Jump to content


Montaža zvučnih kutija u kućište


luka78

Recommended Posts



Znaju i te kako. Moje kolege i ja smo vrlo usko sarađivali sa Sinišom Rankovim u pojedinim projekatima jer je vrhunski znalac i fleksibilan za želje kada se nešto želi više izvući.
Dosta mojih kolega su i ljubitelji vrhunskog zvuka


Pa eto odmah protivrecnosti u prvoj recenici. Zbog cega saradnja sa Rankovim ako itekako znaju? Drugo, biti ljubitelj nije isto sto i biti strucan.
Slozicemo se da ponudjeno arhitektonsko resenje nema veze sa potrebama akustike.
Zbog toga naglasavam da je potrebna saradnja tj multidisciplinarni pristup. Od samog starta.
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 59
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Arhitekta svakako nije stručnjak za HiFi, kućne bioskope, ali mora biti svestan potrebe za angažovanjem saradnika na nivou konsultacija, podizvođačkih aktivnisti i svakako provera ideja u najboljoj meri u korist klijentu.

Zašto je to retkost kod nas, zato što klijenti kod nas retko imaju sluha za finansijsku dimenziju angažovanja arhitekte. Salveta projektivanje u kafanici preko ćevapa dovodi do ovakvih rešenja.

Moji komentari su maksimalno motivisani da upozore luku78 da ne baci min 600€ na neupotrebljivu policu koja će mu u jednom momentu napraviti haos u kući jer će shvatiti da mora nešto da uradi.

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, R_R said:

@Father

Ivane, ti si sve, samo nisi “običan” arhitekta, a čisto sumnjam da u tvom esnafu ima HiFi entuzijasta ko salate, pre bih rekao da mogu na prste jedne ruke da se nabroje “zaluđenici” za HiFi, kao što smo mi ovde, sa diplomom arhitektonskog fakulteta.

Ok ajde to da nazovemo iskustvima iz više različitih projekta, situacija, namena pa da kažemo da su nadogradili neko osnovno znanje ili početnu ljubav za HiFi, kako ko tu se slažem.

Ipak vi kao dirigent morate da ispratite svaku trasu slabe i jake struje, mreža razvoda i sve konačno pretresete sa saradnicima koji se angažuju.

Enterijeri često zahtevaju konsultacije i manje sparatne projekte, statičara, strujaša, instalatera, rasvete (firma od koje kupujete rasvetu), specifičnih kuhinja onih koji poseduju sopstvenu proizvidnju. Posao arhitekte je da sve to skicira i uputi ceo tim stručnjaka ka konačnom rešenju koje u soostvenom birou pakuje u konačan smisleni projekat oslobođen kolizija i konflikata bilo koje vrste. Onda na gradilištu nema život i smrt nepremostivih komplikacija i sve teče svojom dinamikom ako lova od investitora konstanto prati izvođenje i operativu.

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, R_R said:

@luka78

Ne žive svi solo, par kolega koji se upiru svim silama da te odvrate od najglupljeg poteza koji možeš da napraviš, su porodični ljudi, kao i moja malenkost.

Dakle, to što ti hoćeš je iz perspektive HiFi-ja samoubistvo. “Arhitetkica” stvari postavlja iz svog ugla, ne interesuje je (i ne treba da je interesuje) HiFi, ali ti moraš da prelomiš da li ti je važnija estetika u dnevnoj sobi ili zvuk. Ako je ovo prvo, batali HiFi, uzmi bilo šta i “zazidaj” u policu. Ako je ovo drugo, batali ugradnju, zvučne kutije treba da stoje van police, na stalcima ili šiljcima.

Prvo se dogovori sa sobom i lepšom ti polovinom, pa pravi sistem.

Ma razumijem ja vas, a vidim i da vi mene razumijete :).

Ja volim dobar zvuk, uzeo sam zato i 65 TV, ove JBL zvučnike pošto se selimo u novi stan. Al opet supruga kaže joj to se ne uklapa, možemo li ikako to zamaskirati. Svjestan sam svega što navodite i prosto pokušavam naći adekvatno rješenje. Ne kažem da je ova projektovana polica jedino rješenje, ona je jedno od mogućih. 

Ne bi se odricao ovog JBLa, a da mi je nekako da se nešto napravi da to sve uklopim u neku cjelinu. Da zadovoljim koliko je moguće i formu i zvuk.

Hvala vam svima na trudu, i ja se uvijek po forumima trudim pomoći drugima.

Link to comment
Share on other sites

3 minuta ranije, luka78 said:

Svjestan sam svega što navodite i prosto pokušavam naći adekvatno rješenje. Ne kažem da je ova projektovana polica jedino rješenje, ona je jedno od mogućih. 

