Jump to content


povezivanje vufera na zvučnik


deXbe

Recommended Posts

Moja dilema je sledeća: imam aktivni zvučnik Alto TX210 koji koristim za elektronske bubnjeve. Nisam zadovoljan zvukom pa bih da dodam subwoofer i jedino što mi pada na pamet je da ga zakačim na XLR izlaz iz zvučnika. Da li je to izvodljivo, i može li uopšte aktivni vufer da se zakači na aktivni zvučnik? Imam i neku malu pasivnu miksetu, ako bi mogla da se iskoristi, od izlaza ima main out (2 džeka), ctrl room out (2 džeka), izlaz za slušalice i rec out (2 činča), a nema sub out.

Inače, zvučnik povezujem ili na izlaz iz bubnjeva, ili na main out miksete, a ulaz je XLR.

Hvala unapred na savetima, i veliki pozdrav svima. 

Link to comment
Share on other sites

Obzirom da je taj zvučnik profi, jak i samim tim verovatno dosta glasan trebaće ti svakako neki veliki i jak takođe profi SUB 15" ili 18". Uređaje za po kući nemoj gledati, nisu usklađeni po efikasnosti.

Evo ga na primer jedan Alto SUB 15". Kao što vidiš ima balansirane ulaze za levi i desni kanal, a tebi treba LEFT/MONO ulaz da dovedeš signal sa bubnjeva. Ima i izlaze za  satelite kao i LINK za sledeći uređaj. Trebalo bi ići sa elektronskih bubnjeva na SUB, pa sa SUB na tvoj zvučnik (sada satelit), preko izlaz LEFT/MONO na ulaz satelita. U svakom slučaju pre kupovine skini i pročitaj uputstvo za SUB koji želiš, konsultuj se na forumu ili sa nekim ko dobro poznaje materiju.

https://www.gear4music.com/PA-DJ-and-Lighting/DISC-Alto-Truesonic-Sub-15-Active-PA-Subwoofer/G40

Tvoj zvučnik takođe ima izlaz LINK za sledeći uređaj. Moguće je preko LINK napojiti direktno neki aktivni SUB sa XLR izlazom kao alternativno vezivanje ako SUB nema izlaz za satelite. Izlaz za satelite bi trebalo da ima filter niskih frekvencija kako bi se smanjilo nepotrebno opterećenje satelita basovima  i  smanjio hod membrane i izobličenja tako da je to poželjan način povezivanja (ako postoji opcija).

Pasivnu miksetu nemoj koristiti to ti je degradacija zvuka. Na tvom zvučniku i SUB-u imaš podešavanje jačine da ih uskladiš međusobno po jačini.

Link to comment
Share on other sites

6 sati ranije, deXbe said:

gledao sam nešto manje, do 10"

Ne znam koliko ima svrhe, kad tvoj aktivni zvučnik ima 10" drajver, a nisi zadovoljan dubinom basa, može biti da je do prostorije ili pozicije zvučnika, probaj sa ovim što imaš da malo šetaš po sobi i da vidiš u kom položaju daju najdublji bas, možda ti i ne treba sub.

Link to comment
Share on other sites

6 sati ranije, deXbe said:

 Zar to ne bi dalo baš nikakav efekat?

Možda i bi, stvarno ne znam. Ne znam koliko glasno to slušaš, kakva je soba. Da li može neko da ti pozajmi  na probu neki manji SUB da probaš. Kućni SUB, retko koji ima balansirani ulaz, ali to se rešava kablom ili adapterom XLR/RCA.

Stavi za početak taj postojeći zvučnik u ćošak i dobićeš basa puno više.

Link to comment
Share on other sites

Zvučnik je odličan za slušanje muzike u svakom pogledu, bas je više nego dovoljan. Ali elektronski bubnjevi su malo specifični, kick drum nema dubinu i deluje nekako suvo (a već stoji u ćošku). Mislio sam da bi uz SUB zvučalo bolje, probaću da nađem da probam, ili ću kupiti neki polovan do 100 evra, poslužiće makar za nešto drugo. 

Brinulo me samo da li smem da priključujem jedan na drugi aktivni zvučnik i aktivni vufer.

Link to comment
Share on other sites

9 minuta ranije, deXbe said:

Brinulo me samo da li smem da priključujem jedan na drugi aktivni zvučnik i aktivni vufer.

Praktično i ne priključuješ na zvučnik nego na aktivne bubnjeve, ona dva XLR konektora na zvučniku su povezana (ulaz i Link). 

Samo sam malo sumnjičav prema tome da će SUB od 100uer da reši taj problem sa bubnjevima. Ako je takav audio izlaz na tim bubnjevima, i nema mogućnosti za podešavanje zvuka bubnjeva, mrka kapa. Još kažeš da dobro zvuče kad pustiš muziku. :huh:

Bolje nađi  neki SUB za probu, da ne bacaš pare.

Link to comment
Share on other sites

Kad je napravljen toga nije bilo. :D

Ali evo da se ispravim:

The XLR connector is a type of electrical connector primarily found on professional audio, video, and stage lighting equipment. The connectors are circular in design and have between three and seven pins. They are most commonly associated with balanced audio interconnection, including AES3 digital audio, but are also used for lighting control, low-voltage power supplies, and other applications.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...