Jump to content


Dynaudio Focus 140


HighFidelity

Recommended Posts

Zeljko ako se sećaš kako opisujes f110 u poređenju sa većom braćom?

Iako sam ih zamenio za f160 mogu da kažem da su malci primer kako to "laganje" može lepo da zvuči.
f160 su ozbiljni zvučnici svakako, artikulisaniji pogotovo u sredini, basa im takođe ne nedostaje, scena je nešto veća, dakle sve o.k. ali ponekad mi malci nedostaju :)

Ja sam doduše po prirodi malo nostalgican pa me eto zanima još nečije realno poređenje.

Da nema ovog sranja voleo bih i da čujem svoje f160 na tim magnumima...

Послато са Redmi Note 9S помоћу Тапатока

Link to comment
Share on other sites

@sokollFocus 110 sam slušao 2009. - 2010. Ipak je to velika vremenska distanca da bi sad mogo kao iz topa da kažem 140 i Evoke 20 su bolji zbog tog i tog, ili nisu bolji. Sećam se da je to bilo povezano na Marantz PM8200, Marantz cd5001 čini mi se OSE (nisam siguran), Thorens gramofon (ne sećam se oznake), Ortofon mc rondo red, kablovi zvučnički Kimber Select i ne sećam se interkonekcijskih kablova. Sobica je bila nekih 10 kvadrata, možda malo preko, možda malo ispod. Zvučnici su bili udaljeni nekih pola metra od zadnjeg zida, možda malkice više, manje ne sigurno. Meni je to sviralo fantastično za kutijicu te veličine u toj sobi. Možda te kutijice i nisu za veću sobu od navedene. Celokupna slika je bila dosta uglađena, lepo zaobljena, možda malo na tamniju stranu. Ono čega se sećam, što mi je baš ostalo upečatljivo, jeste glas Chris Rea na pesmi Josephine, onako zadebljan a jasan i čist. Na svemu ostalom što smo slušali u sećanju mi je ostao upečatljiv bass za veličinu te kutije. Malecka kutijica a opasno izlazi bass iz nje. To je sve čega se sećam kao subjektivni osećaj koji je zapamćen jer zvuk sigurno ne pamtim do dana današnjeg. Kakvu je to prostornost pravilo, trodimenzionalnost ne mogu da se setim sad. Ipak je to davno bilo. Evoke 20 sam slušao relativno skoro, Focus 140 svaki dan zadnjih desetak dana, i ove kutijice su po meni za sobe od nekih 15 kvadrata pa do 20 kvadrata. 

Može slušanje kod mene na Magnumima, dogovaramo se. 

 

Link to comment
Share on other sites

Да, јесте било тако... тад сам ја ишао да купим тај цд5001 али осим састава система и да су сви каблови били кимбер селект, немам појма како је шта звучало. :)

Сећам се да је звук био добар и бас јак и толико...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Evo mene opet, da prenesem još malo utiske. Kako je vreme odmicalo sve se više usviravale kutijice a i moje uši. Ovo su ljudi fantastične kutijice. Pitak zvuk, izuzetno pitak i prijatan za slušanje. Ništa ne štrči, ne napinje, sve je fino to leglo. Glavna karakteristika, muzikalnost, muzikalnost i muzikalnost. Opasno se lepe za uvo. Sweet činelica me oduševljava kod njih, kao i sound timpana gde doslovice imam osećaj kako po timpanu lik mrda prste dok udara. E ta mikrodinamika me oduševljava kod njih. Jedino od žanrova do sada što sam zapazio da im ne leži je hard rok, metal rok. Classic rok može da prođe. Mada iskreno, ja nisam ni ljubitelj metal roka, tako da sistem nije ni krojen za tako nešto. Više sam ljubitelj mirnije muzike. Napravio sam i stalke za njih. Izbušio i rupe za šiljke. Ostaje kad se prolepša vreme da ih rasklopim opet na delove i lepo ofarbam. Naravno, planiram i šiljke da napravim ali polako, jedno po jedno. Za sad nisam menjao poziciju kutija u sobi. Pustio sam da se sve lepo slegne i uskoro planiram da krenem da tražim drugu poziciju da vidim da li će sound da ode na bolje. Jedino sam se igrao sa uglom kutija, koliko da budu okrenute ka meni i sa širinom, ali ova pozicija od 165cm između kutija mi nekako najviše leži. Planiram da ih pomerim dalje od mene, da vidim šta će da se desi. Takođe je u planu i igranje sa zvučničkim kablovima, da vidimo da li i tu može nešto bolje da se dobije. Sigurno da može, jer uvek može bolje. Samo je pitanje šta će ovde da se uklopi. No, ne žurim se, slatke muke, pa jedno po jedno i ništa bez probe. 

Link to comment
Share on other sites

O kakvom "usviravanju" matorih kutija je rec? 
Mislis da se naviknu na tvoju sobu i tvoj tepih i da zaborave Soline?
Ima tu usviravanja vlasnika, a kako je sve relativno, ako vlasnik sebe smatra konstantom, onda ispadoše zvučnici promenljiva pošto se subjektivna percepcija menja...
Ne znam zašto sam ovo napisao, ali ne škodi, a čim ne škodi, znači da koristi...

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...