Jump to content


Koliko poznajete audifila zenskog pola?


Sir_John

Recommended Posts

Pre nekog vremena uvuce mi se ova misao u glavu: "pa ja ne znam nijednu, ama bas nijednu curu koja je audiofil"..."verovatno ima vise zena taksista ili zena fudbalera nego audiofila"

Ucini mi se interesantnim kao tema za razmisljenje...Zasto je to tako? Zasto ne znam nijednu devojku koja se odistinski lozila na "hajfajisanje" ili mozda na sedenje u (polu)mraku i koncentrisano slusanje muzike sa zeljom da se iskusi kakav uzviseni muzicki dozivljaj?

Takvih, u mom slucaju, nije bilo ni u skoli, ni na faksu ni kasnije...

Mozda one imaju samo neki drugi nacin da hajfajisu koji ja ne percipiram?

Eto. Delim svoje misli i sa vama i pitam vas:

Kakva su vasa iskustva, da li mozda vi poznajete dame audiofile?

Mozda je mene spopala samo kakva losa karma pa ne natrcah ni na jednu...:roll:

Pozdrav!

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 186
  • Created
  • Last Reply

Sreo sam jednu devojku u Ptici, koja studira, cini mi se violinu, a zvucnike joj je pravio Aca Ribon.

U korato dolazi jedno zensko TV lice, a u 4Audiju je zenska kupila Unison samo zato sto joj se svidja kako izgleda.

Toliko od mene :roll:

P.S. medju pretplatnicima Hi-Filesa nema ni pet female osoba, ali mislim da narucuju casopis za supruga

Link to comment
Share on other sites

Ja sam se druzio, bas puno, sa jednom devojkom koja je bila hifista u punom smislu te reci - sa jednim malim izuzetkom. Inace, je lekar.

Kada je prvi put dosla kod mene nije mogla da skine oci sa lampaskog pojacala. Posle mi je pricala da su joj omiljeni zvucnici QUAD elektrostatici, narocito kada se dobro upare sa lampama i, naravno, gramofon je imao prednost nad digitalijom! Izuzetak koji sam na pocektu pomenuo je to sto ona nikada nije imala dovoljno para da sastavi iole pristojan sistem, odn. verovatno su joj prioriteti bili nesto drugo. Najvise sto je dostigla je jedan Thorens gramofon srednje klase, dok ostale stvari nisu bile toliko zanimljve.

Kao suprotnost ovoj mojoj drugarici video sam jednom u firmi Radix kada je zena od 45-50 godina dosla da kupi hi-fi. Zelela je u pocetku da kupi nesto u rangu Harman pojacala i JBL zvucnika srednje klase, ali je nakon visednevnog slusanja, kupila najmanje Martin Logan elektrostatike od pet soma maraka, Audio Research integralac slicne cene i cd player Theta. Dakle, jedan ozbiljan hi-fi, i to sve po sopstvenom ukusu!

Kada smo imali Klub Audiofila i sastajali se svake druge nedelje imali smo preko 150 clanova i od toga samo cetiri devojke-clanice. Ostale su dolazile kao gosti, ali ove cetiri sam zapamtio - jedna mi je posle postala kuma. Eto, iz ovoga ispada da je procenat veoma mali, ali ih ima. Recimo i moja sestra je hi-fi-sta pocetnik (vise preko mene), ali na tome se zadrzala.

Link to comment
Share on other sites

Super tema Sir Johne...

O ovome sam pre par meseci razmisljao, ponukan nekom temom sa ovog foruma gde necija zena/devojka nije imala razumevanja za ovaj nas hobi...(Evo i Popaj prodaje sub zbog nervozne zene).

Mislim da se odgovor zasto ima malo "hi-fi zena" sastoji od dva dela:

Prvi, lakse objasnjiv lezi u tehnickoj strani price. Muskarci su (iz nekog razloga) oduvek bili vise fascinirani da dokuce kako nesto radi, od cega je to nesto sastavljeno, bilo da su u pitanju kola, tehnicki uredjaji ili nesto trece. Za zene, uvek je bitno da radi, a sam nacin funkcionisanja nikada nije bio predmet njihovog interesovanja.

Iako u hi-fi vodama ima onih koji su tu samo i iskljucivo zbog muzike, kao i onih koji preferiraju tehnicku stranu tog hobija, mislim da je najvise onih koje interesuju oba.

Shodno tome, drugi deo price, po meni, lezi u percepciji muzike ili arta uopsteno. Iako smo mi, muskarci, cesce posmatrani kao manje osetljiv, neemotivan, mozda pragmaticniji rod, cini se da to i nije potpuna istina. Razlog zablude verovatno lezi u objasnjenju da je zenska emocija blize povrsini licnosti, i kao takva je cesto podeljena i vidljiva drugima, dok muskarac svoju najcesce cuva za sebe, u dubini, (neopravdano) uplasen da mu ona moze odneti deo muskosti koja ga cini privlacnom kod suprotnog pola.

Ako emociju posmatramo kroz prizmu muzike, cini se da je to oblast umetnosti koji muskarci daleko intezivnije dozivljavaju od zena.

Ako ostavimo filozofiranje po strani, u praksi se pokazalo da zene vole da im "nesto svira" pored njih ali sastav, glasnoca, kompleksnost te muzike ih najcesce ne dotice. Mozda je bitnije da reprodukovana melodija bude poznata, kako bi mogle da je prepoznaju i eventualno pevuse. Muzika je za njih najcesce u backgroundu stvari kojima se bave.