Ovo resenje nije jedno od mogucih ako se zeli dobar zvuk. A adekvatno resenje je vec ponudjeno, zvucnici moraju ici napred.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, zek said:

.. i stajati slobodno u prostoru bez bliskih zidova ili plakara ili bilo čega sličnog.

Negde treba smestiti i pojačalo, a to ne ide u fioku (već ti je ranije sve rečeno).

Sve razumio. JBL i jesam kupio prije par mjeseci jer hoću dobar 5.1 zvuk. Sada mi je da na osnovu svih ovih savjeta "nešto" osmislim, da ne izgubim zvuk, ali ipak da dobijem nekakvu formu za stalažu ili sl. Kuku meni :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, luka78 said:

...

Ne bi se odricao ovog JBLa, a da mi je nekako da se nešto napravi da to sve uklopim u neku cjelinu. Da zadovoljim koliko je moguće i formu i zvuk...

Mozemo da te posavetujemo za zvuk, ali za formu ne mozemo, jer ne znamo koja forma je minimum koji bi se svideo tvojoj lepsoj polovini.

Generalno, ono sto sam prepravio bi ti bio neki kompromis, da zvuk ne pati. Ako ne moze tako, onda da napravis bokove oko zvucnika od te bele mrezice koju pominjes, a da fioke zamenis policama, koje bi sa strane imale te mrezice, ne bi imale nista napred i da ih malo suzis, da ne budu preblizu zvucnika. Ako moraju da budu fioke i da budu te sirine, onda ce to svakako da zvoni, ali mozda mozes da pokusas da ih napravis od nekog tvrdog materijala, da ispregradjujes fioke napola (spolja front moze cele sirine). I tako ce uticati puno na zvuk, ali mozda podnosljivo.

Najvise bi dobio kada bi plakar ostao kakav jeste, a da zucnike izvuces ispred, ali mi deluje da se to vizuelno nece uklapati.

Link to comment
Share on other sites

15 sati ranije, luka78 said:

Al opet supruga kaže joj to se ne uklapa, možemo li ikako to zamaskirati.

Kaži joj da ćeš kupiti dva puta veće zvučnike za frontove i SUB od 600W ako nastavi da se meša. Ovi nek idu pozadi kao zadnji par. Meni možeš verovati. :D

Link to comment
Share on other sites

18 sati ranije, luka78 said:

Al opet supruga kaže joj to se ne uklapa, možemo li ikako to zamaskirati.

Suprugu? :D Vidis, to je najbolja ideja. Napravis audiofilski ugodjaj i nabavis par litara rakije. I kad ona krene da gundja, ti je zamaskiras rakijom i samo klimas galvom. Jedino bi jos bilo dobro da usrafis zvucnike u pod, da ne bi leteli kroz prozor.

Salim se, naravno :)

Pre neki dan u jedan show room ulazi jedan mlad par i muz sa ushicenjem prilazi zvucnicima i kaze "Evo ih, o njima sam ti pricao", a supruga ce "Sta, to toliko cudo ces da mi uneses u stan? Nema sanse." :D On se okrece prema meni, a ja mu kazem "Ne se sekiras, to ja normalna reakcija zena kad vide zvucnike", dok je on udahnuo da kaze nesto, cuje se ona "E zato ste vi pametni, pa ste dosli u kupovinu bez zene". Razmisljam nesto, opet je na kraju ona u pravu :rolleyes:

Ja krecem iz prodavnice i kazem prodavcu "Da te ne zadrzavam vise, imas kupce", a iz druge sobe se cuje ona "Slobodno vi razgledajte, necemo mi biti kupci". Muz je mozda nesto pricao u sebi, ali je sve vreme imao onaj ljubazan, ali kiseo osmeh.

Sve to daje draz HI-FI-u, jer da nije zena, otisao bi i kupio najskuplje zvucnike, pozicionirao bi ih idealno i to je to. To bi bilo kao kad bi napravili stepenice do Mount everesta. Ko bi se posle hvalio da se popeo na vrh.

Link to comment
Share on other sites

Po mom iskustvu ako su uređaji lepi, nije problem. Ovo se pre svega odnosi na zvučnike koji se i najviše primećuju. Letos je 4audio imao ponudu za Sonus faber da mogu da se daju bilo koji zvucnici koji su kod nas kupljeni i da priznaju vrednost sa racuna do max 40% Sonusa. Zena i ja svratimo da pogledamo Soneto III. Nije uopste pitala koliko kostaju kad ih je videla, samo je prokomentarisala da su jako lepi i da bi nam se uklopili u sobu. Nismo ih uzeli jer sam promenio planove ali je bitna njena reakcija. Pretpostavaljam da bi vecina zena ovako reagovala.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...