Jump to content


XLR na činč - povezivanje


popaj

Recommended Posts

Pošto phono pretpojačalo ima izlaze na XLR (korišćeno je u radijskom studiju vezano na miksetu), sada mi treba kabl da bi ga vezao na moje pojačalo, tj. Meridian pretpojačalo. Možete li mi reći šemu povezivanja, da li treba spajati 1 i 3 ili ne i da li dvojka ide na vod činča? 

Link to comment
Share on other sites

  • popaj changed the title to XLR na činč - povezivanje
  • Replies 50
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Sve to ima na internetu. Kod konverzije balansirano na nebalansirano uvek se minus izlaz vezuje na GND a plus izlaz je signal. Time se gubi pola izlaznog napona (-6dB). Možde se vezati i obrnuto, plus na gnd a minus izlaz postaje signal, čime se dobije obrtanje faze, recimo ako sledeći stepen ima obrtanje faze to može biti i korisno.

XLR to RCA.jpg

Link to comment
Share on other sites

Kakav kabal imaš, ako je koaksijalni onda mora donja slika. Ako ima upredenu paricu i širm može gornja slika ili se obe žice spoje kao jedna centralna pa donja slika. Ja navijam za donju sliku kakav god da je kabal. Može se napraviti ili kupiti kratak adapter pa koristiti neki postojeći RCA kabal. Samo voditi računa, izlaz sa phono pretpojačala je uvek male (vidiš pinove) znači adapter je female, što bi rekli ima rupice. :D

https://www.amazon.com/Hosa-GXF-132-RCA-XLR3F-Adaptor/dp/B000068O4B/ref=sr_1_20?crid=3U8544KS8AIES&dchild=1&keywords=xlr+female+to+rca+male+adapter&qid=1610546138&sprefix=xlr+female+to+rca+%2Caps%2C271&sr=8-20

Link to comment
Share on other sites

Kako XLR nebalansiran izlaz? Bitno  je sledeće. XLR balansirani signal nije nigde referisan na GND nego jedan na drugi, dok RCA nebalansiran je referisan na GND. Zato se gubi pola signala kad se radi konverzija. Skoro sve može, može se recino uzeti trafo pa uraditi konverzija bez gubitka i da bude galvanski odvojeno.

Link to comment
Share on other sites

Nebalansirani izlaz može imati samo signal i GND, pretpostavljam da su 1 i 3 GND a signal 2. Pin 1 je GND a pin 3 minus izlaz kod balansiranog, a ovde je verovatno pin 3 povezan na GND kao i pin 1. To proveriš instrumentom. GND je spojen direktno na šasiju, a možda i nije.  Dovoljno je da su spojeni pinovi 1 i 3, onda signal mora biti pin 2. Uputstvo pomaže takođe, a ako nije sigurno šta je šta lako se proveri osciloskopom. Kad to povežeš na balansirani ulaz, dobiješ pola napona tj 1/4 snage ako je pojačalo, i nemaš veliki CMRR kao kod balansirane veze. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Samo da dodam još ovo, ako se prilkom povezivanja sa XLR konektorima balansiranih uređaja ili konverziji XLR/RCA slučajno pojavi brum ili HF smetnje to je poznati Pin1 problem. Rešenja ima raznih, sve zavisno od toga kako je Pin1 uzemljen na izvoru signala.

https://www.prosoundweb.com/the-pin-1-problem-revisited/2/

https://www.ranecommercial.com/legacy/note165.html

Link to comment
Share on other sites

Ne moze se sa sigurnoscu reci kako povezati, zbog toga sto ima vise nacina povezivanja.

Pogledati prikaze sa Rane sajta:

https://www.ranecommercial.com/kb_article.php?article=2107

On 1/13/2021 at 2:57 PM, Nixie said:

XLR balansirani signal nije nigde referisan na GND nego jedan na drugi, dok RCA nebalansiran je referisan na GND.

Nije tacno. Pogledati dijagrame... Cak i kod "True" balansiranoe konekcie sa driver-receiver interstage trafoima sa Center Tapom ima konekciju sa GND. Bilo direktno na C.T. i/ili preko screen-a, tela trafoa i oklopa trafoa.

