Jump to content


Upgrade sistema - filmovi, muzika, HT bypass, DAC


Steva85

Recommended Posts

Pozdrav svima.

 

U narednim mesecima mi je plan da unapredim sistem pa imam “par” :) pitanja. Ima dosta oko stereo muzike, ali je povezano sa home theater-om pa postavljam ovde.

U startu se izvinjavam na poduzem postu.

 

 

Trenutni sistem (3.1):

Dali Zensor 5 (2 kom - front)

Dali Zensor Center

Dali Sub E-9 F

Denon AVR X1100W

QED XT40 kablovi (30% bolji zvuk u odnosu na obicne Dali-jeve kablove na metar)

QED Reference Subwoofer 40 kabl

Sony Bluray player BDP-S1500

 

Prilazem I slike sobe. Plan je jos jedino da stavim biblioteku na zid, iza ugaone garniture, sto bi trebalo dodatno da pomogne oko akustike sobe.

 

Namena: 50% filmovi (ne zanima me vise od 3.1), 50% muzika

 

Izvor filmova: 90% 1080p filmovi (usb stick na bluray player koji je povezan na receiver), 10% bluray diskovi.

 

Izvor muzike: Do skoro 50% flac, 50% mp3 na usb-u direktno u receiver kao I spotify. Od skoro otkriven Deezer HiFI J sto ce biti skoro jedini izvor muzike.

Na osnovu svega sto sam procitao na netu, ipak je kvalitet CD-a najbolji, ali mi trenutno nije u glavi da kupujem cd-ove.

Ploce (Vinyl) me ne zanimaju.

Slusanje na slusalicama me ne zanima.

 

 

Plan upgrade-a:

Plan mi je da zamenim AVR da bih imao front pre-out, da uzmem neko integrisano pojacalo (sa HT bypass-om) I da muziku slusam samo u stereo rezimu.

Pored toga bih uzeo nova dva fronta (Dali Rubicon 5). Naravno, posto sam spreman da odvojim toliko para za zvucnike, ponovo cu videte sta se trenutno nudi u tom cenovnog rangu, pa cu ici da poslusam zvucnike kao I pojacalo.

Kada sam kupovao Zensor-e, poslusao sam bio 10-ak zvucnika I na kraju odlucio za Dali. Svidja mi se njihov zvuk.

 

 

Pre par nedelja sam za drugara gledao neki sistem, poneo sam svoje zvucnike (zensor 5) i receiver I otisao u prodavnicu (zakazao slusanje). Odabranu muziku sam tada pustao preko Spotify-ja (airplay).

Plan je bio da vidim razliku u zvuku izmedju mog receivera, izmedju 3x skupljeg receivera i izmedju integrisanog pojacala.

Prvo sam poslusao moj receiver.

Potom Denon AVR X3600 i cuo sam razliku.

Potom Marantz NR1609 + PM8006 i tu je tek bila razlika naspram X3600 (za moj receiver da ne pricam). Uzeo sam pomenutu Marantz kombinaciju.

 

Svo citanje na netu, kao i pomenuti test je presudio da obavezno i za sebe uzmem odvojeno pojacalo, posto i avr od 1500eur nece dati isti zvuk kao integrisano pojacalo za stereo muziku.

 

 

Ima dosta stvari sto me zbunjuju, pa bih zamolio za pomoc kako bih na kraju mogao da planiram oko budzeta, plana slusanja itd.

 

 

Ovo su pitanjca :

 

1.1. Filmovi – da li ce biti razlika ukoliko uzmem ozbiljniji bluray player (naspram trenutnog Sony plastikanera) i preko njega isto pustam filmove? Tacnije, da li mi taj bluray player sluzi samo kao citac, pa se signal u svakom slucaju salje u receiver koji onda obradjuje zvuk I sliku ili ce biti razlike?

 

22. Filmovi – posto me ne zanima 11.2 itd. da li mi je npr. dovoljan Marantz NR1609 ili bi bila velika razlika ako bih uzeo npr. Marantz SR7013? Integrisano pojacalo sa HT bypass-om ce u svakom slucaju biti tu.

