Jump to content


Povezivanje predpojacala i 2 aktivna zvucnika


jazoki

Recommended Posts

Pozdrav.Predpojacalo ima izlaz po standardu DIN ali ima i izlaze za cinc.Aktivne kutije imaju samo po 2 izlaza DIN.Na oba uređaja su izlazi DIN sa 7+1 malih ulaza(rupica).Nešto sam čitao(google) i pročitao da ti konektori(pinovi)služe i za kontrolu akt. zvucnika.Trazio sam da kupim DIN 7+1 ali nema.Ima samo DIN 5 .Poručio sam i čekam da stignu i da povezem i da vidim da li ima razlike u zvuku i radu.

TV je nov, Sony i ima opticki izlaz i naravno izlaz za slušalice.Isprobavao sam razne kombinacije-- na digitalnom izlazu je zvuk bolji ali je problem kontrole zvuka sa TV-a.Kupio sam najjeftiniji Kineski konvertor digital-stereo.......izlaz na dva cinca.....itd.Mozete da zamislite koliko tu ima kablica i prelaza.

Da li neko ima neku ideju,savet ili znanje o standardu DIN 5,7,9 ili kako da se najbolje poveže digital,cinc,din

 

 

Link to comment
Share on other sites

Aktivni zvucnici su stari, Philips f 9638mfb

https://www.mfbfreaks.com/motional-feedback/hifi-apparatuur/mfb-boxen/f9638/

Predpojacalo je isto Philips

https://www.ebay.fr/itm/Doc-technique-Philips-HiFi-Pre-Amplifier-F-3434-00-/132363053606

To je potrebno sve usaglasiti i povezati sa novim televizorom Sony.Ja sam sve to povezao da isprobam i cujem.To izgleda ovako.Digitalni izlaz sa TV-a ide na Kineski konvertor,odatle idu dva cinca sa izlazom na  stereo3.5,adapter 3.5 na 3.5 ,pa ide 3.5 na 2 cinca,pa u predpojacalo a iz predpojacala idu-- dva cinca na 3.5 stereo , pa ide adapter 1 na 3.5 na dva 3.5 stereo , pa ide 3.5 na DIN 5 i u zvucnike.Znam da deluje malo konfuzno i nakaradno ali .... ! Aktivni zvucnici su zasebni i svaki zvucnik ima svoje pojacalo i svoje zasebne ulaze.Imaju samo DIN  ulaze i to dva i preklopnik za izbor ulaza.Cekam da mi stignu konektori sa DIN 5 na DIN 5 i da isprobam tu varijantu .

Imam problem , jedan zvucnik se iskljucuje kada se jacina tona smanji na minimum.Procitao sam u service manual-u da kada ostanu bez signala treba da se iskljuce ili kada jedan pin sa konektora DIN posalje signal za iskljucivanje.Razmisljam da zbog mnogo kablica,adaptera i prelaza , jedan zvucnik dobija slabiji signal i iz tog razloga se iskljucuje , kada je volume na minimumu.Kada se zvuk pojaca oba zvucnika su u radu.Zvucnici imaju mogucnost usaglasavanja izmedju njih,postoji skala za doterivanje i uskladjivanje ali kao da ne mogu da ih uparim kako ja mislim da treba.Mozda i gresim ili je problem u losem ulaznom signalu za zvucnike.

Znam da je konfuzno kada se cita ali u praksi je tako,treba sve to povezati.TV sa digitalnim izlazom ,predpojacalo i dva aktivna zvucnika sa DIN ulazima i razumeti kako komuniciraju dva aktivna zvucnika u njihovom uskladjivanju rada. !!!

 

   

 

Link to comment
Share on other sites

Na zvucnicima postoji doterivanje skale za usakladjivanje izmedju dva zvucnika ali mi nije jasno gde je tu povratna informacija izmedju ta dva zvucnika ! Postoji na zvucnicima indikator, koji pokazuje na skali njihovu sinergiju u uparivanju ali ....  Vintage(Digital).

Link to comment
Share on other sites

Imaš veoma mnogo nepotrebnih veza između TV-a, konvertora i predpojačala.

Trebalo bi ovako:

TV>optički kabl>DAC>2činča-2činča kabl>Pre-amp>2činča-Din5 kabl>aktivni zvučnici

Iz servisnog uputstva proveri čemu tačno služi svaki od Din konektora na zvučnicima. Moguće je da jedan od njih služi da prenese signal od predpojačala do drugog zvučnika, u tom slučaju se samo jedan zvučnik poveže na predpojačalo a onda taj zvučnik se poveže na drugi zvučnik. Takođe iz servisnog uputstva i šeme možeš da vidiš kako je povezan 7 polni Din konektor i čemu koji pin služi.

Link to comment
Share on other sites

Da , tako sam povezao do pre-ampa ali sam pogresno napisao u predhodnom postu.Uspeo sam da nabudzim i da isprobam neke kombinacije, gok ne stignu DIN kablovi, koje sam porucio.

