Jump to content


Dutch&Dutch 8c kod mene u gostima


NL.

Recommended Posts

  • Replies 65
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

7 sati ranije, zflazar said:

 

Jesuš-Pepi,

za te pare bi trebali da imaju malog programera instaliranog u plakar a ne da jajare sa (ne) mogućnosti streaminga, (ne)postojanjem 192/24 i AES kablom. To sve zajedno (bez malog programera) košta verovatno jako-jako malo a skupo se plaća nepromišljena poslovna strategija, na primer besplatne zamene DAC modula na starijim modelima kod ovlašćenih predstavnika itd.

 

pa da, slažem se

Link to comment
Share on other sites

4 sati ranije, NL. said:

Znači, računanja ne obavlja PC računar korisnika, niti nekakav procesor u zvučnicima, već mislim da to radi njihov računar "negde tamo na cloudu", a zatim samo vraća podatke direktno u zvučnike. Oba zvučnika imaju Lan konekcije i rade zajedno, znači nije jedam master, a drugi slave.

Ција снајка, ЦИА? ;)

О овоме је било речи на презентацији "прошлог" Хи Фи сајма ко је слушао као и о надоградњи на 24/192 зЏ.

Link to comment
Share on other sites

@NL.

Ne bih da ti kvarim sneska, ali posto sam dosta dugo u prici oko DSP-a u najrazlicitijim oblicima i opirao sam se jako dugo (mozda i predugo) - otkricu ti tajnu... :) 

Za full range DSP (jos uvek) nema mesta u vrhunskoj Hi-Fi prici. U teoriji zvuci savrseno, ali to je samo teorija. Nazalost.

Zavara podmuklo da su dobici veci od gubitaka, ali u stvari - stativa. Ono sto je nezgodno je sto kod aktivnih zvucnika ne mozes da probas u A/B testu sa i bez, ali ocigledno postoji jako dobar razlog zasto u "ultimativnom" beskompromisnom hi-end-u nema digitalne/DSP aktive skoro uopste - osim za bass array / sub module.

Da, DSP sa jedne strane resava deo izazova/problema klasicnih pasivnih zvucnika, ali sa druge strane unosi nove probleme - jednostavno nije 100% transparentan. I tu se onda dolazi do cene. Da li aktivan sistem sa svim svojim manama za svoju cifru nudi vise od pasivnog sistema sa opet svim svojim manama. Ne postoji 100% tacan odgovor, ali iz moje perspektive i saznanja sta donosi (tacnije, odnosi) primitivni high-pass filter, kao ubedljivo najjednostavniji DSP efekat i to na prilicno ozbiljnoj digitalnoj spravi kakva je Devialet - zaobisao bih DSP ako se puca na vrhunski sistem. Ne mogu da kazem koja je to magicna cenovna granica koja kaze - e iznad ove cifre ne bih isao na aktivu i generalno na DSP resenje. To bi mi bilo tesko da odredim.

Link to comment
Share on other sites

Cisto kao jedan od dobrih primera, kada sam vec pomenuo nesrecni hi-end...

Novi Magico M9, zvucnik od 750.000$ je pasivan i ima analognu aktivnu skretnicu i to samo za "rez" na 120 Hz. Za mid-bass, srednji i visoki koriste klasicnu pasivnu skretnicu.

Ako neko ima resursa da napravi ultimativnu digitalnu skretnicu i DSP iliti full aktivno resenje - onda je to Magico.

https://www.magicoaudio.com/news/m9

https://www.magicoaudio.com/m9home

 

 

To je trenutno stanje. Videcemo sta donosi buducnost...

 

Link to comment
Share on other sites

Hvala ti puno na komentaru i pomoći, kao i uvek.

Uh, ne znam šta da kažem o D&D, mišljenja i osećanja su mi podeljena. Kod mene će biti do početka nedelje, imam više vremena da provedem sa njima nego što sam mislio. Ono oko čega nemam dilemu jeste da su mnogo lepi, deluju kao dizajnerski komad nameštaja. Ali da mi je estetika u prvom planu, verovatno bih već imao B&O i ne bih dalje ni gledao.

Prodavci su mi doneli taj terminalni konektor u petak, pa sam ih povezao digitalnom AES vezom. Iskreno ne čujem nikakvu razliku u odnosu na analognu vezu. Jedino što je glasnja od analogne, pa mi to otežava da procenim razliku u kvalitetu. Digitalna veza je 96/24 i to me dodatno nervira. Šta će mi Qobuz 192/24 i uopšte hi res fajlovi u tom slučaju? Onda nema poente ni moj preamp koji digitalizuje sve u formatu 192/24. Naravno u pravu si da je glupo da se digitalni signal iz preampa pretvara u analogni, pa da putuje do zvučnika, gde se opet pretvara u digitalni (i to u 96/24), pa onda opet u analogni... nema to poente. Čekam ponedeljak da mi prodavci jave da li mogu da ih apgrejduju na trenutnu specifikaciju (mislim da su šanse gotovo nikakve da se to desi, ali hajde da sačekam) pa da nakon toga finalno razgovaramo oko cene. Btw ni apgrejdovana specifikacija ne može da radi kao mrežni plejer i strimer, već i dalje samo preko AES konekcije, što znači da mi i dalje treba preamp/strimer. U planu im je kao ta funkcionalnost uskoro, ali to je ne lipši magarče priča, a za pare koje nisu male.

