Jump to content


Način rada naših distributera


zoranius

Recommended Posts

33 minuta ranije, zeljko1974 said:

Aha, pa to je mala maca od onoga sta drugi ovde govore - pisu, namerno je izostavljeno jedno slovo, da bas ne strci ruzna rec, to je ta neka neobavezna internet forma pisanja ako niste znali ,a nadasve je prihvatljiva.

Vidim da vas je dirnula ova tema, ja se izvinjavam, ali je sve ovo tacno sto sam napisao.

Ovo sto sam naveo kao primer firme koja se bavi prodajom elektrorobe, pa dobija rabate, da malo pojasnim da ta firma posluje na globalnom nivou, inostranstvo i domace trziste.A ima i svoju maloprodaju.

 

Vidi koleza, skoro 30 godina su meni kroz ruke prolazila dokumenta (najbitnije: fakture) u uvozu i izvozu robe jer sam se bavio transportnom logistikom na sveCkom nivou. Naravno da poslovna etika uopšte ne dovodi u pitanje prenošenje bilo kakve informacije javnosti ili ne dao Bog, konkurenciji. Kad već imaš dobre veze sa tom firmom, priupitaj ih za uslove nabavke iz Azije bliske il' daleke, Evrope, Novog Zelanda, Amerika, Severnog i Južnog pola itd, pa ondaK dalje o pojedinačnim firmama i njihovim uslovima za trgovinu, da bi bilo obostranog zadovoljstva.

Nije mi jasno prazno tupljenje tastatura ili ekrana na dodir. Slušajte muziku umesto toga. Odo' ja (već sada je muzika na ušesima mojim, fantastična Grace Mahya).

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, zeljko1974 said:

Zna se sta je rabat i kako se on dobija...primer : jedan renomirani prodavac elektro robe (kablovi, utikaci, sijalice.....sve bukvalno), dobije rabat od proizvodjaca kabela Novkabel (radnja desavanja je 2000 godina), celih 35 posto na fabricke cene.Rabat dobija na osnovu ostvarene dotadasnje saradnje koja je bila nekih 10-tak godina.

Znaci da je taj prodavac vec u startu, a  odnosu na vecinu prodavaca iz njegovog okruzenja, dobar bar 10-25 posto.

Zasto bi se prodaja audio haj faj uredjaja razlikovala od elektrorobe. Isti ku.ac, drugo pakovanje. Roba je roba, novac je novac.

Sve je jasno ko dan. A kome smeta ova tema neka je ne posecuje. ja licno smatram da je vrlo korisna za neupucene buduce kupce, da nesto nauce i vide kako sistem prodaje - kupovine funkcionise kod nas, a kako kod onih drugih .....

A šta ćemo sa jednom našom firmom, koja se bavi proizvodnjom i prodajom, koja ima zvanične cene veće nego njeni distributeri. Njima je recimo poslovna politika da svojim cenama u maloprodaji štite svoje distributere jer im je prodaja preko njih veća, a zadržavaju pravo da direktno usluže velike kupce sa naravno velikim rabatima... Nije sve crno na belo i rabat se zaslužuje i zavisi u velikoj meri i od poslovne politike samog proizvođača. Naše tržište je i suviše malo, pogotovo trgovina legalnim tokovima da bi imali popuste kao u EU, pa se i sama poslovna politika razlikuje od poslovne politike u EU i naravno da distributeri sa većim prometom imaju i bitno veći rabat, pa mogu da daju i veće popuste, tako da jeste ovo i tek kako mlaćenje prazne slame, pogotovo pokušavanje primene EU modela na naše distributere...

Morao sam još ovaj komentar da napišem, pa se odjavljujem...

EDIT: O dodatnim troškovima carine i špedicije da i ne govorimo... Naši distributeri sigurno rade sa manjom zaradom nego EU distributeri...

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, somilenko said:

 

EDIT: O dodatnim troškovima carine i špedicije da i ne govorimo... Naši distributeri sigurno rade sa manjom zaradom nego EU distributeri...

Nije uopste sigurno da rade sa manjom zaradom. To je cista spekulacija, nagadjanje. Sto se tice troskova carine i spedicije valjda ce ih vise opteretiti ako taj stari model skuplja prasinu neprodat nego ako ga ponude po nabavnoj ceni ili malo iznad nje ? 

Link to comment
Share on other sites

Зашто уопште куповати од дистрибутера ако ико сматра да му деру кожу?

На крају крајева, ако се купцу не свиђа цена, што не би тражио алтернативу? Постоје транспортне компаније, постоје дистрибутери и ван матичних земаља, купите, увезите код себе. Свакако, не заборавите да уредно платите (1) транспорт, (2) царинске дажбине, (3) шпедитерске трошкове и (4) порез. "шверц-комерц" није званични дистрибутер.

