Jump to content


Dynaudio Focus 140


HighFidelity

Recommended Posts

Skala na FR dijagramima je u 99.99% slucajeva logaritamska i identicna - bez obzira da li je izvor Stereophile ili bilo koji drugi. Moze samo kraj skale da se razlikuje :) 

Ali ok, treba obratiti paznju jer se kraj skale razlikuje od izvora do izvora.

Za trenutak si me i zbunio pitanjem - pa pomislih da se nisam ja zeznuo :)

Link to comment
Share on other sites

Drugari, kutije su stigle pre par dana kod mene. Čekao da se slegnu neki prvi utisci pa da napišem koju. 

Kutije sam postavio na već postojeće stalke koje imam, i podigao stalke na određenu visinu koje ove kutije po papirima traže. U planu su novi i kvalitetniji stalci za ove kutije. Trenutna postavka je 165cm izmedju visokotonaca. Nalaze se na udaljenosti od centra između kutija pa do mene 210cm. Kutije su dosta zaokrenute ka meni. Iza kutija od zadnje ivice kutija mi je udaljenost do zida iza njih 135cm, odnosno od njihove prednje ivice do zida iza njih 165cm. Od levog i desnog zida kutije su udaljene 72cm. Tu sam za sada dobio najbolji odnos separacije kanala, zvučne slike, i same boje tonova koje izlaze. Što ne znači da se ovo dalje neće menjati kako obrađujem slušne informacije i njima. 

Ovo je mala kutija, ali moćna. Prosto neverovatno kako iz ovako male kutijice izlazi ovako veliki sound. Izuzetno fokusirana zvučna slika, precizna, tačna, lepršava i odlična separacija kanala kao i vazduh između instrumenata. Zvuk je više laid back, ali takođe zvuk ide dosta i levo i desno od kutija, što sa predhodnim kutijama b&w dm1600 jesam imao, ali ne u ovoj dalekoj većoj meri kao sada sa focus 140. Bass linija je izuzetno puna za ovu veličinu kutije, precizna i tako fino zaobljena da je neverovatno prija ušima. Vokali se dosta ističu ka napred u odnosu na ostatak slike, to je baš upečatljivo kod njih. Visoki dosta otvoreni, ni u jednom trenutku napadni, sa finim sitnim detaljima koje kupe opasno uvo, baš onako sweet detaljčiće umeju da izvuku koji nikad ne postanu prenaporni, čak, čak u zaista retkim situacijama odu i na tamniju stranu. U najkraćem rečeno kutije su izuzetno muzikalne, razdragane, ritmične. Dobio sam mnogo bolji sound u odnosu na predhodne dm1600 koje sam imao. Ono što nikako nisam mogo da zapazim, a to je da je ova kutija zahtevna po pitanju struje. Magnumi to voze sa takvom lakoćom, da se ni ne znoje. Mada sam na njima kačio i mnogo zahtevnije kutije i to su vozili bez ikakvih problema. Možda zato što su MOSFETovi u izlazima koji imaju daleko veće pojačanje nego klasična tranzistirka pojačala. Mislim da ovde više igra ulogu sama sinergija pojačala sa kutijama nego li potrebna struja da ih pokrene. 

Ono što sam primetio da su kutije svakako kompromis između njihove veličine, drajvera i skretnice pa one zvuče kako zvuče. To se vidi na graficima, ona grba u bass liniji koja je izdignuta a onda naglo pada. No, ako to lepo svira koga briga za tehničku savršenost. Svakako da su starije kutije iz vremena osamdesetih poštenije rađene nego ove danas, ali nažalost, većini tih kutija je slaba tačka vešanje koje se teško nabavlja novo danas. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Zeljko Dj said:

Svakako da su starije kutije iz vremena osamdesetih poštenije rađene nego ove danas

Kako se uzme, nije sve tada bilo dobro a u sećanju je ostalo samo ono što je stvarno dobro. Ima i sada odličnih kutija a naravno da ima i loših... Kada se uzme inflacija u obzir, nije ni tada dobro bilo jeftino, čak naprotiv...

Sve u svemu, to je dobar zvučnik i Dynaudio je poznat po velikom zvuku iz malih kutija u koliko se "ubode" pojačivač, što je izgleda slučaj kod tebe, a za grbu ne brini, ako svira dobro, svira dobro...

Link to comment
Share on other sites

@garsonHvala. :)

@abKako se čuje? Pa čuje se kao kompromis. :) Utisak mnogo većeg i dubljeg bassa nego što realno jeste. Na uvo ne smeta, zapreminski dosta prisutan, čist, zaobljen, izuzetno prijatan. U celinu prelepo uklopljen. I to pije vodu na uvo. Naravno, ako si čuo ikada pravi bass, realan koliko ide duboko, shvatiš da je ovo vrhunska šminka koja odlično radi poso. I meni realno ne smeta jer cela celina zvuči otvoreno, razigrano, dinamično, puno. To je realno stanje stvari danas kod zvučnih kutija ove veličine i ove klase u HiFiu. Do 2000e novo, realno, nema bookshelf kutija većih dimenzija, i većih membrana. I onda je politika današnje hifi industrije šminka, kompromis. Do 2000e danas jako teško da se nađe kutija sa 8" bass drajverom. Pogledaj samo Monitor Audio, Dynaudio, Sonus Faber, B&W, sve malene kutije sa malim drajverima. Ostaje kao tehničko rešenje kompromis. U ovom slučaju, kod mene što sam čuo, taj kompromis zvuči dopadljivo za uvo, slušljivo, lepo uklopljleno. A ako se vratimo ranije, dosta ranije u istoriju, i gledamo isti cenovni rang, kroz vremensku inflaciju naravno, bilo je daleko manje kompromisa. Sve ove gore brendove koje sam usput nabrojao, pogledaj tada veličine kutija, drajvera, i sve je jasno. Jednostavno sam realan. Danas mogu da izdvojim recimo Spendor, Harberth koji pored kompromisnih kutija, imaju stvarno i bookshelf kutije normalnih dimenzija, sa 8" min drajverima pa naviše, i tu nema kompromisa, ali koštaju, i to papreno koštaju. 