1 kombinacija -- iz pre-ampa 2 cinc>din 5 > aktivni zvucnik , pa onda sam povezao drugi akt. zvucnik din 5 > din 5.Tako da sam signal doveo do jednog akt. zvucnika a onda medjusobno povezao oba zvunika.Zvucnici imaju po dva DIN konektora-- in , out.Kao sto je @zek predlozio.

2 kombinacija -- pre-amp , ima i dva izlaza DIN, tako da sam uspeo da direktno povezem oba zvucnika . 

Kod oba nacina povezivanja vise nema problema sa gasenjem jednog zvucnika, ako je volume na minimumu.

Postoje dva problema .

Prvi je, da  jedan zvucnik nece da se ugasi posle 5 minuta , kada je bez signala.

Drugi je, da se na tom zvucniku cuje blago zujanje i tihi udarci u basu.Iskljucim audio kabal iz zvucnika i ostane samo na strujnom kablu.

Sto se tice dodatnog pina na din konektoru , on sluzi da prenese signal za gasenje akt.zvucnika -- to je jedan nacin a drugi je da posle 5 minuta ako nema signala , dolazi do gasenja akt. kutija.Ako sam lepo razumeo manual, jer je na holandskom.Ovaj pre-amp je fabricki predvidjen, kao dopuna za ove akt . zvucnike. Zajedno cine komplet i odlicno se uparuju.

Link to comment
Share on other sites

Sada sam jos jednom proverio -- zvucnik iz koga se cuje blago zujanje , ima jedan metalni poklopac uzduzno i kada se otvori tu se nalaze kontrole za uklj.isklj. i jos neke kontrole.Kada prislonim uvo i slusam to zujanje , ako dodirnem prstom taj poklopac , zujanje se pojacava i zvuk se menja .Tacno moze da se cuje kada prstom dodirujem taj deo.

Link to comment
Share on other sites

Da li to zujanje dolazi iz samih zvučnika-drivera ili iz kutije. Možda je u pitanju pojačalo u toj kutiji. Probaj da okreneš viljušku strujnog utikača u mreži-zidu-razvodnoj letvi, možda pomogne. Mada bi moglo biti i do elektrolita u pojačalu koji su vremenom izgubili vrednost i oslabili, to bi trebalo u obe kutije detaljno pregledati i zameniti.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Ajde da dovrsim.Kutije su bile kod majstora.Bukvalno je morao da ceo jedan radni dan, utrosi na njih.Zamenio je elektrolite,kondenzatore i da resi problem iskljucivanja zvucnika i naravno rastavljanju i sastavljanju istih.Kada je poceo sa radom , majstor je imao dilemu da li da nastavi ili da odustane.Cena popravke je 50 E po kutiji , to mu dodje u zbiru 100 E.Kaze da je izvukao maksimum i da je sve vratio na fabricko(naravno, koliko je to moguce).Kutije su stare 35 godina ali je majstor bio pun pozitivnih komentara .Odusevio se jer svi led indikatori rade i sve ostalo sto on smatra vaznim je ispravno.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Vredi svaki Evric.Tek sada zvuce onako kako su zamislili inzenjeri u Filipsu.Zamisao je bila ,da ove kutije budu top model u ponudi ili kako ih neki zovu Kralj MFB 

Od kada sam nabavio kutije ,imao sam stalno poboljasnje zvuka.Prvo su radile bez pre-ampa,pa sam nabavio odgovarajuci pre-amp i mislim da se odlicno dopunjuju.Prvo su bile prikljucene na sbb EON izlaz a zatim sam kupio konvertor HDMI ARC i zvuk , jacina su se poboljsali a daljinski od tv-a ima mogucnost kontrole zvuka.Moram da napisem , da je EON , blago receno je krs ,sto se tice zvuka.Sada posle ove detaljne i pedantne reparacije zvuce vrhunski za povezivanje sa televizijom.Posebno visoki i srednji opseg je pun pogodak.Verovatno da Riboni, imaju deo zasluga.Moze se slusati govor , bez ikakve farbe i to na vrlo malom pojacanju.Otvoren i cist zvuk.Sto se tice muzike ,mnogo,mnogo zavisi od kvaliteta snimka.Koliko god da pojacavate ton , sve je savrseno uskladjeno i upeglano.Moram da napisem i da je po meni RTS 1 , veliki folirant sto se tice i zvuka i slike.

Sto se tice basa , po meni je sasvim pristojan i ima koliko treba.Jedino sto nema neku preveliku dubinu i nema taj osecaj ispunjenosti u prostoriji.Meni je dnev. boravak 40 m2.

