Jump to content


Jeftin a dobar streamer


DejanM

Recommended Posts

Ako ste u potrazi za streamerom a niste spremni da date ozbiljne novce za tu spravu, postoji jedno jeftino a dobro resenje: Squeezebox Touch !! Da, da, ... ovo je stara sprava, vise se ne proizvodi ali se moze kupiti polovan na eBay za stotinak eura. Kada to uradite i instalirate najnovije plug-ins dobicete streamer koji:

- Podrzava PCM do 24-192

- Podrzava DSD 64 (iso files se moraju prethodno raspakovati u dsf ili dff files)

- Podrzava Spotofy, Tidal, Deezer

- Internet radio

- Ima i LAN i WLAN

- Ima cak i ugradjen DAC ali je ipak preporuka koristiti jedan od njegovih digitalnih SPDIF izlaza i povezati ga na eksterni DAC

- Odlican besplatan app: iPeng

- Nakon sto je Logitech zaustavio proizvodnju ove sprave, jedan deo tima koji je razvijao software za Logitech je nastavio da osavremenjava software i to rade besplatno, tako da razvoj nije zaustavljen i stalno se pojavljuju novi features koji prate trendove u ovoj oblasti.

Kvalitet reprodukcije ce naravno zavisiti i od koriscenog DACa ali je u principu sasvim dobar. I tako za male pare dodjete do sasvim pristojnog resenja za streaming ....

Link to comment
Share on other sites

Postoje mnogo bolja (sa stanovišta kvalieta zvuka) rešenja bazirana na RPi 3/4 kao što su Allo DigiOne (SPDIF out) ili Allo BOSS, a ima i mnogih drugih... Konkretno sa softverom Volumio koji podržava Airplay, DLNA, Spotify Connect (a uskoro i Tidal Connect koji imaju samo Hi End proizvođači) pruža ogromne mogučnosti streaming-a...

Oba uredjaja iznad su oko 100 - 150 EUR a zvuče barem 5x toliko

Ne kažem da je SBT loš, štaviše verujem da je sasvim OK, samo postoje bolje opcije za taj novac...

Link to comment
Share on other sites

Moj trenutni favorit u ovom cenovnom (čak duplo jeftinijem) razredu je Arylic.

Prvo sam nabavio S10 koji je strimer, preamp, blutut , WiFi plejer, Blutut plejer, AirPlayer a i reprodukuje sa lokalne fleške. Podržava sve široko rasperostranjene servise (Tidal, Dizer, Qobuz , Pandora, ...) i radio stanice. Ima i lep daljinski a sam dizajn je minimalistički (nema displeja, samo LED). Upravljanje preko sopstvene aplikacije ali sam ga uspeo da pogonim i mconnectom i BubbleUPnP-om. Ima i LineIn

51-8jzC08-L._AC_SL1200_.jpg

 

Meni to svira za sve pare pa i za mnoooogo veće.

Čim je izašla nova verzija DIY baziranog V3 modela odmah sam nabavio. To je sad PCB sa eksternim DACom, pa čak i sa eksternom tastaturom, SPDIF ulazima i izlazima i svašta nešto. namenjeno da se švajseri malo igraju i prave neke svoje sisteme. Ima i modela sa pojačalom pa eto sjajne prilike za neke aktivne zvučnike. Ja sam svoj isplanirao kao neki AllInOneSystem ali pitanje šta će na kraju da ispadne

image.jpg

arylic-spdif-in-expansion-board.jpg

arylic-dac-expansion-board.jpg

 

Za sada sam isprobao samo simultani rad i to radi fenomenalno. Svaki plejer svira istovremeno istu muziku i onda veoma lako možete da ozvučite neki veliki objekat (multi room sistem). Sonosu treba da se tresu gaće, pojavio se deset puta jeftiniji igrač.

Sve je bazirano na Linkplay A31 Digital Audio Modulu

PEX-321-110.jpg

 

podržava  2.4GHz IEEE b/g/n 300 Mbps 192kHz/24bit

Implementiran je u mnogim, ajd da ih nazovem, lajfstajl (prenosnim) audio uredjajima. Od kojih su neki i vrlo skupi a svi su veoma kvalitetni.

 

Toliko za sad . Mislim da otvorim posebnu temu o Arylicu kad budem imao o čemu da pišem, tj kad implementiram ovaj švajseraj i kad ga uporedim sa nečim konkretnim.

My Best bang for baks predlog

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, ab said:

КП, 100-140евра. Дејан је навео достојну предност - подршка која је далеко сигурнија од те Кинеске...и тако то.

Mene iskoštao oko 50 u pretplati pre prodaje. Sad je 60ak$. Dvaput (jeftinije) je dvaput i novo je novo.

Diskatabilno da li je sigurnija od Kineske. Ima web interfejs za onoga ko hoće svoju aplikaciju da piše.

Meni je ovo bolje od rosberija i raznih Volumia, AP Linuxa i sl. Dedicated strimer .

Na kraju pokretač teme je tražio alternativne predloge što sam i učinio. Ne namećem stav da je ovo najboljiji i najjeftiniji strimer. Ali jeste vredan razmatranja i probanja.

Arylic je najbliže nečemu kako sam ja zamislio strimer. Malečko i otvoreno.

A bilo bi interesantno  i neki klaš organizovati.

Link to comment
Share on other sites

11 sati ranije, siroma said:

Arylic je najbliže nečemu kako sam ja zamislio strimer. Malečko i otvoreno.