 

33. Filmovi – ako ostane centralni zvucnik zensor, a uzmem Rubicon 5 za frontove, da li ce to praviti neku veliku razliku?

 

44. Filmovi – citajuci po netu, razumem da moj trenutni sub nije nista posebno. Prilikom kupovine, poslusao sam bio I Dali E12f ali mi je previse brujalo. Bas je bio previse dominantan. Ne znam da li sa audyssey-jem to moze da se resi. Iskreno, mimo toga nisam poslusao ni jedan drugi sub tako da ni ne znam koliko bolje moze da zvuci. Pitanje je, ako uzmem bolji woofer, to ujedno znaci I da je jaci od trenutnog. Da li ce to biti overkill za moju sobu?

 

55. Muzika - Da li “boja” zvuka zavisi iskljucivo od pojacala? Tacnije, ako npr. uzmem Marantz integrisano pojacalo PM8006 I receiver (muziku pustam Deezer HiFi preko receivera). Ako u buducnosti promenim receiver na npr. Denon ili neku drugu marku (koji imaju drugaciju “boju” zvuka), da li ce to uticati na boju zvuka ili ne posto su zvucnici prikljuceni na Marantz pojacalo?

 

66. Muzika – ako npr. slusam preko receivera sa ukljucenim audyssey-jem (da nije pure direct) zbog korekcije sobe, da li ce receiver uticati na “boju” zvuka?

 

77. Muzika – posto su mi I prednji zvucnici stavljeni na small, sa crossover 80hz, da li moze da se stavi da, kada slusam muziku, izaberem da je samo stereo I da racuna kao da su large zvucnici?

 

88. Muzika – ako npr. uzmem gore pomenutu Marantz kombinaciju, u tom slucaju bih muziku slao na receiveru (Deezer HiFi), a PM8006 bi radio kao power amp. Citajuci ovde po forumu vidim da u ovom slucaju isto zavisi kvalitet DAC-a kod receivera. Ako bih uzeo ozbiljniji receiver npr. SR7013 da li bi onda bila velika razlika u slusanju muzike u stereo zvuku? Da li bi mozda Marantz ND8006 bio jos bolja opcija u kvalitetu DAC-a pa da onda imam slim receiver za filmove, a muziku slusam preko ND8006? Ili je najbolje ici na neki odvojeni DAC?

 

99. Muzika – ako npr. uzmem ND8006, sa PM8006, u tom slucaju nema biranja zvucnika large kao ni neke korekcije sobe? Posto mi trenutno bolje zvuci sa audyssy-jem nego na direct (2.0 zvucnici na large). Zvuk mi je nekako otvoreniji. Kada ubacim I sub, onda mi u nekim trenucima previse dominira.

 

 

 

Jos jednom se izvinjavam na dugackom postu, ali gledam da napravim najbolje sto mogu (i da ne komplikujem previse) ako ne treba. Iscitao sam na netu svasta i vise ni sam ne znam :blink:

Npr. ako uzmem Cyrus, on ima integrisani DAC u sebi I mogu da saljem direktno na njega preko Deezera, a ima opciju HT Bypass-a. ALI, ako mi se vise svidi zvuk preko Marantz-a, u tom slucaju bih uzeo Marantz po cenu da moram da investiram dodatno u npr. ND8006 ili odvojen DAC. Kada budem isao da poslusam zvucnike, ponecu pomenutu Marantz kombinaciju od druga.

