Jump to content


Imam kompjuter, nemam: DAC > pojačalo > zvučnici


Algernon

Recommended Posts

Evo ja kažem da u 10m2 neće. Tolicka je ćerkina soba i od iole ozbiljnih većih zvučnika koje smo probali, sa dobrim i vrlo dobrim pojačalima i dacovima nema ništa.

Tek kad su q acoustic prcvoljci prikačeni na roksan caspian m2 i gustard x22 dac to je prosviralo da se kaže da svira. Da ima scenu, separaciju, transparenciju rezoluciju itd...

Jednom riječju, da zvuči kao hi - fi.

Onda smo probali i denon neku mikro liniju i gle čuda, svira vrlo dopadljivo, vrlo, vrlo pristojno i za mnogo, mnogo manje para i bez babaroga kablova.

Zato i kažem da u 10m2 popunjenih namještajem teško da će nešto za te pare to da nadsvira.

Link to comment
Share on other sites

Предложени Usher S-520 је мали ХиФи звучник са бас рефлекс-ом напред што олакшава позиционирање у тако малом простору. 
Ја сам такође помислио да, уколико купи оно предложено јефтино појачало са уграђеним даком (за почетак због ограниченог буџета), купи неки старији транспорт из боље класе због 200 цд-а које поседује.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Nixie said:

Nisu djubre baš skroz, solidno su urađeni za tu klasu, nego su im suviše prigušene visoke frekvencije pa zvuče mutno. Zašto su to uradili i osakatili cele serije zvučnika nije mi baš jasno. Driveri su solidni, jesu Kineski, ali moglo je to sve mnogo bolje ispasti. Ja sam skoro siguran da se i taj D220 može prepraviti kao i oni što sam ih već radio.

D220.jpg

Kazem, sve moze osim drvene peci ali je ovako “out of the box” poprilicno los zvucnik (bez obzira sto ovako deluje kao da su ga dobro uradili. Ili mu treba ozbiljno pojacalo ali onda se postavlja pitanje kako je ovo entry level zvucnik? 

Link to comment
Share on other sites

Nije problem u komponentama koje se predlažu. Problem je u prostoru.

High fidelity između ostalog podrazumijeva i scenu. Muzičare u prirodnoj veličini, instrumente u punoj veličini.

U 10m2 popunjenih, koji više nemaju 10m2 nego manje, scena ne može da dobije punu veličinu bez prvoklasne elektronike. To apsolutno znači da scena MORA da nadiđe prostor! 

To što nešto liči na hi - fi, a nije, to se ne broji kao hi -fi.  Dobra mini, mikro linija daje isto to kao i odvojene komponemte, nešto što liči na hi - fi, ali je zvuk VEĆ tjuniran da zvuči dobro i nema igranja sa sinergijom, šta sa čime zvuči, ne zvuči.

O tome se radi. 

S druge strane, u tolikom prostoru garantujem, ponavljam se da bolje zvuči od pola forumskih sistema koje sam čuo.

Link to comment
Share on other sites

40 minuta ranije, bkrmar said:

Ili mu treba ozbiljno pojacalo

Bili  su na ozbiljnom pojačalu, nje to rešenje, mutan zvuk fabrički i gotovo. Samo preravka ga spašava, ili podizanje visokih tonskim kontrolama. Fali im po 4-5dB visokih da normalno zvuče, a na tim frekvencijama razliku u zvuku pravi i 1db.

Link to comment
Share on other sites

Pa vidi sad, na ovom forumu su i dynaudio i b&w zvučnici, kao i mnogi drugi, sr*** neopjevano.

Rekao bi čovjek kad mas čita da su forumski sistemi babaroge.

Nije tako. U većini slučajeva bih radije slušao dobru mikro liniju nego te naše izvikane sinergetičarske sistemčine i njihove vlasnike koji vrcaju od samopouzdanja kad treba nekome nešto da se predloži.

Čast izuzecima, i iskusnim kolegama koji zaista znaju između ostalog i da čuju, slušaju.

 

Link to comment
Share on other sites

42 minuta ranije, TurboMaximus said:

ONKYO 9010 integralac, uz generalno odličan zvuk, ima iznenađujuće dobar dak, a tu je i MM fono ulaz. Nov je bio 250. Polovan je, dakle, manje.