Kod muskaraca, u vecem broju slucajeva, muzika je primarna stvar koja se dozivljava u tom trenutku. Cesce, muzika ce biti birana prema raspolozenju, ponekad cemo analizirati (po preferenciji) muzicare, produkciju, aranzmane, boje instrumenata, a u nekim trenucima se potpuno opustiti i upijati muziku u sebe da bi, kao sto rece Sir John, dostigli neko prelepo i uzviseno stanje...

Mislim, da iz nepoznatog razloga, koji se verovatno krije negde u razlikama izmedju nervnog sistema i mozga dva pola, muskarci definitivno percepiraju muziku na dublji nacin nego zene, a u spoju sa zainteresovanoscu za tehniku, kroz ovaj hobi pokusavaju da svoj dozivljaj podignu na najveci moguci nivo.

Link to comment
Share on other sites

Ja mogu samo da se setim dve dame iz hi-end oblasti naseg lepog hobija. Prva je, i svakako vaznija, Ivana Manley (odn. pise se EveAnna koliko me sluzi memorija). Ona vodi firmu Manley, a ko zeli vise da zna neka pogleda njihov sajt http://www.manleylabs.com, a druga je gospodjica Manger koja pravi vrhunske zvucnike, a firmu je nasledila od oca.

Da li ih jos ima, ne znam?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 5 months later...

definitivno sam se uverio da zene ne vole jazz

moja zena i zene mojih prijatelja se obicno zgrozavaju kada se pusti jazz, moze da prodje po neki fuzion

nisam upoznao ni jednu zenu hifi freak

moja zena voli dobar zvuk (ovo zvuci bolje , ovo losije)i na tome se zavrsava ne ulazi u dalju problematiku promene cd, kablova ili zvucnika

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Moja bivsha je slushala jazz...to je i razlog zashto je bivsha...

20 i koja godina + slusha jazz + zivi u blagoslovenoj nam zemlji = mnogo teshka za saradnju ...ijao shto ne volim "slobodne dushe"

Inache stein, zena je verovatno veci audiofil od tebe :) ne mogu tachno da razaznam na slici shta je shta, ali ako je rekla za ta dva silver playera, da ih maknesh na potkrovlje, apsolutno je razumem...mrzim silver, k`o da mi kinez u srebrnoj majici vrti cd, smeshka mi se u lice i shapuce "ja sam neo, ja sam neo!"

Link to comment
Share on other sites

Iza svakog srećno oženjenog audio-freak-a stoji jaaaako tolerantna i divna žena, koja trpi sve ludosti, koje njen muž pravi zbog milog mu hobija:

-izbivanje iz kuće radi slušanja tuđih audio-sistema,

-druženje u kući sa audiofilima,

-otimanje od gladnih deÄijih usta ( ili blaža varijanta: noÅ¡enje iste garderobe dve sezone zaredom ) radi kupovine neke sumanute komponente/delova/kablova i Å¡tatijaznam...

-malograđanskih prekora okoline, što muž nema neki normalan hobi kao što njihovi muževi imaju (igranje golfa, sportska kladionica i sl...) :)

Iskreno, ne poznajem ni jednu ženu-audiofila u tom smislu, kako ja doživljavam ovaj hobi.

ÄŒinjenica je da ne poznajem baÅ¡ svakog (niti mene poznaje svako (niti imam takvu nameru u životu))) ali mi se Äini, da je bolest kao Å¡to je audiofilija jako sliÄna hemofiliji: uglavnom oboljevaju muÅ¡karci, žene izuzetno retko. Uz izvesna ograniÄenja, spolja gledano, oboleli mogu da dožive duboku starost, ali se zbog svoje bolesti dosta pate u smislu ograniÄenja nekih zdravorazumskih stvari u životu.

Predlažem, da sva ta divna stvorenja, koja su u svoje srce primile nas audiofile takve kakvi jesmo ipak proglasimo za poÄasne audiofile. Toliko zaslužuju.

P.S. moja žena ne prati Forum, i ovo ne treba shvatiti kao ulizivanje pred kupovinu interkonekta od 1200,00-EUR... jedno 2-3 para interkonekta... :):):)

Link to comment
Share on other sites

A šta ćemo mi, audiofili, da kažemo kada neko, bilo žensko ili muško, da 100, 300 ili 3000 evrića za prsten ili ogrlicu? Pa naše hi-fi sprave barem sviraju, a nakit ne radi ništa.

Šalim se, nemam ništa protiv da žena kupuje nakit u onolikoj meri koliko je tolerantna da i ja kupujem hi-fi. A i sam volim da imam nešto od nakita!

Link to comment
Share on other sites

Evo jedne, koja nit se udala za vlasnika fabrike kablova, nit je nasledila od Babe (tate) radionicu za audio:

http://www.susan-parker.co.uk/

Samo jedan citat sa audio-ogranka njenog sajta:

The Best Audio System in the World is the system you have at home and are happy to listen to! Audio is a very personal experience and there are few absolute rights or wrongs in it's enactment. Each of us hears in our own way and hearing itself is a very complex phenomenon.

Jedna, ali vredna. Vredi pogledati njen koncept implementacije izlaznih tranformatora na solid-state pojaÄalo.

Moje najiskrenije poštovanje.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Stvarno, Stein je postavio dobro pitanje.

Ljubo, imamo li neko zensko na forumu, makar i neaktivno koje ne cita postove redovno pa se nije jos javnulo :):):)

Inace, slazem se sa tezom:

Iza svakog srećno oženjenog audio-freak-a stoji jaaaako tolerantna i divna žena, koja trpi sve ludosti, koje njen muž pravi zbog milog mu hobija
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...