 

 

Unapred hvala svakome ko bude mogao da odvoji vreme kako bi mi pomogao oko pitanja. :klanjanje

 

 

Pozdrav

Stevan

 

Slika 1.jpeg

Slika 2.jpeg

Slika 3.jpeg

Slika 4.jpeg

Kote sobe.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 50
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Uff, probaću sa odgovorima :)

Veliko je pitanje da li bi Dali Rubicon 5 bili prikladni, što se tiče akustike, za pozicioniranje u tvom prostoru, jer po meni, 3.34m je, u ovom slučaju dužina sobe, prilično malo za pomenuti model zvučnika. Drugo, njegova specifikacija (Sensitivity (2,83 V/1 m) [dB]86.0, Nominal Impedance [ohms]4) potencijalno ukazuje da su dosta zahtevni za pokretanje, tako da nisam siguran, da pojačalo kao što je Marantz Pm8006 (2x70w/8 ohms) može da izvuče maksimum iz njih, ili još gore, da dođe do nekih neplaniranih tehničkih problema. 

2) kako piše u spec oba ova uređaja koriste isti 32-bit AK4458 DAC, i verujem da, ako bi se koristili samo kao AV/Preamp ne bi bilo značajne razlike u zvuku prilikom gledanja filmova. 

5) svaka promena predpojačala sa DAC-om menja zvuk, bez obzira da li bi se koristilo isto integralno pojačalo kao power amp, kao u ovom slučaju. 

8.) isto kao pod dva, Marantz NR1609 i Marantz SR70013 koriste isti DAC, s tim da bi kod stereo slušanja, možda bilo razlike u zvuku u korist skupljeg AVR-a, zbog verovatno boljeg predpojačala. Sa druge strane Marantz ND8006 ima potpuno drugačiji ESS9016 Sabre DAC, koji bi trebalo da je "dovoljno audiofilski".

 

Link to comment
Share on other sites

Alex,

hvala mnogo na odgovorima. :klanjanje

Sto se tice zvucnika, gledao sam taj model posto "nije" mnogo veci od Zensor 5. Sto dovodi u pitanje i da li su i Zensor 5 previse za moju sobu... Ako bih uzeo neki bookshelf, onda nisam siguran da cu imati dovoljno basa za stereo slusanje.

Citao sam da je taj marantz kao extra kvalitetan, da moze lepo da gura sve zvucnike u malim i srednjim sobama, dok za vecu sobu treba gledati nesto drugo. Moju sobu smatram nesto izmedju male i srednje (ako se racuna i onaj dodatni deo u produzetku. Kazu da je Cyrus One (2x100w na 6 ohms) i vise nego dovoljan da gura Rubicon 5 pa sam zato gledao i tog Marantza. Svasta sam citao na netu (zato sam i dosao ovde :))

2. Jasno. Hvala

5. i 8.  Uf, nadao sam se drugom odgovoru :lol: Ovo dodatno komplikuje pricu oko slusanja i odabira. Ali dobro. Svaka stvar pravi razliku. Isto sam tako citao da kablovi uticu na zvuk, pa sam odlucio i uzeo pomenute QED zvucnicke kablove. Nisam verovao da mi je bila tolika razlika.

Da li to isto znaci ako koristim isti receiver, a izvrsim promenu pojacala (kao power amp) da li i tada utice na promenu zvuka?

 

Hvala

Link to comment
Share on other sites

Ako hoćeš stvaro kvalitetan stereo zvuk moj predlog je Naim Atom. Imaš Hdmi ulaz za povezivanje sa TV, ne treba ti strimer, DAC, pojačalo, interkonekt kablovi ni drugi dodaci. Ima klasični stereo izlaz za zvučnike, plus za aktivni sub. Ti Marantzi su meni samo skupa "kozmetika".

Tek povezivanje je savršeno, ima integrisan Spotify, Tidal, Qbiz, HD radio, mobilni telefin služi samo kao daljinski a ne kao izvor zvuka. Sa telefonom veza je preko WiFi, Cromcast, Airplay, Bluetooth, USB, kako god hoćeš.