Ja ga imam, igrom slucajeva, dobio na koriscenje. Neverovatno dobro pojacalo za te pare a i dosta vise. Preporuka.

Link to comment
Share on other sites

U takvim prostorima sjajno zvuce mali studijski nearfield monitori i namenjeni slusanju u takvim prostorima.Njima prostor ne mora biti neprijateljsko okruzenje vec naprotiv i pomoc. Po mogucstvu da bude kompresija i moze se dobiti sjajan zvuk.Bbc monitori ls3/5 tipa rade sjajno.Jedan primerak imam trenutno,harbeth i bas sam ga slusao proslu nedelju na odlicnim stalcima.Izgubili su se malo u velikom prostoru ali je 3d bio neverovatan.Imao sam dugi niz godina takav zvucnik jer mi je i prostor bio tome adekvatan.Sobe od 14-18m2.Linn kan je bio zvucnik,to je.ls3/5a ali sa kvalitetnijim scanspeak visokotoncem pa zato nije nosio bbc oznaku,ali su kutija i bass bili isti.Slusao sam ga nekoliko puta i u  manjim prostorijima od recimo 11-12m.Ubedjen sam da bi sjajno ovde radili.Bas kao i recimo spendor varijanta kod kolege Draze, ko je bio cuo je.Ti mali studiomonotor zvucnici idu obicno do 70hz i zaista nemaju nikakav problem u malom prostoru.Uz pomoc njega dobiju jos malo u basu i to je milina jedna za slusanje.Mogu se dobiti hajenderski visoki i sjajan srednji ton i bas je tu sa jako malo kompromisa jer je pre svega cist,lako se prati sta svira basista i ne ometa i ne preliva druge frekvencije koje su zaista ciste sto je manje zlo od nesretno ubacenog veceg zvucnika.I Napijalo je napravio takav zvucnik sa RAAl ribonom.

Iznenadili bi se da mnogi hifi dileri i pisci hifi testova,kao i ljudi kojima finansije ni najmanje nisu problem imaju takav kutak i slusaju upravo to ali na miru od porodice.Mozda samo koji m2 vise. Imam drugara koji od petosobnog stana ima jednu takvu svoju "deciju" sobu i samo mogu da mu na tom miru zavidim.

Takodje u tako malom prostoru slusao sam mali dinaudio 52 uz najmanji naim pre/power combo od 30w koji sam imao.Englezi su uopsteno imali dosta dobrih kombinacija koje mogu u takav prostor.Linn je recimo do skoro pravio jedan takav sistem zgodan za decje sobe,Kiko. Kombinacija steamer/preamp plus aktivni zvucnici koji se zakace na zid.Prodavao se jako jeftino jedan takav polovan nedavno(ceo sistem za 7oofunti).Ubio se za recimo pored decih sistema,za spavacu ili ovakvu radnu sobu.

Jos jednom da ponovim predlog za Quad Vena amp sa dac-om i recimo da pridodam rega brio sa njihovim malim zvucnicima. Mozda cak i neki stari Naim nait uz Royd Eden ili neki drugi,ili neki manji stari linn zvucnik,uz dodatak nekog od solidnih novih jeftinih Dac-ova.

Da skratim,ne odpisujte takve prostore previse lako i ne pravite ocaj od situacije,ja sam eto dosta puta cuo dobar zvuk u takvim sobičcima.Najlakse odpisati pricu zbog prostora.

Btw.Nekad kutak za slusanje i beg od zene i decurlije znaci vise od hajAnd sistema.

Link to comment
Share on other sites

Mislim da bi ovo u tako maloj sobi sasvim fino sviralo, blizu je budžetu prva generacija, nije pravi hifi ali lično JA bih ozbiljno razmislio.

 

https://www.player.rs/artikal/naim-mu-so-qb

 

I ne treba nikakavi kablovi, zvučnici, dakovi, cd plejeri (svih 200CD koje imaš vjerovatno imaju na Tidalu, i još stotine hiljada drigih)

Послато са SM-G960F помоћу Тапатока

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

@sondekпозитиван пост, адекватни предлози у постојећој ситуацији. Лепо си се сетио локалног Напијаловог звучника. Колико се сећам он га даје на слушање али и наплаћује то слушање ако се не купи звучник. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...