Jump to content


Vino do 4000 din. preporuka


džonibigud

Recommended Posts

3 sati ranije, anubisgrau said:

 Super tema....

Nekoliko opservacija.

Baš ste visoko postavili lestvicu, znate šta sve može da se kupi za 4000 din?

Muskat Krokan sa bisernog ostrva, pre par godina sam čuo da tog grožđa više nema tamo i da se vino pravi od drugih sorti. Ne znam da li je istina, tek to vino nema veze sa onim koje je stizalo odatle u vreme SFRJ i davno je prestalo da bude relevatno.

Pića kao što su bermet, porto i slično bi trebalo držati van teme o vinima - tehnički jesu vina jer se prave od ceđenog grožđa ali od toga se prave i druge stvari....:)

Srbija ima dobro vino, mada malo zaista vrhunskih vrhunskih. To je generalno problem i u okruženju - danas su svi naučili da prave tehnički ispravno vino, da ima izražene karakteristike sorte i da je zadovoljstvo piti ga bez negativnih efekata, što je izmedju ostalog zaslužno što se popularnost vina širi. Medjutim zaista vrhunskih vina nema puno i super je što je pomenut Erne Sagmajster koji je praktično nepoznat mejnstrim publici. Nedavno sam probao njegovu kadarku iz 2016 iz prethodne inkarnacije biznisa (podrum Dukaj-Sagmajster, sada je samo Sagmajster) i to je ludilo kako je lepo vino. Blago, umerenog tela i sa prosečnim taninima ali raspevano, voćno, mirisno, taman tako barikirano da se drvo oseća ali da ne dominira. Srbija nema posebno dobre pinot noir boce i ovo bi uvek preporučio nekome ko voli pinot (kadarka je stara balkanska sorta spašena od propadanja i nestajanja radom entuzijasta kao što je Erne.

Slična zapravo još luđa priča je njegov komšija Oskar Maurer, čovek koji stoji na čelu talasa prirodnog vina u Srbiji - bez hemije i sulfata, prirodni kvasci pokupljeni u vinogradu, macerisano vino, stare sorte - ponekad hit & miss ali dobar izbor za sve koji vole i žele da podrže nešto što bi mogao nazvati etičkom proizvodnjom.

Ako neko vidi ovo negde da ima da se kupi, neka mi javi:

 

 

 

image.png

Ја сам пробао ову кадарку, волео бих да нађем ову твоју

https://www.vinarijatonkovic.com/vina/

68441831-3E5B-497E-BD79-2FC24D185675.thumb.jpeg.420eb8f7f5a06d4a5038703c2df0bd5b.jpeg

Link to comment
Share on other sites

http://www.mataljvinarija.rs/kontakt.html

Bagrina je stara balkanska sorta vinove loze, nekada posebno rasprostranjena u Negotinskoj krajini, a danas očuvana u samo jednom zasadu. Bukovski vinograd u kome raste naša bagrina nalazi se nedaleko od istoimenog manastira, na maloj visoravni sastavljenoj od sedimentnih stena, krečnjaka i kamena. Drevna loza dobila je novi život u obnovljenom vinogradu, pretočena u moderno, karakterno i jedinstveno vino.

Link to comment
Share on other sites

Nikola "Matalj" je zasade bagrine našao koliko znam u Rumuniji (ako sam pažljivo slušao dok mi je pričao, davno je bilo). To je stara sorta vlaškog kraja, moj pokojni deda-očuh je to gajio u svom vinogradu na pola puta između Zaječara i Knjaževca. Taj vinograd je moj ludi otac prodao, na moju veliku žalost, bio sam dete da ga sprečim u toj nakani. Siguran sam da, ako novi vlasnik nije to preorao a bojim se da jeste, tamo ima još starih čokota. Ali da se ne lažemo, bagrina je sorta koja je više zanimljiva ljudima sa nekim ličnim pristupom, kao meni, nego što je to vrhunsko vino. Nije, sem što to jeste sorta tog teroara, mineralna, jaka na kiselinama i definitivno nije za svakoga. Vinar sa jasnom tržišnom namerom će pre uzgajati sovinjon, šardone pa čak i semijon, za kupaže sa ova prva dva, nego bagrinu - i upravo je to Matalj i uradio. Bagrina je došla na red kad se biznis sa sovinjonom i šardoneom razradio. 

Matalj je inače završio svoju zgradu u kojoj je sada podrum u vingradu na "terasi" nad Dunavom, ima odličnu kuhinju i vredi posetiti. Inače super lik, znam puno "biznismena" u vinu i većina je nepodnošljiva. Nikola je kulturan i pošten dečko i zaslužuje svaku podršku.

džoni, Masciarelli je ime podruma a ne vrsta vina. Biznis je nasledila Marina nakon smrti Đanija - muža i osnivača podruma. Ne znam da se išta promenilo. Što se preporuke iz podruma od mene to je njihova Villa Gemma, isto od grožđa montelpulciano d'abruzzo ali sa posebnih lokacija. Moćno, masivno i vino sa dubokim ukusom. Takođe i linija "Marina Cvetić" pio sam vino od iste sorte grožđa, nešto poletnije i za nijansu lakše, ali tu ima i vina od drugih sorti tipa syrah, merlot itd. Za ovo preporučujem da nađete kontakt sa Mićom Uzelcem iz Srpske kuće vina, koji zastupa ovaj podrum već dobrih 15 i kusur godina u Srbiji, i uvek pošteno preporuči šta je najbolje za koji novac iz trenutne ponude.

Link to comment
Share on other sites

44 minuta ranije, anubisgrau said:

Što se preporuke iz podruma od mene to je njihova Villa Gemma, isto od grožđa montelpulciano d'abruzzo ali sa posebnih lokacija. Moćno, masivno i vino sa dubokim ukusom.

Nikada neću zaboraviti sajam vina u Beogradu, ne mogu da se setim koje godine je tačno to bilo, ali se sećam da je bila Marina na sajmu i da se promovisalo “njeno” vino, a imao sam sreću da tada prisustvujem vertikalnoj degustaciji vina Villa Gemma.

I dobro se sećam oduševljenja kad je došla na red flaša 1998.....spektakl!!! Tada sam prvi put okusio pravi Montelpulciano, fenomenalno crveno vino koje mi je i dan danas jedno od voljenijih.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...