Jump to content


Meridian M20


popaj

Recommended Posts

Spletom okolnosti (ne baš dobrih), kod mene se trenutno nalazi Meridian M20. Pošto se radi o aktivnim zvučnicima, zanimaju me dve stvari. 1. Da li prilikom isključivanja pretpojačala treba svaki put isključivati i prekidače ne zvučnicima, tj pojačala u njima? 2. Na poledjini zvučnika se nalaze ovi prekidači na slici. Čemu služe?

 

20201115_192929.jpg

20201115_193253.jpg

Link to comment
Share on other sites

23 minuta ranije, popaj said:

Na poledjini zvučnika se nalaze ovi prekidači na slici. Čemu služe?

Piše lepo sve u uputstvu, a na kutiji ima ta tablica kao podsetnik. Tu je neki ekvilajzer da podesiš frekventni raspon i za to su prekidači 2-5. Prekidač 6 je za smeštaj zvučnika na stalak ili policu. Prekidač 7 je za balansiran/SE ulaz. Prekidač 8 je ground braker. Samo prekidač 1 je misteriozan, "music sense" šta bi to moglo biti pitam se, da nije loudness?

https://www.meridian-audio.info/public/m20_instruction_manual[380].pdf

Ako se ne čije ništa pri uključenju prepojačala, i ne skakuću membrane, verovatno ne treba gasiti te zvučnike nikad, jedino ako se duže ne sluša. Ako je napon u mreži veći od 220VAC, prebaciti primar na 240VAC za svaki slučaj.

Pages from m20_instruction_manual[380].jpg

Link to comment
Share on other sites

Dobro su ti podeseni zvucnici. Za postavljanje na postoljima i za prirodni odziv.

 

Ti prekidaci od 2 do 5 su neka vrsta ekvilajzera. 6 je za izbor polica ili stalci. 1 je najverovatnije da se ukljucuju automatski kada dodje signal.

 

Ako ti stoje na polici prebaci prekidac 6 u suprotan polozaj.

 

Slusao sam te zvucnike. Jako sollidni, pogotovo sa cevnim preampom. Pravio sam kablove jednom prijatelju.

 

 

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, zeljko1974 said:

Hvala.

Volim i ja vas.

Mozda sam neznalica, ali nisam uobrazen i umisljen, sto je bitna razlika izmedju nas dvojice .

Ovo mi je hobi i ne gledam  da lupnem kad kod stignem svakoga p nosu. Ego and sujeta ......Zexx.

 

Ima mnogo stvari za koje mogu da kažem da ih znam, i još više onih drugih, koje ne znam. Razlika između tebe i mene je što ja kad ne znam nešto pa mi neko ukaže na to, umem da priznam da ne znam ili da sam pogrešio, i da se zahvalim što sam naučio nešto novo umesto da branim svoje neznanje do poslednje kapi krvi ili bacam trule forice. Čiji ego je ovde došao do izražaja sam proceni...

Link to comment
Share on other sites

Види овако драги колега са  форума,   све те свађе, препирке и сличне ствари које су врло честа појава на форуму гледам да избегнем неким смешним доскочицама.

Ок, неком то не одговара.

Али никог нисам назвао незналицом, никог нисам увредио, понизио .....читам  форум  већ дужи низ година па могу поприлично сигурно да тврдим да ви спадате у ту групу корисника форума који држи до свог нивоа знања и чврсто је укопан у свој ров и у стању је да код супротног мишљења реагује бурно. Зашто, не знам.

Зна се шта је бас рефлекс отвор, зна се шта је вариовент, меридиан је то објаснио на овим кутијама у неком свом оригиналном решењу ,да ли је први то урадио, немам појма а нит ме баш нешто интересује. ја сам само скренуо пажњу да је то фабрички постављено и да није препоручљиво да се те цевчице уклоне.

Ето кад сте тако елоквенти, изволте објасните разлике између вариовента и овог примера код Меридиан М20.

Link to comment
Share on other sites

Opis Meridian M20 bas-refleks portova:

"The system is bass-reflex loaded by a multi-duct port, 50mm diameter. The ducts are formed by a packing of drinking straws, a technique used by Meridian and by Celef/Proac for some years now. The straws make the airflow more laminar and more symmetric, especially at higher powers, thus helping to reduce audible distortion."

DYNAUDIO opis varioventa:

https://site.diy-loudspeakers.com/images/datasheets/loudspeakers/dynaudio/VARIOVENT/DYNAUDIO_VARIOVENT.pdf

Za one nestrpljive, dajdžestirana verzija:

"A cabinet construction with VARIOVENT must not be mistaken for a bass-reflex box. This often is inclined to a voluminous and inaccurate bass response. To the contrary, the VARIOVENT causes a more clear and well defined bass response."

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, zeljko1974 said:

Још да сте нам рекли која је фреквенција отвора код Меридиана,а која код Дајнаудија / вариовент....

ti lupi neku totalnu glupost i neistinu (kao i obicno) i objasnice ti i to.

 

ti si inspiracija da te covek zalepi istinom i znanjem.

(ti to zoves ego i sujeta)

Link to comment
Share on other sites

Mislim da je poznato da Bassreflex i Variovent (aperiodic damping uopšteno) rade vrlo različito, treba samo pogledati dijagram impedanse za jedan i drugi sistem i sve će biti jasno. Lično sam pravio i jedno i drugo i  treće (čisto kompresione kutije), pa mogu reći da je Variovent kao princip odavno napušten, što je šteta jer ipak daje bolji bas od kompresione kutije.

Link to comment
Share on other sites

Још да сте нам рекли која је фреквенција отвора код Меридиана,а која код Дајнаудија / вариовент....

Variovent je bliži kompresionoj kutiji nego bass reflex-u, zapravo je podvrsta kompresione kutije. Bass reflex je tu da rezonira i dopuni odziv drajvera na "tjun" frekvenciji (obično tamo gde drajveru opadne odziv, trebalo bi gađati Fs drajvera u kutiji ali ima i drugačijih izvedbi) i spada u kutije četvrtog akoustičkog reda, tj posle "tjun" frekvencije, odziv opada 24 dB po oktavi. Bass reflex se uključuje sa jednom periodom zakašnjenja i sa jednom periodom zakašnjenja se zaustavlja u odnosu na drajver, pa tu dolazi do faznih izobličenja, ali smo na ta izobličenja na niskim frekvencijama jako neosetljivi.

Variovent nije tu da rezonira već da kontrolisano pušta vazduh u i iz kutije i da time "laže" drajver da misli da se nalazi u većoj kutiji i tu se dobija veća ekskurzija drajvera i samim tim veća efikasnost zvučnika na nižim frekvencijama i variovent izvedbe spadaju u kutije drugog akoustičkog reda, tj nakon Fs drajvera u kutiji, odziv opada 12 dB po oktavi.

Ovo bi bile osnovne razlike, dakle, poprilično su različite izvedbe u pitanju.

 

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...