 

Послато са SM-G960F помоћу Тапатока

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Zdravo! I ja sam imao slične dileme oko odabira AVR-a, sub-a i stereo slušanja muzike, pa ti predlažem da, ako već nisi, pročitaš diskusiju i odgovore koje sam dobio od kolega sa foruma tada, kao i moje izvrštaje nakon slušanja raznih AVR-ova sa mojim zvučnicima u stereo modu i poređenja. Tada sam izabrao Arcam AVR550 jer mi je stereo zvuk bio ubedljivo najlepši, ali ubedljivo. Arcam koristi Dirac Live DSP koji je dosta bolji od Audyssey kod Denon/Marantz, jer manje ubija dinamiku i ne umekšava zvuk. Dakle, posušaj Arcam u Player-u, ako već nisi... mislim da ti uz njega dodatni DAC i setup za stereo slušanje neće trebati. Anthem je takođe u rangu Arcama, dok su svi ostali AVR-ovi ispod, ali sa Anthem nemam iskustva... ali druge kolege itekako imaju, pa verujem da će da se oglase.

Pozdrav i uživaj u biranju! :cheers  

 

 

Link to comment
Share on other sites

@nkrgovic

Jasno, ali i dalje ostaje pitanje da li bi to bilo dovoljno? Kada je spomenuto da li bi 2x100w/4Om-a bilo dovoljno, ne vidim razlog da bih isao na manje.

Ne razumem se i negde citam da W nije sve u pojacalu, da neki koji daju manje W budu bolji zbog boljeg transformatora i drugih komponenti. Na drugom mestu se bas drze W. Ne znam.

 

@NL.

Procitao sam celu temu sto si poslao. Kapiram da je Arcam AVR 550 mnogo bolji od svega sto si slusao (moj Denon necu ni da spominjem :D), ali je pitanje da li si to uporedio naspram pojacala u tom cenovnom rangu? Posto skoro svuda pise i svi pricaju da nikako ni jedan AVR ne moze da se poredi sa pojacalom. Jedan prodavac mi je rekao da je cuo neki Arcam AVR od mislim 6k eur i da je to bio jedini AVR koji je mogao da se poredi sa pojacalom za slusanje stereo muzike. Ali je 6k eur. Ovaj AVR550 je oko 3k eur. Ako vec dajem toliko para, pitanje je da li bi bilo pametnije uzeti neki music streamer za 1.000 eur, a za 2.000 eur uzeti neko pojacalo. Naravno, morao bih da poslusam, ali cisto kazem.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Hi-Fi pocetnik said:

Spominje se da verovatno Marantz od 2x70W na 8 omhs nece biti dovoljno

Moja je pretpostavka da su Dali Rubicon 5 zahtevniji za pokretanje na osnovu brojeva iz specifikacije zvučnika, možda grešim.

Sad sam čitao na internetu u Hifi Pig Magazinu, verovatno si i ti video, da nisu teški za pokretanje:

These are not difficult speakers to drive and you don’t need a megawatt amplifier to provide room filling sound levels.  As you crank the volume up it isn’t easy to get them to lose their grip either, or for them to  start blaring at you.  I ran them with a 60 watts per channel solid state amplifier and a 30 watt single ended valve amplifier in triode mode and both drove the Rubicons more than adequately.

Sa druge strane lik se žali na nedostatak basa, a gde mu ovi iz Dalija odgovoraju 

I contact Dali support, they tell me no inclinate speakers bet make with front parallel to wall and they suggest more power. 

Link to comment
Share on other sites

@AlexBgd

Procitao sam sve zivo :)

Jedan lik je zamenio pojacalo itd. i uzeo Naim Uniti Nova (koje je 80W po kanalu na 8 ohms) i kaze da svira u fulu. Ali i to kosta.

Dobar broj hvali Hegel (H190 itd.) i kazu da je odlicna sinergija sa Dali zvucnicima, ali to isto kosta.

Mislim, Marantz PM8006 sam dao za primer. Nije obavezno da uzmem to pojacalo. Ono kosta 1k eur. Trenutno mi nije problem i da dam 2k za pojacalo ako ce to da odradi posao kako treba. Bitno mi je da ima HT bypass.

