Jump to content


Kvalitet pre-outs na AV risiveru?


drsimic

Recommended Posts

  • Replies 57
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

13 sati ranije, drsimic said:

Marantz SR6014

Denon AVR X3600

Yamaha Aventage RX-A880

Moguće da sam sva tri slušao kad sam početkom godine drugaru pravio društvo. I mislim da sam omašio pre par postova, da je uzeo Yamahu RX-A880 a ne A1080. Za Marantz i Denon nisam siguran koje su tačno oznake, ali znam da je gledao u tom rangu cena, nisu sigurno bili početni modeli. Poslušali smo u svakom slučaju jedan Marantz i jedan Denon u toj klasi oko 1000e, povezani na Kef i Q acoustic manje podne zvučnike iz ranga 700-800e. Zvuk je bio kriminalno loš, bas skoro nula. Verujem da je nešto bilo zeznuto sa podešavanjima, ili sa fleškom gde mu je bila demo muzika, pošto to tako ne sme da zvuči. Prodavac nije hteo da mi da daljinski da prođem malo kroz modove i podešavanja, sve je on kontrolisao. Toliko je bilo loše da je drugi prodavac u prolazu pitao, šta je ovo, je li ti ovo mp3. Povezivao je i neke vufere u pokušaju da izvadi stvar, ali taj bas se muzički nije nikako uklapalo. Negativno iskustvo u Playeru, ali verujem da je taj prodavac nešto zeznuo a ne da su uređaji takav krš. Zato je drugar posle i uzeo tu Yamahu Aventage i Canton, sa njima je sve zvučalo kako treba odmah od starta.

Link to comment
Share on other sites

@drsimic

Ja bih ti iskreno preporučio da za slušanje muzike uzmeš neki dobar stereo sistem, a da za gledanje filmova kupiš neki od soundbar-ova koji su dizajnirani da simuliraju surround zvuk, i koji u sebi imaju najnovije digitalne formate. Time elegantno rešavaš AVR pre out nedoumicu, i ujedno olakšavaš sebi muke oko gomile kablova, zvučnika, raznih podešavanja, pozicioniranja... 

Yamaha YAS-207 soundbar je jedan od njih, sa najnovijim dts formatom DTS Virtual:X, i trenutno je na sniženju u 4A. U krajnjoj liniji, ništa te ne košta da odeš u njihov salon i poslušaš kako to zvuči i vidiš da li ti odgovara. 

https://shop.4audio.rs/shop/zvucnici/yamaha-yas-207/

P.S. a za sastavljanje stereo sistema lepo otvoriš novu temu :)

Link to comment
Share on other sites

Najbolje da da 500-600e za ko zna kakav polovni Marantz sr7008 ili možda 1000e za sr7012, i da moliboga da mu se nešto ne pokvari na digitalnoj ploči, i još da na kraju ne dobije kvalitetan pre-out za stereo zvuk.

Što se tiče pre-outa, tu jednostavno nema vrhunskog kvaliteta bez nekog odvojenog Preamp/Processor-a... a to košta... i to dosta. 

Link to comment
Share on other sites

За 1200е има нов 7013 из Мађ.

Соундбар је крш звук, мини линија квалитет па ако воли немам ништа против. Авр се квари ако није добро постављен, ако је струја лоша, ако се не користи како треба. То важи за све уређаје.

Link to comment
Share on other sites

Hvala jos jednom svima na informacijama.

Nego, spominjete Madjarsku, kakva je tu sad situacija? Koliko vidim ponuda je prilicno smanjena... Da li ce biti jos gore, verovatno je smanjeno snabdevanje... A i drugo pitanje, ako imate isksutva, vredi li cekati predstojece praznike za kupovinu, bude li nekih popusta tehnike (koja nas zanima)?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Kad sam vec ispitivao, da prenesem neke moje utiske.

Naime, isao sam pre neki dan do jedne od nasih poznatih prodavnica, da ne reklamiram. Decko koji radi tamo je bio veoma ljubazan i strpljiv, i dao dobre savete.

Otisao sam sa namerom da cujem AV risiver u stereo modu, sa solidnim zvucnicima. Bio je namesten neki mid-range Onkyo, ne bas jeftin, na Wharfedale Diamond 240, mislim. Ustekasmo USB sa flacovima, muzika razna, za testiranje pogodna. Uglavnom, zvuk onako, ravan, nista spec. Recimo ocena 5 od 10. Onda smo prikopcali SVS Prime Tower zvucnike (rekao bih da su prilicno dobri za te pare) i malo je zivnulo, visoki i bolji, jasniji bas, sve je tu i cuje se ali i dalje 2D slika, obicna, recimo 6 od 10.

