrlo ćudljivo.

Možda bi ti pomoglo da se prisetiš da si imao pri ruci prekidač sa +6dB na basovima?

Link to comment
Share on other sites

To su studijski snimci. Zvučalo je kao da sviraju tu ispred mene. Slušao sam te albume milion puta, bio sam i na njihovim koncertima. Ali sam tek u pomenutom slučaju istinski shvatio kakvo je to majstorstvo. Neki koncerti su bolji od zapisa, neki i nisu. Znaš ono kad su u punoj snazi a  dobar producent ih uzme pod svoje.

Link to comment
Share on other sites

3 minuta ranije, prophet said:

To su studijski snimci. Zvučalo je kao da sviraju tu ispred mene. Slušao sam te albume milion puta, bio sam i na njihovim koncertima. Ali sam tek u pomenutom slučaju istinski shvatio kakvo je to majstorstvo. Neki koncerti su bolji od zapisa, neki i nisu. Znaš ono kad su u punoj snazi a upregne ih dobar producent.

Naravno. Ali zašto su studijski snimci filigranski, analitički i uravnoteženi, dok koncerti naginju razbijačkom zvuku i masiranju grudnog koša? Ne govorim o tome koji je pristup od ta dva "bolji", nego zašto nisu isti?

Link to comment
Share on other sites

Dobro pitanje. Jedan od razloga zasto volim live snimke - i klasicna stereo izdanja i BluRay / DVD.

Nazalost, mnogi su vrlo lose uradjeni/snimljeni i/ili ne prenesu ni delic live zvuka i atmosfere - ali ima i onih koji su suvo zlato.

Leb i Sol, BTW, uglavnom zvuci odlicno na studijskim albumima. 

Ali meni jos bolje zvuci totalno "sirov" live snimak - Live in Macedonia.

Link to comment
Share on other sites

BTW, na koncertima u 99% slucajeva "udara" mid-bass, a onog dubokog basa bas retko ima.

Jedan izuzetak koji mi pada na pamet je EXIT Main Stage i to samo prvih par godina. Recimo Massive Attack - Angel. Cela tvrdjava se tresla. To je trebalo doziveti. Kasnije su morali dobrano da smanje ozvucenje zbog prituzbi gradjana :( Drmalo je ozbiljno na sasvim drugom kraju Novog Sada tih prvih godina.

Link to comment
Share on other sites

5 minuta ranije, Delija said:

Dobro pitanje. Jedan od razloga zasto volim live snimke - i klasicna stereo izdanja i BluRay.

Nazalost, mnogi su vrlo lose uradjeni/snimljeni i/ili ne prenesu ni delic live zvuka i atmosfere - ali ima i onih koji su suvo zlato.

Ne može se stvar generalizovati, ima svakojakih snimaka, ali postoje trendovi.

Kada se uzme "best of" nekog starog benda, snimci su do devedesetih najčešće tanki, da bi devedesetih dobili nešto "mesa", ali još uvek nedovoljno.

Takođe, ako "best of" sadrži i studijske i "live" snimke, obično nema neke veće razlike među njima, što je isto u koliziji sa onim što se zaista čuje na koncertu.

7 minuta ranije, Delija said:

BTW, na koncertima u 99% slucajeva "udara" mid-bass, a onog dubokog basa bas retko ima.

OK, ti govoriš o fiziološkom osećaju, ali se ne može reći da nema dubokog basa. Počev od toga da obično dominira bas-bubanj, što bi trebalo da je na 50Hz.

Link to comment
Share on other sites

36 minuta ranije, beatgoeson said:

Kada se uzme "best of" nekog starog benda, snimci su do devedesetih najčešće tanki, da bi devedesetih dobili nešto "mesa", ali još uvek nedovoljno.

Gomila fantasticne muzike je "sahranjana" u tim "tankim" snimcima i tu ni Steve Hoffman DCC 24k Gold remaster ne pomaze mnogo :(

Ako hoces da cujes Fade To Black ili Welcome Home (Sanitarium) da zvuce kako treba - jedino ti noviji live snimci mogu to iole priustiti. Da ne pricamo o Iron Maiden i prvim albumima...

Link to comment
Share on other sites

15 minuta ranije, beatgoeson said:

OK, ti govoriš o fiziološkom osećaju, ali se ne može reći da nema dubokog basa. Počev od toga da obično dominira bas-bubanj, što bi trebalo da je na 50Hz.

Fali (prilicno je atenuiran) najcesce upravo taj deo oko 40-50 Hz iliti "mutljavina" kick bubnja. Onaj visi deo koji je zasluzan za "kick" je tu.

