Jump to content


Povezivanje network receiver-a na mrežu, izbeći kabl?


goranb

Recommended Posts

Imam Yamaha R-N500 network receiver koja ima opciju povezivanja na mrežu putem LAN kabla. Pošto se nalazi u drugom delu sobe izbegao bih provlačenje kabla. Ona ima opciju wifi povezivanja ali tako da se kupi originalni wifi adapter YWA-10 ali on je polovan preko 70 evra, čak i da ga uspem naći.

Koju drugu opciju imam? Da kupim neki wifi repeater/extender, uključim ga u strujnu utičnicu blizu Yamahe i spojim lan kablom sa Yamahom? To sam i planirao da uradim ali onda pročitam da se na taj način degradira wifi mreža, jer svaki extender prima signal i proširuje te se gubi na performansama mreže. Meni ne treba proširenje mreže, signal je odličan, već jednostavno neki wifi klijent, sa koga bih uzeo lan konekciju za risiver?

Inače planiram da kupim nov ruter, gledao sam Xiaomi mi AX1800. Ostao bi mi stari TP-Link TL-WR340G, ne znam da li bih njega mogao iskoristiti na neki način?

Net je ADSL 50/8.

Link to comment
Share on other sites

Najradije bih žično ali je na skroz drugim zidu pa je baš nezgodno za kablove. Signal je odličan, u jednoj prostoriji je i ruter i risiver.
I ja sam hteo neki extender/repeater, ali onda čitam da se tako degradira wifi mreža, za duplo se smanjuje protok? E sad mi ovo nije jasno za ovaj Asus RP-N12, on znači može da se postavi u bridge mode, tako ne bi došlo do značajnog smanjenja protoka? Pišem laički, nadam se da razumete šta hoću da kažem :)

Link to comment
Share on other sites

Ovo bi moglo biti dobro rešenje, bitno je da su obe utičnice, početna i krajnja na istoj fazi. Jedan se ethernet kablom poveže sa ruterom, pa ide u zidnu utičnicu, a drugi u utičnicu, pa ethernet kablom povezivanje sa network receiver-om.

https://gigatron.rs/mrezne-karte-i-adapteri/tplink-av500-nano-powerline-adapter-starter-kit-tl-pa4010kit-72241

Link to comment
Share on other sites

16 minuta ranije, goranb said:

Probati sa ovim Asusom, ako baš baš ne bude radilo onda vući kabal, ništa mi drugo neće preostari kao mogućnost. Ali kontam 50 mbit/s, nije to neka brzina...

Protok koji je potreban za prenos nekomprimovanog 24/192 fajla je 9,22 Mbps, a komprimovanog 40-50% manje, zašto bi onda 25 Mbps, u slučaju da se koristi repeater opcija, bilo nedovoljno?!

Link to comment
Share on other sites

Da ponovim, predlozeni Asus (ili slicna resenja) ne rade u repeater modu, vec media bridge modu. Dakle, tu je Asus nista vise nego wifi klijent (kao recimo mobilni telefon ili laptop) koji jednostavno konekciju preko kabla "prosledjuje" u ovom slucaju mreznom risiveru. 

Nema tu sta da ne radi, pogotovu u tom (media bridge) modu. Ja imam taj Asus ali kod mene radi bas u Repeater modu, i nikakvih problema nemam vec 3-4 godine.

 

Predlozeni Powerline je takodje ok, ali "trosi" 2 uticnice i 2 kabla (vs jedna uticnica i jedan kabl, plus jeftinije).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...