Jump to content


Način rada naših distributera


zoranius

Recommended Posts

Ne znam da li je pravo mesto za ovakvu temu. Nemam baš neko iskustvo u kontaktu sa raznim ditributerima ali mi je njihov način rada i razmišljanja malo čudan. U par slučajeva sam se interesovao za kupovinu uređaja koji su iz predhodne generacije a posle pojave nove. Radilo se o uređajima koji su dosta skupi i mislim da se ne prodaju toliko često jer ne pripadaju kategoriji čistog hifi-a gde takva roba uvek može da se proda. Prodavci na cenu koju istaknu na sajtu (koja jeste sa nekim popustom) ne daju više ništa ili nešto minimalno. Malo mi je čudna ta logika. Po nekom mom razmišljanju, roba koja pripada kategoriji koja ne ide tako često, dosta je skupa a izašao je novi model se prodaje, čisti se lager, pa makar i po nabavnoj ceni ili ispod nje, jer predstavlja zarobljene pare. Novac se ulaže u novi model koji će se lakše prodati. Nije mi baš jasna logika da neko drži takvu robu po više godina u ponudi zato što nije hteo da spusti cenu za 100 ili 150e što je oko 5% u odnosu na istaknutu cenu. 

Pošto ovde ima kolega koje se bave distribucijom molio bih da mi neko pojasne ovakav poslovni model. Sa jedne strane je priča kako se ništa ne prodaje a sa druge strane se drže neke cene po kojima će takva roba teško da se proda.

Link to comment
Share on other sites

Нисмо у ЕУ, мања конкуренција. Неко из Хрв или Буг може да наручи из Холандије ако жели, што ново, што половно, без икакве царине. Нису хифи продавнице једине, погледај маторе моделе превазиђених тв који се вуку годинама по ексклузивним ценама.

Link to comment
Share on other sites

Ne radi se o 100 evra nego o principu. AKo mi je toliko stalo do uredjaja, naravno da cu da kupim, ali ako mi bas i nije neka prevevelika potreba da ga kupim, informisem se, odreddim cenu koju sam spreman da platim i to je cena koju nudim. Da ne bude zabune, ta cena je uvek nesto iznad cene sa KP od ekipe iz Subotice.

Voleo bih da neko objasni poslovni model po kome rade distributeri a ne da raspravljamo o Mici sa Kalenica i prodaji paradajza

Link to comment
Share on other sites

distrubuter odredi cenu po kojoj mu se isplati da prodaje (kalkulacija cena) a Mica sa kalenica nek ide u Suboticu.

 

i ne zale se ovde sto ti neces da kupis.....a o ekipi sa kp koja svera isto to sto oni prodaju legalno uz sva placanja drzavi.....e tu bi vec imali nesto da kazu.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Сећам се да је раније 4аудио имао сличне акције "чистки" претходних серија нпр Монитор Аудио.

Изађе нова а стара иде на акцију али колико ниже... треба проверити... Да ли се нешто слично дешава и данас...

Link to comment
Share on other sites

Dosta skup AV Receiver. Zato sam u prvoj poruci napisao da se ne radi o čistom hifi uređaju. I ne,ne radi se o popustu od 50% nego o ukupno nesto ispod 25% u odnosu na punu cenu uređaja.

Naravno da ne očekujem istu situaciju i popuste kod zvučnika, pojačala i ostalih uređaja. Slučajno sam u nekom periodu znao nabavne cene neke druge tehnike (tv, bela tehnika i slično) pa pretpostavljam da u hifi-u nije mnogo drugačija situacija.

Da ne spominjem godišnje targete i bonuse na osnovu njih za dilere na kraju godine preko kojih mogu da se nadomeste eventualne manje zarade na prodatim komadima.

Mozda sve ovo nisam u pravu pa sam zato i pokrenuo temu.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, patason said:

distrubuter odredi cenu po kojoj mu se isplati da prodaje (kalkulacija cena) a Mica sa kalenica nek ide u Suboticu.

