Jump to content


Kvalitet zvuka sa Samsung LED TV-a (optički kabl)


goranb

Recommended Posts

Nadam se da nisam promašio mesto za temu.

Kakva su Vaša iskustva sa kvalitetom zvuka tv-a preko optičkog kabla?

Imam sledeću opremu tj sistem:

  • TV Samsung 55RU7402, star pola godine,
  • Yamaha R-N500 network risiver
  • DAC Topping D50s
  • Bowers&Wilkins 683 s2
  • PC kao izvor zvuka takođe.

Tv je stavljen na prvo mesto jer ovde pričam o kvalitetu zvuka sa tv-a, da neko ne pomisli da mi je to primarni izvor zvuka. 

Ovo me je zainteresovalo pre neko veče gledajući na tv snimak sopstvene svadbe. Fleš u tv, izlaz zvuka prebacio na optički u podešavanju tv-a, setup je tv-opt.kabl-Topping D50s-Yamaha-B&W...i sad tu ide neka muzika. I ono, nije mi taj zvuk nešto, loš, taman, bez detalja. Pustim ja taj video na pc, pustim iz vlc, znači pc-usb kabl-Topping D50s-Yamaha-B&W, vau, em je zvuk mnogo jači na istom podešavanju volume potenciometra pojačala, em je bolji, detaljniji, otvoreniji, ma jednostavno bolji! Ajde, kontam možda je do toga što se na tv-u pusta sa usb-a, idem da probam nešto drugo, nađem nešto na YouTube, kontam krš zvuk je tu ali da vidim razliku. Opet pc>tv mnogo bolji. Dac je isti, strimer/risiver isti, zvučnici isti? Na pc-u je integrisana zvučna. Probao sam i dva optička kabla da izuzmem mogućnost da jedan nije u redu. Onda pustim tu istu numeru sa Youtube sa telefona preko Bluetootha na D50s, ma opet bolje nego tv! A bluetooth! Onda se setim da i tv ima bt pa sa njega pustim nešto bt-tom na D50s, zvuči bolje nego preko optike!? Ne mnogo bolje, ali bolje.

Takođe ako pustim zvuk na tv-u preko optike (izabravši u podešavanjima optical output), ja pojačavajući daljinskim od tv-a ustvari pojačavam Yamahu, tv je uvek na istom volume. I sad Yamaha na 30db svira onako, recimo tiho. Ali ako u podešavanjima tv-a izaberem bt output, onda koristeći daljinski od tv-a imam mogućnost da pojačavam tv posebno, a posebno daljinskim od Yamahe njen volume). Tako Yamaha na pomenutih 30db može da svira mnogo glasnije.

I treće zapažanje, upalim mconnect aplikaciju na telefonu, kao browser izaberem Tidal. Idem play-foobar na pc-u, sve svira odlično, kako i treba. Pustim tu istu numeru preko tv-a, svira isto dobro, možda ne kao na pc-u ali ne ni mnogo lošije! Znači kad je tv samo renderer (nadam se da sam upotrebio dobar izraz) zvuk je mnogo bolji nego kad je on izvor zvuka?

Nadam se da razumete što sam hteo da napišem i pitam, možda je malo zapetljano ali mogu objasniti. Nije mi toliko bitan zvuk tv-a, neću ja slušati muziku na njemu, niti youtube, ali opet, voleo bih imati dobar zvuk prilikom gledanja filmova, serija...Da li je moguće da je taj optički izlaz tako loš? TV je star pola godine, nije neki high-end među televizorima ali nije ni najjeftiniji. Napominjem da ništa ne krči, šušti, pucketa. Zvuk je jednostano loš, taman, ućeban, bez detalja. Podešavanja nema, kada izaberete optical output imate 2-3 podešavanja u meniju ali nijedan se ne tiče kvaliteta zvuka. Kakva su vaša iskustva sa zvukom na modernim televizorima?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...