Jump to content


Pojačalo za Dayens zvučnike


popaj

Recommended Posts

Ima sam tri različita para malih Dayens kutija. Mislim da pojačala tu ne pomažu. Jednostavno su kutije male i nema basa. Plašim se da ćeš, kao i ja, potrošiti puno para u menjanju dok ne shvatiš ovu lošu vest.

Alternativa ovom je da kupuješ sve u lancu, izvor + pojačalo + kablovi, koji su dosta masni dole. Mislim da to nije vredno toga.

Link to comment
Share on other sites

Bolje razmisljaj o aktivnom wooferu koji ce imati ugradjeno kvalitetno i snazno pojacalo na mestu gde to treba.U medju vremenu ih primakni blize zidu da soba malo pomogne.Kad stigne woofer onda mozes i da pozicioniranjem dodjes do izvanrednog 3d odmicanjem od zida uz dobar bass uz pomoc woofera.Rel sam cuo u par navrata i to je audiofilska varijanta,takav ti treba .Kao sto ti je kolega rekao dobar i dubok bass iz njih neces cuti,mozda se samo tonski balans pomeri ali pravog i dubokog bassa nema.Mali se zvucnici kupuju radi drugih vrlina.Iz iskustva dugogodisnjeg koriscenja malih iznosim stav.Bass moze biti fascinantan za malenu kutiju jacim i boljim ampom,ali ne i dubok i falice bas to sto ti sad fali i sa boljim ampom.

Link to comment
Share on other sites

Iz Hi-Files br 24:

Drajveri potiču iz danske kompanije Vifa i pripadaju njihovoj Premium seriji. Bas/srednjotonska jedinica je prečnika 7 inča i ima oznaku PL18WO09-08. Njen deklarisani frekvencijski opseg je 40-4.000 Hz, osetljivost 87 dB, a nominalna snaga 100 W pri sopstvenom otporu od 8 oma.

Datasheet midbasa kaže: Sensitivity (2.83V/1m) 87dB, kad se oduzme umereno baffle step i gubici u skretnici nikako ne može biti više od 83dB bez velikog žrtvovanja niskog opsega. Svaka 3dB manje znače da je potrebno dupliranje snage pojačala za istu glasnoću. Ako nije dovoljno kompenzovan baffle step, zvučnik je glasniji ali basa nema ni za lek. Frekventni opseg drivera i mala kutija ne nagoveštavaju bilo kakav ozbiljniji učinak na 40Hz. Drajveri su kvalitetni, naročito visokotonac, ali fizički su prilično limitirani svojim dimenzijama.

Tim zvučnicima treba jače pojačalo i aktivni SUB, ali ako je soba velika, nema spasa nego tražiti veće i efikasnije zvučnike. Sve zavisi od želja i potreba, za glasnu muziku ide odgovarajući hardware. Ovo su zgodni zvučnici za manje sobe, za umereno slušanje, bez puno basa ako nisu gurnuti u ćoškove ili u neki regal.

Mnogo bi se više dobilo većim i znatno efikasnijim zvučnicima ako je to pojačalo zadovoljavajućeg kvaliteta. U svakom slučaju, pre kupovine uzeti barem duplo jače pojačalo za probu. Mana jačeg opterećenja svih tih malih zvučnika je i brzo povećanje izobličenja zbog velikog hoda midbass jedinice. Tu su veće membrane u znatnoj prednosti,

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...