DSP je posebna priča... Činjenica je da D&D nije vrhunski hifi. Čak i moji zvučnici, koji su dosta jeftiniji od njih (a najlošiji su od svih koje Linn pravi), su nekako audiofilski suptilniji. Zanimljivo je da je D&D napravio deal sa REW-om, da im REW radi slično kao Dirac, pa merenja mikrofonom iz REW idu u zvučnike. To sam se spremio sutra da probam kako izgleda, odnosno da li donosi boljitke u zvuku.

Da zaključim - ako mi na kraju ponude dobar popust, biću na mukama... u suprotnom, u ovom trenutku ima previše razloga protiv.  

Link to comment
Share on other sites

96/24 i 192/24 - isti djavo. 96/24 je vise nego dovoljno. Bitnije je kakav je taj novi DAC u odnosu na stari i da li ima razlike - primarno sa 44.1/16 signalom.

Parametarska ekvilizacija i Dirac su prilicno razliciti. U tom sto si pomenuo je donekle slicna samo kakva-takva "automatizacija" sa REW-om.

Super je sto ih imas na probi u svom prostoru. Od toga bolje ne moze. Nemoj da brzas - probaj i klasicne varijante u tom cenovnom rangu. Da gledam nesto od bookshelf / standmount kutija u ovom trenutku, Dynaudio Heritage Special bi mi bio vrlo visoko na listi kandidata.

Na kraju je najbitniji kvalitet zvuka koji dobijas za odredjenu cifru. Imaj u vidu i da aktivni zvucnici vrlo lose drze cenu.

 

I jos jedna stvar...

Po meni, vrlo bitno je i ne upasti u zamku fascinacije ultra-mega-giga audiofilskim snimcima i gomilom detalja koji prste na sve strane na prvu loptu - osim ako to nije jedino sto slusas i ako ne slusas sistem po 10 minuta max u jednoj sesiji.

Sistem treba da radi dobro sa onom muzikom koju slusas i to tako sto ce ti prijati slusanje na duze staze, a ne sistem koji ce te "sazvakati i ispljunuti" za pola sata sa glavoboljom. E to je po meni vrhunski hi-fi sistem - onaj koji ti u isto vreme pruza i dinamiku i rezoluciju i brdo detalja, a u isto vreme te ne zamara i savrseno je slusljiv kad mu "podmetnes" AC/DC.

Link to comment
Share on other sites

Igrao sam se danas sa REW, premerio sam oba zvučnika po 7 puta, kako su u uputstvu onjasnili.

Zamislio sam prvo kocku, u čijem centru je moja glava, ne mestu odakle slušam. Onda sam Umik stavio u centar te kocke, pa izmerio, a zatim u centar svake strane kocke. Od centra kocke, do centra strane sam računao 30cm (znači stranica kocke ima 60cm... moja glava je naravno manja :D). To je ukupno 7 merenja. Zatim sam pomoću REW-a sve uradio kako uputstvo kaće i na kraju poslao podatke u levi D&D. Zatim sam sve uradio isto i za desni, pa poslao podatke u desni.

Zatim sam Umik postavio u centar kocke ponovo, ali sam preko REW pustio merni signal istovremeno iz oba zvučnika i dobio sam donja merenja

     

1483151303_2021-02-28(1).thumb.png.aea71645372d5e4fe2e64dd1154bd8af.png

1378404506_2021-02-28(4).thumb.png.e439dee9b6c4d8b032e6a6432d8a6499.png

 

Pikovi su ublaženi nakon korekcije, mada daleko od toga da su nestali... 

 

 

Link to comment
Share on other sites

17 sati ranije, Delija said:

probaj i klasicne varijante u tom cenovnom rangu. Da gledam nesto od bookshelf / standmount kutija u ovom trenutku, Dynaudio Heritage Special bi mi bio vrlo visoko na listi kandidata.

Meni zapravo nisu standmount u fokusu, samo je ispalo tako da sam se zainteresovao za studijske monitore, a oni su uglavnom takvi. Pored toga monitori su većinom aktivni, pa mi ne treba snagaš. Ako se opredelim za klasičnu priču, onda mi treba i snagaš, pa i na taj trošak treba da računam, jer sam svoj Linn snagaš zajedno sa parom malih Linn 109 kutija prodao.

Znaci par aktivnih kutija, ili par klasičnih pasivnih (floratendera) + snagaš. Pošto sam skoro nabavio pretpojačalo koje u sebi ima strimer, načelno bih to ostavio, jer u sebi ima i phono preamp, pa mi sve zajedno odlično radi sa gramofonom. Ali ni to naravno nije sveto pismo...

Oslanjam se na Linn sistem koji je već uskladjen i kao takav se prodaje, jer još uvek nemam dovoljno iskustva. Alternativna mi je da kompletiram Linn u tom njihovom srednjem Akurate nivou. Za to mi treba ili par aktivnih Linn Akubarik zvučnika, ili par pasivnih Akubarika + Linn snagaš u toj klasi.  Alternativa je par aktivnih Linn Klimax 350, ili par pasivnih Klimax 350 + Klimax snagaš.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...