Link to comment
Share on other sites

Ma dobar je to zvučnik, malo toplijeg basa, zavisi puno  i od sobe i pozicioniranja. Kažem šteta što ima kutija nije veća imao bi tačniji i dublji bas. Svaka kutija ima neke kompromise, najčešće u zapremini iz razumljivih razloga. Nek te služi večito. :bounce

Link to comment
Share on other sites

@džonibigudUzmeš Harbeth HL7ES3 i nema mu misliš, samo ako si pri parama. Za ostatak informacija se vrati od strane broj 1. :) Mene živo zanima kako zvuči Spendor A6, to nisam imao prilike da čujem. :) Samo nemoj da kažeš da zvuči kompromisno. :D 

@NixieHvala. :)

@somilenkoStare dm1600 sam već prodao. AB test je jasan, već sam napisao. Ali skini datasheet za obe pa uporedi. Videćeš da dm1600 na papiru imaju daleko manje bassa, što se i čuje, i ako je dm1600 daleko veća kutija, i ima veći drajver. Poenta, mogli su da peglaju, ali nisu, ostavili su linearnost odande odakle to sama kutija dozvoljava sa drajverima. Nema grbe pa nagli spust, ono čega nema, jednostavno nema, i kraj. I lepo sam napisao gore, ako kompromis bolje zvuči, koga boli uvo što je komrpomis. slušaš i uživaš, ebeš merenja. I lampaši na merenjima prolaze loše, ali za mene je to najbolji sound - lampa. Kalkulatore inflacija nema šta da preračunavam, preračunavam ja to zadnjih 5 i više godina jako često, čak i previše. :)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Neka je sa srećom!

Baš mi je drago što si zadovoljan. Čim imaš takav utisak o njima, znači da ih magnumi jako dobro drže pod kontrolom. 

Ako je tako kako si opisao sa srednjim i visokim, ne vidim nikakav razlog da i bas ne bude kako treba.

Obrati pažnju na fino pozicioniranje. Par centimetara lijevo, desno, naprijed, nazad znaju da naprave priličnu razliku. 

:cheers

Link to comment
Share on other sites

Drago mi je da sam namirisao da ce ti magnum monoblokovi da ih lepo pogone.To su vrlo fini zvucnici i lep kombo za te ne prevelike pare.Predlazem da sad sto vecu paznju usredsredis na izvor zvuka i uzivaš.Naravno bez i najmanjeg opterecivanja merenjima,svaki je zvucnik kompromis i bitno da ti uhu leze,njima si ih kupio.

Link to comment
Share on other sites

9 minuta ranije, Zeljko Dj said:

ako kompromis bolje zvuči, koga boli uvo što je komrpomis. slušaš i uživaš, ebeš merenja

Ovo ti je suština, svira taj zvučnik za sve novce, taj 6.5 inča drajver ide dublje od onog od 8 inča a 24/oct rollof posle "tjun" frekvencije je zajednički za sve bassreflex kutije, kao i za sve zvučnike četvrtog akoustičkog reda, tako da zapravo dobijaš sa manjim drajverom i manjom prednjom pločom (čitaj manje refleksija I reda i bliži point source-u) dublji bass, sada, hebiga, ima brežuljak ali kao što kažeš prija uvetu...

Bottom line, sa srećom i da te služe, bitno je da ti se sviđaju, pa jednog dana na te Harbeth-e...

Link to comment
Share on other sites

18 minuta ranije, Zeljko Dj said:

Mene živo zanima kako zvuči Spendor A6, to nisam imao prilike da čujem.

А6 у комбинацији са Лебен лампашем и Корд кјутест даком је један од најлепших система које сам чуо, по звуку.

Link to comment
Share on other sites

Postoji način da se bas odziv koriguje bipolarnim elektrolitima, jedno staro rešenje. Recimo kupi se 12kom F&T 100uF 100V bipolarnih elko pa se stavlja na red sa zvučnikom. Krene se od 1200uF pa se smanjuje do 600 na primer, pri čemu basa biva sve manje ali je precizniji i ide dublje. To je korišćeno dosta u KEF kitovima, starim Wharfedale kutijama itd. Suština je da se izvuče dublji bas iz manje zapremine kutije na račun efikasnosti, a da Q faktor ne bude veći od 0,7-0,8. Kad se utvrdi vrednost kondenzatora, otvori se kutija i vežu kondenzatori na red sa midbasom samo, na bilo koju žicu od skretnice do drivera. Koliko utiče na čistoću zvuka nemam pojma, ali na bas utiče dramatično.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...