Свако троши своје паре како жели.

Која је поента разумевања принципа рада "наших" дистрибутера? Мислите да то што би знали прецизне детаље би променили нешто за купца?

Тема је почела причом како купац није добио попуст који је купац сматрао да заслужује. Шта се добија тиме што се даље разглаба? Да кажемо, да - купци су у праву, дистрибутери су живо зло?

Дајте, молим вас.

Link to comment
Share on other sites

Ta alternativa je skuplja i znaci da se garancija moze okaciti macku o brk. :)

 

Sto se pocetka teme tice, ja sam je bas razumeo na nacin koji je opisan (zasto se npr stara roba ne prodaje vec skuplja prasinu po magacinima) a ne kao konkretna situacija gde neko nije dobio ocekivan popust. 

 

Naravno sve sto pisemo nece promeniti nista jer zivimo u drzavi (ili drzavama) u kojoj zivimo. I pravila koja vaze kod HiFi distributera vaze i u drugim oblastima (pomenuta TV tehnika, racunari i ostalo). 

Link to comment
Share on other sites

4 minuta ranije, InSides said:

Зашто уопште куповати од дистрибутера ако ико сматра да му деру кожу?

На крају крајева, ако се купцу не свиђа цена, што не би тражио алтернативу? Постоје транспортне компаније, постоје дистрибутери и ван матичних земаља, купите, увезите код себе. Свакако, не заборавите да уредно платите (1) транспорт, (2) царинске дажбине, (3) шпедитерске трошкове и (4) порез. "шверц-комерц" није званични дистрибутер

 

To se i u glavnom radi, samo što se zaboravlja na tačke 1-4 i nastaje šverc komerc. Tu su na gubitnku i država i uvoznici. Koliko je šlepera grafičkih kartica ušlo preko Mađarske za  vreme rudarske groznice.  Nego lepo kaže @InSides "Свако троши своје паре како жели".

 

 

Link to comment
Share on other sites

Kakva li specificna psiholoska potreba tera neke forumase da obilaze off topic ( gde je slobodnija komunikacija o svemu i svacemu) i da se iznova i iznova sokiraju "besmislenoscu" neke teme i traze katanac? Il im mozda neko stavio pistolj na celo i naterao ih da borave na "besmislenoj" temi?

Pitanje je sad.

Link to comment
Share on other sites

46 minuta ranije, garson said:

Sto se pocetka teme tice, ja sam je bas razumeo na nacin koji je opisan (zasto se npr stara roba ne prodaje vec skuplja prasinu po magacinima) a ne kao konkretna situacija gde neko nije dobio ocekivan popust. 

 

 

Upravo je ovo trebala da bude poenta cele teme.

Još jednom da pitam, zašto se mnogi "uzbuđavaju" besmislenom temom i traže da se zaključa? Da nije razlog nešto što je svima dostupno na APR-u a iz čega se vidi zašto su hi-fi uređaji, kao i većina druge tehničke robe (čast izuzecima u hi-fi branši) kod nas skupljla nego bilo gde. I mislim da to nema veze sa brojem prodatih komada nečega, nego sa nezajažljivošću trgovaca koji računaju da je bolje da proda 1 kom nečega i na njemu zaradi 500e, nego istog uređaja proda 3 kom i zaradi 600e jer će u drugom slučaju da ga smara više ljudi, da mu dolazi i traži da se uređaj proba i slično.

Link to comment
Share on other sites

Meni je sasvim jasno kako funkcionišu distributeri. 

Ova tema govori o tome jasno i sa razumevanjem.

Opet, naglašavam, veće je pitanje zašto pojedinim članovima foruma to smeta.Evo i kolega zoranius me preteče, a o istome pojmu, dešavanju pišemo. 

Bacate prašinu u oči, očigledno. 

Toliko o tome. 

End.... 

P. S. 

Ipak je ovo offtopic.

 

Link to comment
Share on other sites

3 minuta ranije, zoranius said:

. I mislim da to nema veze sa brojem prodatih komada nečega, nego sa nezajažljivošću trgovaca koji računaju da je bolje da proda 1 kom nečega i na njemu zaradi 500e, nego istog uređaja proda 3 kom i zaradi 600e jer će u drugom slučaju da ga smara više ljudi, da mu dolazi i traži da se uređaj proba i slično.

Kao što rekoh... Svaki distributer u Srbiji je priča za sebe, ne možete ih sve stavljati u isti koš. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...