Takodje i za filmove je sasvim dobar i nema onaj efekat "da te neko plasi " ali se reprodukuju mnogi zvukovi i efekti , mnogo,mnogo uverljivije i bolje.Tako da sam ponovo odgledao neke filmove -- topot konja , zvuk odapete strele , kapi kise .....itd , sada to zvuci mnogo bolje i uverljivo.Mozda u nekom periodu uznem i neki aktiv.sub i vezem na pre-amp.Mozda.

Mislim da se sve ovo isplatilo i da je za neko svakodnevno slusanje u kombinaciji sa tv-om , vise nego odlicno ulaganje.Za nekih 400 E , koliko sam ulozio , mislim da kupovinom nekog novog sistema iz prodavnice, ne bih dobio vise od ovoga. Da, kupio sam i postolje za zvucnike(Boza hifi).

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Imao si ti dosta sreće da su riboni  ispravni (magnetostatici koliko mogu da vidim sa slika, možda grešim). Obično se tu očekuju  najveći problemi. Motional feedback je njihov sistem korekcije izobličenja i opsega basa sa akcelerometrom zakačenim na bas membranu i uključenim u povratnu spregu. Ima ih i na drugim aktivnim Philips zvučnicima iz tog doba. Tu takođe znaju da se pojave problemi. 

Link to comment
Share on other sites

Ubaci u sistem neki streamer sa integrisanim dacom,tipa squeez box ili nesto novije slicno sto ne.mora biti skupo ...da rasiris vidike van naseg FM podrucja koje je prilicno ocajno,a moci ce da posluzi za streaming servise.Diskretne su to spravice i nece previse narusiti izgled vintage sistema,a lepo rasiri vidike u muzickom izboru.

Edit: ...a uvek mozes i postaviti neke VU metre na display da se uklopi u vintage okruzenje ;)

 

hqdefault.jpg

Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, Nixie said:

Imao si ti dosta sreće da su riboni  ispravni (magnetostatici koliko mogu da vidim sa slika, možda grešim). Obično se tu očekuju  najveći problemi. Motional feedback je njihov sistem korekcije izobličenja i opsega basa sa akcelerometrom zakačenim na bas membranu i uključenim u povratnu spregu. Ima ih i na drugim aktivnim Philips zvučnicima iz tog doba. Tu takođe znaju da se pojave problemi. 

Sigurno je da su komplikovani a sve sto je uslozeno, daje vecu verovatnocu da neka karika, napravi problem.Majstor je bio skeptican kada smo pricali o reparaciji i rekao je da donesem jedan zvucnik , da pogleda, pa se cujemo telefonom za dalje.Uradio je posle i reparaciju preampa i kaze da u preampu ima vise elektrolita nego u zvucnicima ali tvrdi da su svi postojeci elementi unutar original(fabricki) Philips.Zvucnici su doneseni iz Austrije.Preamp ima mogucnost izbora filtera za bas i jos neke mogucnosti izbora ali bilo koji izbor , nema nekih drasticnih promena u zvuku.Upeglanost zvuka maksimalna , toliko da je i bas , toliko uteran u taj smisao upeglanosti.

Planiram da pozajmim jedan gramofon, Dual iz kasnih 1970 - ih i da isprobam.Videcu kako to zvuci.U mladosti sam imao Pioneer,Technics.

Postoji mogucnost da formiram jedan sistem za sebe i postavim u moju sobu jer pocinju ovi moji da me "smaraju" ili ja njih.Odrastao sam u "garaza" muzici (ritam,bas gitara,bubnjevi , blizu ruku i usiju) i bendu iz kraja .Sada,posle 30 godina  privlaci me nesto potpuno drugacije i mogu da uzivam i uz Chopin-a i uz Boru Dugica i Rock-u.....itd.A isto tako sve vise zelim vokal u percepciji. 

Link to comment
Share on other sites

sondek&Nixie

Sta to pruza DAC ?

Da li poboljsava audio snimak sa bilo kog izvora ?

Da li DAC sa "streamer", pruza bolji kvalitet zvuka u odnosu na racunar, sa n.p.r. dobrom zvucnom karticom ?

Citao sam o tome(DAC) ali nikada nisam imao prilike da poredim i cujem.

Ja sam prvi put sada imao priliku da cujem zvucnike sa ribonima ili nisam do sada obracao paznju.Mozda ima i moja percepcija vokala, kojoj naginjem u zadnje vreme. 

 

Link to comment
Share on other sites

U 99% slucajeva Dac poboljsava zvuk.Naravno ne sa analognih vec digitalnih izvora zvuka,posao mu je da digitalno pretvori u analogno,analogne izvore "bodes" direktno u amp... Streamerom,uz druge prednosti, dodatno dobijas daljinsku kontrolu sa mobilnog tel.na kome imas i pregled sta slusas. Takodje mozes koristiti streaming servise i slusati internet radio(vidim da volis radio) i bez racunara.Ako je solidan dac u njemu ne moras imati dac ali ga vremenom mozes ubaciti u igru i popraviti zvuk.Sve u svemu dosta prakticna stvar.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...