Jump to content


Linn gramofonske ručice, savet


Srecko

Recommended Posts

Posedujem gramofonsku bazu Linn Sondek LP12.
 
9b7dc5c82742225c5df727c78f51d5aa.jpg
 
Kupovina baze Linn Sondek LP12 je bila moj prvi korak ka gramofonu, koji sam nekada posedovao i mnogo voleo (u kombinaciji sa ručicom Linn Itok i zvučnicom Linn Asak).
Želja mi je znači da kompletiram gramofon izborom Linn ručice i Linn zvučnice (emotivno do besmisla).
Potpuno sam svestan činjenice da sam, za sličan novac (koji ću uložiti), mogao da kupim bolji gramofon (npr. neki Kuzma) no u mom slučaju kvalitet gramofona kao izvora nije, kao što pomenuh, od presudnog značaja.
Na tržištu mogu i sada da se nađu polovne (refurbished) i ručica Linn Itok LVII i zvučnica Linn Asak, no posle nekih konsultacija počeo sam da razmisljam i o drugoj ručici i drugoj zvučnici; naravno opet Linn.
Kada je zvučnica u pitanju, iskristalisalo mi je se mišljenje da zvučnica koju bi trebalo da kupim bi morala da bude Linn Addict.
Ručicu koju bi trebalo da kupim, za sada nisam odlucio.
Da pojasnim, hteo sam upravo MM zvučnicu (nisam ja takvog nivoa da sam dorastao MC zvucnici a i “Naim Supernait 3” koga sam upravo kupio ima u sebi ugrađen "samo" MM phono) jer mi gramofon, kao što rekoh, neće biti primarni izvor već DAC sada i verovatno neki Streamer Naim.
Naravno, poznata mi je ne baš sjajna reputacija Linn gramofona (prvenstveno zbog odnosa cena/kvalitet) no verujem da su se mnogi od vas ipak susretali i sa LP12 i sa ručicama Linn: Itok, Akito, Majik, Ekos.... i veoma bi mi pomogla vaša iskustva.
Suštinski me zanima koja od Linn ručica (pomenutih ili drugih) ima najbolji odnos kvalitet/cena i šta dobijam i gubim izborom svake od njih.
 
Linn Akito ručica
 
10a8fce5e43a6c74249f2b817983e850.jpg
 
Linn Majik ručica
 
33910358e76aa2c4f82bb393d9f0dd5c.jpg
 
Linn Ekos ručica
 
befcc1972d732585b0fbe9377c3890e1.jpg
 
Pamtim da je moj Linn Sondek LP12 bio jako osetljiv na “potrese” pa sam mislio i da ga eventualno "pomognem" dodajući mu Linn Baseboard tipa Trampolin npr.
 
dea50583cb27e3f609e7313acd505175.jpg
 
(kada ga pronađem i kupim).
 
Šta mislite o ovim mojim dilemama?
Zahvaljujem na savetima unapred

Link to comment
Share on other sites

  • Scorpio(DDMF)! changed the title to Linn gramofonske ručice, savet

Ako hoces novo onda novu Akito,ekos je preskup i zaista bi steta da na njoj nije MC.Majik varijante zaobidji,to prave drugi za njih.Na nekim je bio Projekt koju su ljudi istog momenta skidali i kupovali Ittok.Posle toga ta sa slike je bila brlo kratkog daha jer je japanska fabrika koj a ih je radila za Linn propala,sad novu radi Clearaudio pod nazivom Krane.Oni stave budzet rucku u pocetnu verziju sondeka kako bi se vremenom preslo na Akito ili Ekos i kako bi kasno imali tri varijante lp12 po kvalitetu.Akito nije sto je nekad bio...budzet rucka,znacajno je popravljen i kazu mnogi da je sad u nivou Ittok.