Posto sam odlucio da potrosim neke pare na ovo, tek cu ici da poslusam i zvucnike i pojacala. Mozda cu na kraju da zavrsim sa drugim zvucnicima, pojacalom itd. Dali Rubicon 5 sam gledao posto mi se bas svidja zvuk Dali zvucnika. Nego sam imao generlne nedoumice oko strimovanja muzike, DAC-a, "boje" zvuka itd. Pa mi treba objasnjenje oko toga kako bih znao u kom smeru da idem.

Za sada sam skapirao da svaka komponenta utice na boju zvuka, pa mi je onda najbolja opcija da uzmem pojacalo sa HT bypassom, koje u sebi ima DAC i da ima integrisan Spotify, Deezer itd. Na taj nacin eliminisem odvojen streamer, dac.

Npr. Naim Atom. Ali onda gledam, da dajem toliko para, a da je "mala" snaga pojacala.

Onda pogledam Hegel H190 i kao ajde. Ima 2x150W na 8 ohms, DAC, airplay itd. Sa jedne strane mi malo nije logicno da dam toliko para za pojacalo, da bih nakacio 2x jeftinije zvucnike. Sa druge strane, ako uzmem neki streamer za 1k + pojacalo za 2k (jeftinije je, ali dve komponente pa je pitanje zvuka). Trece, upravo sam prvi put instalirao Deezer na komp, pa preko airplay-a saljem na receiver i na svakih npr. 30 sekundi stane da svira na pola sekunde. Upravo citam nesto na netu i jos se neko zali da mu prekida tako Deezer HiFi. Pa onda citam da li airplay i bluetooth mogu da posalju lossless muziku... Pa je onda pitanje da li bi se taj problem resio ako komp, mob, sluze samo kao daljinski, a da pojacalo ima integrisani Spotify, Deezer pa da pojacalo direktno vuce muziku. Hegel H190 nema integrisan Spotify, Deezer itd... Onda gledam sto Arcam AVR 550 ima room correction.

 

Mislim, ni ove moje entry zvucnike nisam cuo kako znaju da sviraju, posto svo vreme slusam na entry level Denon receiveru. Od kako sam odneo zvucnike i probao sa pojacalom i video razliku u zvuku, odlucio sam se za upgrade. Ucim malo po malo, pa sam zato i pisao ovde da bih razresio neke nedoumice i gledao u kom smeru da idem. Isto tako gledam da ne puknem mnogo para za zvucnike i ostalo, ako mi sama soba, zbog akustike, ne dozvoli da cujem to poboljsanje u zvuku ili bude minimalno poboljsanje.

 

Je*ena je ova prica :)

Link to comment
Share on other sites

9 minuta ranije, Delija said:

Bar 80% "boje" zvuka donose zvucnici, akustika prostorije i pozicioniranje (zvucnika i slusaoca).

Trudio sam se koliko sam znao i mogao. Sto se razdaljine tice, napravio sam trougao gde je otprilike ista razdaljina izmedju zvucnika i slusaoca. Sweet spot mi je tacno na sredini i kada tu sedim ne cujem da zvuk dolazi sa leve ili desne strane, vec je zvucna slika tacno ispred mene. Zvucnici su trenutno odaljeni 22cm od zida i mogu jos minimalno da ih pomerim napred. Stavio sam spikeove. Sa desne strane imam zavesu i sliku, iza mene je zavesa do 1/2. Na drugu polovinu treba da stavim biblioteku sto bi trebalo dodatno da utice na akustiku. Na plafonu imam dve plafonjere i gipsane radove pa se nadam da i to pomaze.

Ne znam da li mogu jos nesto da uradim, a da ne oblozim zidove i plafon sa panelima itd?

 

Sto se zvucnika tice, svestan sam da bi novi zvucnici i sa mojim trenutnim receiverom dali bolji zvuk. To sam licno cuo kada sam kupovao moje zvucnike, posto je prodavac nakacio Dali Ikon 6 na isti receiver i u startu sam cuo dodatne zvukove u pesmi koju sam cuo 1000 puta pre toga. Naravno, ti zvucnici bi verovatno previse brujali kod mene.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Hi-Fi pocetnik said:

@NL.