 Uopste ne tvrdim da je Arylic los. Problem je rec "otvoreno". Ne postoji otvorenijhe od F/OSS - ja zato koristim Volumio. Mogucnost da ubacis sta hoces od modula, pod uslovom da proizvodjac njih proizvodi ne cini proizvod otvorenim - otvroen ekosistem znaci nesto sasvim drugo. Volumio radi na svemu i svacemu, ne mora R-Pi, moze Asus tinkerboard, moze Orange Pi, moze... svasta. Moze i stari PC. Podrzava brdo DAC-ova, digitalnih izlaza....

Link to comment
Share on other sites

Pa sad da ne diskutujemo o nomenklaturi. Otvoreno meni znači da mogu da prikačim na pinove I2S DAC ili da , na dokumentovane pinove, priključim SPDIF U/I koji sam sam napravio (ili kupio od njih), ... I što je strimer koji kad uključiš u struju radi to za šta je namenjen.

Može i PC , rosberi, Net client, svašta nešto da radi ti finkciju ali to meni nije to. Mora da bootuješ, loaduješ sw, nakačinješ DACi i praviš audio uredjaj od nečega što nije to. Ne kažem da se gadim toga ali sam sad u fazi da hoću minimalne dimenzije i da je plag and plej. I da je veličine pakle cigara ili manje. ( mala digresija: I ruter može da se ishakuje da mu se ugradi MPD i da se nakači USB DAC i to će da svira. Čak veoma dobro, tj  koliko je dobar taj DAC)

Ne kažem da nisam i neću i dalje isprobavati ova druga računarski bazirana rešenja ali mi to nije to. (Audio komponenta koja radi na Power dugme samo.) Takodje i ne tvrdim da je moj predlog najboljiji. Samo da je dovoljno blizu mojim trenutnim zahtevima i da ne odoleh da ga probam. Zadovoljan sam toliko da mogu da ga preporučim bez bojazni da reklamiram loše rešenje. 

Link to comment
Share on other sites

Neka svako koristi šta mu volja, ali objektivno, Allo proizvodi (a imao sam ih dosta, a neke imam i dalje - od Allo Boss, Allo Kali re-clocker-a, DigiOne, DigiOne Signature...) sa Volumio su apsolutno best buy za ljude koje žele apsolutno najviše zvuka za najmanje para.

Npr Allo USBridge (a i DigiOne Signature) je apsolutno hi end proizvod a kosta 300-400 EUR. 

 

Link to comment
Share on other sites

A poredjenje je radjeno sa kojim tacno hi-end proizvodima i u kom tacno sistemu?

Bez ljutnje, ali puno je trziste tih "hi-end dragonslayer-a" za sitne pare. Kad ono medjutim...

Ono sto sam davno naucio je da niko nista ne poklanja. I kad nesto vredi 10 puta vise - niko nije lud da to i ne naplati adekvatno.

Link to comment
Share on other sites

2 minuta ranije, Delija said:

A poredjenje je radjeno sa kojim tacno hi-end proizvodima i u kom tacno sistemu?

Bez ljutnje, ali puno je trziste tih "hi-end dragonslayer-a" za sitne pare. Kad ono medjutim...

Ima na netu brdo takvih poredjenja, npr evo jedno - https://darko.audio/2020/06/allos-usbridge-signature-review/

Što se ličnog iskustva tiče - kod kolege sa foruma lično slušao Allo DigiOne Signature sa Shanti napajanjem na Benchmarku AHB2 / DAC3HGC. U tom sistemu je i dalje kao primarni izvor za digitaliju. Takodje poseduje i Allo USBridge Signature koji po njegovim rečima zvuči slično kao DigiOne Signature. 


Što se tiče poredjenja, u tom sistemu je jedno vreme bio i SOTM SMS 200 sa SOTM napajanjem i nije vredeo te pare pa je vraćen nazad sa probe. Takođe je poredjeno i sa MacMini i Roon Nucleus direktno u DAC3. 

Živimo u vremenu kada može da se nadje hi end proizvod po razumnoj ceni. Vidi npr DAC Topping D70S, D90, PecanPi Streamer itd, NCore pojačala itd... 

Ja razumem ljude koji žele da opravdaju investiciju od hiljade i hiljade EUR uloženih u hi end opremu ali je činjeica da danas možeš da dodješ do 90% tog zvuka za 10-20% te cene

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Toza said:

.Hebote, kako se lako frljamo sa hi - end karakterizacijom.

Nisam se nešto naslušao ni hi - enda za male pare, a ni pravog, skupog hi - enda, ali ono što sam čuo i što je hajpovano kao hi - end za male pare, tako i zvuči, kao uređaj za male pare.

Pričam o vrlo konkretnim proizvodima. Proizvodi kao što su više puta pomenuti Allo DigiOne Signature ili npr Topping D70S su proizvodi sa hi-end performansama (merljivim, kao npr jitter, noise floor, SNR itd...). Jedino što nemaju je Hi-End ime ;) 

Link to comment
Share on other sites

3 minuta ranije, sondek said:

Ok mi je imati i voleti dobar i povoljan uredjaj,bit zadovoljan onim sto imas jos vise OK...ali koristi topping i sl. i high end u istoj recenici je bas frljanje.

Pošteno ali sam siguran da nisi čuo Topping-ove skuplje DAC-ove... Bilo bi dobro da takav komentar bude argumentovan... 

Npr evo DAC od 500 EUR (https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/gustard-x16-balanced-mqa-dac-review.17419/) vs DAC/Streamer od 10.000 EUR (https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/mola-mola-tambaqui-dac-and-streamer-review.10770/

Znaci Gustard X16 koji state-of-the-art DAC po merenju nije Hi End? :) 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...