Malo ima i do ukusa,i ko sta voli ali meni je Ittok ostao No1.Japanski kvalitet izrade,fantastican lezaj.Fantasticna spoljna izrada,hromiran sjaji svaki posle 30-35g ko Harley.Vlasnik firme Audio Origami koji radi reparacije i medju ostalom nudi apgrejd lezaja upitan jednom prilikom za upgrade lezaja za Ittok je jednom priliko odgovorio da za 30g nije video nijedan pohaban lezaj na Ittoku.Nesto poput japanskih nepoderivih motora dakle.Sto se nebi moglo reci za Akito 1 i ekos 1.Ekos 1 najbolje zaobidji kao polovan.Ima jos jedan problem sa tracking force podesavanjem ponekad pored lezaja,koji moze da servisira linn ali je to predpostavljam manji servis kod jaguara :D

Dakle moj predlog je novi Akito ili polovan Ittok.Ittoku jako ozbiljno raste cena.Ja sam hteo zavrsiti karijeru sa LVIII ali su vec preko 900funti,sto mi je suludo.

Imao sam u Ittoku Adikt i to paše sjajno,narocito lepo ide uz novi naim i njihove preampe.Imaces jako lep sistem.

Link to comment
Share on other sites

Oko Trampolina budi oprezan.Nije za svaku podlogu.Nekad zvuci bolje nekad losije.Obican donji solid poklopac ako imas ok je skroz,on je od aluminijuma.Ako imas stari od lesonita nadje se.ovaj solid za 50-60 funti.Ja nemam nikakav,volim da je na dohvat ruke visoki napon :D

Link to comment
Share on other sites

razmisli recimo o Roksan Nima...mene licno ospice izbijaju od unipivot rucki,ali mnogi hvale ovu kombinaciju upravo sa LP12,a ne kosta pola bubrega (nova)...
1041835455_LP12Nima.thumb.jpg.a8fe46115f7f543a41c0a821e444f333.jpg
Gospodine@paja959 verujem da je ta ručica prilicno bolja od Linn ručica koje ja mogu da priuštim (znajući koliko imate iskustva sa gramofonima i zvučnicama) ali sam hteo da LP12 kompletiram Linn i ručicom i zvučnicom.
Link to comment
Share on other sites

Roksan Nima jos zovu "poor man Aro",u najpozitivnijem smislu naravno i jako je cenjena medju UK sondekovcima.Btw to su mi dve omiljene rucice na sondeku,osim linn naravno.Samo bas kao i paja nisam siguran da bih ima zivce za unipivot...mslm da je para naslo bi se i zivaca :D

Link to comment
Share on other sites

43 minuta ranije, Srecko said:

Gospodine@sondek nik sve kaže.
Šta bih ja a i mnogi bez Vas?
Znači Akito+Adict?
Baseboard moram da kupim svakako jer je ovaj od lesonita pa sam zato i razmišljao o Trampolin ali ima boga (zove se Sondek) da ne moram da dajem bogami poprilično svotu.

AdiKt...legendarno linnovo K.Ubacuju ga svugde gde treba kod engleza C...skoro svaki njihov proizvod mora da ima slovo K .Klout,Kairn,Kudos,AKurate,Karma,EKos,Akito,Klimax,TroiKa...

Taj solid board je najobicniji poklopac od aluminijuma.Moze da se i ovde napravi prema tom od lesonita od aluminijuma te debljine i izbuse se samo rupe...mslm to uopste nema nikakvog uticaja,probao sa i bez,al dokoni kriticari dan danas o tome ko švaba tralala ...a vec 30g nema tog poklopca na lp12.

Link to comment
Share on other sites

Drago mi je da vidim da ste počeli da razmišljate o kompletiranju gramofona! :)

Koliko vidim sa slika, na armboard-u je još jedna mala rupa, a to ukazuje da je predviđen za Ittok. E sad, koliko je to bitno, odnosno da li smeta ako se montira druga ručka, ja zaista ne znam, ali možda naš kolega Sondek zna?

