Jump to content


kt 88


sladjan marinkovic

Recommended Posts

poznanik je bas u pojacavacu te firme (ne secam se koji model je bio u pitanju) zamenio parove koji su bili prisutnni cekoslovackim KT88 KR audio. I koliko se secam odlicne su. ALI su malo deblje i vece. U njegovom modelu su stale sa dovoljno razmaka izmedju. Malo su skuplje sada cini mi se nego davno kada su KR tek pocinjali ali mislim da vrede.

Naravno ima i drugih, ima i originalnih GEC ali se tesko nalaze a kada se i pojave skoro nemoguce ih je izbidovati i cena je znacajno veca od ovih KR

https://verdantaudio.com/collections/kr-audio-vacuum-tubes/products/kr-audio-kt88-each

Pokusaj i po prodavnicama muzickih instrumenata mozda imaju?

Link to comment
Share on other sites

Kt90 EH su ti oko 50 dolara.Mogu se koristiti kod tebe,to je verzija tih lampi prvobitno napravljena kod nas u Ei Nis.Electro Harmonix je danas koliko znam jedini proizvodjac.Ja ih koristim u svom ampu,jos uvek su Ei ,8kom.Nazalost nema vise Niških,ko zlato su.

Kt88 se koriste i u gitarskim ampovima,pa sam ih video negde kod nasih prodavaca instrumenata i pojacala,mislim kod Mitrosa.

 

Link to comment
Share on other sites

Kod nas ima samo 6550, ne videh nigde KT88. Meni je sve ovo pod velikim znakom pitanja. 6550 valjda imaju malo manju dozvoljenu disipaciju, ali često se koriste umesto KT88. A zvuk, to se obično otkrije kad kupiš i probaš, zato je nezgodno eksperimentisati jer su ovo relativno skupe lampe.

http://www.mitrosmusic.com/proizvod/24107-Groove-Tubes-GT-6550-R-MED-DUET/

https://www.audiopro.rs/proizvod/bugera-6550b?idPro=1637

Link to comment
Share on other sites

Mislim da.sam video jednom prilikom Marshall...u svakom slucaju mrka kapa od kupovine kod nas,bolje to traziti preko neta pa uzeti nesto sto ljudi hvale nego ubacivati bilo sta jer ih ima kod nas.Ima distributera koji prodaju ampove sa njima (Quad)  ,pa mozes da pitas i njih,a ugradjuju i neki nasi proizvodjaci,(Trafomatic,Auris) pa ako slucajno nekog znas kod njih mozes pitati.

U medjuvremenu procitaj malo diskusija o 3 lampe koje ti pasuju,ima interesantnih postova https://forum.audiogon.com/discussions/6550-vs-kt88-vs-kt90

Link to comment
Share on other sites

Mislim da se mora podesiti mirna struja posebno za 6550 ili KT90. Da bude ista kao za KT88 u originalnom uredjaju. To je jednstavna operacija ALI ipak zahteva da neko sa iskustvom to uradi.

U zavisnosti od toga kako je izveden "biasing" izlaznih cevi, a postoje 2 nacina - ili se na osnovu merenja izracuna i promeni jedan otpornik u kolu svake katode, ili se trimerom podesi negativni prednapon.

ovde ti je shema. Dole pri dnu, barem tako pise, ali da bi se skinula, moras biti registrovan tamo. Moze da bude od pomoci.

https://www.hifiengine.com/manual_library/cayin/a-55t.shtml

Na gotografijie bi trebalo da bude sch njihovog drugog modela gde se vidi da se negativni prednapon podesava triovanjem i to za svaki cev posebno. A postoji i otpor u katodi na kojem se izmeri Pad napona i jednostavno izracuna koja je vrednost struje kroz cev. Ako je ovako i na tvom modelu onda je veoma jednostavno podesiti da sve bude kao i na originalnom. A lako je i povremeno prekontrolisati cevi. Tu nisu visoki naponi. ALI ipak OPREZ jer vec na susednim pinovima jesu!!!

Cayin A-88T schematic.png

Link to comment
Share on other sites

Evo šeme, 2kom. 12AX7 (ECC83), 2kom. 12AU7(ECC82) i 4kom. KT88. Osim toga, pri zameni izlaznih lampi sigurno treba podesiti bias potenciometrima 22koma. Verovatno piše nešto u uputstvu kako se to radi i koje su vrednosti.

Pretpojačalo ne postoji, samo selektor relejni, potenciometar pa izlazno pojačalo dovoljne ulazne osetljivosti.

Ja bih dobro pretražio internet, verovatno su vlasnici tog pojačala već isprobali silne lampe pa se ponešto i zna.

 

Cayin-A55-int-sch.pdf

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, sladjan marinkovic said:

Nista necu da prepravljam

Naci cu nekog od preko da mi poruci gold kt88 ruske.

Bilo bi lakse da se neki distributer time zanima al sta da se radi

Nema ni potrebe nista da se hardverski prepravlja. Na urtedjaju je sve to vec predvidjeno. Za svaku cev posebno iz te porodice podesava se trimerima VR101 i VR102.

Naponi se meri na katodnim otporima R401 i R402.

Struja kroz svaku cev se zatim izracunava I=U/R. R su prema shemi 10oma. Primer ako je napon na otporu 0.5V (500mV) onda je struja kroz cev 0.5V / 10ohm = 0.05A ili 50mA.

Prvo se izmeri koja je originalna struja a zatim se sa promenjenim cevima podesi jedna po jedna cev i jedan po jedsn kanal trimerima da struje budu iste na svim cevima i iste keo i u originalu.

Sada vidim da na video uputsvu ti trimeri stoje odozgo. i veoma lako se to podesava. A postoji i skala i steta sto nije obelezena u [mA].

Veoma lepo dizajnirano. I lako je prekontrolisati povremeno cevi i ako postoji neka razlika korigivati to. :)

Link to comment
Share on other sites

Da uoravo tako.

Medjutim ako menja sa istim tipom KT88 onda moze i sam da podesi sve je zgodno. Jedino ne bi trebalo iskljucivati zvucnike. Ili jos bolje umesto "pravih" zvucnika zakaciti neki probni iste impedanse a moze i otpornik 6.8 oma ili 8.2oma na izlaz umesto zvucnika. Za svaki slucaj. Cevno pojacalo ne sme dugo biti bez opterecenja...

(Ima jos jedna stvar sprezni kondenzatori ne smeju da propustaju ni minimum [mV] na resetke izlaznih cevi medutim to se teze proverava u ovakvoj konstrukciji i nacinu biasinga. Ustvari lako se proverava ali se moraju odlemiti krajevi ka izlaznim cevima. tu mora biti sto blize 0V DC na drugom kraju je visoki napon...)

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, DejanM said:

EAT KT88 su zakon. Skupe medjutim ... Mislim da ih mozes nabaviti kod BMa, ako svaris cenu. Navodno nema bolje KT88 ...

Deki ,hvala za tip. Pogledao sam deluju veoma ubedljivo. Sve te njihove cevi su izgleda odlicne. Dopada mi se i ECC803

Auhhh sad videh cena za 4 uparene kod https://www.moon-audio.com/eat-kt88-vacuum-tube.html

1800usd... Predinfarkno stanje.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...