Onda rekoh, daj da cujemo sad stereo pojacalo, pa je pusteno preko Naim Nait 5si, ali kao izvor koristen CD player sa svojim DAC. I da... neuporediva razlika, zvuk postaje puniji, prostorniji, 3D da kazem. Za moje iskustvo sa ne skupljom opremom, 9/10. Zvucnici dobri, ne treba im sub, videh posle da idu do 30Hz.

I na kraju, rekoh, daj da cujem razliku Naim-a i Marantz PM6006, koji je vise nego duplo jeftiniji, a ima dobre ocene. I da, to sam najkrace slusao, ali meni zvuci lepse od Naim-a, nekako je leprsavije, visoki nisu suvi toliko. 9.5 od 10. Mozda bas nije utegnut i ko zna sta jos, ali kad uporedim cene, jasno mi je sta biram. Doduse, sad je izasao PM 6007, malo promenjen zvucno, ima u subwoofer out. Ne znam je li neko to poslusao, ali mi deluje kao dobar izbor.

Dakle, za stereo muziku, AV risiver slabo, bar neki za nas smrtnike, ne znam kako zvuce oni bas skupi.

Eto, toliko :)

Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, Delija said:

Za tu namenu - sve je to konfekcija. Ima AVR-ova koji mogu da pariraju, ali ne u toj cenovnoj klasi.

Koliko vidim, ti uopste nisi ni testirao ono sto je ovde tema - pre-outs, vec samo AVR i njegovo interno pojacalo.

Tako je, pre-outs sam hteo da probam, ali decko koji radi tamo nije uspeo da poveze, nista se nije culo, a nije bilo vremena da eksperimentise... U svakom slucaju, zakljucak je da mora pojacalo, a mora i AV risiver, jeftiniji, ali da ima pre-outs :) A da li cu ga moci koristiti dovoljno dobro kao izvor, to cu da vidim... Ako ne, ici ce nesto sa raspberryPI, ili slicno. 

Link to comment
Share on other sites

20 minutes ago, nesone said:

Nije uspeo da poveze? Mlad je. Naucice.

AVR sto jaci kupuj.

Pa mislim, nasao je gde se povezuje, ali se nista nije culo, pa je zakljucak bio da se mora setapovati AVR. Nemam iskustva sa tim, mozda i mora... A nije bilo prikopcano na tv. AVR... da, svestan sam da je bolje sto jace, ali... Prvo, sto se tice same snage, ne treba mi nesto jako, jer se u stanu slabo to sme pojacavati... Kvalitet zvuka, bar ovog surround, cenim da bih bio zadovoljan i sa nekim srednje slabim risiverom, tipa Yamaha RX-685. Nemam iskustva, sigurno je da je neki avenatge tipa 2080 bolji, ali to kosta, a pitanje je da li je meni ta razlika toliko bitna... Imam vise iskustva sa gitarama... To htedoh pitati i Deliju, sta znaci kad kaze "to je sve konfekcija" Da li to znaci da zapravo to ne vredi ni te pare, u smislu zvuka i/ili kvaliteta izrade? Nije ni 500E malo za vecinu ljudi, da se razumemo. Ali najgore mi je da dam 500E za nesto sto zapravo ne vredi. Znam da dosta ljudi ima stav; samo je USA Fender ili Gibson gitara, ostalo je konfekcija :) Sa tim vec mogu da se ne slozim, ali za AV pojaca ne smem jos uvek :)

Link to comment
Share on other sites

Nema ovde analogije sa gitarama, gde ipak ima i ručnog rada, završne obrade, kvaliteta drveta... Sve malo "maglovite" kategorije. Ok, stave i bolje čivije, magnete, potenciometre na USA gitaru.

Ukratko, integrisano stereo pojačalo ima u sebi 2 mono pojačala snage, i pretpojačalo. AV risiver ima: x pojačala (7.1 kanala i/ili podrška za drugu zonu...), DAC za isto toliko kanala, strimer, neki video processing sa ulazima/izlazima, razna audio procesiranja i kodeke, pa samo koliko mora konektora da ima... Vidiš koliko ima toga više od običnog hi-fi pojačala. Ako AV risiver košta 500-600e, koliko od te cifre ode za sve ostale delova, a koliko ostane za onaj pojačavački deo, i to kad podeliš na broj kanala da vidiš koliko ispadne za ona dva kanala koja su ti bitna u muzici? Verovatno bi ispalo da se meri sa hi-fi pojačalom od 200e. A hi-fi pojačalo od 200e je konfekcija gde se gleda ušteda svakog centa, pa su time i AV risiveri od 500-600e isto konfekcija.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...