Jump to content

Pomoć oko novog sistema


tixzre

Recommended Posts

Dobro veče, pošto sam nov na forumu čisto da napomenem da živim u Zrenjaninu i 35 mi je godina, oženjen, troje dece, plave oči... itd... :P

Laik sam u svetu muzike, ali ne toliko da ne mogu da povežem sistem samo nisam u ovim vodama pa bi mi bilo potrebno malo saveta ako je neko raspoložen da mi da.

Trenutno od uređaja imam Technics SA-5370K risiver i dva JBL LX 300 zvučnika sa kojima slušam trenutno samo radio :) Kad sam ih kupio bio sam tinejdžer i po meni je na njemu muzika gruvala kad sam puštao muziku preko kompa, tad nam nije bilo bitno kakvog je kvaliteta samo da gruva na žurkama. Ta vremena su prošla i sad se ne bi slušalo jako glasno, to jest ne bi se odvrtalo do panja ili tako nešto slično. Neka normalna jačina, eventualno trećina od max do polovine (sve zavisi koliko je glasna ta polovina :D) za pesme ili filmove.

Imam tv koji ne zvuči loše, ali... želim ga povezati na nešto preko arc konekcije. Imao sam u planu i malo je falilo da pazarim Samsung soundbar Q90R i dok sam se nećkao nestao je sa našeg tržišta tako da sam čitao dosta ovde o AV risiverima i ajd da pitam ponešto.

U planu mi je da uzmem nešto minimum 5.1 da bude, ali neka zlatna sredina vidim da je 5.1.2 i tu se nekako pronalazim. Generalno deca stalno slušaju Youtube na njemu, žena pusti muziku isto sa YT i naravno deca često gledaju HBO crtane filmove koji su uglavnom u 5.1 reprodukciji kao i ja filmove uživam gledati.

U attach sam stavio sliku prostorije gde bih postavio sve. Crvenim sam nacrtao šta trebam da kupim.

Bitno kod AV mi je da ima dhmi arc konekciju da se povežem sa TV-om, da ima mogućnost bluetooth ili chromecast da kad hoću pustiti pesme sa mobilnog ne moram paliti TV i da ima mogućnost wifi povezivanja dva surround zvučnika mada nije presudno.

Zbog finansijske situacije bih kupovao deo po deo. Prvo bih kupio AV risiver pa onda možda centralni ili prednje, sub pa rear. Sve zavisi kako mi bude radilo na ovim mojim postojećim zvučnicima. Ne smatram se audiofilom tako da mi ne treba nešto hi-end već kontam da bi mi služilo nešto u rangu oko 500-700 evra za AV.

Gledao sam na prvom mestu Onkyo TX-NR696, Yamaha RX-V685BL, Denon AVR-S960H, Marantz NR1609 i Denon AVR-X2600H.

Što više čitam forum sve sam zbunjeniji i neodlučinji. Gledao sam neki Klipsch R-120SW sub i R-52C centralni, ali o tom-potom. Imam u planu kupiti i dva prednja zvučnika, eventualno posle par godina kupim neki novi bolji AV.

Soba.png

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Iskreno ne znam. U glavi mi je da kompletiram onu jeftiniju Klipsch varijantu sa R-52C centralnim i R-51M prednjim zvučnicima. To je oko 250 evra za centar i isto toliko otprilike za prednje. 

Druga opcija mi je da, ko što i radim sad, listam po oglasima i kupim nešto što bi premostio dok ne skupim pare i menjam.

Sad imam za 250 da pazarim nešto. 

Link to comment
Share on other sites

Bolja ti je varijanta da skupiš dovoljno za kvalitetne frontove, nego da uzimaš nešto između pa posle prodaješ. Nakon toga ideš na dobar centralni, pa onda na zadnji par i na kraju ćeš da vidiš da li ti uopšte treba sub, ako frontovi zadovoljavaju ceo opseg.

Link to comment
Share on other sites

Da, razumem šta mi želiš reći. Da li postoji neko pravilo za proizvođače koje da gledam ili koje da izbegavam.

Razumem da su zvukovi i misljenja različita, ali neka smernica samo šta da gledam? Da ciljam na novo ili polovno? Problem je kod mene jer nemam vremena kad da idem i preslušavam zvučnike kako koji zvuči. 

Link to comment
Share on other sites

Polako, doći će na red i sub ja mislim :)

Imam jedan problemčić sad, možda i nije toliko strašan. Naleteo sam na Quadral SX 1500 (80/160 watt, 4ohm, 30 - 22 khz) i uzeo ih za početak. Njih sam stavio napred, a JBL kao surround. Imao sam samo neki tanki kabel za te JBL koje sam stavio za probu. Da li ima neka računica za debljinu kabla do zvučnika? Meni je nešto u glavi dužina kabla/omaža zvučnika = debljina kabla ispravite me ako grešim. 

Problem mi je levi surround, on mi je na nekih 15-20m od AVR-a. Desni surround mi je na nekih 5m.

