Jump to content


Potrebni saveti za akustički tretman prostorije i nove komponente


Gile

Recommended Posts

Pretvaranje HiFi sobe u radnu sobu je dovelo do kompromisa da će se HiFi smestiti u dnevnu sobu u relativno skoroj budućnosti. Kada prođe malo ovo koronarno ludilo radiće se novi parket u dnevnoj sobi (gospođina želja),  i akustički tretman koliko je to moguće za ovakvu prostoriju (moja želja). Osnova prostorije je u prilogu. Pretpostavite da u sobi ne postoji ništa od nameštaja, i slobodno predložite gde staviti bass trapove, deflektore, nameštaj, zvučnike itd. U sobi mora da se nalazi TV (sic) dijagonale 50", polica sa PS4 i STB, sofa, dve fotelje, stočić i biblioteka dubine 50 cm duž celog kraćeg zida od 3.6m. Svi elementi koji su u vezi sa poboljšanjem akustike moraju biti fiksni (jedan od kompromisa, ipak je dnevna soba).
E sad, uređaji: ostaje Technics SL-1700 (uz mogućnost da se kupi možda novi SL-1200 MK7), kupuje se jedan novi stereo risiver ili all in one komponenta (streamer, android i iOS connectivity, DAC - još jedan od kompromisa). Ta komponenta treba da ima što klasičniji dizajn, i da bude srebrne/šampanj boje (takođe kompromis). Zvučnici mogu da budu floorstanderi ili bookshelf na stalcima (poželjnije, ali ne obavezujuće), boje drveta ili beli (jeste, kompromis).

Budžet za same HiFi komponente (bez gramofona) je 2500€. Do sada mi je u uži izbor ušla Yamaha R-N803D. Idem u sredu da je slušam uparenu sa MA Silver 100, MA Bronze 5006G, i još nekim PSB floorstanderima (te zvučnike nikada nisam čuo). Od zvučnika bih još razmatrao Wharfedale Evo 4.2, Evo 4.4. i Diamond 11.3, kao i Dynaudio Emit 20. Dynaudio slušam u četvrtak, nemam pojma sa kojim pojačalom, ali ću valjda moći da steknem nekakav utisak. Wharfedale idem da slušam u subotu najverovatnije, to nisam još uvek dogovorio. Ako imate neke predloge šta bih još mogao da razmotrim, bio bih veoma zahvalan.

 

 

 

IMG_5202.jpg

Link to comment
Share on other sites

Zahvaljujem na predlozima za pozicioniranje, moram da priznam da mi prvi predlog kolege @pompi nije pao na pamet, a u principu mi se sviđa. Ideja da sve ide do šireg zida bez prolaza (predlog by @petarjovic) je takođe interesantan. U obzir može da dođe polovan all in one. Zvučnici bi trebalo da budu novi, ne umem da kupim polovne zvučnike, ali nisam isključiv.

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Gile said:

Do sada mi je u uži izbor ušla Yamaha R-N803D. Idem u sredu da je slušam uparenu sa MA Silver 100, MA Bronze 5006G, i još nekim PSB floorstanderima (te zvučnike nikada nisam čuo).

Pretpostavljam da ćeš ići u 4Audio, pa usput možeš da pogledaš i poslušaš NAD C 368 sa BluOS modulom. Bolji je od te Yamahe, ali i skuplji.

Sad videh, ako su u opciji i polovni zvučnici, možda razmisliti o Hegelu H95.

Link to comment
Share on other sites

Ja sam za prvu varijantu. Ovo iz prostog razloga što je tako akustički ispravnije da zvuk ide duž dužeg zida. Čak je bolje i kad se drže otvorena vrata tako.

Na policu stavljati knige u cik-cak varijanti, tako da izmedju knjiga bude zazor od 7-8cm. Ovim se dobija difuzor od nameštaja.

Iznad radijatora kod vrata staviti još jednu policu sa cik-cak knjigama tako da postane difuzor.

Na prvi levi prozor staviti mobilni apsorber. Ispravno je i na drugi u dogovoru sa ženom.

Pored desnog zvučnika na zid okačiti sliku-apsorber. Staviti ga u visinu tako da upija zvuk visokih i srednjih.

Izbegavati sexy-cool-chic-trendy materijale u sobi tipa staklo, metal, plastiku,kamen...sve što je veštačko. Ovo iz razloga što zvuk poprima ton od odbijenog materijala, a ovi materijali imaju jako loš ton. Najveći deo borbe audiofila da dobiju odgovarajući zvuk leži u tome što im ovi materijali ubijaju ton - onda sledi dugogodišnja borba menjanja uredjaja dok je problem u nameštaju.

Znači drvo i prirodne tkanine. Ispred zvučnika mora da bude neki tepih.

Izbegavati gipsane zidove i cool spuštene plafone.

Link to comment
Share on other sites

U drugoj varijanti staviti sa desne strane policu sa cik-cak knigama.

Na prozore staviti neke mobilne apsorbere.

Iza kauča polica sa cik-cak knigama ili kupiti neke difuzore preko koje ide jako tanka tkanina sa nekim lepim motivima.

Iznad radijatora isto što i iznad kauča.

Iza zvučnika staviti neku difuziju ako se može. Kod mene je tako recimo, pa ako se može...

Sve ostalo važi što sam napisao u prvom javljanju

Link to comment
Share on other sites

@Zvukoljub Hvala na predlogu, znao sam da sam nešto propustio :) NAD C328 + BlueOS nije toliko mnogo skuplji da ne bi mogao da uđe u razmatranje, tako da ću dogovoriti da čujem i njega, mada nisam siguran da postoji srebrni finiš. Hegel otpada, u tom slučaju moram da kupim i phono preamp. 