Link to comment
Share on other sites

 Dobar kick-drum (bas bubanj) ne mora da mutlja, stavise moze da bude vrlo otsecan, zavisi sta bubnjar zeli. Velika pitanja su da li postoji bas refleks i da li je nesto ubaceno da dampira bubanj unutra (vecina bubnjara koje sam slusao stavil ili pamucni frotir ili sinteticko ćebe - ćebe je popularniji izbor jer sintetika nece da se ubudja). Ako jeste, onda da, postoji taj "mutljavi" deo, to sto daje ćebe. ;)

 Ali da, to je to - oko 50Hz. Bas gitara moze da sidje do 40Hz, ali i to je retko, ne sviraju bas svi bas tako nisko, vecina se drzi isto oko 50Hz. Realno, za rok muziku, ispod 50Hz nema bas puno toga da se cuje.... Pri tom, vecina bas gitara ide kroz pojacalo koje je u overdrive-u jer basista tako hoce. :)

 Ono sto jos treba porediti, a to je po meni bitno, je zvuk koji imas kad slusas rok bend na probi i na koncertu. Meni vecina snimaka vise nekako lici na probu.... To mu dodje mali studio, bubanj bez ozvucenja, gitara i bas svako svoje pojacalo, pevac najcesce u miksetu i aktivni monitor, cisto zbog glasnoce. To nije isto kao kad se slusa koncert, ali meni dosta snimaka zvuci na to.

 Takodje, posto su probe uglavnom u dobro akusticki dampiranom prostoru, i pri tom relativno glasne, kad sedite unutra i slusate nema osecaja "pozicioniranja na scenu". Stavise, bukvalno cete cuti da ste "unutar" zvuka, ili da imate "zid" zvuka ka vama, bez tog osecaja "vazduha" i "pozicije na sceni" - to nije do produkcije, to se stvarno ne cuje kad slusate bend koji svira u studiju.

 Inace, iako mislim da je redovno posecivanje koncerata apsolutno obavezno, toplo bi preporucio svim audiofilima da probaju da cuju neku probu u studiju, pre nego sto krenu da pricaju o "pozicioniranju" i slicnim stvarima. Takodje, topla preporuka za otici i na neku dobru dzez svirku, ali klupsku, ako je dovoljno glasno i sedite dovoljno blizu, cak i u akusticnoj varijanti se cuje svasta drugacije nego na albumu....

 Konacno, da se malo vratim i na temu, mislim da i ton koji izlazi iz bas bubnja i ton koji izlazi iz pojacala za bas gitaru, realno dosta zvuci kao ton koji izlazi iz subwoofera. Da, sub ima elemente koji, posebno kad je jedan, nisu bas audiofilski, ali realno ta produkcija da rok bend zvuci kao da svira ispred vas.... to, po meni, nije bas realno. Tako da, sub u sistemu za rok moze da bude zapravo vrlo realan....

 Sve sto je do sad receno oko uklapanja tog subwoofera (faza, rezna frekvencija...) naravno stoji, to sto je muzika rok ne znaci da je lakse.

Link to comment
Share on other sites

"Takodje, topla preporuka za otici i na neku dobru dzez svirku, ali klupsku"

Gde ovoga ima u Bg? Naravno, ne sad u korona vreme. Džez uglavnom slušam kad je BJF i to su veći prostori i sve ozvučeno, ili kad bude neki veći koncert a i to je na istu foru. Obradovao sam se kad sam video u centru "džez kantina Lisabon" ali to sem imena nema ništa drugo.

Link to comment
Share on other sites

Kada bude bilo prilike obavezno poslušajte neki dobar Big Band. Poslednje što sam slušao bio je Big Band orkestar Novi Sad na Meyer Sound ozvučenju Vlade Georgijeva. To je u svakom pogledu bio užitak.

Što se Beograda tiče bilo je muzike da tako kažem na svakom koraku. Sećam se kada sam poslednji put bio, na kraju Kneza kod Akademije svirao je jedan saksofonista. Dobra prilika da čujete kako saksofon zaista zvuči.

Nešto dalje na Kalemegdanu često su bili orkestri kamerne muzike. Izađem u pauzi s posla, prošetam i poslušam malo.

Jazz se mogao čuti u onom kafiću kod Filozofskog, zaboravio sam ime, u onom staklenom delu na spratu.

Zatim fenomenalan Ring Ring festival u Jevrejskoj.

Postoje brojni festivali u Srbiji gde se dosta toga može čuti. Recimo Nušićijada u Ivanjici. To je biloo zaista kvalitetno. Od izvođača, preko ozvučenja. Muzika na svakom koraku. U parku kamerni orkestri, na izlazu iz parka jazz orkestri, u centru mala bina, na trgu velika bina, na trgiću program za decu. Organizacija na visokom nivou, sa pauzama za odmor tako da bukvalno ceo dan ispunjen muzikom. Držali su do dobrog ukusa, bilo je za svakog po nešto.

Link to comment
Share on other sites

5 sati ranije, nkrgovic said:

 Realno, za rok muziku, ispod 50Hz nema bas puno toga da se cuje.... Pri tom, vecina bas gitara ide kroz pojacalo koje je u overdrive-u jer basista tako hoce. :)

I onda poslusas recimo P·u·l·s·e, na sistemu koji svira do 50 Hz i na sistemu koji svira full range ;)

Link to comment
Share on other sites

4 sati ranije, prophet said:

Nisu ti snimci tanki, na ta 2 albuma koje sam naveo. Problem je u ekstrakciji zapisa.