Levi front je na isto 5m dok je desni odma do AVR-a. Frontovi su mi vezani na postojeće one providne kablove za zvučnike 2x4m2.

Da li mi uopšte treba npr. 4m2 za taj daleki JBL zvučnik od 4 oma ili je dosta i 2.5m2 ili nema neke bitne razlike?

 

P. S. Isprobavam sad koji je gde bolji, i da li da stavim ove pozadi na surround ili kao back? Nisu mi direkt iza kauča već idu malo u širinu. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Centralni bi uvek trebalo koliko toliko uklopiti sa front-ovima. To uglavnom znaci isti proizvodjac, a serija bas i ne mora da se poklapa - zavisno do toga koliki ti je prioritet surround zvuk, a i budzet.

Link to comment
Share on other sites

Uklapanje sa frontovima je samo kriterijum proizvođač-serija ili pak može da se nekako kombinuje?

Npr. da nije isti proizvođač pa da se gleda neko podudaranje opseg od-do frekvencije, veličina basa i visokih frontova prema centralnom (sad možda već lupam gluposti)? 

Razumem to što pišeš da bi bilo idealno sa istim proizvođačem, a pogotovo i sa serijom da se upare. 

Link to comment
Share on other sites

On 6.1.2021. at 21:36, tixzre said:

Levi front je na isto 5m dok je desni odma do AVR-a. Frontovi su mi vezani na postojeće one providne kablove za zvučnike 2x4m2.

Da li mi uopšte treba npr. 4m2 za taj daleki JBL zvučnik od 4 oma ili je dosta i 2.5m2 ili nema neke bitne razlike?

Jedinica je mm2. Do udaljenijeg suuround zvučnika  stavi deblji kabal, recimo 2x4mm2, do bližeg tanji, recimo 2x1,5mm2, tako su im otpori slični (1:3). Za tu namenu je dovoljno. Poželjno je da kablovi do zvučnika budu istog proizvođača, dužine i preseka ali u ovom slučaju, 5m i 15-20m to nije moguće. Dimenzionisanje kabla u vazduhu za 230V 50Hz je jednostavno, uzme se recimo da je dozvoljena struja 6,4A/mm2 i gotovo (recimo kabal 2,5mm2 ide sa osiguračem od 16A, a može izdržati maksimalno 25A da ne izgori izolacija).

Za zvučnike je druga priča, radi se o kvalitetu zvuka gde nije bitan samo presek kabla, već i čistoća bakra, konstrukcija kabla, materijal izolacije, geometrija itd. Zvučnik ne radi na 50Hz već na mnogo višim frekvencijama pa je uticaj kabla čujan. Recimo struja je 5A RMS za 100W na 4 oma, pa po toj logici 2x1mm2 kabla sasvim zadovoljava bez obzira na dužinu, što bi se reklo neće da se pregreje, a kako će  da zvuči to je već druga priča.

Link to comment
Share on other sites

5 minuta ranije, Nixie said:

Za zvučnike je druga priča, radi se o kvalitetu zvuka gde nije bitan samo presek kabla, već i čistoća bakra, konstrukcija kabla, materijal izolacije, geometrija itd. Zvučnik ane radi na 50Hz već na mnogo višim frekvencijama pa je uticaj kabla čujan.

 Cisto da dopunim: Zvucnik svira i 50Hz i 100Hz i 10,000 Hz (10kHz). Zato je termogeni otpor relativno manji problem (on utice ravnomerno na sve) a veci problem moze biti impedansa, posebno ako 10m kabla ima neki ozbiljan uticaj. Srecom, cesto nema, mada zavisi i od pojacala.....

 Trebalo bi da sve resi AVR, tj. njegova korekcija. Ovo vise pisem zbog nekoga ko bi razmisljao o klasicnom pojacalu sa slicnim problemom.

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Delija said:

Bitna je boja zvuka, a to je jako tesko uklopiti izmedju razlicitih proizvodjaca.

Nista od toga sto si naveo nije bitno.

OK, hvala. Fokusiraću se da uzmem centar koji sam naumio i da posle menjam frontove iz iste serije ili bar proizvođača. U pitanju je Klipsch R-52C centar i R-820F front.

3 hours ago, Nixie said:

Jedinica je mm2.

Da, greška je, nisam mislio na kvadratni metar :oops:

3 hours ago, Nixie said:

Poželjno je da kablovi do zvučnika budu istog proizvođača, dužine i preseka ali u ovom slučaju, 5m i 15-20m to nije moguće.

Da, na žalost prilagođavam se onom kako stoji sad. Razmišljao sam i o drugom rasporedu, ali... teško. E sad da li sam pogrešio ili nisam, ja sam kupio nekih 50ak metara 2,5mm2 (ne m2 :P) i do oba fronta sam izvukao 5m bez obzira što je desni na 1m od AVR-a. Dok za drugi par (one pozadi) izvukao isto identične dužine do svakog od, mislim da je bilo, ~12m.

Hvala na objašnjenju.

kabel od 2,5mm2.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...