Procitao sam celu temu sto si poslao. Kapiram da je Arcam AVR 550 mnogo bolji od svega sto si slusao (moj Denon necu ni da spominjem :D), ali je pitanje da li si to uporedio naspram pojacala u tom cenovnom rangu? Posto skoro svuda pise i svi pricaju da nikako ni jedan AVR ne moze da se poredi sa pojacalom. Jedan prodavac mi je rekao da je cuo neki Arcam AVR od mislim 6k eur i da je to bio jedini AVR koji je mogao da se poredi sa pojacalom za slusanje stereo muzike. Ali je 6k eur. Ovaj AVR550 je oko 3k eur. Ako vec dajem toliko para, pitanje je da li bi bilo pametnije uzeti neki music streamer za 1.000 eur, a za 2.000 eur uzeti neko pojacalo. Naravno, morao bih da poslusam, ali cisto kazem.

Uh... mnogo široka tema. Ako ćeš podjednako da slušaš muziku i gledaš filmove, onda ti treba AVR. Jer sa stereo pojačalom nema 5.1 (pa naviše) zvučnih efekata, bez kojih zvuk filmova nije isti. Stereo pojačalo ne može da odradi priču kako treba, jer ima samo dva kanala i gledanje filma nije tako uzbudljivo... ali je zato reprodukcija stereo muzike kvalitetnija. Zbog toga ti ja predlažem da pronađeš i kupiš AVR čiji ti se zvuk najviše dopada u stereo modu, jer će ti za početak pružiti više - filmovi dosta bolji, muzika malo lošija, dakle zbirno gledano bolji rezultat. Stereo pojačalo ne podržava višekanalnu reprodukciju, što za filmove nije dobro.  

Sledeći korak su novi zvučnici. A korak nakon toga je možda neko kvalitetno stereo pojačalo koje će prednje zvučnike da pogoni u stereo modu. Ali to treba da bude razvojni put tokom kojeg uživaš u svakom njegovom segmentu. Recimo ja sam kupio AVR, ali nove zvučnike još uvek merkam. A do tada uživam sa ovima koje imam.

Ali da odgovorim na tvoje pitanje - AVR 550 je za stereo muziku lošiji od stereo pojačala u tom cenovnom rangu na koje je priključen kvalitetan izvor. Ali treba voditi računa da na cenu pojačala u tom cenovnom rangu treba dodati i streamer koji će biti u toj klasi kvaliteta... a onda se penjemo na cenovni rang Arcam avr 30 (ili njegovog prethodnika AVR 850) koji si gore pomenuo. Arcam avr550 može da se nosi sa streamerom od 1000 i pojačalom od 2000 eur, odnosno nije od njih mnogo lošiji.

Pozdrav, NL.    

Link to comment
Share on other sites

Izneo sam svoje viđenje, možda ti bude od koristi. Ali svakako na forumu ima neuporedivo boljih poznavalaca koji imaju i jako ozbiljne i AV i stereo sisteme... pa i mene lično zanima šta će oni da te posavetuju, da i ja izvučem neku pouku :)  ...jedan od njih je svakako i kolega @Delija. 

Link to comment
Share on other sites

Slazem se sa kolegom ;)

Ako su filmovi 50% upotrebe sistema, i po meni je bolje za slican novac imati solidan stereo i solidan surround sistem, nego imati samo dobar stereo sistem. Ali, da bi se doslo do toga mora da se puca na AVR vise klase, poput pomenutog Arcam-a (ili Anthem, Audio Control, Lexicon...). Japanska "ekipa" u vidu Yamaha, Marantz, Denon, Onkyo, Pioneer... ne pruza taj kvalitet za stereo. NAD je isto zanimljiva varijanta za malo manje para, ali im pouzdanost nije na nivou.

Druga varijanta sa razdvojenim stereo i surround sistemima i HT bypass-om jeste bolje resenje, ali kad se stavi na papir - moze ozbiljno da naraste cifra.