Na mom LP12 je Akito 2 ručka i ja sam veoma zadovoljan. Pre apgrejda sam koristio Adikt glavu i njom sam takođe bio veoma zadovoljan. Pošto je ručka kvarljiva roba, ja sam se odlučio da kupim novu, odnosno ex-demo varijantu, pa se usuđujem da to i Vama savetujem. Što se tiče razlike između Adikt koja je MM i Krystal koja je MC, ne mogu tačno da kažem, jer sam apgrejdovao još par elemenata istovremeno, ali mi se čini da MC glava pruža "analogniji" zvuk i bez sumnje veću dinamiku. 

Sada zaista dolazim u iskušenje da Vam ponudim svoju ručku, a da ja nabavim Ekos SE... ali je Ekos toliko nerazumno skup, da se ne usuđujem. Odnosno, kažu da je prema redosledu apgrejda ručka pretposlednja na redu (poslednja je glava).

       

Link to comment
Share on other sites

Sto se pitanja o Ittok,ima ga ustvari 3 tipa,a to su sledecih 5-6 :D.Prvi sa prstenom na tegu,drugi single counterveight sa tegom izjedna i LVIII.Ovaj poslednji ima mk1 i mk2.Sve u svemu vizuelno nema vise posebnog odmorista za rucku vec je ma njemu kao kod Ekos i shell vise nije sa srafovima podesiv vec zalepljen sto utice pozotivno na zvuk.Kazu da je zvucno bolji ali je kako rekoh mnogo skup zbog kolekcionara.

Inace postoji i ultraretka i skupa zverka Ittok od 12".

Sto se kuzme tice znam da su njegove rucke linn standard 3 point montaze,ali nisam siguran za 4point.

Edited by sondek
Link to comment
Share on other sites

Mislim da ovaj moj novi nema, ceo je od metala, isti materijal kao subšasija.

 

Btw Srećko, mislim da bi imalo itekako smisla da kupite jedan set opruga, gumica i šrafova koji drže subšasiju, pa da to promenite sada. To uopšte nije skupo da se kupi novo od dilera, a kažu da je to bitno za pravilni rad. 

Link to comment
Share on other sites

Slazem se u potpunosti sa Nikolom NL. :thumbsup2

Ko moze financijski treba da kupi NOVU rucku.Ja sam kockarski tip,deda mi je bio veliki,poznati bački kockar.Uspeo je da se izvadi iz duga tako sto je kad je izgubio kucu na kartama sutradan ulozio i salaš...a onda dobio duplo vecu kucu u centru sa sodarom,imali smo flasa za 3 generacije. Bas k'o u pesmi zavrsio je u Pešti.Jedino se nije zvao Boža,to je Đole izmislio....EEE pa daaa...,al to tako ne biva u zivotu cesto. 

Tako da Srele kupuj NoVu.

Link to comment
Share on other sites

Mislim da ovaj moj novi nema, ceo je od metala, isti materijal kao subšasija.
 
Btw Srećko, mislim da bi imalo itekako smisla da kupite jedan set opruga, gumica i šrafova koji drže subšasiju, pa da to promenite sada. To uopšte nije skupo da se kupi novo od dilera, a kažu da je to bitno za pravilni rad. 
Gumice i opruge su (po računu servisera koji sam dobio od čoveka od koga sam ga kupio ) upravo bile zamenjene.
Doduše LP12 stoji već godinu i nešto dana (u transportnom pakovanju) pa dok ja sve potrebno pribavim proteći će izgleda mnogo vode Dunavom i Savom.
Jeste da nisam preterano vredan ali je i ovaj virus mnogo kojekakvih planova pokvario mi i verujem ne samo meni.
Link to comment
Share on other sites

Letos je bilo nekoliko komada Linn Itok LVII cenom između 630-730 GBP i ja umesto da kažem sinu da kupi neku od njih da me čeka, misleći da ću brzo imati priliku da lično napravim izbor u Londonu (kad sam vernik u nauku), propustim ih.
Biće ih nadam se. A i ako ne bude bice polovan Ekos (što reče gospodin@InSides dobro je da mi zena ne prati forume o HiFi).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...