Jump to content


Focal Listen : Utisci i Tuning (aka. Kako da zvuce baaaas mnogo lepo)


lucas

Recommended Posts

Pozdrav forumaši,

 

Još kao klinac sam bio oduševljen Focal brendom. Kad sam prvi put video GrandeUtopia, nekako mi je Focal ostao kao HiEnd HiEndova.

do sada sam slusao svašta. Počeo sam sa sony 'mini linijom', koje su bile popularne 90tih. Zatim sam presao na panasonic kutije, sa pojacalom, a zatim toga na jako jako jako dobre DIY Peerlees kutije, sa 1 visokim , ogromnim basom i dva srednja. Te kutije su za mene mozda cak i svirale najbolje od svega sto sam cuo, ili su mi bar jako drage. Njih sam vozio na Onkyju A80 valjda, a nakon toga na ReVoxu A50, koji je zaista fantastican. Nekon toga sam presao na vrlo zanimliv setup Yamaha risivera, Yamaha Woofera i Bronzanih Monitor Audio zvucnika, sa jako zanimljivom slikom, i interesantnom prostornoscu zvuka. Od slusalica, osim klasicnih ajfon, nekih panasonic sa onom gumom i slicno, glavne su bile Bang&Olufsen Form2, koje jako volim, mada mi se zeznuo onaj sundjer na njima *(ako neko zna gde bi mogao da se zameni nek javi).

Uglavnom - pre nekog vremena sam pozeleo da se malo ponovim, i nakon dileme izmedju Sanhajzera i Focala izabrao Focal , priznajem dobrim delom zbog brenda, ali i zbog toga sto Sainheizer nije bio dostupan u tom trenutku.


Utisci? Fokal je vrlo transparentan, zvuk je cist i jasan, veoma detaljan, ali za moj utisak malo previse precizan, visoki su dosta naglaseni, i nema one slatke mekoce na koju sam navikao - posebno sa ReVox-om i Peerlees Kutijama. (ReVox A50 je poznat po slatkom zvuku).

 

Elem, hocu da sa vama podelim jako zanimljiv setup za Focal Slusalice, koji meni licno čini da njihov zvuk bude zaista neodoljiv, ali rešava i neke probleme kao što je zagrevanje kožnog sudnejra nakon dužeg slušanja.

Setup se sastoji iz dva 'dela', jedan je da slušalice ne držim centrirane na uvetu već malo pomerene u stranu, tako da sudner i koža u stvari delom prekriva ušni kanal. jako je zanimljiv efekat gde se blagim pomeranjem slušalica malo menja zvuk, pa možete da 'in the fly' korigujete zvuk kako želite  - da stišate visoke, ili ih pojačate, učinite bas prodornijim ili mekšim, uz pojačavanje tj stišavanje zvuka takdoje. Dobijeni efekat čini da muzička slika deluje šire, da se oseća veća prostornost u zvuku, ali i da zvuk nekako bude čistiji, i sa više harmonije, do čega valjda dolazi interpolacijom talasa kroz sudjer slušalica.. 

Druga stvar - je sledeći EQ setup  - perfektan za Focal Listen. Nešto mekši visoki, nešto prodorniji bas.


DAC, je dac MacBook Pro-a.

Rezultat - je apsolutno perfektan zvuk. Čist topao, melodičan, dinamičan.
 

Screen Shot 2020-11-25 at 9.37.16 AM.png

Link to comment
Share on other sites

Da svakako, svakako se usviravaju jos uvek. Mada, ovo vezano za pola uveta ima jos jedan benefit - a to je da nekako secam neki pritisak u usima kad ih drzim normalno. Focal Listen su zatvorene slusalice, i imam utisak kao da mi nekako pomeraju bubnu opnu bukvalno, sto u sustini i rade - jer prave vakum. A to mi se bas i ne dopada, pa kad ih stavim na pola prakticno budu polu otvorene :)

U sustini solidno zvuce na MBProu. Probacu da ih bocnem u Yamahu posle, pa da uporedim zvuk, verujem da ce biti razlike. Mada, za moje potrebe to u stvari nije bas prakticno - vise su mi za uz komp.