Inace, moje misljenje je da u stereo zvucnike treba spucati maksimalno moguce para, a ostatak zidati oko njih. I to vazi i za stereo i za surround sistem.

Link to comment
Share on other sites

7 sati ranije, Hi-Fi pocetnik said:

Znaci da nije sve u watima. Kako vreme prolazi, vidim da sve manje znam :D

 Gledaj, jeste, ali je pitanje kako ih meris. Jedno je ako kazes 70W na 8Om-a, sa signalom od 1kHz i dok THD ne predje 1%, a drugo ako je 40W ali signal 20Hz-20kHz sa distorzijom ispod 0.1% .... Standardi za merenje nisu uniformni. Dodatno, tebi uniformna snaga nije jedino sto je bitno, mnogo ti je bitnije kako pojacalo reaugje na impulsne efekte i kako reaguje na fazne pomeraje - ti neces slusati na vise od 5W kontinuirano u svakom slucaju. Ovo posebno treba obratiti paznju kod AVR-ova, gde se snaga cesto meri dok radi jedan kanal (sic!) - efektivno dajuci istom sve sto (uglavnom slabo) napajanje moze da pruzi. Zato, kad poteras 5 kanala odjednom (ili vise) Arcam deluje bolje - zapravo ima vise snage.

 

Link to comment
Share on other sites

Nije ni Arcam sampion kada je to u pitanju - pogotovo sa Dirac-om koji radi korekciju i do 10 dB. Ume da se lagano ugasi prilikom glasnijeg slusanja. 390-tka je vrlo podlozna tome, 550 malo manje - tek 850 sa Arcam-ovom G klasom pojacala ne pravi probleme.

Resava se lako:

- ne koristi se toliko glasno (ovo je 99.99% dovoljno za ovu prostoriju),

- vodi se racuna da Dirac "ne pretera" sa pozitivnim korekcijama - pogotovo ako se frekventni opseg korekcije poklapa sa opsegom na kom je impedansa zvucnika na niskim vrednostima.

- doda se power amp.

Link to comment
Share on other sites

Hvala svima mnogo! :klanjanje

Prvo cu da vidim onda taj neki ozbiljniji receiver i zvucnike, pa drugi put pojacalo. Naravno, slusanje je glavno.

Sto se tice navedenih receivera, jedino vidim da u Player-u ima pomenuti Arcam AVR550. Da li ima kod nas negde gde mogu da poslusam preostale modele (Anthem, Audio Control, Lexicon) ili neki drugi Arcam?

 

Da li je moguce da mi prodavnica dozvoli da zvucnike ponesem i poslusam kod kuce? Ako je potrebno, mogu da dam depozit u full iznosu ili kako god, da se oni osiguraju. Kakvo je vase iskustvo?

Ovo bih prvenstveno radio da vidim oko bookshelf zvucnika sa sub-om vs floorstand.

 

Zamolio bih jos za pojasnjenje oko pitanja 1 i 3, ako neko moze da odgovori da i tu razresim dilemu. :)

Link to comment
Share on other sites

Znaci da nije sve u watima. Kako vreme prolazi, vidim da sve manje znam
Pa najjače Naimovo integrisano pojačalo Supernait je mrcina od 14kg i ima "samo" 80W.
Upoređivati ih sa Denonovim ili Maratzovim npr 100W je neozbiljno.
Imao sam Marantz pojačalo, doduše stariji model PM68 od 12kg i 95W po kanalu, ništa to nije jače od Naimovih 40, sa istim B&W zvučnicima. Plus grijanje Marantza je znatno znatno veće, Bowersi su relativno zahtjevni zvučnici.
Za ilustraciju snage 40W, dogodio mi se propust-nezgoda, sa uključivanjem pojačala na 100% snage, u dnevnoj sobi od 25m2 bilo je to vrlo bolno iskustvo, srećom Bowersi su izdržali bez oštećenja (za uši nisam siguran).

Послато са SM-G960F помоћу Тапатока

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...