Jump to content


Moj sistem


Sir_John

Recommended Posts

Pozdrav svim ljubiteljima zvuka. Ovo je moje prvo pojavljivanje na ovom forumu i cinilo mi se da treba da pocne upravo odavde - predstavljanjem mog audio sistema. U njega nije ulozeno puno novca, ali jeste truda. Najvise tu mislim na DIY trud.

Evo spiska komponenti:

Gramofon: FISHER MT-6420, direct drive. Nista narocito, ali sada pristojno svira. Trazim mu zamenu iako je kod mene jos od 1982.

Tuner: SCOTT T-526, americki analogni tuner, vintage izgled, zvuk odlican, veoma solidna mehanika, poprilicno tezak. Mislim da je poslastica za ljubitelje ovakvih sprava.

CD: PHILIPS CD-630, doradjen. Promene sam uradio u analognom delu i napajanju. Izlazni operacioni pojacavaci su trenutno Burr-Brown, mada sam stavio podnozja pa usviravam tri moguce varijante (preostale dve su National Semiconductor). Olaksan je za izlazne "muting" tranzistore i jos ponesto. Za sada je troclana audiofilska komisija (slusni test obavljen na neutralnom terenu kod treceg lica) zakljucila da BB najbolje zvuci, ali ostalo je da se konacni sud donese posle jos jedne sesije. Njihovi utisci o CD-u nakon promena bili su vise nego povoljni sto mi je i dalo "krila" da nastavim da istrazujem i popravljam soniku i na jos nekim uredjajima.

DVD Plejer: Panasonic S49. Cita sve, ali meni je najinteresantnije da su na njegovom spisku HDCD i DVD-A. Ima odlicnu audio sekciju (24 bit /192 KHz). Spremam se da i njega malo popravim sa skupljim komponentama u analognom audio izlazu. Placen nesto preko 100 EUR u Tehnomarketu pre jedno dve godine.

Pojacalo: ReVox B750 MKII Integrated Amplifier. Veoma diskretno, ali iz sonicne perspektive znacajno doradjen. Skoro da nista nisam odstranio (ipak je to revox i zasluzuje duzno postovanje) ali sam zato dodavao: snabere u napajanjima, kondenzatore oko dioda. Jedino sam umesto tantal kondenzatora u izlaznom stepenu preko kojih je isao signal (!?!) stavio nesto mnogo kvalitetnije.

Da se ovo sve poskida ne treba vise od 20 minuta da bi uredjaj bio ponovo 100% "fabricki". Cilj mi je bio da ne napravim bilo kakvu ireverzibilnu promenu. Naprotiv.

Zvucna slika je dobila na prostornosti po sirini i dubini a pojavili su se i neki novi detalji. Opsti utisak zvuka je neutralniji i prijatniji.

Zvucnici: T+A Elektroakustik TRITON R90. Nemacke trosistemske bas refleks kutije, snaga 60/90 W, frekventni raspon 33-25000 Hz. Sviraju precizno, linearno, detaljno. Odlican zvucnik.

Slisalice: GRADO LABORATORIES SR 80. The Prestige Series. Americke slusalice vrhunskog kvaliteta. Moja simpatija. Evo nekih od nagrada koje su dobile:

- What HI-FI (pet zvezdica)

"Creating a stereo image of excellent depth and clarity, they ensure every detail is heard, every strand separated."

- First Headphone ever awarded a "GOLDEN NOTE AWARD" Presented by the Academy for the Advancement of High End Audio.

- Winner of Audio Video's "GRAND PRIX AWARD"

- "If you are looking for a headphone to use as a reference, you may want to go up the line. To me, the SR80 is the price-performance winner."

Pro Audio Review / Vol. 2, No. 5 / Tom Jung, DMP recordings

Interkonekt kablovi: Kablovi su moje izrade, koristio sam pooboljsani UTP cabl, teflon i jos ponesto...pipavo se prave i traze dosta vremena. Ali trud se visestruko isplati. Gore pomenuta audiofilska komisija :roll: o njemu se veoma pohvalno izjasnila. To je kabl koji nista ne skriva i nista ne kolorise. "Otvara" zvuk, i dimenziono i po detaljima. Ali i eksponira svaku manu koju sistem ima.

Zvucnicki kablovi. Trenutno VDH na metar, ali mocna UTP Cat 5 pletenica velikog poprecnog preseka u zavrsnoj fazi izrade, ocekujem da ce biti bar onoliko dobra koliko su je nahvalili na TNT sajtu odakle sam i skinuo projekat.

Stalci: Mission, kupljeni u 4Audiju.

Polica za uredjaje: Moja izrada.

Za buducnost: ima nekoliko stvari koje zelim da doradim. Pre svega planiram da se pozabavim kablovima za napajanje, a takodje i nekim mehanickim poboljsanjima na CD plejeru. Ima i jedan hibridni Gainclone pojacavac u planu (cev u ulazu, LM3875 u izlazu) za koji imam skoro sve delove ali to je off topic ovde...