@vdzele hvala na detaljnim savetima, ovo mi stvarno puno znači. Sledi ozbiljno istraživanje tržišta, sad bar imam od čega da počnem :) Otpada gips & co svakako, samo prirodni materijali.

Link to comment
Share on other sites

Žene, kao estetska bića, su poznate po tome što vole da kindjure prostor oko sebe sa malim detaljčićima. To su obično mali predmeti, recimo neke lutkice, figurice, ili malo cveće. Ovi predmeti mogu strateški da posluže tako što se stave na police i igraju ulogu difuzije. Izmedju mora da bude min razmak od 5-6cm.

Ako se žena buni što si joj uniformno rasporedio figurice, ili si sam dodao svoje - reci da je to tebi tako lepše. Nemoj joj reći pravi razlog.

Difuzija od drvenih predmeta je najbolja stvar za zvuk, snjima je teško preterati da se dobija kontra efekat. Apsorbcija je nužno zlo samo kod prve refleksije na bočnon delu zida kod zvučnika. Dalje dodavanje apsobcije mora vrlo oprezno da se radi, po mogućnosti izbegavati.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, vdzele said:

Ako se žena buni što si joj uniformno rasporedio figurice, ili si sam dodao svoje - reci da je to tebi tako lepše. Nemoj joj reći pravi razlog.

Moja žena je matematičar, tako da prihvata uglavnom(u 99% slučajeva) bilo koje racionalno objašnjenje (koje je logički ili matematički dokazivo). Figurice ređamo deca i ja, ona voli Bauhaus pincip - less is more. Ubedio sam je da biblioteka ne treba da ima drvene/staklene frontove, čak sam i prihvatio da redovno čistim prašinu odatle (razumem i nije mi teško, imam super usisivač za tu namenu).

@Misko81Wharfedale Linton mi je vrlo lep, cenovno je OK. Moram da istražim sa kojim se risiverima lepo uklapa, pre svega da li bi NADC368 + bluOS to lepo vozio. QA je interesantan, ali su mu stalci previše masivni, bar na fotografijama. Videću ih svakako, na listi su za razmatranje, hvala.

Link to comment
Share on other sites

Slušao sam pre dve godine Cambridge Audio Azur 680 u kombinaciji  sa Dali Zensor 5, to je mnogo lepo zvučalo. Vidim na Audiofil sajtu da su cene za CA otišle solidno gore, za Dali ih više nema. Zatražiću mailom cenovnik, pa ako se uklapam pogledaću, što da ne. O Dali zvučnicima, sem Zensor serije, ništa ne znam.

Link to comment
Share on other sites

CXA81 ima solidno jaku cenu (par hiljada jeftiniji od NADC328+BluOS), i nema phono sekciju (i fenomenalno izgleda), tako da teško da će ući u uži izbor. S druge strane, Dali Oberon 7 imaju vrlo lepu cenu, ići ću da ih čujem svakako, jedno iskustvo više.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Malo se odužilo ovo preliminarno slušanje. Uspeo sam da čujem i NAD C368 i Yamahu R-N801D, u kombinaciji sa MA Silver 100. Izvor je bio BlueSound Node 2i u oba slučaja.

Node 2i je jedna fenomenalna sprava, softver je odličan, integracija sa Tidalom beskprekorna. Nisam imao prilike da probam Yamaha MusicCast, međutim to je sada nebitno. NAD ima prilično neutralniji zvuk, i što je najvažnije, bez ikakvog klipinga, tako da bih svakako kupio njega. S druge strane, MA je ostavio nekako osrednji utisak, praistorijski Heybrook point five meni zvuči bolje (moguće je da sam i totalno gluv, ne sporim). NAD je, dakle, za sada, prvi izbor. Yamaha nije uopšte loša, naprotiv. Za taj cenovni rang ona pruža fenomenalan zvuk, ima brdo opcija za povezivanje. S druge strane, zvučno teško može da osetno nadmaši ono što sam već imao, a ideja je da se ide ne nešto bar malo bolje.

Čuo sam i Dynaudio Emit 20, u kombinaciji sa Electrocompaniet IC-1, izvor Metronome CDP. Kako se to lepo čuje, to je san snova. Po ceni je vrlo blizu kombinaciji NAD + MA, s tim što bi mi u slučaju da se odlučim za EC trebalo i gramofonsko pojačalo i strimer, a to već ozbiljno prelazi planirani budžet.  S obzirom na to da EC pravi vrlo ozbiljne sprave, to znači da bi u jednom trenutku trebalo da kupim i neki gramofon tog ranga, i to onda otvara Pandorinu kutiju. NAD može prilično lepo da vozi EMIT 20,  a ne odskače toliko očigledno od Technicsa, tako da mislim da bi to mogla biti dobitna kombinacija. Ostaje da čujem Još Dali Oberon 7 i Wharfedale Linton, pa da se reši.

 

Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, Gile said:

Ostaje da čujem Još Dali Oberon 7 i Wharfedale Linton, pa da se reši.

I ostaje da sačekaš da počnu da prave NAD u silver varijanti :D

Dali zvučnike možeš da čuješ i u Impulse Hi-Fi Audiju, a kad si već tamo, Elac... da ne bude da ti nismo rekli.

Ne uspevam da nađem Electrocompaniet IC-1, jesi siguran da si naveo tačnu oznaku? Znam za ECI i PI modele.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...