Jump to content


(Auto)biografije poznatih muzičara


Zvukoljub

Recommended Posts

Nisam uspeo da nađem sličnu temu. Ukratko, da li ljubav prema određenom žanru ili muzičaru učini da poželite da saznate više, ili vam je dovoljna muzika? Ja sam tokom godina počeo da uživam u čitanju biografija muzičara koje volim, ili koji su na neki način obeležili deo mog života. Kolekcija je još uvek sasvim mala, ali ne žurim se, tek sam načeo lošiju stranu pete decenije...

Koje knjige ovog tipa biste preporučili?

Evo mog najnovijeg dodatka - biografija Nika Kejva u stripu. Nisam još počeo da čitam jer mi se čini da je povez toliko loš da će se raspasti nakon jednog čitanja, ali trebalo bi da je ludo...

DSC-0524.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ne bi se mogla nazvati biografija ali je nešto vrlo slično. Reč o knjizi "Dodir iz daljine" koju je pisala supruga Iana Curtisa (Joy Division). Čitao sam je pre nekih 10-tak godina, tada mi je legla, ne znam kako bi to bilo sada. 

Od novijih izdanja čitao sam Niel Young-a "Teško izvojevan mir". Mnoštvo podataka, zanimljivih informacija o nekim bendovima, raznoj muzici ali se meni činilo da Niel nije najvičniji opisivanju. Ovo je samo moje zapažanje, istina, čitao sam je dok sam ležao u bolnici pa to moje zapažanje treba uzeti sa rezervom. 

NIje biografija ali meni najdraža knjiga "45 obrtaja - priče o pesmama" koju je napisao Dejan Cukić. Kao što to naslov kaže to su priče o pesmama, njihovim izvođačima, sudbinama tih izvođača, likovima iz tih pesama. Meni je bilo jako interesantno. Cukić zna vrlo lepo sve to da sklopi tako da se knjiga jako lako čita. 

 

Pozdrav.

Link to comment
Share on other sites

Da, Cukić je mene poprilično oduševio u njegovoj biografiji Franka Zappe, koju sam bukvalno progutao. Za "45 obrtaja" sam čuo, al nikako da je pribavim. Takođe sam nedavno odgledao biografski dokumentarac "Zappa" iz prošle godine, koji je veoma dobar, mada suštinski ne donosi ništa novo u odnosu na Cukićevu knjigu. Više je za one koje mrzi da čitaju :)

Claptonova biografija mi je posebno ostala u sećanju, zato što je odlično napisana, a i jer je u pitanju jedan od meni omiljenih muzičara. Trenutno mi je na redu Billy Idol, al nikako da započnem da čitam. Previše ima dobrih SF knjiga...

Link to comment
Share on other sites

NIje knjiga, jeste neka vrsta biografije, meni posve interesantno, je dokumentarac o životu Boba Dilana - "No direction home". Ja sam nekako uvek izbegavao Dylana. Knockin' on heaven's door i polurazumljivo pevanje je sve što sam znao kada sam bio klinja. Posle dokumentarca mi se promenulo mišljenje o njemu, njegovoj muzici i samim pesmama. Trebalo bi ga pogledati. Eto i od mene nešto za one koje nemaju strpljenja i vremena da čitaju.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...