Mislim da je ovo adekvatan odgovor.

Svojevremeno sam razmišljao da kupim strimer i čuo se sa distributerom za Srbiju (sa vlasnikom firme), koji mi je otvoreno i bez uvijanja  rekao da mu ne pada na pamet da se cima i poručuje dotični model (entry level), jer mu se ne isplati. Može za 2 klase bolji, tu ima interesa, za ovaj entry od oko 1K € jok. I šta sad ja treba, da ga opljunem naširoko zbog ovog gesta?

Ne pada mi na pamet, čovek mi otvoreno rekao, fino i kulturno popričali i ja kupih od drugog proizvođača.

Link to comment
Share on other sites

NIko nikog ne pljuje, samo pokusavam da shvatim poslovnu politiku. A tek ovo da se ne isplati poslati mejl proizvođaču i naručiti uređaj za poznatog kupca i na 1000 evra u nabavci sa svim troskovima zaraditi makar i 100e mi nije jasno. Kako bi rekako Kole iz Čačka Dognam-prodam. Pretpostavljam da kao i u svakoj distribiciji, postoji godišnji finansijski target na osnovu koga se odobrava godišnji bonus distributeru (u vidu novca, robe, povoljnijih uslova za sledeću godinu i slično) a svaka prodaja ulazi u izvršenje targeta. Naročito prodaja izlaznog modela koji stoji na stanju n godina i proda se 1 kom godišnje ako i toliko.

Skroz sam u drugoj delatnosti ali sarađujem sa distributerima dosta drugih vrsta robe pa mi otprilike jasan način rada kod njih. Ovo mi deluje da odstupa od načina rada sa kojim sam se sretao.

Link to comment
Share on other sites

Прво авр спада у хифи, висока верност. Друго, напољу авр претходне генерације увек има добар попуст пред излазак нове серије јер једноставно нова серија доноси нешто ново и по истој цени стари модел неће никад продати. Треће, стварно је глупост не изаћу у сусрет некоме ко нема буџет за скупље ствари.

Мени је 4аудио нпр изашао у сусрет када су ми требали заменски конектори за звучник, цена 30е. Послали курирском службом кад им стигло а нису поштарину наплатили.

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, gvlada said:

Нисмо у ЕУ, мања конкуренција. Неко из Хрв или Буг може да наручи из Холандије ако жели, што ново, што половно, без икакве царине. 

I obratno, HiFi distributeri u HR mogu da prodaju kupcima u EU. Jedan distributer mi je rekao da problem distributera obavezne količine robe za nabavku rešava tako što spusti cenu pa prodaje kupcima u Italiji, Austriji i drugim zemljama EU, doduše zamalo zbog toga nije izgubio distribuciju jednog brenda jer je davao suviše veliki popust čime je kompromitovao lux status brenda a prijavio ga je proizvođaču kolega iz neke EU zemlje zbog nelojalne konkurencije. Jedan drugi distributer iz HR isti problem rešava tako što daje robu švercerima iz Srbije koji ukalkulišu ''kombinu'' a naša država se time ne bavi (u obratnom smeru je naravno nemoguće)

Link to comment
Share on other sites

Па сада...

1 sat ranije, zoranius said:

A tek ovo da se ne isplati poslati mejl proizvođaču i naručiti uređaj za poznatog kupca i na 1000 evra u nabavci sa svim troskovima zaraditi makar i 100e mi nije jasno.

...зато што је сасвим могуће да не само што не заради ишта, него и изгуби новац.

У Македонији, сваки модел електронике мора проћи локални "атест". То је стандардна процедура, али кошта неку суму. Код робе која се продаје у већим количинама (телефони), тај се трошак подели на број јединица, па постаје занемарљив.

Код уређаја који се продаје у једном комаду, наручилац мора поднети и тај трошак и онда цена скаче. Па онда почне прича - "како те није срамота, ти си официјални увозник, а наплаћујеш више него у европској унији, па ти би да се богатиш овде од нас сиромаха, па дали знаш да могу да то увезем од овамо, и тако даље".