 

Ko je uopste rekao da su ta dva konkretna albuma "tanka"?

Bas niko.

Nego ti potenciras kako tvoj ultra-mega-giga sistem to ume da odsvira, a nijedan drugi ne ume... :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

6 sati ranije, nkrgovic said:

Da, sub ima elemente koji, posebno kad je jedan, nisu bas audiofilski, ali realno ta produkcija da rok bend zvuci kao da svira ispred vas.... to, po meni, nije bas realno. Tako da, sub u sistemu za rok moze da bude zapravo vrlo realan....

Zavisi od sub-a. Ako bez izobličenja i muljanja bilo koje vrste reprodukuje opseg koji mu je poveren, on nema nikakvih neaudiofilskih elemenata, naprotiv. 

Vrlo konkretno - proizvođač drajvera koje koristim je renomiran baš u tom segmentu - proizvodnji sub-ova i svega što treba za njih. U specifikaciji drajvera piše da je "useful" do 2000Hz. Naravno, sa tim masivnim membranama, uprkos jakim magnetima, bilo bi preterano ići više od nekoliko stotina, ali je sasvim izvesno da rez na 120Hz podnosi vrlo elegantno. Uz kabinet sa dugim kanalom "nautilus" tipa, izbor od petnaestak tipova LP filtera raznih nagiba, mogućnost podešavanja faze i room correction, mogu da stanu na crtu svim "audiofilskim" wuferima, jer može (i bolje) da odsvira ono što mogu oni, i da ide dublje, i da ima DSP nezavisan od ostatka spektra.

Drugo je pitanje šta sve tržište sub-ova (koje ne poznajem) nudi pod imenom "subwoofer" i koje su realne cene za neku smislenu upotrebu.

Link to comment
Share on other sites

5 minuta ranije, Delija said:

Ko je uopste rekao da su ta dva konkretna albuma "tanka"?

Bas niko.

Nego ti potenciras kako tvoj ultra-mega-giga sistem to ume da odsvira, a nijedan drugi ne ume... :rolleyes:

Pročitaj pažljivo, to nije bio moj sistem. I da, odsvirao je kako nijedan sistem koji sam slušao nije bio u stanju. Ni približno. Naveo sam primer kako bih ilustrovao da nije do snimka, do medijuma...Mnogo bolje je sa ploče nego sa CD-a, ripovanog CD-a. Čisto kao osvrt da ne morate da slušate noviju produkciju da bi osetili malo basa i mantrali kako to staro ništa nije valjalo.

Link to comment
Share on other sites

15 sati ranije, beatgoeson said:

Naravno. Ali zašto su studijski snimci filigranski, analitički i uravnoteženi, dok koncerti naginju razbijačkom zvuku i masiranju grudnog koša? Ne govorim o tome koji je pristup od ta dva "bolji", nego zašto nisu isti?

To je generalizovanje. Ima umetnika koji ne odstupaju od onoga što su snimili. Ali ima i toga što ti kažeš. Nije isto svirati pred publikom i u studiju. Ponese publika, atmosfera, mnogo glasnije ozvučenje...ynaš i sam, postoje bendovi koji vuku svoje ozvučenje a postoje i oni koji sviraju na tome što ih sačeka. Nekad je to i kombinovano. Ne mali broj puta sam bio svedok kako to u praksi funkcioniše. Pošalje se dopis šta je potrebno obezbediti. Recimo Indeksi, poslednji koncert u Sava Centru sa Davorinom. Tražili su Hammond B3. Ipak se to ne vuklja sa sobom. Svirao sam na njemu bukvalno pre nego što su ga odneli na binu i postavili za tonsku probu.

Link to comment
Share on other sites

4 minuta ranije, prophet said:

Pročitaj pažljivo, to nije bio moj sistem. I da, odsvirao je kako nijedan sistem koji sam slušao nije bio u stanju. Ni približno. Naveo sam primer kako bih ilustrovao da nije do snimka, do medijuma...Mnogo bolje je sa ploče nego sa CD-a, ripovanog CD-a. Čisto kao osvrt da ne morate da slušate noviju produkciju da bi osetili malo basa i mantrali kako to staro ništa nije valjalo.

Kada je cisto (mid)bass u pitanju - to neretko moze da zavisi od konkretnog setup-a nevezano za njegov kvalitet, vec iskljucivo za to sto je ta kombinacija zvucnika i akustike takva da podigne tacno onaj deo zvucnog spektra koji ce da napumpa zvuk na tim snimcima. Na nekim drugim nece ni blizu, jer kljucni deo koji "vozi" muziku nije na istim frekvencijama. Isto kao sto room mode-ovi na nekom snimku prave ogroman problem, a na drugom se jedva cuju - jednostavno ne gadjaju problematicnu frekvenciju.

Ne mali broj puta sam bio u poseti kod ljudi koji "podmecu" takve snimke da pokazu kako mali zvucnici daju veliki zvuk. Onda im malo izmenis repertoar - i srusis im instant kulu od karata :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...