Jump to content


Kvalitet pre-outs na AV risiveru?


drsimic

Recommended Posts

15 minutes ago, Gruja said:

Nema ovde analogije sa gitarama, gde ipak ima i ručnog rada, završne obrade, kvaliteta drveta... Sve malo "maglovite" kategorije. Ok, stave i bolje čivije, magnete, potenciometre na USA gitaru.

Ukratko, integrisano stereo pojačalo ima u sebi 2 mono pojačala snage, i pretpojačalo. AV risiver ima: x pojačala (7.1 kanala i/ili podrška za drugu zonu...), DAC za isto toliko kanala, strimer, neki video processing sa ulazima/izlazima, razna audio procesiranja i kodeke, pa samo koliko mora konektora da ima... Vidiš koliko ima toga više od običnog hi-fi pojačala. Ako AV risiver košta 500-600e, koliko od te cifre ode za sve ostale delova, a koliko ostane za onaj pojačavački deo, i to kad podeliš na broj kanala da vidiš koliko ispadne za ona dva kanala koja su ti bitna u muzici? Verovatno bi ispalo da se meri sa hi-fi pojačalom od 200e. A hi-fi pojačalo od 200e je konfekcija gde se gleda ušteda svakog centa, pa su time i AV risiveri od 500-600e isto konfekcija.

 

Ja sam shvatio da je kolega rekao za Marantz PM6006 i slicne da je konfekcija, za to sam pitao da li vredi... Jasno mi je to da je AV risiver tog ranga konfekcija za stereo. Za neki surround, ne preterano glasan, kontam da je podnosljiv. Proizvodjaci risivera bi napravili pravu stvar, za nas bar, ali ne i za sebe, verovatno, da lepo naprave odvojeno pojacalo i ostatak, pa kupis jednom krsteno multikanal pojacalo, a ovaj procesorski ostatak je ono sto zastareva, pa to zamenis... Znam da prave av preprocesore, ali neke preskupe, a sigurno je da bi mogli i jeftinije, iste ove koji su u tim konfekcijskim AV risiverima. I jos kad bi dodali digital out sa AV risivera... Ali verujem da to namerno ne rade.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 57
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

AVR Denon 3500H ( ako nađeš) ili AVC 3700H (nov iz mađarske), ako kinta dozvoljava onda  X4500H  ili AVC 4700H.

Power AMP za Frontove ( tu biraj, ima u ponudi barem njih puno). Može i polovan, očuvan, uz probu. Opcija sa integralcem koji ima direct/avr IN je najbolja ali ako ne kupuješ Marantz PM8006 najmanje onda i nemoj ( nov je oko 1000e).

X3500H ili X4500H i njihovi naslednci pružaju mogućnost konekcija , povezivanja, kvaliteta slike i zvuka za uložen novac najviše. I ja sam se sam mučio raznim upgrade-ovima ali ova kombinacija ako žeiliš surround dorastao novim zvučnim formatima u filmovima i sa druge strane vrlo dobar stereo ( imaš posebna podešavanja za 2ch playback) je stvarno ok, za novac koji si pomenuo. Mučio sam se dok nisam krenuo sa FLAC fajlovima,Spotify streamingom i Deezerom.....Izvor zvuka presudan.

Zvučnike sam zaboravio da li već imaš...? Kreni od frontova, probaj kako sve to zvuči.

Član gruja je u pravu ( u prvih par postova), sve treba da se čuje pre kupovine ako može i najbolji stereo zahteva sve posebno...Ali i kompromis sa AVR i power amp-om je nešto u čemu može i te kako da se uživa.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Da prijavim sta sam na kraju uradio.

Odustao sam, zasad, od AVR. Kupio Dali Oberon 5 zvucnike, pojacalo Marantz PM6007 i strimujem FLAC-ove preko Sony BR Playera, digitalnom Coax vezom. I to radi posao odlicno, za moj pojam, i sto se tice muzike, a i filmova. Kad se bas pozelim 5.1, ukombinujem to sve sa ostatkom starog sistema, i to zvuci sasvim OK :) A doci ce i AVR na red.