На што увозник каже једноставно (и превентивно) - немам могућности да донесем тај уређај.

Дистрибутери су у причи да би зарадили новац, а не да купцима чине услуге. Ово се називно мора понављати, ма колико било очигледно.

Упоређивати "niche" тржиште (HiFi) са тржиште масовне комерцијале (телефони) је мало неукусно.

Да не понављам сад причу да трошак једног комада HiFi-ја није само набавна цена. Ту је дистрибутер потрошио (1) плате, (2) кирију, (3) режије, (4) складиштење, (5) порези, (6) време демонстрације... парадоксално је то што код локалних дистрибутера, колико је комад старији, толико их више кошта, а не мање, чиме се и њихова маржа смањује.

Одговор који је @srdjan_c добио на своје питање је реалан, очекиван, али, најважније, веома фер.

Link to comment
Share on other sites

Teško je naći model pod kojim rade naši distributeri, jer bukvalno svako ima svoje principe rada.
I po pitanju uslužnosti i po pitanju popusta itd.

Koliko sam te shvatio, dobio si skoro 25% popusta za prošlogodišnji model AV risivera? Meni je to korektan popust.

Link to comment
Share on other sites

Verovatno ja  ne razumem, ali da mi dodje kupac i trazi mi uredjaj koji nemam na stanju a zastupam brend, ja bih se informisao koji su moji troskovi u nabavci (nabavna cena, carina, transport, atesti i slicno) na to dodao neku planiranu zaradu i rekao kupcu po kojoj ceni mogu da ga ponudim. Ako odgovara, ulazimo u posao covek ostavi neku kaparu da svi budu sigurni. Ako ne odgovara rastanemo se kao prijatelji i zakazemo vidjenje u nekom drugom poslu.

Naravno da ne ocekujem da svaki distributer ima sve na stanju  od brendova koje zastupa. Ali odbiti nabavku za poznatog kupca koji je spreman da je finansira mi je malo bezveze.

Plate, kirija, struja, voda i ostalo je fiksni trosak koji je tu svaki mesec prodao ja kao distributer nesto ili ne. Svaka zarada koja se ostvari u toku meseca, makar i minimalna a neplanirana trebalo bi da je dobra.

Dobio sam popust oko 18% a dogovarali smo se za oko 23%. Pricamo o popustima na punu cenu. Model je od pre par godina, ne proslogodisnji.

Da me neko ne razume pogresno, ljudi su bili vrlo korektni sto se tice nastupa i razgovora i sto se tice toga sve pohvale. Vec sam pre 5 godina kupovao kod njih.

Link to comment
Share on other sites

Ovo mema nikakve veze za modelom kako koji distributer radi.

Na osnovu iskustva u trgovini više od 20godina jednostavno mi je jasno zašto nije došlo do saradnje.

1.Uredjaj od pre par godina verovatno je teško nabaviti i ako je moguće opet verovatno nije od proizvodjača nego od distributera pa je samim tim i nabavna i prodajna cena veća.

2.Možda ste im bili preveliki smarač za nešto što im nikako neće povećati kasu bog zna kako , još i računajući popust koji nije mali.

3.Verovatno imaju toliko posla da im taj jedan uredjaj neće promeniti ništa u poslovanju pa su smanjili popust jer ako peodje prodje ako ne zaobole ih.

Link to comment
Share on other sites

Ne verujem da matori uredjaj nabavljaju, vec ga imaju zaostalog na lageru. AVR-ovima na normalnim trzistima drasticno padaju cene kada izadju novi modeli.

Kao sto je gvlada rekao - kod nas u ponudi jos ima modela TV-a od pre 5+ godina po nebuloznim cenama :rolleyes: I tako je godinama vec. Kad sam pre skoro 10 godina pazario G30 plazmu - u prodavnicama su jos imali 6-7 godina stare HD ready plazme po cenama novih modela.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...