Jump to content


Neravnomeran (nelinearan) rad LED pokazivača - ONKYO TA 6711


Djole & Petar

Recommended Posts

Došao sam u posed veoma lepog primerka deka ONKYO TA 6711. Dek je lepo očuvan, mehanika i sve ostalo lepo radi (mislim da je i jako uredno servisiran u smislu zamene gumica), ali sam analizirajući rad istog primetio da jedan kanal na na pokazivaču (VU metru) se ponaša drugačije od drugog. Naime u prvom delu opsega do -4DB je desni kanal malo slabiji (1 do 2db), od -4DB do 0 db se praktično izjednačava, a onda desni kanal prelazi u vođstvo koje se povećava do kraja skale na skoro +3Db. To sam i potvrdio zamenom kablova gde desni kanal povezan na levi ulaz postaje u skladu sa navedenim slabiji ili jači. Skala u opsegu od -6Db do + 6Db je izuzetno fina (jedna dioda 1Db), tako da je lako primetiti anomaliju. Kada se balance regulatorom podesi nivo na oba kanala da je prikaz na nekom nivou jednak, čim se nivo poveća, vidi se odstupanje, tako da sam siguran u ovo što tvrdim.

Podešavanje nivoa LED pokazivača dakle nije opcija. Imao sam sličan ali drastično izraženiji slučaj kod starog Philips deka iz njihova AH-009 linije, gde je pomogla zamena elektrolita na pločici za regulaciju LED merača nivoa. Sve se nešto nadam da to ovde nije slučaj jer dek je bar 15 godina mlađi i stvarno deluje očuvano, sve se nadam da ne moram da ga osvežavam, jer kad krenem...a onda ga treba podesiti na fabrička podešavanja koja mi se u ovom trenutku čine netaknuta

Imate li neku sugestiju...Da li još nešto može da utiče na ovakav rad peakmetar-a.

Link to comment
Share on other sites

  • Djole & Petar changed the title to Neravnomeran (nelinearan) rad LED pokazivača - ONKYO TA 6711

Prvo bi trebalo izmeriti šta se tu dešava: dovedi mono sinusoidu (ili stereo ali kratkospojeni levi i desni kanal) na ulaz deka, zatim pomoću potenciometra za snimanje izjednači nivoe merenjem na izlazu iz deka i tek onda ćeš videti šta pokazuje instrument.

Ne znam šta pogoni pik metre - otpornički niz, tranzistori ili integrisana kola - ali bi praćenjem i poređenjem signala između kanala na deku koji je podešen kako sam opisao lako moglo da se dođe do uzorka nelinearnog prikaza. A može da bude i suv kondenzator. Pritom treba imati na umu da je osetljivost VU i pik metara na različitim frekvencijama kod različitih uređaja, pa treba raditi sa frekvencijom koja se navodi u servisnom uputstvu. Ako ga nemaš, onda je najbolje probati sa 400Hz i 1kHz. 

Takođe bi trebalo proveriti i uporediti komponente na levom i desnom kanalu jer je dek možda bio popravljan.

To što je dek verovatno na fabričkim podešavanjima gotovo izvesno znači da su mu neka podešavanja prošetala i da ih treba proveriti i ponovo uvesti u radne tačke.  

Link to comment
Share on other sites

Hvala na informacijama, krenuo sam upravo od ideje da bih trebao da dam nekom da proveri podešavanja deka, ali sam onda ustanovio ovu nelinearnost koja je očito posledica manjeg kvara i mislim da je samo u prikazu, ali je veoma neprijatno jer treba podesiti snimanje baš u tom opsegu, a ne znam kako da odradim podešavanje, sem da unesem neku predikciju.

Budući da nemam ni opremu ni iskustva, a ni dovoljno znanja, videću da se odradi neki servis, za koji sam se u početku nadao da će biti samo preventiva i provera finog podešavanja.

Inače dobro sam pregledao, dek nije servisiran, sve su originalne komponente, vidim da je neko radio standardni servis mehanike (veoma uredno, spoljni šrafovi su skoro netaknuti), što je sasvim OK, jer dek lepo mehanički radi. I zvuk reprodukcije i snimanja je više nego OK, samo postoji ova anomalija koju je moguće uočiti na prvi pogled bez merenja.

U prilogu je slika komponenti sa ploče za koje mislim da su odgovorne za rad pikmetara. na net-u postoji i šema...

IMG_20210129_222918.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ima tu desetak kondenzatora u kolu meter Amp-a ali ja se ne bih usudio da apriori tvrdim da je to greska. Ako prebacis merenje na Source, bez pustanja trake, da li je i tada uocljiv problem? Slazem se sa Willijem da je za uocavanje greske najbolje koristiti mono signal ali posto ti nemas generator signala, a recimo, imas tjuner, postavi skalu radija negde izmedju stanica da dobijes cist beli sum i ukljuci prekidac na mono. To bi trebalo da ti pomogne da lociras kvar.

Link to comment
Share on other sites

Tako sam i radio prebacivao sam na Source i smanjivao i pojačavao ulaz i video nelinearnost. Prvo sam mislio da pikmetri nisu podešeni, da je jedan kanal slabiji, ali sam kasnije shvatio da postoji nelinearnosti. Isto ponašanje je kada preslušavam razne materijale sa drugih kaseta. Nelinearnost se jasno vidi kada je nivo snimka jači, desni kanal beži...

Inače znam za tu foru na tuner-u i to sam koristio da dobijem mono signal (beli šum) i uporedim kanale.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Čisto da zaključim ovu temu, kvar je nakon duge putešestvije otklonjen od strane izvrsnog elektroničara.

Ne ulazeći u prirodu kvara, jer nisam dovoljno stručan, reč je o fabričkom problemu da li na mom deku ili celoj seriji, vezano nešto što je izazvalo nepravilan rad-curenje nekih tranzistora koji maju neku vezu i sa accubiasom. Sve to je izazivalo odstupanja  i do 50mV u oba pravca na desnom kanalu u odnosu na levi, u zavisnosti od pojačanja ulaznog signala, što se rezultovalo opisanom nelinearnošću

Dek sada savršeno radi, podešen je i svira u skladu sa očekivanjem od ove klase dekova.

Pale su u vodu sve pretpostavke o problemima sa elektrolitima u delu kola za podešavanje rada pikmetara, kao i malog IC-operacionog pojačivača koje se tu nalazi. O teoriji da ima problema sa trimerima ne bih da se izjašnjavam.., To od starta i kao laik, nisam smatrao da je problem.

Dakle trebalo je dosta truda i znanja, ali isplatilo se - dek radi savršeno.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...