Toliko od mene za veceras, nadam se da ce slike u prilogu biti gledljive.

Pozdrav!

post-2103-128510486953_thumb.jpg

post-2103-128510486974_thumb.jpg

post-2103-128510486994_thumb.jpg

post-2103-128510487012_thumb.jpg

post-2103-128510487032_thumb.jpg

post-2103-128510486953_thumb.jpg

post-2103-128510486974_thumb.jpg

post-2103-128510486994_thumb.jpg

post-2103-128510487012_thumb.jpg

post-2103-128510487032_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 53
  • Created
  • Last Reply

Cestitke na DIY trudu kao i sistemu koji ima odlicno "srce" a to je REVOX B750 mkII. Imao sam to pojacalo u svom posedu i moram reci da je to posebna zverka za koju verujem da se malim zahvatima (koje si pominjao) moze dodatno "doterati" i osveziti. Inace jedno od integralnih pojacala sa najboljim basom i kontrolom koje sam cuo!

Sta god da nekada budes menjao REVOX-a ne diraj jer on ima jos potencijala koji ce pokazati na skupljim komponentama.

Pozdrav!

Link to comment
Share on other sites

Sistem je stvarno lepo ukomponovan. Probajte da zamenite diode u napajanju CD plejera brzim diodama (Shotky, BY255 itd, ja sam najbolja iskustva na 304-ci imao sa, koliko se secam BYW96). CD bi trebalo da dobije detaljnost, a moguce je i da brze pristupa pesmama.

Link to comment
Share on other sites

Sir John,

Cestitke na lepom sistemu. Ali cu ja kao neka zadusna baba da dodam sta bih ja prvo uradio za male pare:

1. Izvukao bih zvucnike za jedno 30cm napred. Ne kosta nista a mislim da ce mnogo da pomogne.

2. OBAVEZNO bih stavio jos jednu medijapan policu i odvojio CD plejer i dvd plejer. Imas mesta po visini za to, a i polica ce biti cvrsca. Sa donje strane obe police bih zalepio antivibracionu gumu

(pogledaj na Samogradja forumu post "dampiranje CD plejera" na kraju)

3. Dampiranje i CD plejera i DVD plejera.

4. OBAVEZNO strujne kablove za CD plejer i DVD plejer. Ja sam pravio po receptu Chrs Venhaus (guglaj Chrs Venhaus DIY ) i razlika je dramaticna. Cak i kad se pravi od cetvorke sa buvljaka.

5. Na DVD plejer bih stavio strujni filter Shaffner u formi IEC320 od 6A. Za CD mora da se proba, nekad pomaze, nekad odmaze.

Ukupan trosak je ispod 40 evra a mislim da bi mnogo dobio. Nazalost, za gramofon mislim da nema friziranja, nego da ceka na zamenu.

Link to comment
Share on other sites

Zahvaljujem se za pohvale, evo i da vam svima ponesto odgovorim:

@hifish:

Da, Revox je sjajna sprava, u nesvest sam pao kada sam video swiss-german engineering na delu kada sam otvorio poklopac...mehanika, preglednost, logicnost, odabir komponenti...sve je izvanredno unutra. Pesma ga je popravljati, servisno uputstvo mu je na 130 strana, sve je po "PS"-u :roll:

@ZoranBG:

Zorane, i ja sam mislio da menjam diode medjutim to je ostalo kao investicija za buducnost. Nisam bio siguran koje Schottky da stavljam, nisam nabavio semu power supply sekcije...dragocen mi je tvoj predlog, hvala. Nadam se da pomenutih dioda ima u Radio klubu.

@stex:

Panasoic DVD...hmm, prica ide ovako: odem ja u Tehnomarket u nameri da kupim bilo kakav dvd koji cita lepo divx a sve to samo kako bi moja cerka mogla da gleda crtace. Gledam i gledam...sve plastika, kina...ne daju mi se pare na to. Onda ugledam neki JAMO (?!) dvd plejer i pocnem da se raspitujem oko njega, kako zvuci. Stariji, prosedi prodavac me pronicljivo posmatra, slusa i na kraju uz osmeh kaze: "Vi pitate za dvd kako zvuci????", i onda dodade: "I ja sam audiofil i imam model koji zelim da vam preporucim. Ako vam se ne bude svidjalo kako zvuci, mozete da mi ga vratite sutra. Ja kod kuce imam upravo taj", i pokaze mi covek predmetni dvd, ja ga odnesem kuci i odusevim se. Nisam jos stigao da ga otvorim, ali ako to uradim i unutra vidim da moze da uleti neki BB opamp...bice to jos bolje, mislim.

@maxa:

hvala na lepim recima :)

@prekobare:

Hvala na odlicnim savetima, sa kojima se slazem. I ja sam merkao Verhausov projekat, strujni kablovi su mi prvi sledeci prioritet.