Inace, nije los zvuk samo je ovako bolji, tj malo su im jaci visoki - cinjenica.
Njihov Pro model je bas nahvaljen kao vrlo 'objektivan', stim da mi je bas ujka pricao da ta 'objektivnost' koji oni u studiu jure - monitori - nije bas najsjajnija za hifi / audiofile :)

Link to comment
Share on other sites

 To sto si se potrudio da podelis sa forumasima svoje utiske i to sto si uradio je, po meni, za svaku pohvalu! Stvarno.

 S'druge strane, vecina ovde kad slusa slusalice, koristi neki uredjaj koji u sebi ima DAC i pojacalo za slusalice - jer su bolje slusalice cesto zahtevnije za pokretanje nego izlaz sa racunara. Samim tim, retko ko ce ovde probati nesto slicno. Vodi racuna da ima jako povoljnih resenja ovog tipa...

 U svakom slucaju, nije lose da razmislis da negde probas svoje slusalice sa nekim externim pojacalom - mozda se prijatno iznenadis sta mogu. Za pocetak, cekamo utiske sa Yamaha risivera koje si obecao - kao i informaciju koji risiver. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

zdravo, imam jedan update vezano za zvuk focala. ko god da je komentarisao da MacbookPro nije dobar izvor zvuka bio je u pravu. malo sam iznenadjen, da budem iskren - da MBP zaista NIJE dobar izvor zvuka, jer apple inace veoma drzi do kvaliteta zvuka *eto nove sluske - i evo navescu vam zanimljivost - iMac na primer ima OPTIKU!! na audio jack izlazu. dakle, pravljeni su za muzicku produkciju, gomila DJ-eva ako ne i SVI DJevi zapravo koriste MBP za pustanje muzike, korsiti se u muzickoj audio i filmskoj industriji i sve ostalo. prosto ocekivao sam da im je izlaz izuzetan.

 

No. Probao sam sluske na AJFONU. ou jes. na onom sto nema headphone jack. I COVECE. WOW.

 

 

U stvari tu se vidi PRAVA vrednost ovih slusalica. Dakle Focal Listen se vozi na ajfonu - apsolutno BEZ ikakvih problema. Ono sto mi je do sada smetalo kod njih, nekako kao da se izgubilo kad sam ih stavio na ajfon. I to na ajfon da! najnovji ajfon 11 - nista vise od toga. pitam se kako bi zvucale zapravo na audiofilskom headphone ampu.. mada dobri ampovi su dosta skupi, ali nije to sustina. sustina je da headphone amp imas kuci - a kuci mozes da imas i lepo zvucnike, ne trebaju ti sluske. prednost FOKAL LISTEN -a je to sto mozes da ih nosis sa sobom a ne moras da se drndas sa DAC-om, sa AMPom i slicno. zvuce SJAJNO preko ajfona. kapiram da bi zvucale jos sjajnije na necem boljem. no zvuce sjajno. to je poenta.

 

Cak sta vise, bas je nekako jaci. dal su se usvirale, ili ajfon prosto ima kvalitetniji izlaz, … verovatno tj sigurno oba.

 

I dalje mi smeta zagrevanje koze nakon tipa sat ipo dva slusanja. jbg. to je tako sa koznim. kome smeta nek kupi PRO verziju, ali meni je ova lepsa…

 

Sta jos… pa nista. izuzetno detaljne, a zvuk je psotao mnogo sladji i lepsi na ajfonu.. ispade da je MBP bas los izvor… mozda to ne treba da cudi na rkaju krajeva..  ono sto me vise cudi je da ajfon 11, koji nema headphone jack, zapraov ima izuzetno kvalitetan DAC i pojacalo za jedan telefon. zvuk je sajajan. poredili smo sa nekim androidima, i ajfon je neporedivo bolji.

 

TLDR : Sjajne su sluske za slusanje na telefonu bez dodatnog pojacala. To im je glavni benefit zapravo. 32 oma su, tako da obican telefon moze veeooomaaaa lepo da ih vozi.

ali treba naci kvalitetniji telefon - neki flagship - pozeljno apple, jer su poznati po kvalitetnu.. sto je kod androida diskutabilnije...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...