Najbolje bi bilo da se nekako dodje do sheme izlaznog dela preampa? Koji je model u pitanju? Da bi se odredilo koji tip konekcije je moguce primeniti. Da li balansirani izlaz sa OP ampovima, Da li diskretni, da li je sa transformatorom... Ima nekoliko nacina izvedbi.

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, Majda said:

Nije tacno.

Tako bi trebalo da bude jer Pin1 je predviđen da se veže direktno na šasiju uređaja i ne bi trebalo da ima bilo kakve veze sa signalom. Pravom balansiranom uređaju za rad su potrebni plus i minus signal a Pin1 samo povezuje šasije i štiti interkonekt kabal od smetnji tako da nema drugu ulogu. Drugo je to što postoji u praksi i drugačijih veza (Pin1 na signal GND) ili što su negde direktno vezane šasija i signal GND, a ne posredno pa može doći do petlje uzemljenja i bruma. Zato kad se javi brum treba otkačiti širm kabla od Pin1 na strani prijemnika, a ostaviti vezan na strani izvora. Neki uređaji imaju i ground lift prekidač zbog tih problema sa uzemljenjem i smetnjama.

Izlazni stepen izvora i prijemnika diktiraju vezu, ako je sve sa trafoom onda je najlakše. Ali obično nije uvek tako, ima i kvazi balansiranih uređaja. Samo sam hteo da skrenem pažnju da ako se javi brum illi druge smetnje, uglavnom ima rešenja u većini slučajeva.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
On 22.1.2021. at 10:59, Majda said:

Nije tacno. Pogledati dijagrame... Cak i kod "True" balansiranoe konekcie sa driver-receiver interstage trafoima sa Center Tapom ima konekciju sa GND. Bilo direktno na C.T. i/ili preko screen-a, tela trafoa i oklopa trafoa.

Najbolje bi bilo da se nekako dodje do sheme izlaznog dela preampa? Koji je model u pitanju? Da bi se odredilo koji tip konekcije je moguce primeniti. Da li balansirani izlaz sa OP ampovima, Da li diskretni, da li je sa transformatorom... Ima nekoliko nacina izvedbi.

Izvinjavam se što se kasno uključujem, slučajno sam malopre naišao na temu i gornja objašnjenja.

Da li može neko da mi objasni laičkim jezikom šta znači kada se kaže da je neki uređaj “true balanced”, a šta znači kada se kaže da su balansirane veze dobijene upotrebom Op amp-ova? Da li balansirana veza dobijena pomoću op ampova nije “prava balansirana” veza, tj. da li je kvalitet takve veze ispod kvaliteta “prave balansirane veze” ?

hvala unapred na odgovoru :) 

Link to comment
Share on other sites

Verovatno se misli na koncepciju uređaja od ulaza do izlaza, potpuno balansiranu. To može da se uradi pomoću lampi, OPA, transformatora ili diskretno pojedinačnim tranzistorima. Može i kombinacijom svega navedenog. To znači da uređaju postoje dve linije od kojih jedna obrađuje pozitivnu fazu signala a druga njegovu sliku u ogledalu, negativnu fazu. Oba signala su ista, znači potpuna sa obe periode, samo fazno obrnuta. Ne treba ovo mešati sa push-pull principom rada gde se posebno obrađuju pozitivna i negativna poluperioda pa se sastave.

Moguće je napraviti i nebalansirani uređaj kome se po potrebi na ulazu ili izlazu pomoću lampi, OPA, diskretnih tranzistora ili transformatora vrši konvezija nebalansiranog signala u balansirani ili obrnuto, po potrebi.

Znači sa OPA se može napraviti potpuno balansiran uređaj. Postoje OPA koji su po konstrukciji balansirani, a mogu se koristiti i nebalansirani na odgovarajući način povezani.

Sama činjenica da je neki uređaj potpuno balansiran ne govori ništa o njegovom kvalitetu. Može biti bolji ili lošiji od nekog nebalansiranog. Balansirana veza služi prvenstveno za eliminaciju smetnji kod dugačkih signalnih kablova ili digitalnih veza. Na kraju svega je zvučnik koji nije balansiran.