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, nikolino said:

@drsimic Da li si zadovoljan Dali-Marantz kombinacijom? Jesi li poslusao jos nesto poredjenja radi? Deluje mi da si izabrao dobru kombinaciju. Ima li Marantz dovoljno snage?

Iskreno, nemam iskustva sa kvalitetnim sistemima, pozicioniranjem itd... Slusao sam u prodavnici Marantz-a sa SVS Prime Towers. Sto kazu, Dali je ugodan za slusanje, sve zvuci lepo, a nije previse analitican. Basa ima iznenadjujuce mnogo, cak i kad ga drzim metar od zida. A posto ga drzim i blize, stavio sam mu malo sundjera nazad :) Uglavnom, lose mi je pozicioniran u svakom pogledu, pa ni ne ocekujem neke scene i slicno, ali radi i ovako lepo. Dali nisam pre toga slusao nigde, ali mislim da je dobra kupovina za te pare. Marantz ovaj novi, 6007, u odnosu na stari, ima bolje kontrolisan bas, tako kazu, a tako mi se i cini, slusao sam oba, a kazu da je i malo izgubio na nekim srednjim, tj kvalitet glasa... Mozda, ali to vec ne primetim... DAC mu je dobar, a kazu i Phono ulaz, ali to nisam probao. Sad, znam da je to neka entry HiFi klasa, ali meni je to sasvim dobro. Da sam mogao nabaviti za slicne pare, jedino bi mozda bio bolji Cambrdige Audio CX60, stari model, ima napolju. Novi je vec znacajno skuplji. Uglavnom, Marantz nije preterano agresivan sa visokim, pa je dobro uzeti zvucnike koji hoce da daju visoke... Nekad mi se ucini da nema dovoljno visokih, ali zapravo takva je produkcija... Sad vidim dosta uticaja same produkcije pesme. Da, ima snage, bar za neko normalno i malo jace slusanje. Ne znam da li sam ga odvrnuo preko 45%, ali tu je vec glasno za stan i komsije, i dobro zvuci. 

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Da ne bih otvarao novu temu, mislim da je bolje da se nastavim na ovu postojeću u nadi da se niko neće naljutiti.

 

Pokušaću objasniti moju problematiku najjednostavnije moguće . Prvo totalni sam amater što se tiče kvalitetne opreme , ali moram od nečega da počnem, Suštinski znam šta želim ,. ali da li to mogu i da izvedem , nadam se da ćete mi pomoći. Do sada sam koristio neki Logitech 5.1, za komp , koji je manje više, svoj posao obavljao korektno za moje potrebe. Zvuk koji daje mi nije baš po meri što se tiče muzike ali ok.

Dobio sam Pioneer AV risiver VSX-923-K. Da li na njega mogu da povežem i Komp i TV, takoda sve ide preko zvučnika koji bi bili povezani na Risiver ? Ali da recimo po potrebi a da ne moram da raskačujem kablove mogu da gledam tv sa sopstvenim zvukom i služam muziku sa kompa preko zvučnika risivera ?

Drugo meni mnogo bitnije pitanje su zvučnici koje nemam.

Hteo bih kupovati zvučnike parcijalno, tako da u nekom trenutnu u dogledno vreme imam ful ugodjaj 7.2 zvuka,

Šta uzeti za početak, recimo koja prva dva zvučnika uzeti do ne znam 400E( dvosistemski, trosistemski, aktivni, pasivni), verujem da su vama pitanja glupa, ali meni kao laiku zaista znači vaša pomoć.

Posle bih pazario možda centralni i jedan subwoofer, pa onda dva satelita, pa još dva, pa još jedan sub na kraju. Ali sve je to kao u mojoj glavi i u opšte ne znam da li ispravno razmišljam, da li idem u pravom smeru.

 

HVALA

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...