Gramofon...da....kupili mi ga mama i tata za odlican uspeh pre....uhhhh mnogo godina :wink:)) Zato mi je tesko da ga se resim. Uzgred ako neko ima neki gramofon i hoce da ga otudji...znate vec :wink:

Pozdrav svima!

Link to comment
Share on other sites

Vrlo lepo odabran sistem. Jedino zapažanje imam oko tantalskih kondenzatora u pojačalu: u evropskim uređajima su uobičajeni kao sprega na putu signala i tu su ih koristili čak i veliki Nagra i Telefunken. Od devedesetih ih zamenjuju elektroliti, doduše isključivo zbog toga što su tantali relativno skupi. Čime si ih zamenio?

Link to comment
Share on other sites

@Willi Studer

Tantale sam zamenio sa MKP blokovima. Bolje zvuce. Stare kondenzatore sam sacuvao da mogu sve da vratim na fabricko stanje u slucaju potrebe.

Inace, danas sam probao jednu interesantnu opciju Revoxa b750 MKII: pojacavac ima preklopnik kojim moze da se razdvoji preamp od izlaznog ampa. Onda sam interkonekte na cd-u prebacio na variabile output, pa u "power amp in" na revox-u. Dakle potpuno sam bajpasovao preamp i doveo ulaz direktno u izlazni stepen. Jacinu sam mogao da kontrolisem preko daljinskog od cd-a, jer u ovoj opciji volume pot na revoxu ne radi.

Rano je za zakljucke, ali ono sto sam cuo - obecava.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Sir John,

koje su vrednosti bili sprežni tantali? Mislim da njihova zamena blokovima nije tako jednosmerna radnja. MKP jeste linearniji od elektrolita i tantala ali se na spregama između stepena zahteva određeni kapacitet zbog frekventnog opsega.

I ja sam se bavio ovom tematikom kada sam nedavno detaljno restaurirao moj B251. Naime, kada sam došao do ideje da sprežne elektrolite 100 uF zamenim blokovima, isprečila se formula za izračunavanje donje granice frekventnog opsega:

f_low=1/(2 x pi x R x C)

gde je R ulazna otpornost sledećeg stepena. Ako se zna da je f_low na tački -3 dB, onda je dobijenu vrednost C potrebno pomnožiti sa otprilike 10 da bi se dobila realna vrednost. Vidi da li se uklapaš u ovu računicu i da nisi, na račun boljeg zvuka na višim frekvencijama, izgubio odziv u donjem registru.

Link to comment
Share on other sites

Pozdrav svima!

Evo javljam da mi se sistem popravio. Prvo, stigao sam da konacno dovrsim TNT Triple T projekat zvucnickih kablova i da ih instaliram. To je upredeni UTP Cat 5E kabl.

Gramofon je sada Technics SL-D2 koji sam dobio u nekompletnom stanju, posvetio mu truda i paznje, stavio Ortofon glavu i svira super!

Nabavio sam i novi dek. Nakamichi Cassette Deck 1. Frekventni opseg do 21000 Hz, stanje - kao nov. Proveo sam dosta vremena testirajuci ga. Zaista izuzetna sprava.

Interkonekte sam pravio sam, takodje od UTP-a, sa dodatkom teflona i jos ponecega u postupku izrade koji traje oko 2 dana.

Evo fotografija:

post-2103-1285104949_thumb.jpg

post-2103-128510494909_thumb.jpg

post-2103-128510494917_thumb.jpg

post-2103-128510494925_thumb.jpg

post-2103-128510494934_thumb.jpg

post-2103-1285104949_thumb.jpg

post-2103-128510494909_thumb.jpg

post-2103-128510494917_thumb.jpg

post-2103-128510494925_thumb.jpg

post-2103-128510494934_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Heh, Sir johne, tek sad vidim da imas isti gramofon kao ja kod mojih roditelja.

Kupljen je u sklopu Fisherove mini linije koja i danas odlicno fercera. Naravno, deck pravi probleme.

Inace ta mini linija i nakon vise od 25 godina nema trunku prasine u sebi.

Ovaj gramofon je mene lepo sluzio kada sam bio dete i slusao Kolibre i slicne LP ploce :listen

Link to comment
Share on other sites

Heh, Sir johne, tek sad vidim da imas isti gramofon kao ja kod mojih roditelja.

Kupljen je u sklopu Fisherove mini linije koja i danas odlicno fercera. Naravno, deck pravi probleme.

Inace ta mini linija i nakon vise od 25 godina nema trunku prasine u sebi.

Ovaj gramofon je mene lepo sluzio kada sam bio dete i slusao Kolibre i slicne LP ploce :o

Grozan si...

I kaže se "Kolibrije". BTW, ja sam voleo i "Bojana"... :listen:listen

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...