 

Link to comment
Share on other sites

Hvala puno na objašnjenju!  :) Stručnije je od mog skromnog nivoa poznavanja materije, ali mislim da sam razumeo suštinu: ako je uređaj "full balansiran" to ne znači "kvalitetniji", već drugačiji.

Pitanje sam postavio jer posedujem preamp Linn Akurate dsm, koji ima i po par balansiranih ulaza i izlaza. Planirajući novi snagaš, razmišljao sam da bi bilo fino da ima balansirane ulaze, kako bih ga na taj način povezao sa preampom i povećao kvalitet veze.

Međutim, Linn diler mi kaže da kod mog preampa to nema smisla, jer on nije "pravi balansirani" (npr. McIntosh) već zapravo nebalansirani uređaj, a samo na ulazima i izlazima ima po dva OPA. Tako da po njemu neću ništa da dobijem na kvalitetu ako se odlučim za balaniranu vezu, šta više - možda bi kvalitetu doprinelo da veza ostane preko RCA konekcije... osim možda ako budem uzeo aktivne zvučnike, pa te balansirane veze budu 10m duge, onda navodno može da ima razlike....   

Link to comment
Share on other sites

Dobro pomenu krompir...ne kupuje se s tim budzetom zvucnik kao da je krompir. Probace verovatno covek jos i izabrati najbolje za svoje pare.Ko obezbedi kucnu probu ima sanse da pobedi. Ima covek space optimisation koji sjajno funkcionise uradjen za velik broj zvucnika,cuo sam kod njega da radi super.Moze ici i na klasicne aktivne kutije Atc na pr. koje mi je pominjao kao opciju. Za digitalne ima pre svih Linn sa dodatnom Exakt tehnologijom sjajnim ugradjenim pojacalima velike snage...streamer ima Exakt izlaze.Akudorik idealan match,Akubarik,Klimax 320a ,350...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Problem sa brumom kod veze između risivera Panasonic i aktivnih kutija. Probao sam sve varijante povezivanja izlaza tj lemljenja RCA (line out na risiveru) sa ulazom XLR (na zvučnicima) kako ste gore pisali i ništa. Kabal je nov, mikrofonski. Kad iste zvučnike povežem na laptop preko adaptera ("mala" banana), skoro da nema bruma...

Prilažem fotke risivera i aktivnog sub-a Behringer (na njega su povezana dalje dva satelita iste marke).

Pomoć molim.

Behringer 01.jpg

f0be47064090b2fcd9ab35db6134.jpg

pana 2.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Ja sam skoro napravio malo balansirano pojačalo, kupio Kineske adaptere, pravio i svoje adaptere od VDHD102Mk3 i nema nikakvog bruma. Kod oba je negativni ulaz spojen na GND.Tu je neki problem sa uzemljenjem. Možda je problem ako su zvučnici sa IEC konektorom i imaju GND od kućne instalacije a pojačalo vidim da nije. Kako je izveden sam kablić/adapter? 

20221205_205929_copy_774x1032.jpg

P4.thumb.jpg.b7eec03ce724fd4ea1d757e97ef2af66.jpg

Link to comment
Share on other sites

Nije kablić no kabl od 5 m. Kolege iz servisa TVCG su mi prvo povezali kao što ste gore pisali, tj pin 1 i 3 su premostili i tu vezali - i plašt. Kada se opet javio brum, raskačio sam pin 1 kao što ste gore napisali i opet ništa. Da li mi završava posao ovaj preamp kao na slici? Ako u njega uđem sa dva rca iz risivera a iz njega balansiranim XLR u aktivnu kutiju, da li će on sam po sebi eliminisati brum, tj da li je moguće da ima neku elektroniku koja je predviđena da eliminiše šumove?

Btw, kada selektujem tjuner, nema bruma. Ima samo kada miijenjam stanice (pojavi se sekund brum i kada se prebaci na drugu stanicu nestane) a kada svičujem na TV ili AUX onda se javlja brum... Iz laptopa takođe nema bruma (adapter mala stereo banana, sa druge strane rca) ali u ovom slučaju nema basa ni malo. To već može biti da je do zvučne kartice laptopa alli nema bruma...
Napominjem da je TV vezan na risiver SCART-om...
 

s-l500.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...